С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
7 6 яну 2012, 14:10, 10937 прочитания

Десетте акции на 2012 г.

Кои ще са най-атрактивните борсови инвестиции според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Десетте акции на 2015 г.

Кои ще са най-атрактивните борсови инвестиции според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

9 яну 2015

Десетте акции на 2014 г.

Кои ще са най-атрактивните борсови инвестиции според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

3 яну 2014

Десетте акции на 2013 г.

Кои ще са най-атрактивните борсови инвестиции според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

4 яну 2013

Продажбите на българските цигари спадат драстично

Пазарният дял на чуждите компании расте за сметка на "Булгартабак" и "Кингс табако"

27 фев 2012

Борсата започна и завърши седмицата на червено

За първите сесии на годината основният индекс SOFIX изгуби 2.4% от стойността си

6 яну 2012

Радослав Манолов: Имаме достатъчно ликвидност да оперираме с мащаб

Изпълнителният директор на "Адванс терафонд" пред "Капитал"

6 яну 2012

Десетте акции на 2011 г.

Кои ще са най-атрактивните борсови инвестиции според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

7 яну 2011

Десетте акции на 2010 г.

Кои ще са най-атрактивните компании според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

8 яну 2010

Десетте акции на 2009 г.

Кои ще са най-атрактивните компании според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

9 яну 2009

Десетте акции на 2008 г.

Кои инвестиции ще са успешни според брокерите и накъде ще се движи пазара

4 яну 2008

Десетте акции на 2007 г.

Кои български компании ще са печеливша инвестиция и накъде ще се движат индексите

5 яну 2007

Десетте акции на 2006 година

Портфейлни мениджъри и консултанти прогнозират книжата на кои български компании ще са печеливша инвестиция и накъде ще се движи пазарът

7 яну 2006
Финансовите кризи имат лошия навик да са непредсказуеми. Ако преди година повечето анализатори виждаха светлина в тунела, 2011 г. напълно ги опроверга с разпространяването на дълговата криза в Европа. Така и очакваното възстановяване на капиталовите пазари, в това число и на българския, не се състоя, а основният индекс SOFIX спадна с 11%.

Нещо повече. Ако за мейнстрийм икономистите съвсем доскоро опасността от второ дъно на кризата не беше нещо повече от минимална вероятност в най-песимистичните им сценарии, сега рецесията в почти целия Европейски съюз през 2012 г. изглежда практически неизбежна.

При цялата тази несигурност е трудно да се каже какво ще се случи на борсите през годината и къде може би е добра идея да вложите спестяванията си. В опит да отговорим на тези въпроси за седма поредна година в "Капитал" се допитахме до брокери, портфолио мениджъри и анализатори във водещите инвестиционни посредници, управляващи и пенсионни дружества. Различното сега е, че техните прогнози за пръв път са толкова обвързани с външни фактори и за пръв път са толкова разнопосочни.

Годината на големите неизвестни

Очаквано основният източник на притеснение е дълговата криза в периферията на еврозоната, която вече заплашва целия валутен съюз. Двeгодишното тупане на топката от европейските политици и невъзможност да се намери крайно решение прави доста от анализаторите крайни песимисти. "Пазарът през 2012 няма да е много по-розов от този през миналата година. Вследствие на очакваната рецесия в Европа повечето компании ще забавят ръста на продажбите си, а оттам - финансовите си резултати", смята Петър Василев, портфолио мениджър в "Алфа асет мениджмънт". "Липсата на интерес от страна на инвеститорите и тоталната липса на ликвидност вследствие на това ще направи повечето инвеститори дългосрочни по неволя. Все повече компании ще търсят листване и свежи пари навън или просто ще решат, че не си струва да са на борсата", обобщи той страховете на пазара."2012 обещава да бъде истинско предизвикателство за финансовите пазари. Най-вероятно ще се оправдаят очакванията за нулев икономически ръст на еврозоната, което неминуемо ще се отрази и на българската икономика. Основни потърпевши ще бъдат компаниите износителки, именно тези, на които се крепеше крехкият ръст в БВП през последните тримесечия", прогнозираха анализаторите на Първа финансова брокерска къща.

Въпреки това не липсват и оптимисти. "Очаквам през следващата година да стартира известна стабилизация, както и по-решителни мерки от страна на лидерите в Европа, което неминуемо ще се отрази и на българския пазар. Моите очаквания са през 2012 г. борсовите измерители да регистрират ръст между 30-40%", каза брокерът на "Капман" Ивайло Стоянов.

Като цяло обаче, откакто "Капитал" прави класацията, тази година прогнозата е най-консервативна. Общо участниците залагат на едва 17.8% ръст на SOFIX и 16.6% на BG40. Зад средните стойностите стоят крайно различни очаквания - както за скок на SOFIX от 322 пункта в края на 2011 г. до 550 така и за спад до 283 пункта. Интересно е, че като цяло представителите на пенсионноосигурителните компании (които с над 4 млрд. лв. активи са едни от най-големите инвеститори на пазара) са като цяло по-песимистично настроени, отколкото колегите им от управляващите дружества и инвестиционните посредници.

"Прогнозата ми за 2012 г. е, че и тя ще бъде тежка за БФБ. Очаквам дори да бъде и по-лоша от 2011 г., основно поради липсата на инвеститори и добри компании, което от своя страна ще доведе до ниски обороти и слаба ликвидност - най-големият проблем за институционалните инвеститори. Също така негативно влияние върху пазара ще окаже и влошаващата се обстановката в Европа", очаква Иво Захариев, директор "Инвестиции" в ПОК "ДСК-Родина".

"През 2012 г. не се очаква възраждане на българския капиталов пазар, а по-скоро отново ще бъдем свидетели на ниски обеми на търговия и слаба заинтересуваност на инвеститорите", предвижда Мирослав Маринов, финансов директор на ПОК "Доверие". "С изключение на местните договорни фондове, инвестиционни дружества и отчасти някои други институционални инвеститори няма да има други участници на капиталовия пазар, тъй като дребните инвеститори и чуждестранните участници все още няма да се доверяват на нисколиквидния и слаборазвит капиталов пазар в България. Ако има финансирания през капиталовите пазари, това ще бъдат единични изключения", обясни той.

Земя на хоризонта


След като две години фармацевтичната компания "Софарма" окупираше върха на класацията, през тази има нов лидер. Участниците убедително изведоха като най-перспективна борсова инвестиция акциите на "Адванс терафонд". Ако се съди по мненията им, фондът за земеделска земя на групата "Карол" привлича инвеститорското доверие както със сектора в, който оперира, така и с открития мениджмънт.
"Несигурността във валутите [...] ще продължи да насочва интереса към реалните активи. На местна база това ще са предимно АДСИЦ в земеделска земя", обясни анализаторът Иво Толев.

Всъщност това, както и очакванията за дивиденти (АДСИЦ са освободени от корпоративен данък, но са длъжни по закон да разпределят 90% от печалбата между акционерите) обяснява и високата концентрация на фондове за имоти и земи в класацията. Освен "Адванс" в десетката попада още и "ЕЛАРГ фонд за земеделска земя" (№6), чийто мениджмънт в края на 2011 г. решиха да предложат ликвидация на дружеството. Това изстреля акциите му от нива около 60-70 ст. до над 90 ст. за акция, тъй като се счита, че борсовата оценка на акциите е доста под пазарната оценка на притежаваните земи. Другият АДСИЦ, който попада сред най-перспективните компании, е "Фонд за недвижими имоти България" (№9). Той също има портфейл от земеделски земи, но основно очакванията там се движат около свободния ресурс на фонда, след като продаде основния си актив - сградата на Hewlett-Packard на Околовръстния път на София.

Иначе присъствието в топ 10 е почти непроменено, като само три компании отпадат спрямо миналогодишната класация. Холдингът "Химимпорт" (№13) и дъщерната му банка ЦКБ (№10) губят по няколко места съответно от 6-а и 10-а позиция. Акциите на двете дружества са сред най-ликвидните на борсата и вероятно това е част от причините през миналата година да са обект на разпродажби. Друго обяснение за спада на инвеститорското доверие е по-затвореното отношение на мениджмънта към миноритарните акционери, което все повече се превръща в спирачка за инвестиране на българската борса. Другото дружество, напускащо челната десетка, е "Булгартабак холдинг". Миналата година той попадна там основно поради очакванията около продажбата на държавния дял и съпътстващото го разпределяне на ненужния за оперативната дейност кеш като дивидент. След като бяха раздадени близо 53 млн. лв., натрупани през годините печалби, а непрозрачната приватизация остави компанията в неясни ръце, интересът към акцията закономерно спадна.

Мястото на отпадащите беше заето от ЕЛАРГ, "Фонд за недвижими имоти България" и "М+С х (№10).

Голямата картина


Като цяло тазгодишната класация затвърждава една тенденция към все по-голям фокус на институционалните инвеститори върху мениджмънта на компанията. Това едва ли е , като през последните години имаше немалко случаи на, меко казано, некоректно отношение от почти напълно припокриващите се мениджмънт и мажоритарен акционер. Така например в топ 10 вече устойчиво намират място няколко големи компании, чийто мениджмънт показва желание за повече отвореност и прозрачност - "Каолин", "Софарма", "Монбат"... Същевременно все повече от класацията отпадат компаниите, наследство от масовата приватизация. Сред най-перспективните 10 има само един бивш приватизационен фонд - "Стара планина холд" - за справка през 2006 г. (откогато правим класацията) начело е "Индустриален холдинг България", а в десетката влизат още два бивши фонда. Подобна е и тенденцията при приватизираните в края на 90-те дружества, които малко или повече позагубиха блясъка си за сметка на доброволно излезли на борсата компании.

"Високата несигурност ме кара да се спра на акции с антицикличен бизнес, добър мениджмънт и висока корпоративна култура - характеристики, които за съжаление са изключително рядко срещани вкупом сред емитентите на родната борса", каза Петко Миков, трейдър в Юробанк И Еф Джи България. "Избягването на финансовия сектор също за мен е задължителен елемент при позиционирането за 2012", допълни той.

"Не изключвам рецесионен сценарий в страната ни през следващата година. Това би поставило българските компании в много трудно положение отново и тези от тях със стабилни и предвидими продажби, висока рентабилност и нисък финансов ливъридж ще са големите победители", прогнозира Даниел Дончев, портфолио мениджър в ING ПОД.

Практически всички анкетирани подчертават, че за да има въобще победители и някакво движение на пазара, трябва първо да се стигне до някакво окончателно решение на дълговата криза в Европа. Почти никой обаче не очаква някакво кой знае какво положително развитие през първото полугодие. "При позитивно развитие и решаване на проблема с дълговата криза в Европа, съпроводен с връщане на водещите икономики по пътя на растежа през втората половина на годината, и българският пазар би могъл да разчита на ръст към края на годината. В една такава ситуация е логично освен ликвидните акции , са претърпели най-сериозна обезценка през миналата година, интересът на инвеститорите да бъде насочен и към компаниите с добър фундамент и силни позиции на пазарите, в които оперират", смятат анализаторите на "Карол" Камелия Лазарова и Георги Георгиев.

В очакване на светлата развръзка обаче може да се свърши доста работа по оправяне на инфраструктурата на местния пазар. Широко дискутираните проблеми на пазара като липсата на ликвидност и качествени емитенти са само симптоми. Ако се осигури адекватен надзор и защита на инвеститорите, ликвидността и компаниите сами ще дойдат на борсата. Не на секундата, но постепенно.

По темата работиха и Татяна Пунчева-Василева и Константин Николов

Класацията

В анкетата се включиха 19 участници*. Tе посочиха десет акции и ги класираха според очакванията си доколко ще представляват добра инвестиция през следващата година - колкото повече точки, толкова по-перспективно е дружеството според съответния анализатор. Акцията, класирана на първо място, получава 10 точки, за второ място - 9, и така до 1 за последното десето място. Анализаторите посочиха общо 45 дружества, като обясниха защо са предпочели всяко от тях. В таблицата акциите са класирани по брой точки. За допълнителна обективност е въведен още един критерий - колко от анкетираните са включили съответната компания в класациите си. Така дори и с по-малко точки една компания може да е перспективна, ако е в полезрението на повече пазарни участници. За 10-те водещи акции публикуваме и част от коментарите на анализаторите**.

* В анкетата участваха представители на: "Алфа асет мениджмънт", "Бенчмарк асет мениджмънт", "Бетакорп", ПОК "Доверие", ПОК "ДСК-Родина", "Експат асет мениджмънт", "Елана трейдинг", Инвестбанк, "Капман", "Карол капитал мениджмънт", "ОББ асет мениджмънт", Пощенска банка, Първа финансова брокерска къща, "Селект асет мениджмънт", "Статус капитал", УниКредит Булбанк, "Юг маркет", ING ПОД и един независим анализатор.

**Класацията отразява настроенията и очакванията на анкетираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се сбъднат, и не претендира за точност и изчерпателност. Класацията и материалът към нея имат изцяло аналитичен характер и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Участниците в анкетата може да притежават акции или да управляват портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници дружества. Служители на "Икономедиа", издател на "Капитал", също може да притежават акции в някои от посочените дружества
.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

"Алианц България" вече предлага ексклузивно застраховки в мрежата на Уникредит Булбанк "Алианц България" вече предлага ексклузивно застраховки в мрежата на Уникредит Булбанк

Партньорството между двете компании е част от регионален проект за Централна и Източна Европа

16 окт 2018, 838 прочитания

ОББ насочва още 115 млн. евро по програма InnovFin към малки и средни компании 1 ОББ насочва още 115 млн. евро по програма InnovFin към малки и средни компании

Това е второто споразумение, което банката сключва с Европейския инвестиционен фонд по програмата

11 окт 2018, 2203 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Борсата започна и завърши седмицата на червено

За първите сесии на годината основният индекс SOFIX изгуби 2.4% от стойността си

Данък "Добра заплата"

Максималният осигурителен праг нараства с 15% до 3 хил. лв., което ще удари работещите в ИТ сектора

Центърът на София – в какво се превръщат мечтите

Конкурсът за нов облик на центъра от 2015 г. беше съпроводен със скандали и преработван във времето

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кино: "Роди се звезда"

Мелодиите на сърцето в талантлива версия на холивудската приказка

Какво ново в съвременното изкуство

Новите изложби, интересните автори и важните събития - какво да знаем и къде да отидем

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 41

Капитал

Брой 41 // 13.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Квотите за наемане на хора с увреждания остават, саудитският дисидент може да е умрял при разпит

Емисия

DAILY @7PM // 16.10.2018 Прочетете