Сбогом и благодарим за милиардите

Идва краят на една ера, след като Джордж Сорос вече няма да инвестира чужди пари

Все още е твърде рано да се каже дали Джордж Сорос се оттегля окончателно
Все още е твърде рано да се каже дали Джордж Сорос се оттегля окончателно    ©  Reuters
Все още е твърде рано да се каже дали Джордж Сорос се оттегля окончателно
Все още е твърде рано да се каже дали Джордж Сорос се оттегля окончателно    ©  Reuters
"Не е важно дали си прав или грешиш, а колко пари правиш, когато си прав, и колко губиш, когато грешиш."
"Разчитам на животинските си инстинкти."
"Преди да стана бизнесмен, бях човешко същество."

Рискува през целия си живот. Като дете живее под носа на нацистите в Будапеща с фалшива самоличност. През 1947 г. избягва от Унгария във Великобритания. Благодарение на инвеститорския си усет през 1992 г. залага 10 млрд. долара в сриването на британския паунд и печели над 1 млрд. долара. Рискът е съпътствал Джордж Сорос през целия му живот. Но последното решение на легендарния инвеститор изглежда, че може би окончателно слага край на ходенето по ръба на бръснача, с което финансистът стана известен в цял свят. Или пък не...

Сорос обяви, че затваря хедж фонда си Quantum Fund, който вече ще управлява само парите на семейството му. Той ще върне 1 млрд. долара на външните инвеститори. Решението наистина слага край на една ера, започнала преди четири десетилетия. От 1973 г. досега Quantum е върнал на инвеститорите си 35 млрд. долара, което го прави най-успешния хедж фонд в историята. В официално писмо синовете на Сорос Робърт и Джонатан обявиха, че решението се налага заради новите американски финансови регулации, които в опит да осветлят индустрията, изискват всеки хедж фонд да е регистриран в Комисията за ценни книжа (SEC) и да разкрива жизненоважна информация за бизнеса и инвестициите си.   

Quantum няма нужда да се регистрира в SEC, тъй като ще управлява само семейни пари. А те хич не са малко - над 25 млрд. долара. Всъщност единият милиард, който Сорос ще върне на външните инвеститори, е едва 4% от активите на фонда. А само преди десет години този дял беше над 40%. "Сорос не иска да лети с гражданска авиация и затова предпочита частен самолет. Всичко опира до контрола", заяви пред New York Times Томас Ливъргуд, изпълнителен директор на консултантската компания Family Wealth Alliance. Според нейни данни семейните фондове управляват над 2 трлн. долара.

Въпреки че вече няма да управлява "чуждите пари", все още е твърде рано да се каже, че Сорос се оттегля окончателно. През 2000 г. Quantum губи сериозна сума пари заради спукването на технологичния балон и след като погрешно залага на повишение на еврото. Тогава Сорос също връща парите на външните инвеститори, уволнява основните си мениджъри и обявява, че ще ръководи фонда по консервативен начин, като основната му цел ще е да запази инвестициите си, а не да ги увеличи. Тогава средната годишна доходност е съкратена наполовина от 30 на 15%. Но няколко години по-късно Quantum и Сорос отново са в играта. И с успех: през 2007 г. фондът върна на инвеститорите 32%, през 2008 г., когато индустрията губи средно 20%, Quantum е на плюс от 8%, а през 2009 г. 28%. Но последните година и половина не бяха сред най-успешните за Сорос. Фондът му завърши 2010 г. с плюс от едва 2.6%, а през тази година по неофициални данни е над 6% надолу за първите шест месеца (виж карето), и то в сравнение с растеж от 7.5% на индекса S&Р 500 и средна загуба от 2.3% в хедж фонд индустрията. Слабото представяне доведе до оставката на инвестиционния директор на Quantum Кийт Андерсън. Според запознати той е загубил доверието на Сорос, след като е станал прекалено предпазлив заради дълговата криза в Европа и САЩ и е пропуснал много инвестиционни шансове в сребро и злато, което през последните седмици достигна рекордни нива.

Въпреки че е признат за един от най-успешните инвеститори в историята, не всички сделки на Джордж Сорос през годините минават без противоречия. Например много от критиците му твърдят, че голяма част от успехите му се дължат на близостта му до богатите и силните. През 1985 г. купува йени "като луд", защото разбира, че представители на петте най-големи индустриални държави са се срещнали в хотели в Манхатън и са се разбрали да обезценят леко долара спрямо другите основни валути, което прави японската валута по-скъпа. Сорос печели от сделката 150 млн. долара. През 1997 г. е обвинен от малайзийския премиер, че е причинил колапса на южноазиатските валути. През 1988 г. купува акции във френската банка Societe Generale, след като разбира, че банката ще бъде обект на придобиване. По-късно френските власти го осъждат за търговия с вътрешна информация, която той много кратно обжалва.

А дори и по-непротиворечиви сделки с негово участие не винаги са успех. През 1994 г. губи 600 млн. долара, след като неправилно залага на сриване на йената.

Решението да създаде семеен фонд ще даде далеч по-голяма свобода на Сорос. Все пак външните инвеститори имат навика да се оплакват, ако смятат, че парите им не са вложени, както трябва. Според данни на New York Times компанията ще има над 200 служители, от които 100 ще са инвестиционни експерти. На тях ще се падне задачата да управляват семейното състояние от над 25 млрд. долара. Сорос не е единственият, който предприе подобна стъпка. Преди него известни инвеститори като Карл Икън и Стенли Дръкмилър също предприеха подобен ход, като избраха да управляват единствено собствените си пари. Но по-голямата част от хедж фондовете не могат да си позволят да останат извън регулациите, тъй като най-големите инвеститори в тях са външни: пенсионни фондове, фондации и университетски тръстове.

Състоянието на Сорос според списание Forbes e над 14 млрд. долара. Никой не може да каже със сигурност дали за пореден път той няма да се завърне като активен инвеститор и спекулант. През последните години магнатът на няколко пъти изказваше негативните си очаквания за финансовите пазари и за липсата на бърз изход от кризата. А и възрастта вече не е на негова страна: през август ще стане на 81 години. Но всички го помнят заради най-големите му инвестиционни успехи: като човекът разбил Bank of England, когато през 1992 г. залага, че британският паунд ще се обезцени, и печели 1 млрд. долара. Милиардерът е считан за един от основателите на съвременната хедж фонд индустрия и според непотвърдени източници има дори години с възвращаемост от над 100%. През 80-те години постепенно започна да отделя все повече време за филантропия и политически активизъм и вложи огромни суми в дарения чрез фондацията си "Отворено общество", която покрива над 60 държави от Южна Африка до Централна Азия, Източна Европа и Централна Америка.  

Каузите и постиженията му са неоспорими: подкрепата за дисиденти в Източна Европа, а впоследствие и за прохождащите демокрации от бившия соцлагер, подпомагането на черни студенти по време на апартейда, борбата с глада в Африка и много други. Но някои от кампаниите му са противоречиви и му спечелват достатъчно противници. Досега той е дал милиони долари за легализирането на марихуаната в САЩ за медицински нужди и в подкрепа на евтаназията.  Запитан като какъв иска да бъде запомнен той казва: "Искам да бъда наричан финансов, филантропичен и философски спекулант."

Живот като на кино

Сорос е на 13 години, когато нацистка Германия окупира Унгария. Баща му осигурява фалшиви документи, с които да избегне депортацията към лагерите на смъртта. През 1947 г. избягва от Унгария във Великобритания, където чичо му го издържа, и Сорос завършва London School of Economics с бакалавърска степен по философия. През 1956 се мести в Ню Йорк и започва работа на Уолстрийт като трейдър и анализатор. През 1973 г. основава собствен фонд с 12 млн. долара, основно пари от инвеститори. Двадесет години по-късно вече е милиардер. Започва да се занимава с благотворителност. Според Нийл Кларк от New Statesman Сорос има основна роля за падането на комунизма в Източна Европа. През 80-те години на ХХ в. подкрепя редица дисиденти от полската "Солидарност", чешката "Харта 77" и др.

Най-важно е семейството

Семейните фондове - тъй наречените Family offices са операции, чрез които богатите фамилии управляват инвестициите и финансовите си афери. Началото е поставено още от Джон Д. Рокфелер, който през 80-те години на ХIХ век наема финансисти, които да се грижат за бизнес интересите му и да инвестират в благотворителност. Такива фирми имат най-богатите американци като Бил Гейтс и Опра Уинфри. Конгресът беше на път да ограничи дейността и на този тип финансови компании, но група заможни фамилии похарчиха стотици хиляди долари за лобиране, чрез което оставиха фирмите извън новите регулации. Доводът на богатите беше, че семейните фондове не рискуват чужди пари и не участват в спекулативни операции. Според изследване на Wharton School от 2008 г. в САЩ има над 1000 семейни фонда. С новите регулации на SEC има голяма вероятност броят им да нарасне.

Лоша година

Въпреки славата си на инвестиционен гуру, първите шест месеца на тази година не бяха успешни за Джордж Сорос. Според различни данни загубите му за първото полугодие са около 1.5 млрд. долара. Те не влязоха в новините, защото не са от една или две сделки, а от няколко неуспешни инвестиции. През последните месеци Quantum продаваше на загуба инвестициите си в злато и златодобивни компании, а цената му продължаваше да расте до нови рекорди. Инвестициите в определени компании се представиха по-зле от пазара. Например Сорос вложи 336 млн. долара в компанията за производство на храни в Южна Америка AdecoAgro, а от края на март до края на юни книжата изгубиха 13% от стойността си. Подобно беше и развитието на инвестицията от 302 млн. долара на Сорос в компанията за добив на петрол и газ в Папуа Нова Гвинеия Interoil, която загуби 21% от март до юни, както и с банкови гигант Сitigroup, който за последните три месеца изгуби 11.1%.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


54 коментара
 • 1
  pvalkanov avatar :-(
  pvalkanov

  Един от хората модел за подражание в световния финансов ред и сред основателите на модерната търговия с финансови унструменти.

  Много има да учим от него..

 • 2
  bayern avatar :-|
  Bayerisch

  Моля, поправете "много кратно" с "многократно", както трябва да бъде правилно.

  Къде е дежурният редактор?

 • 3
  mihomen avatar :-|
  mihomen

  Отказът е продиктуван от финансовите регулации!
  И разбира се спасението е в "Семейните фондове"
  Няма нищо случайно...капиталът си го има и Сорос пак ще манипулира пазара!

 • 4
  damianrm avatar :-|
  damianrm

  Хеш фондове, чудесно, а какво произвеждат те? Май надуват балона на имагинерната икономика само ...

 • 5
  pavelan avatar :-|
  Павел Антонов

  Един липсващ в материала детайл е, че през последните няколко години Сорос преживя своеобразен идеологически катарзис и радикално промени възгледите си по отношение на международния икономически ред, който замени кейнсианския модел от 1970те години насам като либерализира и глобализира световните финансови пазари. В поредица от лекции, които прочете в различни университети по света, Сорос обяви, че пазарният фундаментализъм и неолиберализма - чийто основен бенефициент и пропонент е бил през целия си живот - са вредни за демокрацията и "отвореното общество," и обеща да работи за озаптяването им. Дали е искрен, и ще има ли време и сили да го направи в напредналата си вече възраст предстои да видим.

 • 6
  maznio avatar :-|
  str2sarcasm()

  Някак свободно този човек бива наричан инвеститор.
  Не. Той е спекулатор с голям размах и много връзки.

 • 7
  galeksandrov avatar :-|
  galeksandrov

  Вложил е 10 млрд и е спечелил 1 ? :))))

 • 8
  sylver88 avatar :-|
  sylver88

  @galeksandrov, заложил 10 млрд и спечелил 1 млрд отгоре ;) 10+спекула= 11 млрд

 • 9
  tub avatar :-|
  tub

  За да спекулираш, трябва освен хазартен дух, да имаш и информация...само с шанс не става (пример са неуспешните удари по-горе). Сорос, да е жив и здрав е имал достатъчно информатори...все пак Отворено общество си е една агентурна мрежа. Но в последно време маймуните на клона станаха твърде много...спекулата стана държавна политика...регулациите се въвеждат и ще се ожесточават...излизането от тази игра е нормално на този етап...
  А може и да се е сепнал...виждайки на къде "тече реката"...
  Може би...не е за вярване,все пак той е евреин...кой знае...
  Но наистина ще го запомнят като такъв, какъвто сам се е определил.

 • 10
  ariman_info avatar :-?
  Ariman

  Мисля, че просто играта вече е твърде голяма за частен играч, Сорос е един от финансовите колоси на 20 век, нека се оттегли сега, да живее дълго и да е жива легенда. Не непогрешим, но непобеден!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход