Кредит "Мечта" или кредит "Лъжа"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кредит "Мечта" или кредит "Лъжа"

Кредит "Мечта" или кредит "Лъжа"

Нерегистрирана в БНБ фирма предлага заеми при подозрително атрактивни условия

Мария Иванова
23078 прочитания

"Кредити с ГПР от 6.29%

CREDIX.BG – Кредити за вас и вашия бизнес! Без скрити такси и условия!"

Звучи ли ви примамливо? Офертата се появяваше особено упорито в края на октомври и началото на ноември в социалната мрежа Facebook. Публикувана е от "Кредикс", която предлага заемите с особено атрактивни условия.

Георги Тонков е едва на 25 години, но в миналото му вече има доста неясноти
Фотограф: Цветелина Ангелова

Дори при изненадващо атрактивни условия. Особено като се има предвид, че годишният процент на разходите (ГПР), при който банките в момента отпускат заеми за физически лица, е от порядъка на 9.2% до над 14% в зависимост от типа на кредита. Банковото финансиране за фирми пък понастоящем се отпуска при средни лихвени проценти от порядъка на 8-9%. Само по себе си в рекламирането на ниски разходи по заеми няма нищо лошо. Стига да успее да привлече паричен ресурс достатъчно евтино, всяка финансова компания би могла да предложи подобни условия и да се конкурира на постепенно съживяващия се кредитен пазар.

Кредитор извън закона

Проблемите с "Кредикс" обаче се крият другаде. Първо, такава фирма няма регистрирана, а в сайта й пише, че точно тя предлага кредити. За момента дейността й на практика се извършва през компанията майка "Валхала инвестмънтс (България)", която пък е еднолична собственост на учредената в САЩ Valhalla Investments International Corp. Вторият и доста по-сериозен проблем е, че към момента нито едно от тези дружества не е вписано от БНБ в регистъра на финансовите институции, в който трябва да бъдат включени всички небанкови компании, които предоставят кредити.

"Подали сме необходимите документи за регистрация и сме в процес на изчакване. Отделно от това подготвяме и създаването на "Кредикс" като отделно дружество", съобщи пред "Капитал" управителят на "Валхала" за България Георги Тонков. От централната банка обаче опровергават това твърдение и посочват, че при тях не е постъпвало заявление за регистрация като финансова институция нито от "Кредикс", нито от "Валхала инвестмънтс (България)". Отделно от това, дори и действително към централната банка да бъдат подадени такива документи, може да се очаква искането да бъде отхвърлено заради неспазване на изискването за минимален капитал, което дадена компания трябва да има, за да бъде вписана в регистъра. Според Наредба 26 на БНБ за финансовите институции този минимален капитал трябва да е 250 хил. лв. Справката в Търговския регистър обаче показва, че капиталът на "Валхала" е едва 2000 лв.

А междувременно има и трети факт, който събужда подозрения относно дейността на дружеството – високите първоначални такси, които се събират от потенциалните кредитополучатели за разглеждане на документите им за кандидатстване за заем. За юридически лица таксата е минимум 250 евро, а за физически – минимум 150 евро. Обяснението, посочено на сайта на "Кредикс" и потвърдено от Тонков, е фактът, че анализът на кредитния риск се извършва от външна компания. Става дума за "Кофас България", откъдето потвърдиха, че "Валхала" е сред клиентите им, на които предоставят услугата изготвяне на кредитни досиета. "Услугата ни не е обвързана със сферата на дейност на клиентите ни и ние не поставяме ограничения в това отношение", подчертават обаче от "Кофас". От компанията не посочиха колко кредитни доклада са изработили за "Валхала" и каква такса са събрали за услугата си. Пред таен клиент, изпратен от "Капитал", Тонков обяви, че през втората седмица на ноември са изплатили 34 хил. лв. за разглеждане на документи на кредитоискатели.

Тънка подробност е и фактът, че кредитните досиета, които "Кофас" изготвя, са само за юридически лица, но не и за физически. По информация, дадена от Тонков пред подставено лице на "Дневник", само 20 физически лица са заплатили такса за разглеждане на документи за кредит, като общо отпуснатите заеми на физически и юридически лица е малко над 2 млн. лв. Пред човека на "Капитал" бяха споменати 15-20 отпуснати потребителски кредита. Официално пред "Капитал" Тонков обяви, че към момента компанията е привлякла кредитен ресурс за около 25-30 млн. евро, от които вече е отпуснала заеми за около 5 млн. евро. По думите му, средствата са привлечени от чуждестранни банки при ниски лихви, което позволява и предлагането на обявените атрактивни условия по заемите. "Има други проекти в България, които са финансирани на 2.5-3% от чужди банки. HSBC пък предлага ипотечни кредити в Англия на 1.2-1.4%", изтъква като примери управителят на "Валхала" и твърди, че именно от такива институции набират средствата си под формата на кредитни линии. "Значи примерно ние влизаме в преговори с HSBC и казваме - защо трябва да давате на англичаните на 1.2%, давайте на българите на 3.5% - да, по-рисково е, но се съгласяват повечето банки", разказва той. Реално не посочва конкретна лихва, при която набират ресурса си, но в течение на разговора споменава, че е по-ниска от 3%. 

Реално погледнато, ако думите му отговарят на истината и дружеството действително е отпускало кредити, това е в пряко нарушение на закона и би следвало на компанията да бъде наложена съответната санкция – от 20 хил. до 70 хил. лв. Ако пък не са отпускани суми, това поражда редица съмнения относно дейността на дружеството изобщо и дали в крайна сметка не става дума за структура от пирамидален тип, чиято основна цел е да събере от потенциалните клиенти определена сума от необичайно високите такси за разглеждане на документи. За сравнение аналогичните такси на банките са в пъти по-ниски – средно около 30-40 лв. за потребителски и 50-75 лв. за ипотечни кредити.

Въпреки това Тонков твърди, че обявените високи такси не отказват потенциалните клиенти. "Не ги спира хората да звънят и да кандидатстват, а трябваше да ги спира – хората, които сами си преценят, че няма да получат кредит", обяснява той. По думите му, освен това като цяло компанията би желала да отпуска заеми предимно на корпоративни клиенти и по-скоро като изключение – на физически лица, но предимно ипотечни кредити. В потвърждение на тези заявени намерения от няколко дни офертите за частни клиенти са изцяло свалени от сайта на "Кредикс". Междувременно обаче проверката на "Дневник" показва, че макар и на сайта информацията за размера на таксата за проучване на документите на юридически лица да не е променена, управителят на "Валхала" вече говори за суми от порядъка на 2000 евро вместо посочените 250 евро.

Амбициозните планове не спират дотук – по думите на Тонков в най-скоро време компанията смята да започне да предлага и услуги по събиране на вземания. "Идеята ни не е да се превръщаме в банка, въпреки че най-вероятно някой ще ни купи от чужденците, нищо чудно още другата година по някое време", разказва той. "Стане ли портфолиото ни малко по-голямо – смятам, че стотина милиона евро е даже достатъчно голямо – че тези фирми, които дават самия ресурс, да ни завидят, че тук с малко оперативна работа печелим доста и просто да искат да ни купят и да си дойдат вече с техния бранд в България", твърди Тонков.

Самото дружество "Валхала" пък по думите му се занимава основно с предлагане на инвестиционни услуги - главно за инвестиции с фиксирана доходност, основно на американския пазар. От Комисията за финансов надзор обаче съобщиха пред "Дневник", че в техните регистри също липсва информация за такова юридическо лице. "По принцип имаме планове и тук да предлагаме такива продукти, но главно като представителство – ако някой дойде и прояви интерес, като след това ще ги насочим към американската компания", разказва управителят на дружеството. Оказва се обаче, че въпросната компания майка е регистрирана преди малко повече от два месеца от самия Георги Тонков, който е емитирал и акционерния й капитал. Интернет страницата на Valhalla Investments International Corp. пък се поддържа на разположен в София сървър. При търсене в Google се оказва, че посочените като мениджърски екип лица всъщност са служители на международната адвокатска компания Baker&McKenzie.

И миналото говори

Досегашната дейност на Тонков също буди известни подозрения. През август, действайки през друго дружество, което според информацията в Търговския регистър е собственост на брат му и на което той самият е един от управителите, Георги Тонков учредява компания за консултантски услуги, наречена "Ти Ем Кепитъл". Основната й дейност е предоставянето на консултации за кандидатстване за финансиране на проекти по една от програмите на американското федерално правителство за стимулиране на износа. Отделно от това предлага консултантски услуги и за рефинансиране на вече изтеглени кредити от български банки. По думите на Тонков към момента пред американската банка, през която се осъществява програмата, са подадени осем проекта, които очакват да бъдат разгледани.

Междувременно обаче "Капитал" се срещна с другия учредител на компанията – Йордан Михайлов, който ни разказа малко по-различна история. "Когато основахме "Ти Ем кепитъл", уговорката ни беше в първите месеци, докато бизнесът потръгне, Георги да е в офиса през деня и да отговаря за връзките с потенциални клиенти, докато аз междувременно работех на друго място и отивах след 18 ч. вечерта. Поради часовата разлика това ми позволяваше да осъществявам и поддържам контактите с американската банка, които бях създал по време на следването си в САЩ", обяснява Михайлов. Той допълва, че досега той самият като отговарящ за връзките с банката не е подавал такива проекти. "Смятам, че такива не са подавани и от Георги, тъй като на практика той не е запознат с всички административни изисквания на банката, с необходимите документи, които трябва да се попълнят, както и с начина на попълването им", изтъква Михайлов.

В последните седмици отношенията между двамата охладняват, след като Михайлов открива, че съдружникът му не е бил особено коректен с него. Разкритието идва, когато започват да му се обаждат клиенти, които твърдят, че са превели на фирмата средства за такса за консултантски услуги за рефинансиране на заеми и се интересуват докъде са стигнали документите им. "Досега са ми се обадили двама души – в единия случай става дума за преведени 2000 лв., а в другия за 1000 евро", разказва Михайлов. Когато обаче решил да провери фирмената сметка в "Райфайзенбанк", е открил, че тя е изпразнена. Разпечатката за движенията по нея пък изобщо не показвала да са влизали такива суми. "Обърнах се към един от въпросните клиенти и се оказа, че Георги е предоставил сметка в банка "Пиреос". Проверката ми в банката обаче показа, че там не е разкривана фирмена сметка на името на "Ти Ем кепитъл" - т.е. Георги е дал личната си банкова сметка", разказва Михайлов. Допълва, че още при обаждането на първия от въпросните двама клиенти е поискал от съдружника си да му изпрати сключения с клиента договор, за да се запознае със съдържанието му, но така и не го е получил. "В продължение на няколко дни Георги отклоняваше поканите ми да се срещнем, а след това спря да отговаря и на обажданията ми. В продължение на няколко седмици аз самият нямах връзка с него – не отговаряше и на позвъняванията ми на посочения телефон за връзка на новото му дружество", споделя още той. В крайна сметка Михайлов е успял да се срещне с Тонков и към момента е в процедура на прехвърляне на дружествените си дялове в "Ти Ем кепитъл".

Отделно от това Тонков е едноличен собственик на други четири компании, регистрирани през 2008 г. Справката в Търговския регистър обаче показва, че дружествените му дялове в тях са запорирани в полза на небанковата финансова институция "Интеркарт файнанс" заради неизплатени задължения в размер на 10.8 хил. лв. Представител на институцията обясни пред "Дневник", че става въпрос за задължения по кредитна карта. Такава информация споделиха и източници на "Капитал", пожелали анонимност, на които Тонков дължи значителна сума. Освен това те разказват, че той има непогасени задължения и към банки по изтеглени ипотечни кредити, както и към НАП заради невнесени осигуровки. Справка в данъчния сайт показа, че за последните две години Тонков има платени здравни вноски само за три месеца. Според източниците финансовите му проблеми са породени от факта, че самият Тонков преди известно време е станал жертва на финансова измама. След получаването на информацията за миналото му опитахме да се свържем отново с него за коментар, но без успех.

"Кредити с ГПР от 6.29%

CREDIX.BG – Кредити за вас и вашия бизнес! Без скрити такси и условия!"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 2
    epoc avatar :-|
    epoc

    Странна статия, нали има полиция и прокуратура за такива работи?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK