С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
63 30 сеп 2011, 13:55, 8801 прочитания

Пенсионна кръпка

Част от предложенията в Кодекса за социално осигуряване са добри, но не решават същинските проблеми на сектора

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

От приемането си в края на 1999 г., Кодексът за социално осигуряване е изменян и допълван общо 81 пъти. Това прави средно по почти 7 редакции годишно на основния акт, регулиращ държавната и частната пенсия. При тази внушителна законотворческа активност можем само да се чудим защо някои проблеми на сектора, които са идентифицирани от години, така и не намират решение. Осемдесет и втората поправка, изглежда, не прави изключение - в предложените от Комисията за финансов надзор (КФН) промени, макар да се правят стъпки в някои наболели области, същевременно се увеличава административната тежест, а промените в инвестиционните ограничения са по-скоро козметични. И като резултат бележките на браншовата асоциация по предложенията са по-дълги (а на места и по-объркани) от самите предложения, а немалка част са подписани с особени мнения и подкрепени само от отделни дружества.

"В сегашния проект има позитивни промени, но има и недостатъци - увеличава се административната тежест, налагат се някои ненужни инвестиционни ограничения... Големият проблем с проекта не е какво влиза в него, а какво не влиза. Не можем да разберем защо точно този набор от въпроси е актуален сега, като има много по-съществени теми за допълнителното осигуряване, за които говорим от години", каза Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие". Според нея от над десет години практика са изкристализирали конкретни проблеми, за които има консенсус, че трябва да се разрешат, но те по една или друга причина все не влизат в дневния ред (виж втория текст).


Зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов обясни за "Капитал", че това са само неотложните промени, като някои дългоочаквани от бранша нововъведения като мултифондовете и фазата на изплащането на пенсиите изискват още работа през следващата година (виж интервюто с него тук).

Ако има нещо в сегашните предложения, което е наистина важно и неотложно, то това е опитът да се ограничат инвестициите на фондовете в свързани лица (и конкретно свързани с пенсионното дружество). Тази практика вече е сериозно застъпена в част от дружествата и уврежда интересите на осигурените не само заради концентрацията на риска, а и заради опасността сделките да се сключат при неизгодни за фонда (и изгодни за управляващите го или техни близки лица) условия. Затова се предвижда дефиницията за свързаност да се разшири и вече да се приема, че такава съществува при 20% участие.

"Текстовете за свързаните лица са добри като идея, но трябва да се прецизират. В този им вид може да се окаже, че ние сме свързани примерно с "Алианц", ING и "Съгласие", а оттам с всички свързани с тях и накрая да се окаже, че всички сме свързани", коментира финансовият директор на "Доверие" Мирослав Маринов. Всеки пенсионен фонд има право да притежава до 7% от капитала на дружество, а тъй като пенсионните компании управляват по три фонда общо имат възможност да контролират по 21%. Така, ако две пенсионни компании са вложили по максимално допустимите 21% в една компания, те изведнъж стават свързани. Разбира се, всяка от тях може да ограничи инвестицията си до 20% или пък лимитът да се вдигне. Освен това регулаторът си е оставил вратичка дори като не са изпълнени изброените варианти за свързаност сам да определя кога една компания контролира друга, така че при достатъчно воля претрупването с излишни дефиниции може и да е излишно.Според становището на браншовата организация шест дружества (от присъствалите седем) са подкрепили предложението на КФН, като само "ЦКБ-Сила", чиито фондове активно инвестират в дружества от собствената му група, е поискало отмяна на новите текстове за свързаност. 

Другата промяна, която пряко засяга всички осигурени, е размерът на таксите. Предложението на комисията е от следващата година да започне да се намалява такса инвестиции от сегашния 1% от активите на фонда с по 0.1 процентни пункта, докато достигне 0.5%, а чак след това от 2017 г. да започне да се намалява и такса управление, която от 5% от всяка вноска да пада с по 1 процентен пункт годишно. От БАДДПО предлагат темпа на свиването на двата типа такси да се намали до съответно 0.05 и 0.5 процентни пункта. Макар всяко намаление да изглежда добре дошло, тук сметките кое е в интерес на осигурените се различават.

"Сега пък не става ясно защо не се намалява таксата управление още от следващата година, което е в по-голям интерес на осигурените лица. По наши изчисления за първите 15 години или 180 месечни вноски на едно осигурено лице, повече пари ще остават в сметката му, ако се намали такса управление, каза Даниела Петкова. "Затова и преди още да излезе този проект, "Доверие" си подаде документите за промяна на правилата, с което да намали такса управление за универсалния фонд. Тя пада от 5% на 4.5% за хората с над 120 вноски", добави Петкова. Според нея обаче ако не е имало неяснотата последните години кога, как и с колко ще бъдат намалени таксите, те щяха да са намалели по силата на пазарните механизми и свободната конкуренция между различните дружества.

А вместо да заложи на повече пазар, надзорът като че ли се опитва да удави дружествата в допълнителна бумащина, нови звена и контролни органи - все неща, които могат да убият ефекта от смислените предложения.
Какво липсва в закона?

- Мултифондовете - идеята пенсионните дружества да могат да организират фондове с различен рисков профил не е нова и дори в края на мандата на Тройната коалиция мина на първо четене в парламента наред с доста други поправки. Смисълът на мултифондовете е всеки осигурен да може да си прецени колко е склонен да рискува и съответно да има възможност да получи по-висока доходност. Предвид дългия хоризонт до пенсия по-младите хора могат да заложат на по-рисков фонд, докато тези в края на стажа си - на по-сигурни. Не всички експерти са на мнение, че пазарът е узрял за такъв продукт заради ниската финансова култура. Същевременно обаче нищо не пречи те да бъдат законово урегулирани и вече самите пенсионни дружества да си преценят дали и кога да ги предложат.

- Пожизнените пенсии - в момента пенсионните фондове са длъжни да изплащат пенсия до края на живота на осигурените. Същевременно, ако осигуреният или пенсионерът почине и още има останали средства по партидата му, те се изплащат на наследниците му. Така се оказва, че дружествата трябва да доплащат за всеки, който живее над средната очаквана продължителност, но не може да го компенсират със средствата от тези, които живеят по-кратко. За да е възможно това и да не фалират, дружествата трябва да заделят огромни резерви, а резултатът е по-ниска пенсия. Възможно решение е след пенсионирането индивидуалните партиди да се обединят в общ пул, от който да се доплаща. Така само размерът на пенсията ще остане личен и ще зависи от натрупаните средства

- Предварителните пенсии - в кодекса е предвидена възможността по желание осигурените да могат да започнат да получават допълнителна пенсия пет години преди да навършат необходимата възраст. Най-рано кандидати да се възползват от това право могат да се появят още през 2014 г., но няма никаква детайлна уредба как ще доказват пред фонда, че им остават точно пет години.

- Инвестиции в борсови стоки - пенсионните фондове традиционно и навсякъде имат доста ограничения в какво могат да влагат натрупаните средства, като идеята естествено е да се предпазят осигурените. Пред българските фондове обаче има някои малко необясними забрани, като едната от тях е да инвестират в борсови стоки. Инструменти, които следват цената на златото, петрола и т.н. са нормална част от портфейлите на пенсионните фондове по цял свят. Всъщност предлаганите сега промени дават възможност индиректно да се залага на стоковия пазар чрез допускането за инвестиране в "алтернативни инвестиционни схеми". За тях обаче лимитът е само 2% от активите на фонда. С предложенията отпада забраната за инвестиране в първично публично предлагане (IPO) на акции, но според някои тълкувания това се отнася само за българския пазар. Ограничението за инвестиционни имоти също ще е само за територията на страната, като лимитът от 5% от активите се приема от бранша като доста ограничителен.

- Банката попечител - ограничението пенсионните фондове да имат една банка попечител концентрира риска, ако институцията има финансови затруднения. Отделно процедурата по смяна на банка попечител е тромава и отнема няколко месеца, което допълнително би затруднило фонда да защити интересите на клиентите си.

- Защита при фалит по корпоративни облигации - за разлика от банките пенсионните фондове са доста по-ограничени във възможностите си да получат обезпеченията си. При неплащане не могат да прибегнат към незабавно изпълнение, а и като обезпечение могат да се приемат активи и акции, но не и залог върху търговското предприятие.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Райфайзенбанк България пусна собствен дигитален портфейл 1 Райфайзенбанк България пусна собствен дигитален портфейл

Приложението позволява на клиентите й да ползват телефона си за разплащания и теглене на пари от банкомат

23 окт 2019, 1623 прочитания

"Булгартрансгаз" изтегли 200 млн. евро кредити заради "Балкански поток" 1 "Булгартрансгаз" изтегли 200 млн. евро кредити заради "Балкански поток"

Държавната компания дава за обезпечение големи доларови депозити, като доходността по тях ще е по-висока от дължимата лихва по евровия заем

23 окт 2019, 1175 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Ангел Джалъзов: Конфликтът на интереси не се побира в една дефиниция

Зам.-председателят на КФН, ръководещ осигурителен надзор, пред "Капитал"

Още от Капитал
Rifiniti отскочи на глобално ниво

Българско-американският стартъп е купен от FM:Systems - един от световните лидери в мениджмънта на работното пространство

Балканска телекомуникационна компания

Новият собственик на дружеството ще бъде оценената на 2.6 млрд. евро регионална телеком и медийна група United Group

Втори опит: Келнер взима bTV

Фондът на чешкия бизнесмен PPF е съвсем близо до сключването на сделка за целия бизнес на американската компания CME

Сирийската авантюра на Ердоган подкопава НАТО

Може ли Северноатлантическият алианс бъде въвлечен във война заради Турция

Джазменът като блусар

Китаристът Джон Скофийлд за това какво наистина има значение в музиката

Кино: "Близнакът"

Анг Лий опитва екшън трилър от ново поколение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10