Долари има за всички

Спасителните програми на Федералния резерв се оказаха много по-мащабни и по-глобални от очакваното

Председателят на Фед Бен Бърнанке спаси пазарите, но тепърва ще трябва да дава обяснения
за действията си
Председателят на Фед Бен Бърнанке спаси пазарите, но тепърва ще трябва да дава обяснения
за действията си
Председателят на Фед Бен Бърнанке спаси пазарите, но тепърва ще трябва да дава обяснения за действията си    ©  reuters
Председателят на Фед Бен Бърнанке спаси пазарите, но тепърва ще трябва да дава обяснения за действията си    ©  reuters
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Най-накрая започваме да разбираме ролята на Фед в света." Думите са на преподавателя от Бостънския университет Пери Мерлинг, автор на все по-пророчески звучащата книгата "Новата улица Ломбард: Как Фед стана дилър от последна инстанция". Особено след като се разбра, че спасителните пари на Федералния резерв далеч не са били за ограничено ползване на американските банки, а са потекли във всевъзможни сектори и страни.

В началото на декември институцията беше принудена от Конгреса да разкрие данни за използването на различните й програми за кризисно финансиране от 2007 до 2010 г. Оказва се, че за този период Федералният резерв е предоставил различни по срочност и обем заеми на обща стойност 3.3 трлн. долара. Сума, която дори сама по себе си е впечатляваща. Още по-удивително обаче е кои са били институциите, които са се възползвали от средствата. Защото сред имената на някои от най-големите американски финансови институции като Citigoup, Meryll Linch, Morgan Stanley, Bank of America, Goldman Sachs и AIG изпъкват и някои местни нефинансови компании като McDonald’s, Harley Davidson, GE и Verizon. И още по-изненадващо – редица чуждестранни банки, сред които британските Barclays и RBS, швейцарската UBS, френските Societe Generale и BNP Paribas, германските Deutsche Bank и Dresdner Bank. И още много други.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  the8 avatar :-|
  The 8
  • - 2
  • + 12  "Долари има за всички" - да, хартия бол, покритие - нанай си!

  Нередност?
 • 2
  mumi avatar :-|
  mumi
  • - 5
  • + 22

  Главата на семейството е вършил престъпления, за да осигури по-добър живот за семейството си и в един момент, когато семейството разбира за това, то укорява главата "Защо си правил нередности?", а той им отговаря "Заради Вас. За да ви осигуря по-добър живот". Същата е сега ситуацията и с ФЕД.
  Всички казват, че кризата се дължи на алчните банкери, но това не е съвсем вярно. Правителството на САЩ е нареждало на централната банка да поддържа ниски лихви, за да се стимулира икономическият растеж, избирателите да са доволни - да потребяват блага, и в крайна сметка да преизберат управляващите. Така през банките са минавали прекалено много пари, което е довело до раздаването на много лоши кредити. Банките просто са вършели това, което им е работата - да разпределят парите. Те вършат същото, което прави сърцето - помпа кръвта и я разпределя из тъканите и органите.
  По енимъл планет имаше филмче, в което показваха как на един котарак трябва да се направи операция на сърцето, защото поради сърдечен дефект през част от сърцето му преминава твърде много кръв, което скоро ще доведе до смъртта на котето. Лекарите направиха операцията, намалиха притока на кръв и спасиха живота на котето. По същия начин и през банките, които са сърцето на икономическия организъм, изкуствено са преминавали прекалено много пари, а не е трябвало.
  Но в основата на всички проблеми е защо икономиката не е била в състояние сама да поддържа икономически ръст, а се е наложило икономическият растеж да се стимулира прекалено дълго само чрез ниски лихви. Според мен отговорът е в това, че дълготраен икономически ръстеж идва основно от изобретяването и внедряването на нови технологии.
  Технологиите наподобяват на действието на ДНК. Нашите организми спират да растат, защото ДНК им казва така. Икономиката спира да расте, защото технологиите й казват да спре да расте.
  Има една китайска поговорка: Ако искате да сте щастлив за един част - напийте се, ако искате да сте щастлив цял живот - стенете градинар. Ако я перифразираме в икономически контекст тя би звучала така: Ако искате икономически ръстеж за едта година - намалете лихвите, ако искате икономически растеж за цял живот - изобретете нови технологии.

  Нередност?
 • 3
  me4kapanda avatar :-?
  me4kapanda
  • - 10
  • + 15

  mumi...погледни на ФЕД като на тумор, банковата система като разсейки, а на света като на живо тяло...така съжденията ти ще придобият смислен вид...и що годе някаква логичност...
  А и така може би ще успееш да си отговорив на основният въпрос...кой тумор е толкова "ТЪП", че да унищожи тялото от което се храни? Коя майка е раждала тези банкери, дето ще умрат заедно с ограбените от тях? Има ли хора на този свят, готови да жертват собственния си народ, в името на собственната си лакомия, наречена световно господство...май има едни...правили са го вече няколко пъти...нали се сещаш кои...гаче ли и банките и ФЕД-а са техни, сещаш ли се умнико???

  Нередност?
 • 4
  m17 avatar :-|
  m17
  • - 7
  • + 6

  До коментар [#3] от "me4kapanda":

  Стига с тия соц определения "заграбено","лакоми","световно господарство". Тези неща ги има само в комунистическите бетони кратуни.
  В реалния живот действа само едно базово правило "гепят щото могат". И това е ролята на държавата - да ограничи гепенето в рамките на разумното и да направлява развитието на икономиката така че да е полезано за цялото общество.

  Нередност?
 • 5
  m17 avatar :-|
  m17
  • - 2
  • + 7

  До коментар [#2] от "mumi":

  Тезата ви е доста интересна и съм съгласен че иновациите са движещ фактор но само до нивото на корпорациите. Когато говорим за държави или световната икономика като цяло, според мен ролята ная иновациите е минимална. И това е така защото базовите потребности на човечеството - храна и забавление не са се променили от зората на историята.
  Аз по скоро бих търсил грешките в присъщото на масите неразбиране на "голямата истина" и последващите безумни решения от страна на избраните от тези хора правителства. Под "голямата истина" имам предвид глобалните явления чиято връзка с "малката истина" т.е. личните финанси се губи в разбирането на масите.
  Давам пример - повечето хора не разбират смисъла на понятието държавен дефицит. И съответно всички политици смело раздуват дефицита до безкрайност. Но понеже дефицита си е чист заем все някога идва време за изплащане. И няма никакъв начин плащането да се избегне защото рано или късно ще дойде инфлацията и ще си вземе своето.

  Нередност?
 • 6
  demokraciqta avatar :-|
  demokraciqta
  • + 12

  Ще пиша бавно, щото некой може да изчита трудно.
  1. Градинарите се изнесоха към Унгарско къде 59г.
  2. Страна, в която в 21 повтарям 21 век дупките се запълват едносезонно за гепене на пари и отчитане на дейност я пишете в изпадналите от 19 век ( началото)
  3. Цариградско шосе бе ремонтирано и е в коловози - кой е виждал коловози на асфалтов път нейде из Европата?
  - Техкиката бе съвременна и прецизна, та от първият път стана на вълни, което си е новаторство т.е. иновация в пътното строителство. Което си е доказателство, че в объркана страна не са валидни никои закони, защото не действат и вървят наопаки.
  4. Няма да споменавам околовръсното и поради що ставаше за каяк, но не и за ППС, еле пък за кешво внасяне на осигурителен стаж за пенсия, безумие което може да се роди само по нашите ширини.
  5. За икономката - развива се нещо дето го има ( като се вземе изпредвид, че по нашенско кадрите са Калинки) става ясно, че не е ясно на накъде вървим.

  Нередност?
 • 7
  mto avatar :-|
  mto
  • + 7

  Лошото е, че освен долари, май и евра ще има за всички...

  Нередност?
 • 8
  mumi avatar :-|
  mumi
  • - 2
  • + 4

  Икономическата система наподобява на един биологичен организъм. Така например главата са правителствата, сърцето - банките и фондовата борса, клетките - семействата и пр.
  Растежът на биологичния организъм се дължи на ДНК, което е програма за развитие.
  В икономическата система ролята на ДНК изпълняват технологиите.
  Разбира се и условията на живот има важна роля за развитието на един организъм. Така например комунистическият свят и икономическият свят разполагаха с /почти/ едни и същи технологии, но комунизмът фалира преди 20 години, точно заради различните условия на живот. Все едно двама братя-близнаци с почни едно и също ДНК да живеят разделени в различни семейства и единият да се храни добре и развива пълноценно, а другият да гладува системно, при което единият умира на 50 години, а другият на 70.
  Всички знаем, че с възрастта сме склонни да напълняваме. Така ние пак растем, но не на височина, а на килограми - трупаме тлъстини. И точно това е правил в последните 10-тина години западният капиталистически свят - растял е, но не на височина, а на килограми. За да поддържа икономически растеж, който вече технологиите не са били в състояние да осигурят, ФЕД е водил политика на ниски лихви и лесно кредитиране и тези кредити са отивали основно за инвестиции в недвижими имоти, чиито балонни цени наподобяват на тлъстините в биологичния организъм.
  Когато един организъм напрупа тлъстини, те обаче почва да му се отразяват на сърцето. И преди две години банковата система, която е сърцето на икиномическия организъм, направи инфракт. За да закърпят положението, централните банки направиха байпас - вляха пари в банковата система по заобиколен път. За съжаление байпасът е временно решение и все още заплахата за банковата система не е отминала.
  В момента развиващите се държави имат много по-голям икономически ръст от развитите, защото при тях едва сега навлизат масово технологиите, които отдавна са навлезли сред западните държави - като автомобилът например в Китай и Индия, който трайно измества в тези държави технологията на велосипеда.
  За съжаление затлъстяването на западния свят не е довело само до инфаркт на банковата система, но и до една много коварна болест - диабета. Диабетът се характеризира с това, че организмът се храни добре, но слабее. Причината е, че организмът не произвежда достатъчно количество от хормона инсулин, чиято роля е да намалява нивото на кръвната захар до нива, при които погълната храна може да бъде усвоена като енергия от организма. Ролята на кръвна захар в организма изпълнява енергията. Нейната цена за съжаление в момента е твърде висока и така произведените стоки и услуги, в чиято себестойност енергията заема все по-голям дял, не могат да бъдат усвоени /закупени от хората/клетките на организма и той слабее.

  Нередност?
 • 9
  mumi avatar :-|
  mumi
  • - 1
  • + 4

  Така ако приемем, че американската икономика е болна от диабет, ни става ясно защо въпреки налетите трилиони долари, икономиката на САЩ не наддава. Когато един болен от диабет поема храна/наливане на пари, това вдига нивото на кръвната му захар/цената на енергията до прекомерни нива и храната не може да се усвои от организма, който слабее. Например през пролетта на 2009 година, когато нямаше парични стимули, един барел нефт струваше около 40 долара, а сега след количествените улеснения вече подгонва 100 долара. Поемането на храна от болния от диабет води по покачване на нивото на кръвната захар, чийто икономически аналог е енергията. Ето защо в момента ефектът от количествените улеснения е в това, че енергията расте, но икономика в деййствителност слабее.
  Друг ефект от количествените улеснения е в това, че фондовите пазари не се срутиха, както е станало през 1929 година. Част от количествените улеснения се насочват към фондовата борса, но друга по-голяма част се насочва към развиващия се свят в надуването на нови нежелани ценови балони.
  Всъщност това е единствения положителен ефект от налетите трилиони долари - че фондовите пазари не се струтват. Но затова пък се покачва кръвната захар - цената на енергията.
  В средносрочен период поддържането на високата кръвна захар/цена на енергията ще доведе до различни увреждания на организма и най-вече на сърцето, което ще има за резултат нова и по-драматична сърдечна криза.
  В биологичния организъм кръвната захар се поддържа в нормални граници чрез инсулин - в икономиката инсулин би бил механизъм, който да поддържа цената на енергията в приемливи граници - например да се премахнат производствените квоти на ОПЕК, да се намали данъчната тежест върху енергията, да се намерят нови енергийни технологии, които да направят енергията по-достъпна.

  Нередност?
 • 10
  hidko avatar :-|
  владимир бояджиев
  • - 1
  • + 3

  До коментар [#9] от "mumi":

  Напълно съм съгласен с теб.От край време е ясно,че е необходим нов начин за добиване на енергия и ново гориво,което да движи света.Само така ще се премахне дефицитът на енергия.Свободнодостъпнат и безплатна или малко струваща енергия е в основата на всичко.Представете си само пустините превърнати в градини,благодарение на напояване,което се захранва с ток от слънцето - неизчерпаем и безплатен.След време технологиите,ще направят цената на слънчевите клетки нищожна... ... и това е само една от възможностите.

  Нередност?
Нов коментар