Почти като в добрите времена

Финансовите сделки през 2011 г. бяха повече на брой, но за по-малки суми в сравнение с периода преди кризата

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има едно нещо, по което за финансовия сектор изминалата кризисна 2011 г. доста прилича на 2007 г. Става въпрос за сделките, които ако не по друго, то поне по броя си напомниха за предкризисния период. За разлика от тогава обаче сега в повечето случаи купувачите бяха местни. През последните 12 месеца с нови собственици се сдобиха две от най-малките банки на българския пазар – НЛБ Банка София и Тексимбанк, както и малко по-голямата, публична Българо-американска кредитна банка. Миноритарен пакет от акциите на Интернешънъл асет банк също смени собственика си. В застрахователния сектор сделки имаше с миноритарни пакети от ДЗИ и "Евроинс" чрез собственика й "Еврохолд".

Раздвижванията в банковия сектор започнаха още в началото на годината с продажбата на 33% от капитала на Тексимбанк. След като през октомври 2010 г. стана ясно, че оръжейният завод "Аркус" - Лясковец, е купил пакета акции буквално в последните дни на 2010 г. БНБ даде разрешение делът да бъде продаден. Купувачите са четирите дружества "Финанс консултинг", "Итрейд", "Датамакс" и "Датамакс систем холдинг", част от които се свързват с групата около "Химимпорт". Първото от тях придоби близо 20% от капитала, а останалите около 13% са разделени между другите три компании. Разрешението на БНБ е за придобиване на до 40% от капитала на финансовата институция, което даде повод за очаквания, че изкупуването на дялове ще продължи. Всъщност според последната публикувана в Търговския регистър информация за акционерите на банката към момента общо около 2/3 от акциите са собственост на компании, които се свързват с групата на "Химимпорт". На общото събрание на акционерите в средата на година бяха направени и промени в мениджърския състав на банката, като в надзорния й съвет влезе и изпълнителният директор на пенсионна компания "Съгласие" (чийто основен акционер е "Химимпорт") Милен Марков. Според одобрената от общото събрание стратегия за развитието на банката пред новия мениджмънт стои задачата да активизира бизнеса, като се съсредоточи върху финансовите услуги за малки и средни предприятия и за физически лица. През лятото Марков влезе и в съвета на директорите на животозастрахователната компания "КД Живот" (вече с наименование "ЖЗК Съгласие"), която в края на 2010 г. беше продадена от словенската KD Group на "Финанс консултинг" срещу 4.89 млн. лв.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове