Опасно лекарство

В опит да овладее инфлацията в еврозоната, ЕЦБ може да задълбочи проблемите в Испания и Португалия

Пред Жан-Клод Трише стои трудната задача да намери балансирано решение
Пред Жан-Клод Трише стои трудната задача да намери балансирано решение
Пред Жан-Клод Трише стои трудната задача да намери балансирано решение    ©  Reuters
Пред Жан-Клод Трише стои трудната задача да намери балансирано решение    ©  Reuters
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да ръководиш Европейската централна банка (ЕЦБ) едва ли е лесна и особено приятна задача. Затова не е изненада фактът, че настоящият президент Жан-Клод Трише няма вид на човек, който често си прави шеги. Тези дни обаче нещата изглеждат така, сякаш той се готви да изиграе не особено приятен първоаприлски номер на Испания и Португалия. Причината е изказването му, че е възможно банката да увеличи лихвите в еврозоната следващия месец.

Обяснението за подобен ход е просто – увеличеният инфлационен натиск. През последните три месеца индексът на потребителските цени в еврозоната неизменно се покачва и през февруари достигна 2.4%, като още през декември надхвърли 2% - границата, която ЕЦБ се стреми да не превишава. Междувременно политическите сътресения в арабските страни и особено кризата в Либия доведоха до рекордни цени на петрола, което допълнително засилва загубата на покупателна способност в рамките на паричния съюз. Така, според последната прогноза на централната банка, средното равнище на инфлацията за 2011 г. ще остане над границата от 2% – от порядъка на 2.3%, като очакванията са през следващата година стойностите да слязат до 1.7%.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  thedreamer avatar :-|
  thedreamer
  • - 1
  • + 10

  Португалия така или иначе е с единият крак в пропастта и то не от днес. Има едно единствено решение и то се нарича - общи европейски правила за финансова дисциплина.

  Нередност?
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 9

  Или с други думи, трябват ниски лихви и висока инфлация, за да се стопят така дълговете на няколко държави-зорлии. А средностатистиеската немска баба-пенсонерка с 200 хиляди евро на спестовен влог дали ще е доволна от подобно решение?

  Нередност?
 • 3
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean
  • - 1
  • + 5

  Явно е, че трябва да се вдигне лихвата от ЕЦБ, инфлацията започва да расте. Няма защо да се страхуваме от евентуално подтискане на растежа на икономиките.
  Може да има проблем за задлъжнелите страни, но антиинфланционните мерки са номер 1 (не растежа, не дълговото бреме)

  Нередност?
 • 4
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • + 2

  ЕВРОПА Е ЖЕРТВА НА НИКОМУ НЕНУЖНА СВЕТОВНА ДЪРЖАВНА ФИНАНСОВА ГРЕШКА

  През 1716 г., в световното обществено развитие, във Франция при замяна на пари е направена грешка за недовършено преобразуване. Нейната същност е при нова обстановка с „Незлатни пари” необосновано запазване на начина на държавно финансово управление от времето със „Златни пари”. 295 г. хората не са установили тази непригодност. В промяна с „Незлатни пари”, правителствата страдат от собствените си действия на съхранени унищожителни условия, поради удължено старо поведение от минало със „Златни пари”. С този дефект, властите са с намалени бюджетни постъпления, увеличени плащания и не могат да прекратят регресивни икономически прояви. Жестоките щети при кризи са причинени от незавършен градеж в най-висша управа.
  Описаната слабост се допускаше преди, продължава и във всяка европейска държава. Има достатъчно факти за практика, която е несъвместима с устойчиво стопанство. Всеки е с потенциал да прецени разбуленото недоразумение. В 2011 г., хората са с актуална потребност от следващ етап на животворната промяна. Полезната новост с прилагане на знания за открити “Ресурси М” ще доведе до желан обществен прогрес. Финансовото усъвършенстване понижава ненужна субсидия за „Разпоредители на суми” и осигурява за държавните власти полагащи се приходи и смалени разходи.
  В началото на 2011 г. управляващите са съгласни с гибелно наследство и се мъчат от последици. Налично е противоречие и правителството (колкото и да се старае) няма възможност да завоюва трайно стопанско подобрение, защото не премахва вредна и водеща към стопански регрес непълноценност.
  Чрез ползване на специализирани умения, представената неправилност в държавното финансово управление е разкрита.
  Същата може да се ликвидира и да се подсигури устойчивост.
  Обстоятелството, че неточността съществува в други страни не обезценя проблема.
  Заради опазване на досегашната катастрофална държавна финансова грешка (немощен начин на държавно финансово управление, от времето със „Златни пари”) ще живеем с разширяващи се диспропорции, кризи и болезнени щети
  След прекратяване на досегашния непълноценен начин на държавно финансово управление ще се осъществи полезен световен икономически ефект за над 10 000 000 000 евро за денонощие.

  Доказателство: Например при Р. Гърция и/или при Р. Португалия само до 24 часа след начало на премахване на тази никому ненужна държавна финансова грешка ще се получи конкретен полезен обществен ефект, изразяващ се в намаления на никому ненужни държавни разходи и наличие на допълнителни пазарни държавни бюджетни приходи и ще е започнало успешно излизане от криза.

  Иван Митев

  Нередност?
Нов коментар