Четири мита за инвестициите в нововъзникващи пазари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Четири мита за инвестициите в нововъзникващи пазари

Reuters

Четири мита за инвестициите в нововъзникващи пазари

Защо икономическите резултати на една нация не са гаранция за възвръщаемост от инвестиции в акции

5638 прочитания

Reuters

© Aly Song


Икономиките на страни като Китай, Индия и Русия растат много по-бързо, отколкото забавящите своето темпо икономики на САЩ и Европа. Но ако сте собственик на фонд, или пък сте просто инвеститор, който се е фокусирал върху инвестиции в акции на нововъзникващите пазари, доходността ви от тези пазари през тази година може да изостане далеч зад тази, която бихте получили в САЩ например.

Как е възможно това?

Идеята, че икономическите резултати на една нация са основната движеща сила и на възвръщаемостта от инвестиции в акции, е само един от митовете за достойнствата на развитите и нововъзникващите пазари, битуващи сред мнозинството от инвеститорите. Така че, ако обмисляте покупката или продажбата на акции на нововъзникващите пазари, то може би си струва да хвърлите един поглед към някои от тези митове, обобщени от Wall Street Journal:

Мит 1: Високите оценки на акциите, търгувани на нововъзникващите пазари, не са важни.

Реалността обаче показва друго - дори на тези пазари има значение дали акциите са евтини или скъпи в сравнение с показателите на компанията.

Инвеститорите масово се пренасочиха към развиващите се пазари през последните няколко години, заради силния икономически растеж, очаквайки възвращаемост от инвестициите си доста над тази, получавана в САЩ и Европа. В резултат на това акциите на нововъзникващите пазари, поскъпнаха значително, особено ако направим оценка въз основа на критерии като цена-печалба (P/E).

Заблудата беше, че високите стойности на тези показатели, не са чак толкова важно нещо. Но сега инвеститорите преоткриват тяхната важност, особено когато властите в Китай, Бразилия и други страни, загрижени за прегряването на техните икономики, затегнаха паричните си политики и предприеха редица мерки, за да укротят растежа и да обезкуражат спекулантите. Така инвестиционните фондове, фокусирани върху развиващите пазари, са надолу средно с 17.1% през тази година до 30 ноември, според изследване на Thomson Reuters.

Междувременно в САЩ, цените на акциите рязко паднаха в края на лятото на фона на притесненията, че икономиката е на ръба на нова рецесия. Но икономическите данни продължават да предполагат, че растежът ще остане положителен, така че американските акции изглеждат като все по-добра сделка.

Мит 2: Акциите на нововъзникващите пазари са добре изолирани от финансови катаклизми, случващи се на други места по света.

Това може да е било вярно в миналото, но днес търговията на акциите от повечето от развиващите се пазари е в тясно сътрудничество и в синхрон с пазарите в Ню Йорк и Лондон. Това е така, тъй като компаниите от развиващите се страни станаха по-големи и значими играчи на световната сцена, което от своя страна доведе и до значително ускоряване на глобалните парични потоци.

Мит 3: Валутите на нововъзникващите пазари ще бъдат облагодетелствани от дългосрочния спад на долара.

Това може и да беше вярно в продължение на много години, когато възвръщаемостта за американските инвеститори се увеличаваше, в случаите в които купуваха акции на развиващите се пазари, но със сигурност не е такъв случаят в последните няколко месеца.

От началото на тази година досега валутите на развиващите се пазари като цяло отслабват спрямо долара, доказателство за това е пазарният индекс MSCI Emerging. Той е намалял с 14.8% в местна валута до 30 ноември, а в доларово изражение е спаднал с 19.4%.

През септември притесненията около фискалната криза в Европа накара инвеститорите бързо да се върнат обратно към долара, който те разглеждат като по-безопасно убежище, спрямо повечето алтернативи. А валутите на Бразилия, Унгария, Южна Африка и Полша почти се сринаха.

В спокойни времена валутите на нововъзникващите пазари биха могли да генерират много привлекателна възвръщаемост за инвеститорите, особено на тези от САЩ, печелейки срещу долара като резултат от глобалните финансови дисбаланси, казва Майкъл Кирами, портфолио мениджър във фондовете на Eaton Vance Management, инвестиращи на нововъзникващите пазари. Но понякога валутите могат да допринасят значително и за волатилността в портфейлите на инвеститорите, избрали развиващите се пазари за свой фокус, предупреждава той.

Мит 4: Може би ще е най-добре, ако се концентрирате само върху няколко от най-бързо развиващите се пазари.

През последните години инвеститорите купуват най-вече дялове в ETF-и (борсово търгувани фондове), които се фокусират върху отделни страни като Бразилия, Русия, Индия и Китай. Но такива ETF-и предлагат много по-малко диверсификация. И понеже те са високо ликвидни и могат лесно да се търгуват в големи количества, цените им често са движени от резки промени в настроението на инвеститорите в световен мащаб, които нямат нищо общо с по-дългосрочните хоризонти.

Тази година например до 30 ноември, WisdomTree Indiq Earnings Fund (ETF) е надолу с 33%, макар че икономиката на Индия вероятно ще нараства със 7 на сто през 2011 г. и 2012 г., според Morgan Stanley Research.

Така че инвеститорите, които искат да акцентират върху перспективите за растеж на развиващите се пазари, но при по-малка волатилност, трябва да обмислят вложения във фондове, които са насочени към цели региони или широка гама от нововъзникващите пазари страни, казва Карин Андерсън, която е старши анализатор в Morningstar.

Идеята, че икономическите резултати на една нация са основната движеща сила и на възвръщаемостта от инвестиции в акции, е само едно няколкото неоснователни убеждения, относно достойнствата на развитите и нововъзникващите пазари, битуващи сред мнозинството от инвеститорите. Така че ако обмисляте покупката или продажбата на акции на нововъзникващите пазари, то може би си струва да хвърлите един поглед към някои от тези митове: Високите оценки на акциите търгувани на нововъзникващите пазари, не са важни. Реалността обаче показва друго дори на тези пазари има значение дали акциите са евтини или скъпи в сравнение с показателите на компанията.
Инвеститорите масово се пренасочиха към развиващите се пазари през последните няколко години, заради силния икономически растеж, очаквайки възвращаемост от инвестициите си доста над тази получавана в САЩ и Европа. В резултат на това акциите на нововъзникващите пазари, поскъпнаха значително особено ако направим оценка, въз основа на критерии като цена-печалба (P/E).

Идеята беше, че високите стойности на тези показатели, не са чак толкова важно нещо. Но сега инвеститорите преоткриват, тяхната важност, особено  когато властите в Китай, Бразилия и други страни, загрижени заради това че техните икономики прегряват, затегнаха паричните си политики и предприеха редица мерки, за да укротят растежа и да обезкуражат спекулантите. Така инвестиционните фондове фокусирани върху развиващите пазари са надолу средно с 17.1% през тази година до 30 ноември, според изследване на Thomson Reuters.

Междувременно в САЩ, цените на акциите рязко паднаха в края на лятото на фона на притесненията, че икономиката е на ръба на нова рецесия. Но икономическите данни продължават да предполагат че растежът ще остане положителен, така че американските акции изглеждат като все по-добра сделка.

Акциите на нововъзникващите пазари са добре изолирани от финансови катаклизми, случващи се на други места по света.

Това може да е било вярно в миналото, но днес от емитирането до търговията на акциите от повечето от развиващите се нации е в тясно сътрудничество и в синхрон с пазарите в Ню Йорк и Лондон. Това е така тъй като компаниите от развиващите се страни станаха по-големи и значими играчи на световната сцена, което от своя страна доведе и до значително ускоряване на глобалните парични потоци. Валутите на нововъзникващите пазари, ще бъдат облагодетелствани, от дългосрочния спад на долара.

Това може и да беше вярно в продължение на много години, когато възвръщаемостта за американските инвеститори се увеличаваше, в случаите в които купуваха акции на развиващите се пазари, но със сигурност не това е случаят от последните няколко  месеца. 

От началото на тази година, досега валутите на развиващите се пазари като цяло   отслабват спрямо долара, доказателство за това е пазарният индекс MSCI Emerging. Той е намалял с 14.8% в местна валута до 30 ноември, а в доларово изражение е спаднал с 19.4%.

През септември притесненията около фискалната криза в Европа, накара инвеститорите  бързо да се върнат обратно към долара, който те разглеждат като по-безопасно убежище, спрямо повечето алтернативи. А валутите на Бразилия, Унгария, Южна Африка и Полша, почти се сринаха. 

В спокойни времена, валутите на нововъзникващите пазари биха могли да генерират много привлекателна възвръщаемост за инвеститорите особено на тези от САЩ, печелейки срещу долара като резултат от глобалните финансови дисбаланси, казва Майкъл Кирами, портфолио мениджър във фондовете на Eaton Vance Management инвестиращи на нововъзникващите пазари. Но понякога валутите могат да допринасят значително и за волатилността в портфейлите на инвеститорите избрали развиващите се пазари, за свой фокус, предупреждава той.

Как е възможно това?
Идеята, че икономическите резултати на една нация са основната движеща сила и на възвръщаемостта от инвестиции в акции, е само едно няколкото неоснователни убеждения, относно достойнствата на развитите и нововъзникващите пазари, битуващи сред мнозинството от инвеститорите. Така че ако обмисляте покупката или продажбата на акции на нововъзникващите пазари, то може би си струва да хвърлите един поглед към някои от тези митове: Високите оценки на акциите търгувани на нововъзникващите пазари, не са важни. Реалността обаче показва друго дори на тези пазари има значение дали акциите са евтини или скъпи в сравнение с показателите на компанията.
Инвеститорите масово се пренасочиха към развиващите се пазари през последните няколко години, заради силния икономически растеж, очаквайки възвращаемост от инвестициите си доста над тази получавана в САЩ и Европа. В резултат на това акциите на нововъзникващите пазари, поскъпнаха значително особено ако направим оценка, въз основа на критерии като цена-печалба (P/E).

Идеята беше, че високите стойности на тези показатели, не са чак толкова важно нещо. Но сега инвеститорите преоткриват, тяхната важност, особено  когато властите в Китай, Бразилия и други страни, загрижени заради това че техните икономики прегряват, затегнаха паричните си политики и предприеха редица мерки, за да укротят растежа и да обезкуражат спекулантите. Така инвестиционните фондове фокусирани върху развиващите пазари са надолу средно с 17.1% през тази година до 30 ноември, според изследване на Thomson Reuters.

Междувременно в САЩ, цените на акциите рязко паднаха в края на лятото на фона на притесненията, че икономиката е на ръба на нова рецесия. Но икономическите данни продължават да предполагат че растежът ще остане положителен, така че американските акции изглеждат като все по-добра сделка.

Акциите на нововъзникващите пазари са добре изолирани от финансови катаклизми, случващи се на други места по света.

Това може да е било вярно в миналото, но днес от емитирането до търговията на акциите от повечето от развиващите се нации е в тясно сътрудничество и в синхрон с пазарите в Ню Йорк и Лондон. Това е така тъй като компаниите от развиващите се страни станаха по-големи и значими играчи на световната сцена, което от своя страна доведе и до значително ускоряване на глобалните парични потоци. Валутите на нововъзникващите пазари, ще бъдат облагодетелствани, от дългосрочния спад на долара.

Това може и да беше вярно в продължение на много години, когато възвръщаемостта за американските инвеститори се увеличаваше, в случаите в които купуваха акции на развиващите се пазари, но със сигурност не това е случаят от последните няколко  месеца. 

От началото на тази година, досега валутите на развиващите се пазари като цяло   отслабват спрямо долара, доказателство за това е пазарният индекс MSCI Emerging. Той е намалял с 14.8% в местна валута до 30 ноември, а в доларово изражение е спаднал с 19.4%.

През септември притесненията около фискалната криза в Европа, накара инвеститорите  бързо да се върнат обратно към долара, който те разглеждат като по-безопасно убежище, спрямо повечето алтернативи. А валутите на Бразилия, Унгария, Южна Африка и Полша, почти се сринаха. 

В спокойни времена, валутите на нововъзникващите пазари биха могли да генерират много привлекателна възвръщаемост за инвеститорите особено на тези от САЩ, печелейки срещу долара като резултат от глобалните финансови дисбаланси, казва Майкъл Кирами, портфолио мениджър във фондовете на Eaton Vance Management инвестиращи на нововъзникващите пазари. Но понякога валутите могат да допринасят значително и за волатилността в портфейлите на инвеститорите избрали развиващите се пазари, за свой фокус, предупреждава той.

Икономиките на страни като Китай, Индия и Русия растат много по-бързо, отколкото забавящите своето темпо икономики на САЩ и Европа. Но ако сте собственик на фонд, или пък сте просто инвеститор, който се е фокусирал върху инвестиции в акции на нововъзникващите пазари, доходността ви от тези пазари през тази година може да изостане далеч зад тази, която бихте получили в САЩ например.

Как е възможно това?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  Много добра статия. Още един фактор - в развиващите се пазари много компании са семейни, а и стандартите за корпоративно управление са далече от тези в развитите пазари. В Китай пък партията все още определя мениджмънта и стратегията на големите фирми. Така че акциите на публичните фирми съвсем не са толкова репрезентативни за развитието на икономиката колкото в САЩ например.

 • 2
  pavlin0511 avatar :-|
  pavlin0511

  Ето това казва всичко:

  . Но сега инвеститорите преоткриват тяхната важност, особено когато властите в Китай, Бразилия и други страни, загрижени за прегряването на техните икономики, затегнаха паричните си политики и предприеха редица мерки, за да укротят растежа и да обезкуражат спекулантите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK