Държава с банка на шията

Ирландия трябва да измисли как да изчисти финансовия си сектор, за да стабилизира икономиката си

"Гърците извършиха смъртен грях. Те заслужават да бъдат наказани." С тези думи бившият ирландски финансов министър от средата на 90-те Рори Куин заклейми статистическата измама, с която Гърция години наред криеше от Брюксел (и вероятно още крие, ако се съди от последните оплаквания на Евростат) реалния размер на дълга си. Присъдата от устата на председателя на събранието, приело правилата на единната валута, е тежка, но и малко странна. Все пак дори Гърция да е най-проблемното дете на еврозоната, Ирландия определено й прави компания в изправителния дом за фискални нарушители с нейните 14% от БВП бюджетен дефицит.

Оправданието за гнева на Куин, е, че двете страни са вътре за съвсем различни провинения. Докато гърците плащат за разточителството на политиците си, ирландците плащат (и то буквално) за грешките на банкерите си по време на кредитния и имотния бум, когато икономиката растеше с по 6% годишно. Най-голямата тежест за бюджета на задремалия келтски тигър е спасяването от колапс на финансовата му система и най-вече на Anglo Irish Bank, която беше специализирана в кредитирането на строителни предприемачи. След спукването на имотния балон банката беше национализирана и вече погълна близо 23 млрд. евро (над 11% от БВП на страната), а двете най-големи банки в страната Allied Irish Banks и Bank of Ireland бяха подкрепени с общо 7 млрд. евро. Проблемите на банковия сектор вече рефлектираха върху кредитния рейтинг, цената на дълга и въобще риска на Ирландия. А това заплашва да удари с нова сила банките и да завърти опасна спирала, освен ако правителството не измисли


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stoyanovstarshi avatar :-|
  Стоянов-Старши
  • + 6

  Меган Макардъл, свежа както (почти) винаги, започна коментара си по тази тема така: "Не е добър знак когато правителството е принудено да се намеси, за да предотврати набег (СС - това ли е терминът?) срещу банка, която то вече притежава, но изглежда, че то то прави точно това с Anglo Irish Bank."

  Рецептата на ЕЦБ и Европейската комисия е напълно правилна - само дето тя работи в средно- и дългосрочен план. Няма вълшебни спасения, които работят веднага в такава ситуация. Ако ирланците устискат (и според мен това ще стане), келтският тигър ще се събуди.

  Нередност?
Нов коментар