С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
63 30 сеп 2011, 13:55, 8762 прочитания

Пенсионна кръпка

Част от предложенията в Кодекса за социално осигуряване са добри, но не решават същинските проблеми на сектора

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

От приемането си в края на 1999 г., Кодексът за социално осигуряване е изменян и допълван общо 81 пъти. Това прави средно по почти 7 редакции годишно на основния акт, регулиращ държавната и частната пенсия. При тази внушителна законотворческа активност можем само да се чудим защо някои проблеми на сектора, които са идентифицирани от години, така и не намират решение. Осемдесет и втората поправка, изглежда, не прави изключение - в предложените от Комисията за финансов надзор (КФН) промени, макар да се правят стъпки в някои наболели области, същевременно се увеличава административната тежест, а промените в инвестиционните ограничения са по-скоро козметични. И като резултат бележките на браншовата асоциация по предложенията са по-дълги (а на места и по-объркани) от самите предложения, а немалка част са подписани с особени мнения и подкрепени само от отделни дружества.

"В сегашния проект има позитивни промени, но има и недостатъци - увеличава се административната тежест, налагат се някои ненужни инвестиционни ограничения... Големият проблем с проекта не е какво влиза в него, а какво не влиза. Не можем да разберем защо точно този набор от въпроси е актуален сега, като има много по-съществени теми за допълнителното осигуряване, за които говорим от години", каза Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие". Според нея от над десет години практика са изкристализирали конкретни проблеми, за които има консенсус, че трябва да се разрешат, но те по една или друга причина все не влизат в дневния ред (виж втория текст).


Зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов обясни за "Капитал", че това са само неотложните промени, като някои дългоочаквани от бранша нововъведения като мултифондовете и фазата на изплащането на пенсиите изискват още работа през следващата година (виж интервюто с него тук).

Ако има нещо в сегашните предложения, което е наистина важно и неотложно, то това е опитът да се ограничат инвестициите на фондовете в свързани лица (и конкретно свързани с пенсионното дружество). Тази практика вече е сериозно застъпена в част от дружествата и уврежда интересите на осигурените не само заради концентрацията на риска, а и заради опасността сделките да се сключат при неизгодни за фонда (и изгодни за управляващите го или техни близки лица) условия. Затова се предвижда дефиницията за свързаност да се разшири и вече да се приема, че такава съществува при 20% участие.

"Текстовете за свързаните лица са добри като идея, но трябва да се прецизират. В този им вид може да се окаже, че ние сме свързани примерно с "Алианц", ING и "Съгласие", а оттам с всички свързани с тях и накрая да се окаже, че всички сме свързани", коментира финансовият директор на "Доверие" Мирослав Маринов. Всеки пенсионен фонд има право да притежава до 7% от капитала на дружество, а тъй като пенсионните компании управляват по три фонда общо имат възможност да контролират по 21%. Така, ако две пенсионни компании са вложили по максимално допустимите 21% в една компания, те изведнъж стават свързани. Разбира се, всяка от тях може да ограничи инвестицията си до 20% или пък лимитът да се вдигне. Освен това регулаторът си е оставил вратичка дори като не са изпълнени изброените варианти за свързаност сам да определя кога една компания контролира друга, така че при достатъчно воля претрупването с излишни дефиниции може и да е излишно.Според становището на браншовата организация шест дружества (от присъствалите седем) са подкрепили предложението на КФН, като само "ЦКБ-Сила", чиито фондове активно инвестират в дружества от собствената му група, е поискало отмяна на новите текстове за свързаност. 

Другата промяна, която пряко засяга всички осигурени, е размерът на таксите. Предложението на комисията е от следващата година да започне да се намалява такса инвестиции от сегашния 1% от активите на фонда с по 0.1 процентни пункта, докато достигне 0.5%, а чак след това от 2017 г. да започне да се намалява и такса управление, която от 5% от всяка вноска да пада с по 1 процентен пункт годишно. От БАДДПО предлагат темпа на свиването на двата типа такси да се намали до съответно 0.05 и 0.5 процентни пункта. Макар всяко намаление да изглежда добре дошло, тук сметките кое е в интерес на осигурените се различават.

"Сега пък не става ясно защо не се намалява таксата управление още от следващата година, което е в по-голям интерес на осигурените лица. По наши изчисления за първите 15 години или 180 месечни вноски на едно осигурено лице, повече пари ще остават в сметката му, ако се намали такса управление, каза Даниела Петкова. "Затова и преди още да излезе този проект, "Доверие" си подаде документите за промяна на правилата, с което да намали такса управление за универсалния фонд. Тя пада от 5% на 4.5% за хората с над 120 вноски", добави Петкова. Според нея обаче ако не е имало неяснотата последните години кога, как и с колко ще бъдат намалени таксите, те щяха да са намалели по силата на пазарните механизми и свободната конкуренция между различните дружества.

А вместо да заложи на повече пазар, надзорът като че ли се опитва да удави дружествата в допълнителна бумащина, нови звена и контролни органи - все неща, които могат да убият ефекта от смислените предложения.
Какво липсва в закона?

- Мултифондовете - идеята пенсионните дружества да могат да организират фондове с различен рисков профил не е нова и дори в края на мандата на Тройната коалиция мина на първо четене в парламента наред с доста други поправки. Смисълът на мултифондовете е всеки осигурен да може да си прецени колко е склонен да рискува и съответно да има възможност да получи по-висока доходност. Предвид дългия хоризонт до пенсия по-младите хора могат да заложат на по-рисков фонд, докато тези в края на стажа си - на по-сигурни. Не всички експерти са на мнение, че пазарът е узрял за такъв продукт заради ниската финансова култура. Същевременно обаче нищо не пречи те да бъдат законово урегулирани и вече самите пенсионни дружества да си преценят дали и кога да ги предложат.

- Пожизнените пенсии - в момента пенсионните фондове са длъжни да изплащат пенсия до края на живота на осигурените. Същевременно, ако осигуреният или пенсионерът почине и още има останали средства по партидата му, те се изплащат на наследниците му. Така се оказва, че дружествата трябва да доплащат за всеки, който живее над средната очаквана продължителност, но не може да го компенсират със средствата от тези, които живеят по-кратко. За да е възможно това и да не фалират, дружествата трябва да заделят огромни резерви, а резултатът е по-ниска пенсия. Възможно решение е след пенсионирането индивидуалните партиди да се обединят в общ пул, от който да се доплаща. Така само размерът на пенсията ще остане личен и ще зависи от натрупаните средства

- Предварителните пенсии - в кодекса е предвидена възможността по желание осигурените да могат да започнат да получават допълнителна пенсия пет години преди да навършат необходимата възраст. Най-рано кандидати да се възползват от това право могат да се появят още през 2014 г., но няма никаква детайлна уредба как ще доказват пред фонда, че им остават точно пет години.

- Инвестиции в борсови стоки - пенсионните фондове традиционно и навсякъде имат доста ограничения в какво могат да влагат натрупаните средства, като идеята естествено е да се предпазят осигурените. Пред българските фондове обаче има някои малко необясними забрани, като едната от тях е да инвестират в борсови стоки. Инструменти, които следват цената на златото, петрола и т.н. са нормална част от портфейлите на пенсионните фондове по цял свят. Всъщност предлаганите сега промени дават възможност индиректно да се залага на стоковия пазар чрез допускането за инвестиране в "алтернативни инвестиционни схеми". За тях обаче лимитът е само 2% от активите на фонда. С предложенията отпада забраната за инвестиране в първично публично предлагане (IPO) на акции, но според някои тълкувания това се отнася само за българския пазар. Ограничението за инвестиционни имоти също ще е само за територията на страната, като лимитът от 5% от активите се приема от бранша като доста ограничителен.

- Банката попечител - ограничението пенсионните фондове да имат една банка попечител концентрира риска, ако институцията има финансови затруднения. Отделно процедурата по смяна на банка попечител е тромава и отнема няколко месеца, което допълнително би затруднило фонда да защити интересите на клиентите си.

- Защита при фалит по корпоративни облигации - за разлика от банките пенсионните фондове са доста по-ограничени във възможностите си да получат обезпеченията си. При неплащане не могат да прибегнат към незабавно изпълнение, а и като обезпечение могат да се приемат активи и акции, но не и залог върху търговското предприятие.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Пощенска банка вече е собственик на Банка Пиреос България Пощенска банка вече е собственик на Банка Пиреос България

Оперативното интегриране на двете институции се очаква да завърши до края на годината

14 юни 2019, 2404 прочитания

Moody’s понижи депозитния рейтинг на ПИБ с една степен до B2 9 Moody’s понижи депозитния рейтинг на ПИБ с една степен до B2

Агенцията обосновава действието си с многото проблемни заеми и активи, придобити като обезпечения

5 юни 2019, 14448 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Ангел Джалъзов: Конфликтът на интереси не се побира в една дефиниция

Зам.-председателят на КФН, ръководещ осигурителен надзор, пред "Капитал"

Случаят "Голунов": Делото е закрито, последствията остават

Обратният завой по аферата с арестувания журналист е сигнал за нарастващата нервност в Кремъл от всякакво надигане на недоволство

Изборите: Технология на подчинението

Резервът от зависими гласове, който ГЕРБ и ДПС си осигуряват в малките населени места и ромските махали, може да превърне всеки вот в свирен мач

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Ново място: "Домашен Магазин"

Деликатесен магазин и кафене в едно

Кино: "Момиче"

Млада балерина е родена момче и се бори с това