Търси се ключът към богатството

Г-20 се срещна, за да мисли върху нов финансов ред

Ще успеят ли Барак Обама и Ху Цзинтао да изгладят противоречията
Ще успеят ли Барак Обама и Ху Цзинтао да изгладят противоречията
Ще успеят ли Барак Обама и Ху Цзинтао да изгладят противоречията    ©  Reuters
Ще успеят ли Барак Обама и Ху Цзинтао да изгладят противоречията    ©  Reuters

Световната финансова система има нужда от ремонт – това е единодушното мнение на лидерите на големите икономики. Как и за чия сметка обаче засега са въпроси без отговор. А и вероятно ще останат такива. Най-малкото защото двете икономически суперсили - САЩ и Китай, задълбочават противоречията си. САЩ обвинява Китай във валутни манипулации, а Китай отвръща, че Фед е основният източник на финансова нестабилност.

Нужни ли са нови правила


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 9
  • + 6

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/11/2011.html

  Нов финансов ред е приблизително равно на Нов световен ред! Естествено, нищо ефективно няма да измислят! Трябва да се случи някаква глобална свръхкатастрофа, за да преодолеят лидерите на глобалните икономически сили дребнотемните си интересчета и да започнат реално да действат в полза на цялата планета. И докато овластените умуват - глобалната икономика ще си "тече", а пък глобалното затопляне ще си се засилва...

  Нередност?
 • 2
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 12

  "САЩ обвинява Китай във валутни манипулации, а Китай отвръща, че Фед е основният източник на финансова нестабилност....
  "Това, което е добре за Америка, е добре и за света", заяви Барак Обама по време на визита в Индия в края на миналата седмица в защита на либералната парична политика на Фед. "

  Повече от очевидно е, че това е борба за ... надмощие! Всички знаеме, че най-големият манипулатор на пазарите, и особено на валутите е точно Федералният Резерв на САЩ от години, много години. Необезпокояван, неоспорван и никога сериозно предизвикван - той, Фед-а, и ролята и мястото му в системата на световните финанси и ... Световното управление.
  Нещата с времето се променят - и посланията на американския президент, като това по-горе, както и все по спорните действия и авторитет на Фед-а не се приемат вече напълно безкрирично.

  Нередност?
 • 3
  mumi avatar :-|
  mumi
  • - 2
  • + 5

  Ключът към богатството на технологиите. Те са ДНК-то на икономиката и както ДНК управлява процесите в биологичния организъм, технологиите управляват социално-икономическите процеси в обществото. От технологиите, с които обществото разполага, зависи дали ще е в каменната епоха, робовладението, феодализма, капитализма или още по-напред в бъдещето. Кажете ми с какви технологии разполага едно общество и ще ви кажа в каква епоха се намира. Кажете ми ДНК-то на един организъм и ще ви кажа в кой етап от живота си се намира, как изглежда, от какво боледува и от какво е застрашен да умре.
  И по същия начин по който остарява биологичният организъм, остарява и обществото - износва му се ДНК-то, остаряват технологиите.
  ДНК-то на живите организми се съдържа в клетките. Те се делят непрекъснато. При всяко деление се получават грешки при копирането на ДНК от старата клетка върху новата и от един момент нататък организмът, след като е достигнал своя връх в развитието си, почва да остарява.
  Технологиите също се развиват и тяхното развитие наподобява на деленето на клетките. Например телевизорът - отначало черно бял, после цветен, сега плосък. Видеото - отначало с видеокасети, после двд, сега блу-рей. Автомобилите - от времето на Хенри Форд и сегашната мода на сув и ван. Енергията - вецове, тецове, аец, а сега модерните енергийни технологии на възобновяеми източници. Телефоните - отначало стационарни, а сега мобилни. Електрическите крушки - отначало с нажежаема жичка, а сега енергоспестяващи и пр.
  Може би и съвременното общество е достигнало своя връх в развитието си с наличните технологии, и оттук насетне то ще застарява.
  Американците като водеща икономическа сила първи усетиха това застаряване преди десетина години и решиха да стимулират икономиката с парични улеснения, които доведоха до сегашния балон на имотите. Явно природата не можеш да я излъжеш за дълго, а само временно.
  Голяма част от технологиите, които са достъпнти и разпространени отдавна сред богатите общества на американци и европейци, едва сега навлизат масово сред развиващите се държави и затова в тези държави - особено Китай и Индия има висок икономически растеж. В този смисъл Америка и Европа са като 40 годишни хора, чиито коси вече побеляват, а Индия и Китай като 20 годишни младежи.
  Просто хората ще трябва да се потрудят, за да изобретят нови технологии, които ще родят едно ново общество на бъдещето. По същия начин и ние се възпроизвеждаме чрез нашите деца, в които се съдържа ново ДНК - програма за нов растеж.
  Тези цикли движат познатия ни свят и явно са в основата на всичко.

  Нередност?
 • 4
  hedonistbot avatar :-|
  dadam
  • + 7

  Да върнем лентата 80 години назад и да видим примера на САЩ, когато страната беше в ролята на Китай като най-голям световен кредитор и потенциален световен лидер. Ф. Д. Рузвелт прави точно обратното на преоръчаните от Обама мерки. Вместо да подържа висок курс на долара и по този начин да опрости част от взиманията на затъналите в икономическа депресия европейски държави, той премахва златния стандарт и на практика обезценява долара с близо 75%. Това евентуално подпомага американската икономика за сметка на европейските сили, които не намират друго решенеие за проблема си освен да потърсят виновника в лицето на някои от съседите си...

  Днес Китай се държи изключително достойно в сравнение с задокеанските си партньори, и прави точно това, което дори Рузвелт отказва да предприеме. Позволява на валутата си да поскъпва, което ефективно намалява задълженията на САЩ и обезценява над 2 трлн. валутен резерв държан от Китай.

  "Ролята на котва обаче със сигурност не може да се играе от златото, защото количеството му е ограничено. Това ограничава растежа на паричната маса..." - Именно физическите ограничения, на които е подвластно златото са причината за неговата привлекателност като световна валута. Никой не може да "създаде" злато с натискането на няколко компютърни клавиша. Физическата природа на метала поставя ограничения на пазарните настроения, които служат както за безпрецедентен ръст, когато времената са добри, така и за внезапен срив, когато песимизмът надделее.

  Нередност?
 • 5
  cheshmedjiev avatar :-|
  cheshmedjiev

  Китай и САЩ трябва да се научат да живеят в симбиозата, в която по стечение на обстоятелствата са се оказали. Китай кредитира САЩ, а САЩ купува китайското производство.

  http://www.forexkalkulator.com/

  Нередност?
 • 6
  mihailis avatar :-|
  mihailis
  • + 1

  Ако Фед продължава да печата $, то ЕС ще трябва да налива все повече евра и в други държави освен Гърция и Ирландия-за да има паритет.

  Нередност?
 • 7
  ariman_info avatar :-P
  Ariman
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#4] от "dadam":

  Не Рузвелт, а Никсън, а и какъв го дири Рузвелт 80-те години, може би имаш предвид Рейгън.

  Нередност?
Нов коментар