Новият брой:
Чудото на езика

Мистерията на българските лихви

... или защо кредитите у нас са по-скъпи, отколкото в региона

"В момента се наблюдава процес на нормализиране на лихвите, който обаче у нас протича по-бавно. Този процес ще продължи, стига да няма външни за страната ни шокове, като решаващо е развитието на ситуацията в Гърция."<br /><em>Кристофор Павлов, главен икономист на "Уникредит Булбанк" </em>
"В момента се наблюдава процес на нормализиране на лихвите, който обаче у нас протича по-бавно. Този процес ще продължи, стига да няма външни за страната ни шокове, като решаващо е развитието на ситуацията в Гърция."<br /><em>Кристофор Павлов, главен икономист на "Уникредит Булбанк" </em>
"В момента се наблюдава процес на нормализиране на лихвите, който обаче у нас протича по-бавно. Този процес ще продължи, стига да няма външни за страната ни шокове, като решаващо е развитието на ситуацията в Гърция."<br /><em>Кристофор Павлов, главен икономист на "Уникредит Булбанк" </em>    ©  Юлия Лазарова
"В момента се наблюдава процес на нормализиране на лихвите, който обаче у нас протича по-бавно. Този процес ще продължи, стига да няма външни за страната ни шокове, като решаващо е развитието на ситуацията в Гърция."<br /><em>Кристофор Павлов, главен икономист на "Уникредит Булбанк" </em>    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Взимате щипка абракадабра, смесвате с доза ала-бала, поръсвате с фокус-мокус и получавате... лихви по кредити. За повечето клиенти формулата изглежда точно по този начин, а местните банкери явно са същински професионални фокусници, защото някак все успяват да получат най-високите лихви. Те самите обаче обясняват, че всъщност магията е малко по-черна и се казва "високи разходи".

Такива са и изводите от специално проучване на "Уникредит Булбанк", което беше представено през седмицата. Изследването проследява развитието на лихвите по шест категории кредити в национална валута в периода 2007-2010 г. в десет страни от региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), включително и Гърция. Резултатите пък показват, че подозренията са верни и действително лихвите в България са сред най-високите в региона. А причините за това са няколко – най-вече по-високата цена, която местните банки плащат, за да си набират финансиране, по-високата инфлация, както и по-високите административни разходи, свързани с управлението на банковите кредитни портфейли.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

15 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gost22 avatar :-P
  gost22
  • - 1
  • + 23

  Докато сме на последно място по заплати, ще сме водещи по високи лихви.

  Нередност?
 • 2
  opinionated avatar :-|
  opinionated
  • - 3
  • + 30

  както и да го увъртат, високите лихви са показание за некомпетентността в преценяване на кредитния риск на всеки индивидуален кредитополучател и потвърждение са и 20-те процента 'много проблемни' заеми, от които няма и 1/10 да са отписани до сега.

  Нередност?
 • 3
  t_ avatar :-|
  t_
  • - 4
  • + 24

  Колкото и да се напъват да обясняват, нашите банки ни таксуват доста повече, отколкото на други места. И тъй като и в този сектор конкуренцията е по - скоро пожелателно понятие - лихвите на всички банки са долу горе еднакви и високи. Това пък от своя страна спира потребителите да вземат кредити. Нормален процес, колкото и да не им се иска на някои хора.
  Получи се следното: във времето на бума на раздаване на кредити, масово се отпускаха при дадени лихви. В рамките на 1 - 2 години след изтеглянето лихвите нарастваха с 3 - 4 процентни пункта. Дойде кризата и въпреки нарастналата цена на финансирането никой повече не си позволяваше да увеличава лихвите като преди....
  Сега вече много по - малко хора искат да вземат кредит, защото очакват неприятната случка по кредитите да се повтаря до безкрай.
  И аз бях там, и аз се опарих, и аз търся вече други начини на финансиране, или пък изобщо се отказвам от покупка, ако нямам такова. И заемното финансиране остана като съвсем крайна опция.
  Банкерите сами си го направиха. Каквото и да обясняват, в периода 2004 - 2007 година лихвите по кредитите растяха(и то след като кредитът вече бъде изтеглен, а за нови клиенти не) заради желанието на банките да спечелят повече и това им нелоялно към потребителя поведение няма да бъде забравено скоро.

  Нередност?
 • 4
  sinergy avatar :-|
  Sinergy
  • - 1
  • + 9

  Сигурно е много тъп въпрос, но възможно ли е физически лица, които работят в България да получат кредит от банка в друга държава? Ако е възможно, има ли специални изисквания (различни от доказване на доход).

  Нередност?
 • 5
  kndmv avatar :-|
  kndmv
  • - 3
  • + 8

  Като има балами да взимат кредити без да четат...

  Нередност?
 • 6
  troika avatar :-|
  troi
  • - 2
  • + 11

  И аз съм взимал кредити - над 10 за последните 10 години. Що ипотеки, нотариални такси, такси управление, такси отпускане, такси предоговаряне, такси заличване на ипотеки, задължителни застраховки, понякога и вдигане на лихви и какво ли още не... съвсем ми писна. Сега гледам да ликвидирам поетапно всички кредити и повече няма да се занимавам с банки доколкото е възможно. Има някаква полза, обаче предпочитам вече да работя със собствени пари. По-малки обороти, обаче по-сигурно.

  Нередност?
 • 7
  emiltran avatar :-|
  emiltran
  • - 3
  • + 7

  Този въпрос е много сложен, но и изключително интересен за развитието на страната. Световното банково дело, такова каквото съществува е безкрайно опасно и рисково с оглед на философията на fractional banking, при която всяка банка не е длъжна да има 100% покритие на депозитите а само фракция (част). Това е обяснено чудесно в книгата Mystery of Banking, където е показано и риска на свиване и нарастване на капитала в държавата, като следствие, както и неузбежността на взаимообвързаност на банките. Поради множеството фактори на риск и необходимостта на капитали, лихвените проценти в България са високи. Всеки един въпрос може да се разглежда от две страни. За тези които инвестират в България високите лихви които получават при депозите са много изгодни и ги карат да преместват капитали от чужбина към България. Това за страната са стотици милиони приход, който по един или друг начин се инвестира в България. Скоро видях наш гражданин, който живее в чужбина да закопува имоти, на които смята да развива бизнес. Парвоначално той бе привлечен от лихвите и с много спънки прехвърли капитали в България. Да не забравяме, че страните от чужбина не желаят да се изнася валута от страната и за това има винаги ограничителни мерки. Такава мярка за САЩ е, че не може да минаваш през граница с повече от 10000$. Въпросния наш гражданин е напуснал България гол като пушка преди 20на години и актива му в момента се измерва със седем цифри без да е бил комунист или в КДС или милицията. Такива наши българи, които са започнали от нулата в чужбина, без ничия помощ и са стигнали до завидни материални условия има вече хиляди. Почти всички нямат нищо общо с комунистите и техните схеми на бързо забогатяване от 90 насам. Повечето от тях мечтаят да направят нещо за България и българския народ, но не смеят поради бизнес условията, организирани около рушветчийство и връзкарство всред разни "червени" групировки, преименувани в "бизнесмени". Така, че високоте лихви в момента играят и притегателна роля за инвеститори българи живеещи в чужбина, не свързани с комунистическия капитал и неговите производни. Може някой ден тези хора да помогнат за така желаната положителна промяна.

  Нередност?
 • 8
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 11
  • + 2

  За високите банкови лихви


  Днес в България има особено важен управленски проблем – наличие на конкретна държавна финансова грешка, поради която се подсигурява развитие на диспропорции и криза, и винаги съответни правителства достигат осигурен политически провал.

  При условия на продължено непълноценно държавно финансово управление – всяко правителство страда от собствено поведение и колкото повече работи – толкова по-лоши управленски резултати постига.

  Не е налична политическа сила (от управляващи и/или от опозиция), която да е признала наличността на представения кардинален държавен финансов проблем.

  Поради тази причина – които и да са поредни нови управляващи – те са с подсигурен свой провал.

  Същността на разкритата непълноценност в българско финансово управление е ползване на „Незлатен лев”, при запазен начин на държавно финансово управление от време със „Златни пари”.

  При тези условия кредитния риск е завишен, застрашено е съществуване на българските търговски банки и те заради свое спасение воюват за възможно най-високи лихви при кредити.

  В днешната кризисна стопанска ситуация има полезно решение.

  За пълноценно обществено развитие при условия на „Незлатни пари” е необходимо прилагане на „Съпътстващо противодействие с "Модел Ресурси М" срещу стопанска криза”.

  Първичните ефекти от унищожаване на сегашната държавна финансова „Грешка на Джон Лоу” в българската държава е намаление на ненужни правителствени разходи и наличие на нови пазарни бюджетни приходи.

  Придружаващ ефект е отстраняване на разкрита особено важна причина за криза през 2011 г. и осигуряване на полезни пазарни условия за развитие на стопански процеси, в т. ч. по-изгодни лихви за участници в стопански живот.


  Иван Митев - икономист

  Нередност?
 • ga6tisperka
  • - 1
  • + 2

  "свободния" пазар на банковият картел

  Нередност?
 • 10
  adon avatar :-|
  RUSE
  • - 1
  • + 8

  Няма никаква мистерия. Нивото на брутният външен дълг на България беше около 9,5 млд. USD от 1989 до 2001, нарастна на над 14 млд евро в края на 2004 и само за 2 години достигна космическите за България размери - 37 млд евро. БВД си е същият и до този момент. Основната компонента на този дълг е частният – над 33 млд.евро. http://www.bnb.bg/ResearchAndPublications/PubPeriodical/PubPYearlyReport/index.htm Тези пари за съжаление в основната си част бяха обърнати в бетон – жилища, офиси, хотели, магазини. Голямата част от парите бяха изхарчени за внос на стоки за потребление и почти нищо от тях не отиде за средства за производство. Но тези пари не са подарени и сега предстои да бъдат връщани. Естествено, че всички знаят, че ако не стане чудо – няма как да бъдат върнати от техните получатели. Ясно е, че няма да фалират банките, да напечатат пари или да приложат някой друг познат ни номер. За съжаление останахме само работещите фирми и платежоспособните кредитополучатели, които ще трябва чрез лихви и такси, да връщаме тези безумно раздадени и изпиляни чужди пари. И когато някой успял спекулант ми говори, че си купил имот на безценица и с него станал богат, то всичко това им го плащаме ние. Просто няма кой друг. За това са виновни шайката около нищожеството Симеон и келеша Станишев, които подлъгаха хората. Потреблението и цените на имотите в България ще продължават да падат колкото и да ни баламосват, че кризата свършила.

  Нередност?
Нов коментар