Нова <s>Люблянска</s> Амстердамска банка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нова <s>Люблянска</s> Амстердамска банка

Проблемите на словенската централа наложиха продажбата на НЛБ Банка София

Нова <s>Люблянска</s> Амстердамска банка

Контролираната от холандската Kardan група TBI добави към българското си портфолио и местното поделение на словенската NLB

Мария Иванова
8646 прочитания

Проблемите на словенската централа наложиха продажбата на НЛБ Банка София

© NLB Group


Регистрираната в Амстердам холандско-израелска инвестиционна компания Kardan е новият собственик на НЛБ Банка София. Компанията съобщи, че дъщерното й звено за потребителско финансиране TBIF Financial Services е подписало споразумение за придобиване на финансовата институция от досегашните й собственици – словенските Nova Ljubljanska Banka (която притежава 97.01% от капитала) и Factor Banka (2.99%). Стойността на сделката е 15 млн. евро.

Проблемите на словенската централа наложиха продажбата на НЛБ Банка София
Фотограф: NLB Group

За евентуална продажба се говори още от миналата година, след като Nova Ljubljanska Banka (NLB) беше принудена да преструктурира дейността си в резултат на финансовата криза. Тогава акционерите й приеха план, който предвиждаше продажба на част от бизнеса както в Словения, така и в чужбина. На проведените от ЕЦБ стрес-тестове през юли 2010 г. словенската банка едва покри заложените изисквания за адекватност на капитала от първи ред. Миналия месец финансовата институция, която е лидер с пазарен дял от 36% в Словения, предприе увеличение на капитала си с 250 млн. евро с цел да повиши капиталовата си адекватност. По-голямата част от новоемитираните книжа бяха записани от словенското правителство, което увеличи дела си от 48.6% до около 55% от капитала. Другият голям акционер в банката е белгийската финансова група KBC, чийто дял вече е около 25%. По-рано днес гуверньорът на словенската централна банка Марко Краньец обяви, че е възможно NLB да има нужда от допълнително увеличаване на капитала още през тази година.

Покупката на българската банка ще бъде осъществена през дъщерното дружество на Kardan – TBIF Financial Services (TBIF). Чрез едноименното си българско дружество TBIF е едноличен собственик на няколко местни компании – "Ти Би Ай кредит", "Ти Би Ай лизинг", "Ти Би Ай асет мениджмънт", "Ти Би Ай Инвест", както и съсобственик в компанията за бизнес ипотечни заеми "Кредитекс". Освен това Kardan има дългогодишно стратегическо партньорство с австрийската Vienna Insurance Group, която чрез TBIH Financial Services в България контролира застрахователите  "Булстрад" и "Български имоти" и пенсионната компания "Доверие".

Именно липсата на банка в групата до момента се приемаше като спънка за по-нататъшното развитие на дейността й на местния пазар. Така, покупката на НЛБ Банка София ще създаде възможност за разширяване и задълбочаване на дейността на TBIF в България. От компанията обявиха, че възнамеряват да се фокусират върху банкирането за физически лица и малки и средни предприятия.

НЛБ Банка София е една от най-малките кредитни институции на българския пазар. Към края на 2010 г. активите й възлизат на 197.8 млн. лв., което й отрежда 27 позиция от общо 30-те опериращи в България местни и клонове на чуждестранни банки. Финансовият й резултат за 2010 г. беше загуба в размер на 14.4 млн. лв. Предстои сделката да бъде одобрена от БНБ и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като се очаква финализирането й да стане факт до края на септември 2011 г.

Според информация на "Капитал" е имало още един местен кандидат купувач, но той е бил склонен да плати по-ниска цена. Това е едва втората корпоративна сделка в българския банков сектор от началото на кризата, след като в началото на годината свързани с публичния холдинг "Химимпорт" компании придобиха контрол върху най-малката институция - "Тексимбанк". Активно се търси купувач и на Българо-американската кредитна банка, която е 49.9% собственост на Allied Irish Banks.


3 коментара
 • 1
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  Ама сте се поозорили със заглавието де. Хем амстердамска, хем израелска. Хайде да им е честита. Който не фалира ще си купи сега български банки за без пари.

 • 2
  opinionated avatar :-|
  opinionated

  а бе дайте направо да я направим "Нова Люблянска-Амстердамска-Тел Авивска-Софийска-Скоро и в други градове" Банка ООД

 • 3
  angelg avatar :-|
  angelg

  Прочетете новината и разберете заглавието...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK