Цветелина Бориславова: Няма да напускам България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Цветелина Бориславова: Няма да напускам България

"Цената за това, което съм постигнала, съм я платила само аз", казва Цветелина Бориславова

Цветелина Бориславова: Няма да напускам България

Белгийската КВС плати 140 млн. лева, за да придобие нейните 16% от банката

23202 прочитания

"Цената за това, което съм постигнала, съм я платила само аз", казва Цветелина Бориславова

© Надежда Чипева


Профил

След като изкара 9 години начело на СИБанк, председателят на надзорния съвет на банката Цветелина Бориславова реши да се раздели окончателно с нея. В понеделник тя продаде своите останали 16% от акциите на мажоритарния собственик - белгийската група KBC. Тъй като СИБанк е публично дружество, а и борсовите сделки са освободени от данък, продажбата мина през регулирания пазар - 1 276 796 акции бяха изтъргувани при 110.49 лв. за брой, което оцени дела на малко над 141 млн. лв., а цялата банка за 877 млн. лв. Така КВС вече е 100% собственик на банката, която предстои да бъде отписана от борсова търговия.

От днес сте със 140 милиона по-богата. Защо решихте да излезете от банката в този момент?

Договорът с KBC е приключен още на 27 септември 2007 г. В него има предвиден период, в който аз оставам в банката. След края на третата година мога да упражня опция за продажба на остатъчния дял. КВС също има такава опция за изкупуване след петата година. Този период на преход е преминал, банката е вече успешно интегрирана в групата КВС и сега в условия на криза мисля, че е подходящо да използвам част от средствата, за да погася част от кредитите на холдинга, който управлявам.

Разкажете малко повече неща от кухнята - как се стигна до тази продажба?

Съгласно договора имахме такава клауза. За мен и хората около мен това не е никаква новост. Просто е логичен завършек на тази сделка. За мен ключово е, че успяхме да привлечем един стратегически инвеститор - стабилна европейска банка, която и в условията на криза се справя добре, работи по изключително прозрачни пазарни принципи и аз лично се чувствам много удовлетворена от сделката. Тук искам да благодаря на всички колеги и служители на СИБанк за всеотдайната работа през годините.

Как беше определена цената от 110 лева на акция?

Тя беше договорена още през 2007 г. На база на същия мултипликатор (коефициент - бел. авт.) е, по който е определена цената на мажоритарния пакет от акции. Просто има запазване на цената, която беше определена тогава. Съгласно договора имаше два варианта - или да продам по същата цена на акция, по която се продаде мажоритарният дял, или да се определи нова цена, като се използва за база собственият капитал на банката, актуален към днес, умножен по коефициент 3.7 - както беше изчислена цената и през 2007 г.

Тази цена е отпреди кризата (септември 2007), което е доста повече от сегашните пазарни цени на банките. Теоретично вие имате по-голям интерес от задействане на клаузата, отколкото КВС. Защо не поискахте това по-рано?

По договор условието за задействане на клаузата е, че трябва да са изтекли най-малко три години от сключването на сделката. Третата година изтече на 27 септември 2010 г.

KBC беше оздравена с пари на белгийското правителство. Това не създаде ли затруднения при финализиране на сделката?

Много големи западни банки в този период са получавали финансова подкрепа от своите правителства. Вие знаете, че още когато КВС представи оздравителния си план пред Европейската комисия, там беше дадена пълна информация за поети финансови ангажименти. Няма нищо неочаквано и проблематично.

Вие сте собственик на сградата, в която се намира сега банката. Какво се разбрахте с KBC - ще запазят ли сградата след вашето излизане?

За моя радост през 2007 г. КВС не пожела да я закупи. Не мога да скрия, че съм вложила изключително много от себе си в тази сграда - във възстановяването й и идеите за функционирането й, например за галерията. Тази сграда е строена от Задругата на майсторите още преди повече от 100 години. Имам особен сантимент към нея. Централата на КВС остава в сградата, тук ще остане и моят фонд Си Ес Ай Еф. Галерията ще продължи да работи под ръководството на фондацията ми "Кредо бонум". Тя ще остане не само със същата функционалност, но ще добавим още дейности към нея, носещи нова обществена стойност.

С какво мислите да се занимавате сега, след като вече не сте в банката?

Ще продължа да инвестирам в зелена икономика - на първо място в зелена енергия. Няма да се откажа и от финансовите услуги. Смятам да използвам своята експертиза в инвестиционното банкиране в полза на българската икономика. По никакъв начин нямам намерение да напусна България или да не инвестирам тук. Сега повече от всякога българският бизнес трябва да бъде обърнат към България. Имам инвестиции в индустриални предприятия, в туризма - зимния курорт Пампорово, имам и хотел в Банско. Ще продължа да инвестирам в тях. Мечтая България да не бъде евтина туристическа дестинация, а дестинация, свързана с нашата древна история, уникалната ни природа, екологично чистата храна - нещата, с които всеки българин може да се гордее.

Какви конкретни проекти имате?

Един от проектите, в които фондът Си Ес Ай Еф участва, е за вятърни електроцентрали. Имаме вече работещи мощности за 25 мВ, но проектът е за 200 мВ. Интересуват ни и биогоривата - участваме и в проект за производство на биопелети. Това е алтернатива, която още не е популярна в България, но все повече ще се налага в бъдеще. Смятаме да инвестираме и в соларната енергия на базата на най-новите технологии.

Тези дни е на мода да се говори за най-богатите българи. Вие на колко оценявате богатството си?

Честно казано, не съм сядала да си правя такава калкулация. За мен богатството се измерва с други критерии. Най-голямото богатство, което може да има един човек, е духовното богатство. Да се чувства удовлетворен от това, което прави за другите, а не за себе си. Финансовото измерение на богатството никога не ме е вълнувало.

Бяхте класирана на 13-о място по богатство с 220 млн. лева. Колко близо до истината е тази сума?

Току що го прочетох това и аз. Не мога да кажа, наистина не съм изчислявала, но ще си поставя за цел да го направя и да видя дали са точни такива цифри.

Не всеки ден стават сделки за 140 милиона, особено по време на криза. Много хора биха си казали, че тази сделка е станала заради Бойко Борисов. Как бихте отговорили на такива упреци?

В България за съжаление нещата винаги се смесват и не мога да разбера защо.Това, което аз съм постигнала в бизнеса и живота си, не е свързано с това, което Бойко Борисов е правил и може би ще прави. Всеки сам е имал своя път на развитие. Човек сам знае цената на това, което постига. Цената за това, което съм постигнала, съм я платила само аз.

Има и други спекулации - днес например един вестник ("Галерия" - бел. авт.) написа, че ще напуснете България и ще бягате в САЩ? Как ще коментирате?

Вече казах, че нямам никакво намерение да напускам България. Обичам много страната си. Тук са хората и всичко, което ми е скъпо и любимо. Освен това тук са и всичките ми инвестиции, логично е да се търси диверсификация, особено в ситуация на криза. Но въпреки това досега нямам един лев инвестиран извън България. Считам, че в условия на криза за България е изключително важно едрият бизнес да съумее да остане тук и да намери най-правилните решения. Мисля, че има много големи възможности за нашата страна. Ще се опитам да направя всичко, както винаги досега съм правила, за да помогна на страната ни с експертизата си на бизнесмен, като финансист, като инвеститор и като представител на българското гражданско общество.

Вие доста рядко давате интервюта, а жълтата преса непрекъснато пише за вас. Кое от това, което е излизало в публичното пространство за вашия бизнес или личен живот, искате да опровергаете?

Всички клюки в жълтата преса, които осигуряват на хората вълнение или забавление, са игра с егото на хората. Интересът към негативната информация, която почти винаги е измислена, показва желание да се наслаждаваме на трудностите, да се забавляваме от унижението, а не желание да сме полезни. Това води до общо заболяване и е далече от начина, по който ми се ще да усещаме света. Затова в диалог с жълтата преса не бих искала да участвам.

Помага или пречи на бизнеса ви това, че Бойко Борисов е министър-председател?

Да кажем, че това ме поставя в една по-сложна обстановка, в която аз може би бих могла да се докажа още по-добре.

Интервюто взе Иван Михалев

Профил

След като изкара 9 години начело на СИБанк, председателят на надзорния съвет на банката Цветелина Бориславова реши да се раздели окончателно с нея. В понеделник тя продаде своите останали 16% от акциите на мажоритарния собственик - белгийската група KBC. Тъй като СИБанк е публично дружество, а и борсовите сделки са освободени от данък, продажбата мина през регулирания пазар - 1 276 796 акции бяха изтъргувани при 110.49 лв. за брой, което оцени дела на малко над 141 млн. лв., а цялата банка за 877 млн. лв. Така КВС вече е 100% собственик на банката, която предстои да бъде отписана от борсова търговия.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

38 коментара
 • 1
  wornoxmaniak avatar :-P
  wornoxmaniak

  Булка, та дрънка!

 • 2
  e2718 avatar :-|
  e2718

  Интересно интервю. Нелоши въпроси, интелигентни отговори.
  Индиректно подобрява мнението ми за Б. Борисов :)

  Липсва контекстна информация, например кратка биография на Бориславова. За пълнота, препоръчвам на желаещите да си съставят по-пълна картина статията за нея в Уикипедия.

 • 3
  nureto avatar :-|
  Mai Tai
  • -18
  • +114

  Как ли се става толкова богат при равен начален страт на всички българи преди малко повече от десетилетие и при толкова малък и беден пазар какъвто е българския? С партийни и ДС връзки, разбира се (справка биография на дамата)

 • 4
  stenli1 avatar :-P
  stenli1

  До коментар [#3] от "Mai Tai":

  Спестявала е от закуски. След това е взела 1 ябълка, забърсала я и я продала малко по-скъпо, след това взела 2 круши и т.н..... и така 500 млн. лв

 • 5
  gagrolet avatar :-P
  gagrolet

  Ето така стават тези работи:

  http://e-vestnik.bg/9188/kak-tsvetelina-borislavova-stana-tolkova-bogata/

  Доста общо, но според мен много близко до истината описание на професионалния път на дамата. Останалото от биографията и е в Уикипедия.

 • 6
  outside avatar :-|
  outside

  Ще продължа да инвестирам в зелена икономика - на първо място в зелена енергия.
  ...

 • 7
  berbenkov avatar :-?
  berbenkov

  И тя със /като на Б. Б. / манталитета -
  днеска е тука, утре - на самолета!!!

 • 8
  reges avatar :-|
  reges

  До коментар [#6] от "outside":

  странно защо цялата номенклатура и нейните наследници инвестират именноо там
  про4тете книгата Тайният проект Бойко Борисов - там има доста за нея. освен голям авторитет в гасенето на пожари нзм каквое намерила тоз пън

 • 9
  bulgartapak avatar :-|
  ь

  Духовното богатство е по-важно според нея! Така и не разбрах, как момата се сдоби с тази банка. С "духовното" си богатство ли е платила? Аман от клишета! Естествено че няма да напуска страната :) Тук "бизнес" се прави лесно! Пожелаваш си нещо и хоп, готово :) Има една малка подробност, че трябва да си от кастата на "избраните", ама това са маловажни подробности :)

 • 10
  miliardpojarnov avatar :-|
  miliardpojarnov

  гарантирана далавера с с гарантирани цени.... пет пъти по-големи от ядрените....вятърните централи са екологически вредни и опасни...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Сметка за смет

Сметка за смет

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK