Радослав Манолов: Имаме достатъчно ликвидност да оперираме с мащаб
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Радослав Манолов: Имаме достатъчно ликвидност да оперираме с мащаб

Според Радослав Манолов в средносрочен план пазарът на земеделска земя ще е динамичен, разнообразен и доходен за акционерите.

Радослав Манолов: Имаме достатъчно ликвидност да оперираме с мащаб

Изпълнителният директор на "Адванс терафонд" пред "Капитал"

Татяна Пунчева-Василева
5697 прочитания

Според Радослав Манолов в средносрочен план пазарът на земеделска земя ще е динамичен, разнообразен и доходен за акционерите.

© Надежда Чипева


Каква стратегия ще следва "Адванс терафонд" оттук нататък?

Стратегията ни остава непроменена и тя е да продължаваме активно както да купуваме, така и да продаваме земеделска земя според възможностите на пазара. Когато виждаме потенциал се възползваме.

Избираме единствено качествена земя, като се стараем да формираме пакети земя в определени землища и след това ги предлагаме на арендаторите в района.

Тази година продадохте сериозно количество земя. От какво беше продиктувано това?

Пет години само купувахме земеделска земя, т.е. пет години бяхме на фаза подбор на землища и концентрация на собственост. В следващия момент настъпва и фазата, в която комасираме. Вече приключихме комасацията в едно землище и започнахме още пет проекта с асоциацията на собствениците на земеделска земя. Следващата фаза е да предложим концентрирана макар и некомасирана земя на земеделските производители, с които работим. А те са над 700 арендатори.
В момента продаваме земя, защото и самите производители са достигнали такъв етап на развитие, когато са си закупили земеделска техника, а развитието на земеделската политика у нас и в Европейския съюз им показва, че ще им е нужна и собственост на земя, за да се възползват максимално от нея. Купувайки земя от нас, те купуват една сигурност. Защото утре, ако някой има претенции към даден имот, те могат да се обърнат към нас и ние ще възстановим парите им, дадени за земята. Този пазар винаги носи риск от претенции към собствеността, например от пропуснат наследник или нередовни документи, което може да попречи на производителите пълноценно да упражнят правото си на собственост. Ние сме подготвени и свеждаме този риск до минимум. Междувременно продължаваме да купуваме избрана качествена земя.

На този етап арендаторите имат както потребността, така и необходимите средства да купуват земя с цел оптимизираме дейността си в определени землища. Придобиването на по-големи пакети земя в дадено землище им дава както повече предимства в устояването на правата им по отношение на земеделската политика, така и повече власт под една или друга форма.

Наскоро на пазара на земеделски земя се появи и китайски арендатор. Очаквате ли повече подобни играчи да започнат да навлизат у нас?

За нас всички инвеститори са еднакви, но ние разчитаме на местните земеделски производители.

А каква дивидентна политика да очакват инвеститорите от "Адванс терафонд"?

Стараем се винаги да даваме максималното на инвеститорите. Когато има възможност, винаги сме се старали да изкарваме максимално добър дивидент. Предходните години раздадохме около 3-4% от номинала дивидент (бел. ред. - номиналната стойност на една акция на фонда е 1 лв.), като той се дължеше най-вече на постъпленията от аренда. При стартирането на фонда бяхме обявили, че в период от три години, в които трупаме земи няма да можем да раздаваме дивидент, след което на четвъртата започнахме разпределяне на минимален доход.

Сега дружеството ще разпредели сериозен дивидент, тъй като през 2011 г. продадохме над 63 хил. дка земя при много добра норма на печалба, над 120%. Подобна доходност не може да се постигне при банкови депозити. За момента тя се получава около 20-23% от номинала, но с точност ще бъде обявена след одита на дружеството.

Имате ли таргет за дивидентна доходност, която искате да следвате?

Не, нямаме таргет или някакво ограничение. Ние следваме тенденциите на пазара и поведението ни е пазарно. Натискаме във всеки момент, в който считаме, че е подходящо.

Как тогава ще определите пазара на земя в средносрочен план?

Динамичен, разнообразен и доходен за акционерите.

Имате ли вече договорени продажби на земи през 2012 г.?

Имаме подписани предварителни договори за продажба на земи и през 2012 г., като всички са за над 1000 лв./дка за площи от по 500 - 1000 дка. На този етап и през тази година се очертава висока доходност. В същото време миналата година средната цена на декар бе около 600 - 700 лв.

Това означава ли ,че и цената на земята на дребно ще расте?

Няма логика цената на дребно да расте стремглаво нагоре, защото все пак продаваме пакети подбрана земя, събирана в интервал от пет години. Когато купувате единичен имот и не се знае дали върху него няма претенции, няма как цената му да расте бързо. Предполагаме, че ще се увеличи плавно, и вече го усещаме с нашите покупки на дребно в момента.

Миналата година бяха направени постъпления за ликвидацията на първи фонд за имоти в земеделска земя - "Еларг фонд за земеделска земя"? Как определяте този прецедент и как той ще се отрази на пазара и на инвеститорите във фонда, които, ако дружеството се ликвидира, може да се пренасочат към другите фондове?

Да, това е прецедент за България, но не и за света. Схемата на подобен род инвестиции – ликвидация, се случва, откакто съществува капиталов пазар по света. Логично е тези, които извлекат ползи от подобна ликвидация, да се насочат отново към такава инвестиция и съответно това може да доведе единствено до определено раздвижване в цените на акциите на останалите фондове.

Колкото до земите, които ще продаде фондът (бел. ред. - 250 хил. дка), те не би следвало да имат голям ефект върху пазара. Първо, защото вероятно ще бъдат договорени на големи пакети с настоящите земеделски производители, които я обработват, и, второ, защото те все пак са едва една шеста от общо търгуваните на година земи. Така че в рамките на два-три месеца тези земи могат да бъдат изтъргувани, без това да повлияе на цените на дребно.

Това може ли да означава ново увеличение на капитала за вас например?

В случай на необходимост можем да го направим, но не планираме такова увеличение. Подобна потребност би възникнала само когато искаме да увеличаваме портфейла със земя, без да продаваме. В момента, когато продаваме, едновременно освобождаваме паричен ресурс. Частта, с която е формирана печалба, сме длъжни 90% да разпределим като дивидент, а останалата може да реинвестираме в земя. Ние сме били винаги максимално ликвидни, което ни позволява да работим с мащаб. Съответно сега не виждаме нужда от допълнителна ликвидността чрез увеличение на капитала.

Въпросът пред нас винаги е бил да можем колкото се може по-бързо и оперативно прецизно да реагираме на тенденциите на пазара, а останалото са резултати.

Говореше се, че държавата може отново да се намеси на пазара на земя. Очаквате ли това да се случи и ако се случи, как ще се отрази на пазара?

По принцип държавата е длъжна да продава земя, което и прави, но срещу компенсаторни инструменти, в каквито фондовете за земя на могат да инвестират, за да могат след това да участват в подобни търгове. Тези инструменти обаче са обезщетение за хората, чиято земя някога е била отнета и невърната. Ако има подобни търгове, ще бъде добре, защото който желае да си закупи, ще си закупи. Не трябва да се забравя фактът, че държавата допреди няколко години е търгувала и заменяла и не е ясно какво точно ще се поднесе на пазара в момента. По-скоро очакванията са да предложи по-малки, раздробени и съответно не толкова атрактивни земи. То е равностойно на едно предлагане на дребно.

Според нас всяка намеса на държавата с цел стимулиране на земеделието и комасацията ще бъде приета положително от пазара.

Визитка

Радослав Манолов е изпълнителен директор на "Адванс терафонд" АДСИЦ, като от началото на 2005 г. ръководи проекта по създаването на фонда и впоследствие става негов изпълнителен директор. В момента "Адванс терафонд" е най-големият фонд за земеделска земя на Българската фондова борса с малко под 300 хил. дка. Той е и сред най-големите собственици на земя в България въобще. Акциите на фонда бяха определени от местните брокери и портфолио менижъри като най-перспективните за 2012 г. в класацията на "Капитал" "Десетте акции на 2012 г.".

Каква стратегия ще следва "Адванс терафонд" оттук нататък?

Стратегията ни остава непроменена и тя е да продължаваме активно както да купуваме, така и да продаваме земеделска земя според възможностите на пазара. Когато виждаме потенциал се възползваме.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK