С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
7 6 яну 2012, 14:10, 11011 прочитания

Десетте акции на 2012 г.

Кои ще са най-атрактивните борсови инвестиции според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Финансовите кризи имат лошия навик да са непредсказуеми. Ако преди година повечето анализатори виждаха светлина в тунела, 2011 г. напълно ги опроверга с разпространяването на дълговата криза в Европа. Така и очакваното възстановяване на капиталовите пазари, в това число и на българския, не се състоя, а основният индекс SOFIX спадна с 11%.

Нещо повече. Ако за мейнстрийм икономистите съвсем доскоро опасността от второ дъно на кризата не беше нещо повече от минимална вероятност в най-песимистичните им сценарии, сега рецесията в почти целия Европейски съюз през 2012 г. изглежда практически неизбежна.


При цялата тази несигурност е трудно да се каже какво ще се случи на борсите през годината и къде може би е добра идея да вложите спестяванията си. В опит да отговорим на тези въпроси за седма поредна година в "Капитал" се допитахме до брокери, портфолио мениджъри и анализатори във водещите инвестиционни посредници, управляващи и пенсионни дружества. Различното сега е, че техните прогнози за пръв път са толкова обвързани с външни фактори и за пръв път са толкова разнопосочни.

Годината на големите неизвестни

Очаквано основният източник на притеснение е дълговата криза в периферията на еврозоната, която вече заплашва целия валутен съюз. Двeгодишното тупане на топката от европейските политици и невъзможност да се намери крайно решение прави доста от анализаторите крайни песимисти. "Пазарът през 2012 няма да е много по-розов от този през миналата година. Вследствие на очакваната рецесия в Европа повечето компании ще забавят ръста на продажбите си, а оттам - финансовите си резултати", смята Петър Василев, портфолио мениджър в "Алфа асет мениджмънт". "Липсата на интерес от страна на инвеститорите и тоталната липса на ликвидност вследствие на това ще направи повечето инвеститори дългосрочни по неволя. Все повече компании ще търсят листване и свежи пари навън или просто ще решат, че не си струва да са на борсата", обобщи той страховете на пазара."2012 обещава да бъде истинско предизвикателство за финансовите пазари. Най-вероятно ще се оправдаят очакванията за нулев икономически ръст на еврозоната, което неминуемо ще се отрази и на българската икономика. Основни потърпевши ще бъдат компаниите износителки, именно тези, на които се крепеше крехкият ръст в БВП през последните тримесечия", прогнозираха анализаторите на Първа финансова брокерска къща.

Въпреки това не липсват и оптимисти. "Очаквам през следващата година да стартира известна стабилизация, както и по-решителни мерки от страна на лидерите в Европа, което неминуемо ще се отрази и на българския пазар. Моите очаквания са през 2012 г. борсовите измерители да регистрират ръст между 30-40%", каза брокерът на "Капман" Ивайло Стоянов.

Като цяло обаче, откакто "Капитал" прави класацията, тази година прогнозата е най-консервативна. Общо участниците залагат на едва 17.8% ръст на SOFIX и 16.6% на BG40. Зад средните стойностите стоят крайно различни очаквания - както за скок на SOFIX от 322 пункта в края на 2011 г. до 550 така и за спад до 283 пункта. Интересно е, че като цяло представителите на пенсионноосигурителните компании (които с над 4 млрд. лв. активи са едни от най-големите инвеститори на пазара) са като цяло по-песимистично настроени, отколкото колегите им от управляващите дружества и инвестиционните посредници.

"Прогнозата ми за 2012 г. е, че и тя ще бъде тежка за БФБ. Очаквам дори да бъде и по-лоша от 2011 г., основно поради липсата на инвеститори и добри компании, което от своя страна ще доведе до ниски обороти и слаба ликвидност - най-големият проблем за институционалните инвеститори. Също така негативно влияние върху пазара ще окаже и влошаващата се обстановката в Европа", очаква Иво Захариев, директор "Инвестиции" в ПОК "ДСК-Родина".

"През 2012 г. не се очаква възраждане на българския капиталов пазар, а по-скоро отново ще бъдем свидетели на ниски обеми на търговия и слаба заинтересуваност на инвеститорите", предвижда Мирослав Маринов, финансов директор на ПОК "Доверие". "С изключение на местните договорни фондове, инвестиционни дружества и отчасти някои други институционални инвеститори няма да има други участници на капиталовия пазар, тъй като дребните инвеститори и чуждестранните участници все още няма да се доверяват на нисколиквидния и слаборазвит капиталов пазар в България. Ако има финансирания през капиталовите пазари, това ще бъдат единични изключения", обясни той.

Земя на хоризонта


След като две години фармацевтичната компания "Софарма" окупираше върха на класацията, през тази има нов лидер. Участниците убедително изведоха като най-перспективна борсова инвестиция акциите на "Адванс терафонд". Ако се съди по мненията им, фондът за земеделска земя на групата "Карол" привлича инвеститорското доверие както със сектора в, който оперира, така и с открития мениджмънт.
"Несигурността във валутите [...] ще продължи да насочва интереса към реалните активи. На местна база това ще са предимно АДСИЦ в земеделска земя", обясни анализаторът Иво Толев.

Всъщност това, както и очакванията за дивиденти (АДСИЦ са освободени от корпоративен данък, но са длъжни по закон да разпределят 90% от печалбата между акционерите) обяснява и високата концентрация на фондове за имоти и земи в класацията. Освен "Адванс" в десетката попада още и "ЕЛАРГ фонд за земеделска земя" (№6), чийто мениджмънт в края на 2011 г. решиха да предложат ликвидация на дружеството. Това изстреля акциите му от нива около 60-70 ст. до над 90 ст. за акция, тъй като се счита, че борсовата оценка на акциите е доста под пазарната оценка на притежаваните земи. Другият АДСИЦ, който попада сред най-перспективните компании, е "Фонд за недвижими имоти България" (№9). Той също има портфейл от земеделски земи, но основно очакванията там се движат около свободния ресурс на фонда, след като продаде основния си актив - сградата на Hewlett-Packard на Околовръстния път на София.

Иначе присъствието в топ 10 е почти непроменено, като само три компании отпадат спрямо миналогодишната класация. Холдингът "Химимпорт" (№13) и дъщерната му банка ЦКБ (№10) губят по няколко места съответно от 6-а и 10-а позиция. Акциите на двете дружества са сред най-ликвидните на борсата и вероятно това е част от причините през миналата година да са обект на разпродажби. Друго обяснение за спада на инвеститорското доверие е по-затвореното отношение на мениджмънта към миноритарните акционери, което все повече се превръща в спирачка за инвестиране на българската борса. Другото дружество, напускащо челната десетка, е "Булгартабак холдинг". Миналата година той попадна там основно поради очакванията около продажбата на държавния дял и съпътстващото го разпределяне на ненужния за оперативната дейност кеш като дивидент. След като бяха раздадени близо 53 млн. лв., натрупани през годините печалби, а непрозрачната приватизация остави компанията в неясни ръце, интересът към акцията закономерно спадна.

Мястото на отпадащите беше заето от ЕЛАРГ, "Фонд за недвижими имоти България" и "М+С х (№10).

Голямата картина


Като цяло тазгодишната класация затвърждава една тенденция към все по-голям фокус на институционалните инвеститори върху мениджмънта на компанията. Това едва ли е , като през последните години имаше немалко случаи на, меко казано, некоректно отношение от почти напълно припокриващите се мениджмънт и мажоритарен акционер. Така например в топ 10 вече устойчиво намират място няколко големи компании, чийто мениджмънт показва желание за повече отвореност и прозрачност - "Каолин", "Софарма", "Монбат"... Същевременно все повече от класацията отпадат компаниите, наследство от масовата приватизация. Сред най-перспективните 10 има само един бивш приватизационен фонд - "Стара планина холд" - за справка през 2006 г. (откогато правим класацията) начело е "Индустриален холдинг България", а в десетката влизат още два бивши фонда. Подобна е и тенденцията при приватизираните в края на 90-те дружества, които малко или повече позагубиха блясъка си за сметка на доброволно излезли на борсата компании.

"Високата несигурност ме кара да се спра на акции с антицикличен бизнес, добър мениджмънт и висока корпоративна култура - характеристики, които за съжаление са изключително рядко срещани вкупом сред емитентите на родната борса", каза Петко Миков, трейдър в Юробанк И Еф Джи България. "Избягването на финансовия сектор също за мен е задължителен елемент при позиционирането за 2012", допълни той.

"Не изключвам рецесионен сценарий в страната ни през следващата година. Това би поставило българските компании в много трудно положение отново и тези от тях със стабилни и предвидими продажби, висока рентабилност и нисък финансов ливъридж ще са големите победители", прогнозира Даниел Дончев, портфолио мениджър в ING ПОД.

Практически всички анкетирани подчертават, че за да има въобще победители и някакво движение на пазара, трябва първо да се стигне до някакво окончателно решение на дълговата криза в Европа. Почти никой обаче не очаква някакво кой знае какво положително развитие през първото полугодие. "При позитивно развитие и решаване на проблема с дълговата криза в Европа, съпроводен с връщане на водещите икономики по пътя на растежа през втората половина на годината, и българският пазар би могъл да разчита на ръст към края на годината. В една такава ситуация е логично освен ликвидните акции , са претърпели най-сериозна обезценка през миналата година, интересът на инвеститорите да бъде насочен и към компаниите с добър фундамент и силни позиции на пазарите, в които оперират", смятат анализаторите на "Карол" Камелия Лазарова и Георги Георгиев.

В очакване на светлата развръзка обаче може да се свърши доста работа по оправяне на инфраструктурата на местния пазар. Широко дискутираните проблеми на пазара като липсата на ликвидност и качествени емитенти са само симптоми. Ако се осигури адекватен надзор и защита на инвеститорите, ликвидността и компаниите сами ще дойдат на борсата. Не на секундата, но постепенно.

По темата работиха и Татяна Пунчева-Василева и Константин Николов

Класацията

В анкетата се включиха 19 участници*. Tе посочиха десет акции и ги класираха според очакванията си доколко ще представляват добра инвестиция през следващата година - колкото повече точки, толкова по-перспективно е дружеството според съответния анализатор. Акцията, класирана на първо място, получава 10 точки, за второ място - 9, и така до 1 за последното десето място. Анализаторите посочиха общо 45 дружества, като обясниха защо са предпочели всяко от тях. В таблицата акциите са класирани по брой точки. За допълнителна обективност е въведен още един критерий - колко от анкетираните са включили съответната компания в класациите си. Така дори и с по-малко точки една компания може да е перспективна, ако е в полезрението на повече пазарни участници. За 10-те водещи акции публикуваме и част от коментарите на анализаторите**.

* В анкетата участваха представители на: "Алфа асет мениджмънт", "Бенчмарк асет мениджмънт", "Бетакорп", ПОК "Доверие", ПОК "ДСК-Родина", "Експат асет мениджмънт", "Елана трейдинг", Инвестбанк, "Капман", "Карол капитал мениджмънт", "ОББ асет мениджмънт", Пощенска банка, Първа финансова брокерска къща, "Селект асет мениджмънт", "Статус капитал", УниКредит Булбанк, "Юг маркет", ING ПОД и един независим анализатор.

**Класацията отразява настроенията и очакванията на анкетираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се сбъднат, и не претендира за точност и изчерпателност. Класацията и материалът към нея имат изцяло аналитичен характер и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Участниците в анкетата може да притежават акции или да управляват портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници дружества. Служители на "Икономедиа", издател на "Капитал", също може да притежават акции в някои от посочените дружества
.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Какви са вашите отношения с парите
Покажете как харчите и ще ви кажем какъв герой сте

Разберете ТУК

Разбирате ли се добре с парите?Прост въпрос, чийто отговор обаче често затруднява. За някои хора парите са просто символ за личен или професионален успех. Други ги възприемат като средство за по-висок социален статус и неговата демонстрация без значение дали са щастливи или не.

Направете този бърз и забавен тест, за да разберете какъв герой сте, как харчите, какви са рисковете и как да подобрите отношенията с парите си.


capital.bg/partners/unicredit

Прочетете и това

Как в Люксембург ще четат Пеевски 4 Как в Люксембург ще четат Пеевски

Видински съдия изпрати спорната законова поправка, даваща нови права на синдиците на КТБ, за тълкуване в Съда на ЕС

7 дек 2018, 10822 прочитания

КФН отказа на Величко Адамов да заеме ръководен пост в застраховател на Ковачки 6 КФН отказа на Величко Адамов да заеме ръководен пост в застраховател на Ковачки

Според регулатора проблемът с бившия ректор на свищовската академия "Д. А. Ценов" е, че имал само академичен опит

28 ное 2018, 8600 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Борсата започна и завърши седмицата на червено

За първите сесии на годината основният индекс SOFIX изгуби 2.4% от стойността си

Космическите пощальони

Частните полети в околоземна орбита навлизат в ерата на миниатюризацията

Всяко движение на всеки гражданин

Китай планира противоречива система за "социален кредит", която съди всеки жител според поведението

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Глас от новия свят

Писателката Тайе Селаси за сложната африканска идентичност и борбата със собствените страхове

Диалози на гениалността

Една изложба в два музея изследва културната приемственост и метафизичната връзка между Бунюел и Гоя

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 49

Капитал

Брой 49 // 08.12.2018 Прочетете
Капитал PRO, Държавата компенсира спрелите старозагорски заводи с евтин ток, кои са най-големите текстилни компании

Емисия

DAILY @7AM // 14.12.2018 Прочетете