Раждането на борсовия гигант
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Раждането на борсовия гигант

Раждането на борсовия гигант

Върховният административен съд отвори пътя към капиталовия пазар на собственика на патент за 547 млн. лв. "Енергони"

Татяна Пунчева
7345 прочитания

© Капитал


Когато четете тези редове, акциите на "Енергони" вече ще се търгуват на Българската фондова борса. В петък, след редакционното приключване на броя и след близо двегодишни сблъсъци с регулатора - Комисията за финансов надзор (КФН), компанията с внушителните 547 млн. лв. капитал най-накрая ще се добере до заветния пазар. И ако се вярва на последните извънборсови сделки с книжата на дружеството, то ще бъде оценено на около 3.2 млрд. лв. - близо 1/3 от пазарната капитализация на всички български публични компании.

Най-голямата магия обаче е, че зад всички тези милиарди стои практически само един-единствен актив, собственост на "Енергони" - патент за изграждане на вятърна централа, оценен на 547 млн. лв. Дружеството смята да строи вятърни паркове с мощност над 2000 MW, т.е. повече от работещите блокове на АЕЦ "Козлодуй", който генерира една трета от електроенергията в България. Освен това иска да изгражда и соларни паркове с мощност от над 200 MW, с което общо ВЕИ мощностите й ще се изравняват с тези, за които вече има дадени гаранции, че ще се строят.

КФН първо допусна компанията до борсата, после позволи увеличението на капитала със скъпоценния патент, но накрая с противоречива мярка забрани на борсата да впише новите акции. След напоителна кореспонденция с регулатора, жалби и съдебни битки най накрая тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) разчисти пътя на "Енергони" до борсата. И до реализирането на плановете му - каквито и да са те.

Началото на главоблъсканицата

Сагата с "Енергони" започна в средата на 2009 г. Тогава КФН благослови плановете на компанията да стане публично дружество и вписа в регистъра си капитала й от 250 хил. лв. Няколко месеца по-късно обаче "Енергони" вече като публично дружество поиска от комисията да одобри план за вливане на две дружества в него, с което да увеличи капитала си до 547 млн. лв. Зад тях седи само един патент за изграждането на вятърна централа, оценен от вещи лица на баснословната стойност 547 млн. лв.,  т.е. това е цели 2000 пъти увеличение на капитала с един нематериален актив. В края на 2009 г. КФН одобрява вливането, но няколко месеца по-късно малко преди да впише новите акции, решава, че трябва все пак да подложи на проверка направената оценка на патента. Така започва една върволица от абсурдни мерки, целящи да се постигнат повече прозрачност и защита за инвеститорите.

На 15 април 2010 г. КФН  налага принудителна административна мярка, с която блокира достъпа на компанията до Българската фондова борса, т.е. не позволява акциите й да се търгуват там, макар по закон компанията да е публична. Изненадата, а според някои юристи от пазара и абсурдът в случая е адресатът на тази мярка. Той не е "Енергони", а Българската фондова борса, която не е извършила нарушение. В акта на КФН е вписано, че забраната за търговия може да се вдигне при изпълнението на едно от две условия - 1) одитът на компанията от служебно назначения одитор "Ърнст и Янг" е приключил с одиторско мнение без забележки или 2) "Енергони" е представило в КФН коригирани финансови отчети в съответствие с одиторското мнение. Малко по-рано през март КФН назначава служебен одитор на "Енергони" - именно "Ърнст и Янг", който да даде оценка доколко финансовите отчети представят вярно и честно реалното състояние на компанията и съответно дали направената оценка на единствения й актив - патентът, е реалистична.  Тоест в този момент комисията се опитва чрез допълнително становище от независима страна да защити инвеститорите от евентуално подвеждане от страна на компанията.

В същия момент обаче самата комисия регистрира новия капитал на дружеството в публичния регистър, с което реално приема оценката на патента.

Абсурд след абсурд

За съжаление, след като разглежда документите, "Ърнст и Янг" излиза със становище "отказ за изразяване на мнение" и се аргументира с невъзможността да получи "достатъчни и уместни одиторски доказателства, които да послужат за база за изразяване на одиторско мнение..." и "липсата на достатъчно доказателства по отношение на данните, подкрепящи допусканията, използвани в оценката на патента". С това становище обаче одиторът поставя КФН в особена патова ситуация. Комисията не може да отмени мярката си спрямо борсата, с която е стопирала търговията на акциите на "Енергони", макар условията за него да са на на практика неизпълними. Отделно от това не може да назначи и нов одитор, защото в самата мярка е посочено, че ще се чака мнението на конкретно избраното вече лице.

Съответно още на 8 юни 2010 г. регулаторът установява, че няма "повече основания за недопускането до борсова търговия на акциите, емитирани от "Енергони", но въпреки това не спира мярката. Същия месец настъпват и промените в ръководството на самия надзорен орган - парламентът гласува изцяло нов състав на КФН. Новите му членове приемат, че с отказа на "Ърнст и Янг" от мнение не са изпълнени изискванията по мярката и тя си е "стабилен административен акт", и я оставя в сила. 

Есента на същата година пък Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори - държавният орган, който следи за нарушения на експерт-счетоводителите и одиторите, открива съществени пропуски в действията на другите одитори без "Ърнст и Янг", които преди това са заверили финансовите отчети на "Енергони" и така са превърнали патента й в капитал. Въпреки това компанията намира административен начин да постигне намеренията си за борсата и той е чрез ВАС, в който подават жалба срещу мярката на КФН за блокиране на търговията с акциите на дружеството. 

Развръзката

В рамките на един ден на 9 август тричленният състав на ВАС решава, че след като не е постигната целта на мярката с одита на финансовото състояние на компанията, би следвало тя да отпадне. Съответно постановява временно спиране на действието й, докато не се произнесе дали тя е и нищожна и с това окончателно да я отмени. Дори и временно обаче това спиране на мярката означава БФБ да допусне акциите на "Енергони" до пазара, което и се случва няколко дни по-късно.

Така криво сглобеният начин за защита на инвеститори довежда до крив резултат, който КФН трудно би поправила. Сега комисията няма смисъл дори да обжалва, тъй като мярката й е мъртвородена. Дали обаче смята да го направи до редакционното приключване на броя от КФН не отговориха на въпросите на "Капитал".

Въпреки това обаче сега акциите на компанията се търгуват свободно, без регулаторът да има уверение от независима страна, че правата на инвеститорите са защитени в достатъчна степен. Някаква утеха може да е само становището на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, което все пак намира известни дефекти в мненията на петте физически лица одитори, които "Енергони" е ползвала и продължава да ползва.

Въпросителната за прозрачността и сигурността на вложенията на дребните инвеститори се подсилва и от останалата половин дузина мерки на КФН срещу предложения и решение на акционерите и мениджмънта на "Енергони". Те също се обжалват пред ВАС и по някои от тях процедурите все още текат. Пример за подобно решение е предложението компанията да взема заеми до 250 млн. лв. от членовете на ръководството значително под пазарните условия, за да извършва обичайната си дейност. Резонният въпрос, който възниква веднага, е какъв е произходът на тези средства и защо се дават под пазарни нива, но за това отговарят съвсем различни от КФН държавни органи.

А какво се случва в момента в дружеството

С решението на ВАС "Енергони" вече е пълноценно публично дружество. То вероятно е и най-голямото такова, ако се съди по стойността на договорена сделка за част от акциите му тази пролет. Тогава регистрираното през 2010 г. "Роял фънд България" с капитал от 50 хил. лв. си купува малко над 8% от компанията срещу 260 млн. лв. Продавач е изпълнителният й директор Михаил Георгопападакос, който в момента притежава около 46% от капитала на "Енергони". Това оценява цялата енергийна компания на 3.2 млрд. лв., което е една трета от всичките близо 400 компании, взети заедно, на Българска фондова борса. Ако се търгува на подобни цени и на регулирания пазар, това означава, че компанията веднага ще стане най-голямата публична компания в страната, изпреварвайки БТК, "Химимпорт" и "Софарма"... взети заедно! А ако търговията акциите й е по-активна (което може да се постигне и изкуствено със сделки между сегашните й собственици), тя може да намери място и в борсовите индекси.

Според последния финансов отчет на "Енергони" в края на юни 2011 г. компанията няма никаква приходи, защото реално не развива дейност, а разходите и са около 200 хил. лв. По информация на вестник "Дневник" отскоро тя е и наемател на 1200 кв.м офис площи в новия бизнес център "Мегапарк" на столичния булевард "Цариградско шосе". Там вече е и централата на компанията.

Въпреки наложените мерки от КФН е гласувала и промяна в ръководството си, като част от него вече са две от лицата, които представляват компанията, с която "Енергони" сключи меморандум за сътрудничество в края на 2010 г. - EVI Distribution на Ecovision International. Става въпрос за физическите лица Емануел Джанос, гражданин на Гърция и Франция, и Карим Мехран, гражданин на Швейцарската конфедерация, които от известно време насам ухажват редица местни енергийни компании за работа по ВЕИ проекти. Джанос е и представител на швейцарска консултантска компания IFIT Advisory.

Меморандумът с EVI бе сключен за разработването на няколко проекта на "Енергони" - два вятърни парка с мощност 663 MW и един фотоволтаичен парк с мощност от 26 MW. За самата EVI обаче има малко информация освен презентация, направена от самата нея, че иска да разработва и управлява ВЕИ проекти из Европа.

"Блокирания достъп за търговия на БФБ - София, забави акумулиране на финансов ресурс през външните инвеститори и безспорно донесе негативи на компанията", каза Максим Димов, председател на съвета на директорите на "Енергони" и един от най-големите акционери в нея с непряка собственост върху 23.5% от капитала. Димов е бивш депутат от ДПС и финансов консултант на НДСВ по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски. "Няма промяна в инвестиционните планове на компанията. Проектите са дългосрочни и смятаме, че в 10-15-годишен период ще бъдат реализирани", каза още той и допълни, че финансирането за тях съответно трябва да дойде от външни инвеститори. Той не изключи и ново увеличение на капитала, каквото се планираше още миналата година до невиждания на българския капиталов пазар размер от 1 млрд. лв.

Дали ще се случи престои да видим. Ако обаче компанията настина успее да привлече подобен ресурс от капиталовия пазар, това ще е не просто прецедент за България, а уникално събитие, защото до момента няма компания в страната, която да се похвали с набирането на подобен ресурс от местни и чуждестранни инвеститори. Същевременно, ако "Енергони" реализира плановете си, ще удвои ВЕИ капацитета на България, това ще реши проблема на страната с либерализирането на енергийния й сектор. Така ветропарковете на "Енергони" могат да се окажат манна небесна за българските инвеститори на капиталовия пазар.

Същевременно каквито и да са инвестиционните намерения, според експерти оценката на патента просто изглежда балонизирано раздута. Това прави оценката и на самата компания съмнителна, поне докато не набере някакво реално финансиране и не започне реално да строи нещо. Опасенията, които прозират зад действията на КФН, никак не изглеждат неоснователни и е напълно възможно обещаните вятърни перки да останат най-обикновени вятърни кули, от които инвеститорите по-добре да стоят настрана. Още повече че раздутите активи могат да имат и много други приложения освен привличането на борсови играчи, гладни за печалби.

*След редакционното приключване на броя, в петък "Енергони" дебютира на фондовата борса и наистина стана най-голямата публична компания, както по акционерен капитал, така и по пазарна акпитализация. 

Максим Димов, председател на съвета на директорите на "Енергони"

Ако БФБ - София, допусне компанията до търговия на организирания й пазар, какъв дял се очаква да бъде освободен за свободна търговия?

- На проведеното на 10 август 2011 общо събрание на директорите на БФБ - София, се взе решение за допускане до търговия на неофициален пазар акциите на "Енергони" АД. Всеки един от нашите акционери е свободен да се разпорежда с акциите си както прецени. Очаквания дял, свободен за търговия, ще бъде оповестен допълнително.

Какви щети е претърпяло дружеството от блокирания му достъп до БФБ - София?

- Блокирания достъп за търговия на БФБ - София, забави акумулиране на финансов ресурс през външните инвеститори и безспорно донесе негативи на компанията. Точният размер на щетите в момента не е на дневен ред.

Какви са инвестиционните планове на компанията и на какъв етап са намеренията й за изграждането на няколко ветропарка с обща мощност над 2000 MW?

Няма промяна в инвестиционните планове на компанията. Проектите са дългосрочни и смятаме, че в 10-15-годишен период ще бъдат реализирани.

Смята ли дружеството да изгражда соларни паркове, както е посочено на интернет страницата му?

- В рамките на тази година дружеството ще започне поетапно изграждане на соларните проекти.

Как ще бъде финансирани инвестиционните планове на компанията?

- Финансирането на компанията ще се извърши чрез привличане на средства от външни инвеститори.

Планира ли още дружеството да направи ново увеличение на капитала - този път до около 1 млрд. лв.?

- Ръководството на "Енергони" АД обсъжда възможността да се пристъпи към увеличение на капитала на дружеството до нива, помагащи му да изпълни заложените си инвестиционни намерения.

Определяте ли оценката на патента на компанията като реалистична?

- Нямаме съмнения относно оценката на патента. Тя е извършена от 3 вещи лица.

Как ще коментирате публикациите в медиите, че компанията се разследва ДАНС?

- Не ни е известно да има разследване на "Енергони" АД от страна на ДАНС.

Когато четете тези редове, акциите на "Енергони" вече ще се търгуват на Българската фондова борса. В петък, след редакционното приключване на броя и след близо двегодишни сблъсъци с регулатора - Комисията за финансов надзор (КФН), компанията с внушителните 547 млн. лв. капитал най-накрая ще се добере до заветния пазар. И ако се вярва на последните извънборсови сделки с книжата на дружеството, то ще бъде оценено на около 3.2 млрд. лв. - близо 1/3 от пазарната капитализация на всички български публични компании.

Най-голямата магия обаче е, че зад всички тези милиарди стои практически само един-единствен актив, собственост на "Енергони" - патент за изграждане на вятърна централа, оценен на 547 млн. лв. Дружеството смята да строи вятърни паркове с мощност над 2000 MW, т.е. повече от работещите блокове на АЕЦ "Козлодуй", който генерира една трета от електроенергията в България. Освен това иска да изгражда и соларни паркове с мощност от над 200 MW, с което общо ВЕИ мощностите й ще се изравняват с тези, за които вече има дадени гаранции, че ще се строят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  igr81 avatar :-P
  antropos

  Винаги съм смятал, че е висше изкуство да говориш, без да казваш нещо конкретно.

 • 2
  danielcho avatar :-|
  Даниел Чо

  Капитал, аз вероятно съм 2 години назад в историята на България, но тази фирма Енергони не съм я чувал.

  Нейният потенциал изглежда исторически, епохален, не знам какво още.

  Навместо да пишете за борсовите им перипетии, пишете дали фирмата има реална стойност. Пишете дали поне 25% от идеите им могат да се случат. Това ще е истинската история. Разочарован съм, че може изпуснете най-важното по този начин.

 • 3
  vassilev12 avatar :-|
  Стефан Василев (vassilev12)

  До коментар [#2] от "Даниел Чо":

  Именно това са съображенията на КФН и това е вдъхновило Капитал за материала.
  Няма от къде да се намери инфо. за фирмата, а само да се вадят изводи от ограничените факти:
  - липса на реален актив
  - 2 години без дейност, а големи разходи


  Но това е само на повърхността. От долу виждаме само някакви лица, които не на никой не говорят нищо, но поне не са с Руски фамилии.
  За сега!
  Нищо чудно, след като зарежем Белене, и след като заложим приоритетите на ВЕИ енергията и ги оставим в ръцете на най-голямата компания, някак внезапно, неизвестните имена, да продадат дяловете си на големи инвеститори, които смятат парите си в рубли.

  Във всеки случай ВЕИ пазара е особено приятен, предвид държавните гаранции за цените (Капитал вече разработиха материал по темата.)
  А щом има държавни гаранции, има големи печалби на чужда сметка, има големи лобита и всички кривини на държавната намеса в бизнеса.

  Поздравления Капитал, за каквото можахте да направите в тези мътни води.

 • 4
  wc1 avatar :-|
  WC1

  До коментар [#2] от "Даниел Чо":
  Определените от КФН одитори са отказали да изразят одиторско мнение. Капитал едва ли може да направи по-точна оценка на дружеството. Все пак пазарът ще покаже каква е стойността на дружеството.

 • lisco

  не балон - ДИРИЖАБЪЛ

 • 6
  ceco avatar :-|
  Цецо

  До коментар [#2] от "Даниел Чо":

  Пише го бе човек. Имат приходи 0 и разходи 250 хил.
  А да и патент. Оценен от 3 вещи лица (така им викаме, щот не им знаем имената) за над 500 млн!?!?
  Само не разбрах в този очеваден опит за измама защо не се е включила и прокуратурата. Баре да пипне тия "вещи" красавци. И да ги прати при манафите. За да станат още по-вещи.

 • 7
  danielcho avatar :-|
  Даниел Чо

  Благодаря за поясненията на Стефан, МБ и Цецо.

  Вярно е, че от статията си вони на Измама. Но не това е темата на статията. Дори интервюто е направено половинчато. Няма поне малко журналистическа агресия; как може да се позволят отговори от по 5 думи? Примерно: "И все пак, малкото инфо от ваша страна може би изглежда подозрително?", или "Не мислите ли, че повече конкретни описания на проектите ще доведат повече и по-качествени инвеститори?" или "Кой стои зад инвестицията ви".

  Аз лично не виждам разследването на Капитал да е довело до интересни изводи.

 • 8
  opinionated avatar :-|
  opinionated

  "един патент за изграждането на вятърна централа"

  моля уточнете, патент ли е това или разрешително, патента е базинан на иновация и обшваща цял процес и не виждам как някой може да патентова строителство от какъвто и да е род предвид, че се строи от хиляди години.

 • 9
  4erenmetar avatar :-|
  4erenmetar

  До коментар [#7] от "Даниел Чо":

  Даниелчо, Капитал периодично работи по темата "Енергони" от появата на компанията до сега. Това че ти е убегнало си е твой проблем.
  Наш проблем обаче е, че е убегнало на специализираните органи и отново НАШ (за пореден път!) е проблема с безумните съдебни решения.

 • 10
  stanislav22 avatar :-|
  stttt

  прекрасно, да ни е честита новата компания... белким плати некой лев данъци преди да четем за продължението ;) ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.