Още няколко парченца печалба

Публичните компании ще раздадат три пъти повече дивиденти за 2010 г., но скокът идва основно от еднократни ефекти при отделни компании

Дивидентите на българските публични компании се утрояват за 2010 г. Навсякъде това би звучало като чудесна новина за края на кризата, но тук това число трудно може да се приеме за чиста монета. Не че не е истина - сумарно борсовите дружества вече са гласували 438 млн. лв. дивиденти за 2010 г. при едва 146 млн. лв. година по-рано.

Проблемът е, че на все още прохождащия местен капиталов пазар дивидентите не се обуславят от политика, насочена към привличането на инвеститори, а са по-скоро инструмент за пренасочване на парични потоци от мажоритарните собственици. Голямата част от скока се дължи на няколко големи и крайно неликвидни компании. Дори и след като се изчистят тези ефекти, данните показват известна доза оптимизъм, като повечето традиционно раздаващи дивидент компании увеличават размера му. Доходността обаче като цяло остава ниска, а броят на компаниите, които реално водят някаква дивидентна политика към инвеститорите - нищожен.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  el_komandante avatar :-|
  el_komandante
  • + 4

  "...се дължи на няколко фактора, като традиционно най-силният от тях е БТК , която за последните пет години е раздала 1.15 млрд. лв. дивидент..."

  Само да припомним: За колко я "приватизираха" мишоците на царя? А? Спомня ли си някой?

  Нередност?
Нов коментар