Дълг до тавана

Днес задълженията на САЩ достигнаха максимално позволените от Конгреса 14.294 трлн. долара

Американският финансов министър Тимъти Гайтнър трябва да убеди конгресмени и от двата политически лагера в нуждата спешно да вдигнат тавана на дълга
Американският финансов министър Тимъти Гайтнър трябва да убеди конгресмени и от двата политически лагера в нуждата спешно да вдигнат тавана на дълга
Американският финансов министър Тимъти Гайтнър трябва да убеди конгресмени и от двата политически лагера в нуждата спешно да вдигнат тавана на дълга    ©  Jason Reed
Американският финансов министър Тимъти Гайтнър трябва да убеди конгресмени и от двата политически лагера в нуждата спешно да вдигнат тавана на дълга    ©  Jason Reed
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сайтовете, които отчитат как американският дълг расте като развален таксиметър, винаги са се радвали на интерес. Но днес са особено посещавани. Причината не е, че броячът се е ускорил, а че е достигнал 14.294 трлн. долара. Числото не е кръгло или атрактивно, но е таванът на дълга позволен от Конгреса, което накратко означава, че от днес американското правителство не може да взима повече заеми и трябва да финансира бюджетните си дефицити по друг начин. И тъй като никой не си прави илюзии, че това е възможно, изходите са два - или таванът да се вдигне, или САЩ да спрат да плащат по част от дълга си. Което значи фалит.

Засега още няма причина за паника - американското правителство има известен набор от механизми, чрез които може временно да си набави финансиране. Те най общо се ограничават до това държавният бюджет временно да бръкне във федералните пенсионни фондове (финансовият министър Тимъти Гайтнър вече уведоми конгреса за това тази сутрин), други извънбюджетни фондове, да продава активи или... да се надява на по-високи данъчни постъпления.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

30 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 10
  • + 16

  Проблемът за кризата в САЩ

  Наистина решението на проблема „Как да се спре днешната криза в САЩ?” е толкова „просто”, че мнозина, които се докосват до него си задават въпроса: „Нима е възможно човечеството 295 години да допуска тази катастрофална държавна управленска грешка и едва сега да е открита и да е намерено полезно решение?”.
  Да, развитието на кризата, поради конкретна никому ненужна държавна финансова грешка е реалност и това е „детска болест на пазарна икономика”, която трябва да бъде излекувана.

  Какви са реалностите:
  1) Фактите доказват, че през 1716 г. за първи път (по инициатива на Джон Лоу във Франция) е започнало ползване на „Незлатни” вместо „Златни пари”.
  2) Тогава през 1716 г. процесът е с недовършено преобразуване в държавно управление, защото не е съобразено, че качествата на „Незлатните пари” са различни спрямо тези на „Златните” и при ползване на „Незлатни пари”, за успешно обществено развитие е необходимо да се прилага (спрямо времето със „Златни пари”) усъвършенстван начин на държавно финансова управление.

  Грешката в досегашното държавно финансово управление в САЩ е, че (подобно, както през 1716 г.) процесът на преобразуване при ползване на „Незлатни” вместо” Златни пари” не е окончателно завършен и все още не се ползва необходимия усъвършенстван (спрямо времето със „Златни пари”) начин на държавно финансова управление и все още ненужно се прилата стария (от времето със „Златни пари”) начин на държавно финансова управление.
  Съобразено с името на инициатора за ползване на „Незлатни пари” - тази държавна финансова грешка може да се означи като „Грешка на Джон Лоу”.

  Днес мнозина се страхуват да признаят, че като са вярвали на свои учители са допуснали да усвоят непълноценни знания, че досегашния катастрофален начин на държавно финансово управление е вечна даденост.
  Изненадващо или не, но днес приемането, че начинът на държавно финансово управление от времето със „Златни пари” като вечна даденост е слабост, която е на такова „научно ниво”, че може да се сравни с виждане на древни „специалисти” , които са защитавали теза, че земята е плоска.

  До 24 часа след начало на ликвидиране на държавната финансова грешка в САЩ стопанските процеси ще започнат развитие към подобрение, което е съпроводено и с намаление на сегашни ненужни държавни разходи и ще осигури за правителството конкретни пазарни приходи за да изпълнява свои обществени задължения.

  Иван Митев

  Нередност?
 • 2
  ztuning avatar :-|
  ztuning
  • - 2
  • + 12

  г-н Митев - имате моята подкрепа в написаното до тук - за в момента е трудно приложимо в тяхната ситуациа и при толкова много лобиски интереси -
  Z.T.

  Нередност?
 • 3
  edin_lud avatar :-|
  bolenZdravNosi
  • - 11
  • + 35

  Или с две думи както се каза в Zeitgeist сегашните монетарни системи винаги ще водят до инфлация и обезценяване на парите + спекулите на хората с много пари на фондовите борси пък ще водят до финансови кризи и така докато накрая не фалират както държавите така и хората в тях.По интересно е САЩ докога ще трупат дълг и докога заради тяхните простотии и алчност ще плащат всички страни в това число дори и най-бедните страни.

  Нередност?
 • 4
  trottel_gewehr avatar :-|
  Лудколю Деликолев
  • - 2
  • + 26

  Честито им. Айде сега на мониторинг и ежемесечно докладване на Жълтия инкасатор.

  Нередност?
 • 5
  merankol avatar :-|
  Stoyan Tonev Dimitrov
  • - 4
  • + 11

  До коментар [#1] от "ivan_mitev57":

  Аз очевидно нищо не разбирам, но усещам нещата по следния начин: Основната черта на "незлатните" пари е инфлацията. А основният ефект на инфлацията е че води до все по-голямо съсредоточване(агрегиране) на капитала. Не знам как да го обесня, но си го представям по следния начин - в един момент 1 от корпорациите леко вдига цените( или добре за новия си продукт не ги сваля толкова ), вие купувате със старата си заплата и така докато на вас ви се повиши заплата(или смените работа - това става бавно) вие губите от целия процес. Звучи твърде социалистическо и неточно но като за любител на конспирациите е разбираемо.

  Нередност?
 • 6
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 4
  • + 2

  До коментар [#2] от "ztuning":

  Сега въпросът е „политически” дотолкова, доколкото политици не знаят, че е налична конкретна световна държавна финансова грешка, поради която е налична криза и всички участници в стопанския живот са жертва, в т. ч. и самите политици.

  Доказателство: Нима, ако политиците знаеха за възможността да се ползва, съобразено с качества на „Незлатните пари” усъвършенствано държавно финансово управление – управляващите днес ще продължават да са на нивото на „компетентност на Джон Лоу” от началото на XVIII век?

  "Днес" за разлика от "вчера" - вече е публикувана констатацията, че е налично конкретно поведение, което в своята същност е несъобразяващо се с качества на ползвани „Незлатни пари” катастрофално държавно финансово управление и тази държавна управленска неразвитост може успешно да се премахне чрез прилагане на усъвършенствано държавно финансово управление, т. е. възможно е начало на прекратяване на основната причина за сегашната криза.
  Ликвидиране на наличната държавна финансова грешка е от компетентност на правителството, пред което сега има две възможности:

  1) Да продължи тази никому ненужна държавна финансова грешка, която ще осигури нови болезнени щети за хората и да се обрече на политически самопровал. (Най-сигурният провал (за достатъчно време) за всяко правителство е да работи при условия на представяната държавна финансова грешка.)

  2) Да прецени гибелните последици от наличието на държавната финансова грешка и да предприеме конкретни действия за нейно прекратяване.

  „Днес” въпросът е дали (1) да продължи досегашния катастрофален начин на държавно финансова управление, което епричина за сегашната криза или (2) да се приложи (спрямо времето със „Златни пари”) усъвършенствано държавно финансово управление.

  След осъзнаване на същността на сегашната държавна финансова „Грешка на Джон Лоу” и нейното катастрофално влияние за стопанско развитие ще дойде време, когато с насмешка ще се преценя (все още защитавана от някои) досегашна 295 годишна практика с продължаване на „Грешката на Джон Лоу” и тогава въпросът няма да е „Дали да се ползва усъвършенствано държавно финансова управление”, а ще бъде „Как да се прилага усъвършенстваното държавно финансово управление?”.

  Да, след време също ще има стопански лобистки интереси, но те няма да определят „Дали за се ползва полезната новост?”, а ще подпомагат „Как да се ползва (спрямо време със „Златни пари”) усъвършенствано държавно финансово управление?”.

  Прогресът в държавното финансово управление е жизнена необходимост, защото реалността е известна: http://www.usdebtclock.org/

  Нередност?
 • 7
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 4
  • + 5

  До коментар [#5] от "merankol":

  Всяка новост е свързана с трудности при представяне и разбиране.
  През 2011 г. всеки, който търси истината може да разбере кое е по-полезно – досегашният катастрофален начин на държавно финансово управление или възможното за ползване (съобразено с качества на „Незлатни пари” усъвършенствано държавно финансово управление.
  Проблемът при досегашното ползване на „Незлатните пари” е, че се прилагаше (от време със „Златни пари”) стар начин на държавно финансово управление. При този непълноценен подход се развиват икономически, социални и други диспропорции и се достига до криза със съпътстващи характеристики, в т. ч. инфлация.
  Днес особено важната причина за инфлация е запазеното непълноценно държавно финансово управление. При този начин на държавно финансово управление - промяната на основната лихва в посока увеличение е проинфлационен фактор.
  През последните години, чрез политика на минимизиране на основна лихва – властите на съответна държава административно действат за намаление при развитие на кризисни процеси. Този подход отлага за след време конкретни икономически щети за участници в стопанския живот, но въздейства за тяхно уголемяване.

  Нередност?
 • 8
  europeycho avatar :-P
  еuroГаньо
  • - 1
  • + 13

  Друга, друга е играта! В учебниците обаче не пише за нея.

  Нередност?
 • 9
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431
  • - 5
  • + 10

  Защо успешна капиталистическа държава като САЩ е банкрутирала без заеми от комунистическа държава като Китай?

  Нередност?
 • 10
  birdman avatar :-|
  birdman
  • - 4
  • + 9

  Gold standard- coming soon

  Нередност?
Нов коментар