Валентин Гълъбов, член на надзорния съвет на НЛБ банка: Ще развиваме типична ритейл банка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Валентин Гълъбов, член на надзорния съвет на НЛБ банка: Ще развиваме типична ритейл банка

Валентин Гълъбов, член на надзорния съвет на НЛБ банка

Валентин Гълъбов, член на надзорния съвет на НЛБ банка: Ще развиваме типична ритейл банка

Валентина Илиева
9364 прочитания

Валентин Гълъбов, член на надзорния съвет на НЛБ банка

© Красимир Юскеселиев


- Механично сливане между банката и компаниите в групата няма да има

- В момента и Господ трудно би могъл да предвиди какво би се случило в икономиката

- Стабилната финансова система тук създава условия структурата ни тук да е плацдарм за развитие на бизнеса и в Европа

Валентин Гълъбов работи във финансовия сектор от 1997 г., когато е бил заместник-председател на съвета на директорите на ЗАД "Булстрад". Преди това се е занимавал с консултантски бизнес, бил е директор "Структурна реформа" в министерството на транспорта, председател на борда на БМФ. От 2002 г. е изпълнителен директор на "Ти Би Ай Кредит" и "Ти Би Ай Лизинг. През тази година става член на съвета на директорите на TBI Financial Services Bulgaria и член на надзора на НЛБ банка. С него разговаряме защо се купува банка по време на криза, за бъдещото развитие на новата банка и как се налага нов играч в трудни времена. НЛБ банка до пролетта на тази година беше собственост на словенската "Нова люблянска банка", когато тя се продаде на холандско-израелския холдинг "Кардан". Той е собственик и на групата на Ти Би Ай в България.

Защо холандско-израелският холдинг "Кардан" купи банка сега в кризата?

- Финансовата компания, собственост на "Кардан" - "Ти Би Ай Еф файненшъл сървисиз", успешно е инвестирала в банки, инвестиционни и лизингови дружества и такива за потребителско кредитиране в Русия, Украйна и Румъния. В България тя има вече добре развит бизнес в небанковото финансиране чрез дъщерните си дружества: "Ти Би Ай Кредит", "Ти Би Ай Лизинг", "Ти Би Ай Рент", "Ти Би Ай Брокер".

Тоест покупката на банка у нас е "обяснима развръзка на естествен процес". Отдавна имаме желание да получим лиценз за банкова дейност, тъй като покриваме целия спектър от финансови услуги на българския пазар, но без лиценз не можехме да завършим кръга с предлагане на типични банкови услуги, като депозити например.

При наличието на развита клонова мрежа имахме желанието да получим лиценз, за да развиваме банкова дейност. Оказа се, че за да го получим, трябваше да купим съществуваща банка. И тъй като нямахме желание да придобиваме други банкови активи, с появата на предложение за продажба на НЛБ в България, ни се отдаде възможност да закупим на приемлива цена банка, която да преструктурираме и да развиваме.

Тоест купили сте банката най-вече заради лиценза?

- Да и заради това.

Какво заварихте като финансово състояние в НЛБ банка, имаше ли скрити "скелети в гардероба" след направения дю дилиджънс?

- Не, "скелети в гардероба" няма. Сделката включва и саниране на портфейла на банката. Чрез договор за цесия тя прехвърли влошените кредити от портфейла си на самостоятелно дружество. То е доверено между купувача и продавача и ще се погрижи за преструктуриране на проблемните кредити и за събирането на вземанията при реализирани обезпечения.

Така рискът, който е генериран чрез тези кредити, е извън банката и не й тежи, което я прави в отлично финансово състояние в момента. Тези кредити счетоводно са отписани от нейния баланс, извън активите на банката са и нямат нищо общо с нея. Така банката започва с един добър старт от гледна точка на капиталова адекватност и качество на портфейла.

Какви са заложените очаквания на новия собственик за възвращаемост от покупката при условията на криза?

- "Ти Би Ай Кредит" е сред най-добрите дружества за потребителско кредитиране на българския пазар, има голям портфейл от заеми. Този опит и знания за управление на риска ще се използват и при управление на банката. За нас по-важно е да дадем по-добро ускорение на съществуващия бизнес, а не толкова възвращаемостта на покупката. Това е стратегическа инвестиция във финансовия сектор в България. Разчитаме на интегриран ефект.

Това означава надграждането над съществуващата структура да има цялостно отражение и така да увеличим ефекта от 10-годишното си присъствие като небанкова финансова институция в България. Затова конкретни коефициенти на възвращаемост не са най-важното в момента за нас. По-важно е правилното структуриране и преструктуриране на бизнеса, което ни предстои през следващите една-две години.

С какъв профил ще бъде банката – универсална търговска банка, корпоративна, бутикова или?

- Намерението ни е да развиваме типична кредитна институция, специализирана в банкирането на дребно. Ще пренесем опита и възможностите си, които имаме в областта на потребителското кредитиране, лизинг и предоставяне на кредити на средния и малкия бизнес, в банковата ни дейност.

Банката ще се специализира в банкирането на дребно и предоставянето на потребителски кредити. Опитът на "Ти Би Ай Лизинг" в работата с малки и средни предприятия ще се пренесе в сферата на корпоративното банкиране със средния и дребния бизнес.

Това означава ли, че ще има сливане между небанковите финансови дружествата и банката?

- Не, механично сливане няма да има. Бизнесът ще се развива в бъдеще, като се надгражда оттам, докъдето небанковото кредитиране е стигнало. Целта е то да премине в банково. Ще се използва създадената клонова мрежа и инфраструктура на "Ти Би Ай Кредит" и "Ти Би Ай Лизинг", като ще се надгради и с нови банкови клонове.

Целта ни е потенциалът и енергията на почти 1000-та служители, работещи в момента за "Ти Би Ай", да се превърнат в синергия и да бъдат насочени към генериране на успешен кредитен и депозитен портфейл в банката. Двете дружества – за потребителско кредитиране и за финансов лизинг, ще продължат дейността си като юридически лица. Ще има функционална, а не механична интеграция. Те ще работят и като агенти на банката, като по този начин ще носят бизнес за банката със съществуващата си структура.

Как ще осигурявате капитал на банката за основната й дейност?

- Основният ни акционер вече увеличи капитала на банката с 8 млн. лв. през октомври. Той е в състояние при растеж да осигури необходимия й основен капитал. Естествено, ако тя работи успешно, ще може да набира ресурс от пазара.

Стремежът ни е като банка, специализирана в банкирането на дребно, да има силно диверсифициран кредитен портфейл между много клиенти – физически и юридически лица. По същия начин ще има силно диверсифициран депозитен портфейл. Това според нас е балансът на стабилността в една банкова институция.

Основният ви акционер е публично дружество. Може ли да се очаква в някакъв момент банката също да стане такова?

- Това е възможно, ако го наложи развитието на бизнеса. Ако то покаже необходимост, естествено може да се очаква такова развитие. Към момента този въпрос не стои пред нас.

Депозитният пазар все още е доста конкурентен. Как една нова банка ще привлича клиенти в сравнително конкурентната среда?

- С добро обслужване и с качествени продукти, с които да се конкурира с останалите на пазара. Алфата и омегата на успеха е продуктовата конкуренция. Който предложи по-добър продукт на пазара, той привлича клиентите. Ценовата конкуренция е необходима, но вече не е достатъчно условие.

По отношение на кредитирането в момента банковият пазар е замрял. Това как се отразява на навлизането на нов играч в сектора?

- Като небанкова институция, при това изцяло кредитно ориентирана, сме много добре структурирани. Няма основание да считаме, че с банката няма да развием бизнеса си със същия успех, напротив -  очакваме той да се разшири. Целта ни е банката да подкрепи съществуващия бизнес и той да се разрасне.

Не сме обременени от кризата като финансова институция, в момента нямаме да решаваме много сериозни наследени тежести – съществуват такива, но те са решими. Акционерите ни също не са много засегнати от рецесията. Бих казал, че за нас в кризата се раждат нови възможности за развитие.

Колко струва инвестицията в изграждането на почти нова банка в условията на криза?

- Инвестицията е голяма. Влагаме в развитие на клонова мрежа, в информационни технологии, в идеите на мениджмънта, в предлагането на продукти и услуги, които според нас не са развити много добре на пазара. Искаме да продължим напред оттам, където другите са стигнали, и да намерим своята ниша там, където считаме, че имаме какво да кажем, а то е в банкирането на дребно и услуги за широк кръг клиенти.

Какви са очакванията ви за развитието на банковия пазар и за икономиката?

- В момента и Господ трудно би могъл да предвиди какво би се случило. Освен това сега не би могло да се говори за пазари като цяло. Появяват се контури, но пазарите силно зависят от макроикономическите условия. Мога да кажа, че следващата година ще премине под сянката на рецесията в цяла Европа. Все пак има сегменти, в които се наблюдава растеж, но ще бъде трудно.

Особено трудно ще е за малкия и средния бизнес. Финансовите институции, според структурата и качеството на кредитните си портфейли и активите по различен начин ще понесат кризата. Националните икономики също. Много добре е, че страната ни сега се намира във валутен борд, той изигра голяма роля и ни дисциплинира. Има и голямо доверие във финансовата система в България.

Имате планове за разрастване на присъствието на банката и в други страни в региона?

- Да. Групата на Ти Би Ай има подобна структура в Румъния и там също ни е нужна банка. За момента обаче сме концентрирани изцяло в България. В крайна сметка стабилната финансова система тук създава условия за това структурата ни тук да бъде плацдарм за развитие на бизнеса и в Европа. Например в Полша пазарът вече е наситен.

България от гледна точка на финансова стабилност и макрорамка е съпоставима с Полша като база за развитие в Европа. Не разбирам защо да не сме привлекателни независимо от близостта ни с Гърция. Причината за по-ниските инвестиции е това, че като цяло инвестиционният апетит в Европа е намалял заради рецесията.

- Механично сливане между банката и компаниите в групата няма да има

- В момента и Господ трудно би могъл да предвиди какво би се случило в икономиката

- Стабилната финансова система тук създава условия структурата ни тук да е плацдарм за развитие на бизнеса и в Европа

Валентин Гълъбов работи във финансовия сектор от 1997 г., когато е бил заместник-председател на съвета на директорите на ЗАД "Булстрад". Преди това се е занимавал с консултантски бизнес, бил е директор "Структурна реформа" в министерството на транспорта, председател на борда на БМФ. От 2002 г. е изпълнителен директор на "Ти Би Ай Кредит" и "Ти Би Ай Лизинг. През тази година става член на съвета на директорите на TBI Financial Services Bulgaria и член на надзора на НЛБ банка. С него разговаряме защо се купува банка по време на криза, за бъдещото развитие на новата банка и как се налага нов играч в трудни времена. НЛБ банка до пролетта на тази година беше собственост на словенската "Нова люблянска банка", когато тя се продаде на холандско-израелския холдинг "Кардан". Той е собственик и на групата на Ти Би Ай в България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    mechopuh avatar :-|
    mechopuh

    Ми хубаво е да правят ритейл банка хората.
    Дано им потръгне.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Финтех иновации по 10

Финтех иновации по 10

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK