Страната на вечната банкова печалба
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Страната на вечната банкова печалба

Страната на вечната банкова печалба

Финансовият резултат в сектора отново расте, напук на лоши кредити и дългови кризи

Мария Иванова
4926 прочитания

Те пак са на печалба. Това не е новина – вече свикнахме с мисълта, че дори и в разгара на сътресенията по света българската банкова система винаги успява да остане на плюс. Новината е в това, че този път печалбата в сектора се увеличава спрямо година по-рано.

Действително ръстът е със скромните 1.7%, но пък се случва едва за втори път от началото на кризата (първият беше през май 2011 г.). Така в края на септември 2011 г. статистиката на БНБ отчете положителен финансов резултат от 484.49 млн. лв. От централната банка обясниха в редовното си прессъобщение за състоянието на банковата система, че фактор за повишението е "намаляващият годишен темп на нарастване на обезценката на кредитите", който "влияе положително на финансовия резултат". С други думи, понеже през последните месеци необслужваните заеми не набъбват толкова главоломно, колкото допреди година-две, банките могат да поемат глътка въздух и да не заделят чак толкова провизии срещу евентуални бъдещи загуби. Така към края на последното тримесечие делът на необслужваните кредити (т.е. тези, които се погасяват със забавяне от над 90 дни) вече е 14.45% от брутните кредити (с изключение на тези, предоставени на кредитни институции). Разбира се, провизиите в системата продължават да се увеличават, но с по-забавен темп – годишният ръст в обема им в края на септември е с 31.09% при 41.53% към края на юни и 49.12% за декември 2010 г.

В списъка на добрите новини, отчетени в официалното съобщение на БНБ, влизат още увеличаването на активите на банките, повишаването на ликвидността им, увеличаването на капиталовата адекватност в системата. Докато колегите им от Западна Европа тепърва ще трябва да се справят с предизвикателството да постигнат 9% адекватност на капитала от първи ред, българските банкери отдавна са комфортно над тази цифра. Към края на септември стойността на този коефициент в българската банкова система е 15.64% (при 15.54% към юни), а общата капиталова адекватност в сектора е 17.75% (при 17.73% към юни). Двуцифрените ръстове на привлечените депозити от фирмите и домакинствата (съответно 14.32% и 11.77%) също са сред положителните новини.

Отвъд розовите очила

Статистиката обаче може да се чете и по доста по-различен начин. Според източници от пазара ръстът на активите е по скоро счетоводен ефект - преди кризата банките изнасяха кредити зад граница, за да заобиколят ограниченията на БНБ, а сега ги връщат. Проблемните кредити може и да преминаха фазата на експоненциалния растеж, но това съвсем не значи, че са се запътили към намаляване. Всъщност само за последните три месеца обемът им е се е увеличил с 564 млн. лв. (за сравнение, в периода април - юни повишението беше с 391 млн. лв.). А печалбите... тях дали ще ги има е основно въпрос на счетоводство.

Самите банкери предупреждават, че е рано да се говори за обръщане на тенденцията. През седмицата по време на организираната от ICAP Group втора годишна конференция за управление на кредитния риск главният изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян обяви, че очаква делът на необслужваните кредити да достигне 17-18% до края на 2012 или началото на 2013 г. По думите му, стига да няма нови външни шокове, след това нещата ще започнат да се подобряват.

Проблемът е, че по всичко личи, че няма да се разминем без въпросните външни шокове. Събитията от седмицата в Гърция, Италия и еврозоната като цяло правят прогнозирането крайно трудна задача. Дори и Атина да избегне неконтролирания фалит и сътресенията, които това би довело за паричния съюз, тревогите за бъдещето на еврозоната остават налице. Да не говорим за факта, че доколкото 30% от банковата система са собственост на гръцки финансови групи, няма как събитията в Гърция да не се отразят и в България. Дори и Рим да успее за момента все някак да се справи с растящото недоверие на пазарите, това не решава въпроса с потушаването на дълговата зараза в Европа. Финансирането на спасителните планове си остава неизвестно, рекапитализирането на банките на континента предстои, а уверенията на експертите, че местният банков сектор няма да изпита абсолютно никакъв ефект, стоят малко неубедително. Дори и в страната, където финансовите институции никога не отчитат загуби, банкерите могат да грешат.


4 коментара
 • 1
  hilon avatar :-|
  Финансист

  Един шоумен стана много популярен с думите "А къде е батко?"

  Време е да бъдат запитани банкерите "А къде е кеша?"

 • 2
  nulew avatar :-|
  nulew

  А според мене е време да се смени законодателството! Хайде стига сме търпяли вечно потърпевшите да са всички, но не и банките. И това е вид бизнес и ако не играеш по правилата и не си коректен и точен би трябвало да фалираш както всички останали. Стига протекционизъм! Стига привилегии!

 • 3
  basmechobas avatar :-|
  basmechobas

  Е ТА МНОГО ЯСНО С ТАКЪВ РЕГУЛАТОР И ПРАВИТЕЛСТВО ВИЕ КАКВО ОЧАКВАТЕ ДА СА НА МИНУС ЛИ ???? ДОКАТО НАРОДА СИ ТРАЕ И СТОИ ДА ГО СТИЖАТ КАТО ПОСЛУШНА ОВЦА ЩЕ Е ТАКА.

  http://www.bgibp.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=14855:%E2%80%9E%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%E2%80%9D-%D0%B0%D0%B4-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%E2%80%93-2-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8&Itemid=106

 • 4
  greco_jlt avatar :-(
  greco_jlt

  Оригинален протест срещу високите банкови лихви измисли неизвестен софиянец. Тази сутрин минувачи забелязаха обесен манекен на надлеза на булевардите “България” и “Витоша” в центъра на София.
  “Самоубилият” се длъжник всъщност е манекен на дрехи. Облечен е с черен панталон, шапка, а върху бялата му тениска има надпис – “Длъжник на банка”.
  Лихвите по ипотечните кредити в България са едни от най-високите в ЕС. С по-високи лихви са единствено Румъния и Унгария.
  Средно лихвите по ипотечни кредити в евро у нас се движат около 7%, а тези в лева – 8%. В Румъния и Унгария са с около 0.5-1% по-високи. За завиждане са страни като Франция, Германия, Великобритания, където лихвите са между 3,5 и 5%.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK