Банките отговарят на вашите коментари

Преди десетина дни ви попитахме какво е мнението ви за и опитът ви с банковите такси и комисиони. Благодарим на всички, които коментираха темата както във форума на www.capital.bg, така и на страницата на "Капитал" в социалната мрежа Facebook. Ето и отговорите на банките по част от коментарите на читателите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
35 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  opinionated avatar :-|
  opinionated
  • - 1
  • + 16

  относно сертификатите: а какъв е смисъла от тях след като ги пращате по емайл, за който не се иска сертификат? т.е. всеки, който може да разгадае емайл паролата ми, може да си инсталира този сертификат, ще намери и потребителското ми име и ето, нивото на сигурност си е същото.

  затова и банките по света не използват тези сертификати: те са безмислени.

  Нередност?
 • 2
  npaine avatar :-|
  NPaine
  • - 1
  • + 22

  Мога ли да добавя и аз един коментар, респективно въпрос?

  Исках да преведа от ПИБ по австрийска сметка примерно 1000Евро. От там ми казват 12Евро твърда такса, плюс примерно 1% не помня точно, да речем като такса се събира 22 Евро.

  Същият трансфер от Германия в посока Австрия струва 0 Евро твърда такса + 0 % спрямо сумата. Общо 0 Евро.

  Защо?

  Разбира се трансферът така и не го направих, аз на следващия ден пътувах и исках просто да не разнасям 1000Евро по самолета. Тегленето на гише ми излезе към 0.5 Евро, в крайна сметка губещият в случая не съм аз а банката. Ако има по прилична такса за трансфер, примерно 2 Евро, нямаше да се замисля дори за превода.

  Нередност?
 • 3
  com_marques avatar :-P
  Comandante Marques
  • - 1
  • + 20

  току-що мошениците от ПИБ ме загубиха като клиент

  Нередност?
 • 4
  jj avatar :-|
  J.J.
  • + 15

  ПИБ предлагаха най-изгодните условия преди 1-2 години за теглене и поддържане на дебитна карта + сметка. Явно, обаче, са привлекли достатъчно клиенти, защото започнаха да начисляват какви ли не таксички без дори да уведомят клиентите си по нормален ред: имейл, писмо по нормалната поща, СМС, обаждане -> нещо. Аз като клиент не би трябвало да се налага всеки ден да проверявам сайта им за евентуални промени... А ако нямам Интернет?!? Как ще разбера? Другото което не мога да разбера е откъде идват наистина огромните такси за преводи от България към чужбина. В Западна Европа обикновено е напълно безплатен такъв тип превод, а дори и да има такса тя е символична на фона на големината на превода. В България съвсем безкористно си начисляват такса от сорта на 5-10%... И последно да кажа, обслужването в българските банки, колкото и да е странно поне за мен е много по-добро от това в западните, с които аз съм се сблъсквал, а те са поне няколко. Дано наистина разберат, че ако си махнат малоумните и обидни такси, много хора ще предпочетат да си държат парите в български банки предвид доброто обслужване и по-големите лихви. Само за да дам пример, дебитна карта от Royal Bank of Scotland я чаках 3-4 седмици и имаше 1000 разправии докато се извади, които нямаха нищо общо с това, че съм от България, а просто най-голямата банка в света по активи и т.н. ми беше изгубила документите... В България дебитна карта от ПИБ ми беше извадена за 2-3 дни без никакви проблеми и без да се налага да споря с управителя...

  Нередност?
 • 5
  mto avatar :-|
  mto
  • + 10

  До коментар [#2] от "NPaine":

  Минаваш тънко... В ДСК взимат процент от превода, но не по-малко от 50 лева при превод от фирмената сметка към партньори в страни от ЕС.

  Нередност?
 • 6
  mto avatar :-|
  mto
  • + 12

  До коментар [#2] от "NPaine":

  Най-ме беше яд, когато от трябваше да преведа 120 евро до фирма в Австрия и да платя още 25 евро банкова такса...

  Нередност?
 • 7
  atomov avatar :-|
  gibon2
  • + 29

  До Пиреос Банк: С всички банки, с които съм работил до момента в молбата за предсрочно погасяване е присъствала опция как би желал клиентът да погаси предсрочно главницата си - с намалямане на периода или с намаляване на вноската. Само във вашата банка такъв избор на клиента се отказва като се тълкува като предоговаряне на догодорен параметър. Освен това таксата от 0.95% - за всеки, който може да смята е реално 5%, а сте я маскирали са неграмотните. Ще цитирам точно какво пише в договора ми по отношение на предсрочното погасяване:
  "В случаите по ал.1 КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯТ заплаща такса върху предсрочно погасената част от главницата както следваМ
  а/ при погасяване със собствени средства - такса в размер на 0%
  б/ при рефинассиране преди края на петата година от усвояване на кредита - такса в размер на 5%
  в/ при рефинансиране след петета година от усвояване на кредита - таска в размер на 2%"

  Никаде не упоменавате в договора, че намаляването на периода на кредита се тълкува от вашата институция като промяна на параметър по договора и наказателната такса е 0.95% (5%) - освен това не е ясно 0,95% (5%) от какво - от размера на текущата сума за предсрочно погасяване или от остатъка от главницата. Това ви дава нелоялно предимство да правите с клиента каквото си желаете и да го "заковете" за периода на кредита, ако финансовите му възможности не позволяват да се откачи от Вас. При предварителното одобрение и първоначалните преговори нито един Ваш служител не ми спомена за това условие и тези Ваши правила - научих ги постфактум, след като бях подписал договора. Ако ги знаех никога нямаше да изтегля кредита от Вас. Много по-лесно и изгодно е да се плаща 2-4% наказателна такса върху текущата погасявана част от главницата и да можеш да определяш дали погасяваш с намялаване на периода или с намаляване на вноската.

  Другото важно нещо е клаузата на документите, които банката иска да представи клиента за да докаже, че погасява със собствени средства. При всяко погасяване от 500-1000 евро за кредит много над 150000 евро с лихвите трябваше да вадя документ от Службата по вписванията, че не е учредена повторна ипотека върху обезпечението. Имайки предвид размера на погасителните вноски, това беше смешно изискване. При наличие на свъхобезпачение, ако бах ипотекирал имота втори път в друга финансова институция, щях да погася поне 2/3-ти от гланицата и Вашите служители го знаят. Общо взето законът Ви дава твърде много преимущества над клинтите и възможности да правите почти каквото пожелаете с тях, без да защитава правото им на равнопоставеност. По същество договорът между нас клинетите и Вас банковите институции е гражданко правен, което би трябвало да ни дава равни права, но на практика не е така.

  Вие можете:
  1. Да променяте тарифите си - и ако дговорът е сключен максимално общо и прехвърля правата ви върху тарифите - можете постфактум да ни товарите с цената

  2. Законът Ви дава право, едностранно да промените лихваните нива - и ако той ви ограничава в размера на основната лихва в едни разумни граници, то в размера на надбавката ви прави много по-свободни, тя се договаря.
  3. При най-малкия намек за неизпъвнение или забава на дори една вноска, можете да вдигнете наказателно общия процент на лихвата - примерно с 1%. Да ама за 20 години - това е вдигане с 20%, а за 30 години с 30% :). Хубаво, но само за вас :).

  4. При вдигане на лихвата (без значение по какъв повод), Вие можете да избирате - дали да ни увеличите периода или вноската. Естествено, че ще уваличите периода. Така за Вас няма никакъв риск. Понеже масата кредити са анюитетни - главницата за нас отново расте, за вас расте лихвата и можете да ни върнете с години назад с увеличаването на периода. Същевременно първите погасените години, при които работите с максимална печалба си ги връщате отново. На тази точка отлично знам и какво ще отговори вашата банка - "при промяна на периода Ви даваме право да си погасите на цяло кредита или без такса да го предоговорите, евентуално да си намалите периода". Така е, стига клиентът да има пари и то еднократно, ако не може да погаси цялата остатъчна гланица.

  5. Можете също мълчаливо да променяте погасителния план под предлог, че при твърде много клиенти е невъзможно да уведимите навреме всички. Това го правите при малки промени в основния лихвени проценти или надбавката - примерно 0.25%.

  Какво може клиентът:
  1. Да приеме какво му налага банката.
  2. Да му бъде казано от служител в Софийската централа "Ние с клиенти не говорим - обърнете се към кредитния си инспектор." - и да затвори телефона. Няма да определям публично колко учтиво беше това :).
  3. Кредитният му инспектор да каже най-приятелски: "Човече разбери, нищо не зависи от нас в клоновете. Корпоративна политика, налагат ни я от София." Същото беше потвърдено и от началника на клона.

  В заключение:
  Радвайте са, докато можете финансови институции. Въпрос на време е тази практика да бъде правителствено ограничена и регулирана. Аз лично ще гласувам за правителство, което Ви я наложи. Достаттъчно е да ни се дадат права да предоговаряме кредита си свободно и без такси и Вие да не можете да ни откажете. Първата стъпка макар и плахо е направена от настоящото правителство - публикуването на методиките за изчисление в корпоративните ви сайтове. Естествено като го правите за масовия клиент няма да е ясно, но не и за хората, които си направят труда да отворят помагалата за втори курс по Финансова математика, на който и да е икономичеки университет.

  Трябва също да ви задължат като печатате на клиентите си погасителните планове, да давате най-отдолу и крайната сума, която клиентът плаща. Не всички го дават. Включително и Вие колеги от Пиреос Банк. Нали като видят крайната цифра клиентите Ви могат да се уплашат и да се откажат да теглят крадити. Ако четете внимателно форумите, ще видите, че няма доволни клиенти от нито една банка в България. Огромните ви права Ви дават безпрепятствена възможност законно да експлоатирате най-вече лоялните си клиенти. Нелоялните заради това, че в периодите на подем сте им дали лесно пари - сега ви завличат. А това, че няма засега възможност да Ви се търси отговорност за лесно отпуснатите кредити, на потенциално неплатежоспособни клиенти, под предлог, че сте частни банки и си носите отговорността чрез потенциални загуби не прави нас лоялните и редовно плащащи си клиенти по-малко ощетени.

  Простичко е да Вас - "пазарния риск се повиши - вдигаме с 1% на всикчи клиенти лихвата". А защо се е повишил? Заради влошените ви портфейли и неразуно отпуснатите пари във времената на "балоните".

  Късмет - и до следващите избори :). "Царството" на банките няма да е вечно. Както е известно, банките и бюджетните дефицити предизвикаха Световната икономическа криза. В България това също би могло да стане.

  Нередност?
 • 8
  hk avatar :-P
  the next K
  • - 2

  До коментар [#2] от "NPaine":
  въпросът тук е дали тази такса на ПИБ включва и таксата на банката кореспондент (ако ПИБ няма директни отношения с австрийската банка) ;)

  Нередност?
 • 9
  hk avatar :-|
  the next K
  • + 6

  до коментар №7:
  каква такса договаряне, какви пет лева - предсрочното погасяване не е договор, а едностранно воляизевление, което има за резултат погасяване на задълженията и прекратяване на договова за кредит. Никой, който погасява, не желае да договаря. Единствено трябва да си поискаш удостоверение за дължимите суми към датата на съответното месечно плащане с разбивка за месечна вноска за лихва, месечна вноска за главница и остатък по главницата и ако нямаш такса предсрочно погасяване, да им преведеш сбора от сумите. Тези от Пиреус са феноменални гадове, но много са баламите, които са им клиенти.

  Нередност?
 • 10
  ykolevski avatar :-(
  ЯК
  • + 7

  Най-крадливата банка е Пиреос!
  А най-некадърния и некомпетентен директор на филиал - Ситняково.
  За 3 години изплащане на ипотечен кредит и изплатени 60 000 лева се оказва, че са изплатени 500 лева главница...
  Останалото е лихви, такси и др.
  Чист пладнешки обир.
  При рефинансиране на кредита - уж може да стане без наказателна лихва.
  Да ама не!
  айде още 15 бона и то става ясно чак след като е одобрена втора ипотека за рефинансиране на тази в Пиреос и парите са преведени.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал