Моята ипотека е моята крепост

Проектът за европейска директива за жилищните кредити е готов и вече търпи критики

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повечето европейци се страхуват от прекалено рестриктивни  директиви, дори и да са в тяхна защита. Опасенията са, че законотворчеството в Брюксел може да измести това в националните столици. А и никой не обича прекалено голяма държава. В България нещата не стоят точно така. Повечето закони, засилващи защита на потребителя, идват точно от нуждата законодателството да се синхронизира с европейското. А и централизираната държава е нещо, с което някак сме свикнали. Затова и тук директивата за ипотечните кредити се чака може би по-нетърпеливо отвсякъде.

След няколко години наблюдения на ипотечните пазари в страните от ЕС и изготвяне на предложения за регулиране на ипотечното кредитиране на общностно равнище, Европейската комисия най-накрая излезе с проект за директива относно договорите за кредити за жилищни имоти. За нерадост на българските потребители обаче в представеното предложение липсва текст, забраняващ т.нар. наказателна лихва при предсрочно погасяване на заемите. Документът оставя свобода на държавите членки да решат какви мерки да приложат по този въпрос, като изисква само да гарантират, че условията, при които клиентът може да упражни това право, не оскъпяват твърде много кредита му. За сметка на това обаче предложението съдържа редица други разпоредби, насочени към подобряване на защитата на потребителите и към създаването на единен пазар на финансови услуги. Сред тях са например подробни правила за стандартизиране на информацията, която се предоставя в рекламите на ипотечните кредити. Отделно от това се въвежда и единен стандарт за преддоговорната информация, която кредиторите са длъжни да предоставят на потребителите, което ще им позволи лесно да сравняват различните оферти.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kamendc avatar :-|
  Камен
  • + 5

  при кредитите с променлива лихва е много тъпо да се посочва ГРП или обща сума, която ще се плати до края на договора. ами нали те всеки момент могат да се променят (обикновено само по инициатива на банката)?

  Нередност?
 • 2
  pesheff avatar :-?
  Пешката
  • + 2

  Една от основните критики, които се чуха по адрес на предложенията на Комисията, беше, че вместо да даде тласък на пазара, директивата всъщност ще ограничи апетита на кредиторите за отпускане на заеми. Причината се крие във факта, че с новите разпоредби се въвежда задължение за кредиторите да проверяват кредитоспособността на кандидатите за заем, преди да вземат решение дали да го отпуснат и да не предоставят заеми в случаите, в които тази проверка покаже, че потребителя най-вероятно няма да може да изплати задължението си.
  _________________________________
  Значи досега не са били задължени да го правят - и ако горепосоченият 25 годишен младеж не успее да се реализара - кво праим??
  Безразборното даване на заеми на сульо и пульо без да се провери кридитоспособноста докарва само едно - балони и то на световно ниво - справка световната рецесия в която плуваме в момента започна от ипотечните заеми в сащ които също бяха раздавани по същия принцип - no credit check!

  Не се ли научихме вече или все пак така на банките им е по изгодно - и да не може да си плаща ипотеката - те си запазват имота - малко по малко всички имоти се притежават от банки! Натам върви системата - както на запад - почти никой няма свое жилище и всички са под наем или ипотека - замислете се -

  Нередност?
Нов коментар