Десетте акции на 2012 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Десетте акции на 2012 г.

Десетте акции на 2012 г.

Кои ще са най-атрактивните борсови инвестиции според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

Николай Стоянов
11976 прочитания

© shutterstock


Финансовите кризи имат лошия навик да са непредсказуеми. Ако преди година повечето анализатори виждаха светлина в тунела, 2011 г. напълно ги опроверга с разпространяването на дълговата криза в Европа. Така и очакваното възстановяване на капиталовите пазари, в това число и на българския, не се състоя, а основният индекс SOFIX спадна с 11%.

Нещо повече. Ако за мейнстрийм икономистите съвсем доскоро опасността от второ дъно на кризата не беше нещо повече от минимална вероятност в най-песимистичните им сценарии, сега рецесията в почти целия Европейски съюз през 2012 г. изглежда практически неизбежна.

При цялата тази несигурност е трудно да се каже какво ще се случи на борсите през годината и къде може би е добра идея да вложите спестяванията си. В опит да отговорим на тези въпроси за седма поредна година в "Капитал" се допитахме до брокери, портфолио мениджъри и анализатори във водещите инвестиционни посредници, управляващи и пенсионни дружества. Различното сега е, че техните прогнози за пръв път са толкова обвързани с външни фактори и за пръв път са толкова разнопосочни.

Годината на големите неизвестни

Очаквано основният източник на притеснение е дълговата криза в периферията на еврозоната, която вече заплашва целия валутен съюз. Двeгодишното тупане на топката от европейските политици и невъзможност да се намери крайно решение прави доста от анализаторите крайни песимисти. "Пазарът през 2012 няма да е много по-розов от този през миналата година. Вследствие на очакваната рецесия в Европа повечето компании ще забавят ръста на продажбите си, а оттам - финансовите си резултати", смята Петър Василев, портфолио мениджър в "Алфа асет мениджмънт". "Липсата на интерес от страна на инвеститорите и тоталната липса на ликвидност вследствие на това ще направи повечето инвеститори дългосрочни по неволя. Все повече компании ще търсят листване и свежи пари навън или просто ще решат, че не си струва да са на борсата", обобщи той страховете на пазара.

"2012 обещава да бъде истинско предизвикателство за финансовите пазари. Най-вероятно ще се оправдаят очакванията за нулев икономически ръст на еврозоната, което неминуемо ще се отрази и на българската икономика. Основни потърпевши ще бъдат компаниите износителки, именно тези, на които се крепеше крехкият ръст в БВП през последните тримесечия", прогнозираха анализаторите на Първа финансова брокерска къща.

Въпреки това не липсват и оптимисти. "Очаквам през следващата година да стартира известна стабилизация, както и по-решителни мерки от страна на лидерите в Европа, което неминуемо ще се отрази и на българския пазар. Моите очаквания са през 2012 г. борсовите измерители да регистрират ръст между 30-40%", каза брокерът на "Капман" Ивайло Стоянов.

Като цяло обаче, откакто "Капитал" прави класацията, тази година прогнозата е най-консервативна. Общо участниците залагат на едва 17.8% ръст на SOFIX и 16.6% на BG40. Зад средните стойностите стоят крайно различни очаквания - както за скок на SOFIX от 322 пункта в края на 2011 г. до 550 така и за спад до 283 пункта. Интересно е, че като цяло представителите на пенсионноосигурителните компании (които с над 4 млрд. лв. активи са едни от най-големите инвеститори на пазара) са като цяло по-песимистично настроени, отколкото колегите им от управляващите дружества и инвестиционните посредници.

"Прогнозата ми за 2012 г. е, че и тя ще бъде тежка за БФБ. Очаквам дори да бъде и по-лоша от 2011 г., основно поради липсата на инвеститори и добри компании, което от своя страна ще доведе до ниски обороти и слаба ликвидност - най-големият проблем за институционалните инвеститори. Също така негативно влияние върху пазара ще окаже и влошаващата се обстановката в Европа", очаква Иво Захариев, директор "Инвестиции" в ПОК "ДСК-Родина".

"През 2012 г. не се очаква възраждане на българския капиталов пазар, а по-скоро отново ще бъдем свидетели на ниски обеми на търговия и слаба заинтересуваност на инвеститорите", предвижда Мирослав Маринов, финансов директор на ПОК "Доверие". "С изключение на местните договорни фондове, инвестиционни дружества и отчасти някои други институционални инвеститори няма да има други участници на капиталовия пазар, тъй като дребните инвеститори и чуждестранните участници все още няма да се доверяват на нисколиквидния и слаборазвит капиталов пазар в България. Ако има финансирания през капиталовите пазари, това ще бъдат единични изключения", обясни той.

Земя на хоризонта

След като две години фармацевтичната компания "Софарма" окупираше върха на класацията, през тази има нов лидер. Участниците убедително изведоха като най-перспективна борсова инвестиция акциите на "Адванс терафонд". Ако се съди по мненията им, фондът за земеделска земя на групата "Карол" привлича инвеститорското доверие както със сектора в, който оперира, така и с открития мениджмънт.

"Несигурността във валутите [...] ще продължи да насочва интереса към реалните активи. На местна база това ще са предимно АДСИЦ в земеделска земя", обясни анализаторът Иво Толев.

Всъщност това, както и очакванията за дивиденти (АДСИЦ са освободени от корпоративен данък, но са длъжни по закон да разпределят 90% от печалбата между акционерите) обяснява и високата концентрация на фондове за имоти и земи в класацията. Освен "Адванс" в десетката попада още и "ЕЛАРГ фонд за земеделска земя" (№6), чийто мениджмънт в края на 2011 г. решиха да предложат ликвидация на дружеството. Това изстреля акциите му от нива около 60-70 ст. до над 90 ст. за акция, тъй като се счита, че борсовата оценка на акциите е доста под пазарната оценка на притежаваните земи. Другият АДСИЦ, който попада сред най-перспективните компании, е "Фонд за недвижими имоти България" (№9). Той също има портфейл от земеделски земи, но основно очакванията там се движат около свободния ресурс на фонда, след като продаде основния си актив - сградата на Hewlett-Packard на Околовръстния път на София.

Иначе присъствието в топ 10 е почти непроменено, като само три компании отпадат спрямо миналогодишната класация. Холдингът "Химимпорт" (№13) и дъщерната му банка ЦКБ (№10) губят по няколко места съответно от 6-а и 10-а позиция. Акциите на двете дружества са сред най-ликвидните на борсата и вероятно това е част от причините през миналата година да са обект на разпродажби. Друго обяснение за спада на инвеститорското доверие е по-затвореното отношение на мениджмънта към миноритарните акционери, което все повече се превръща в спирачка за инвестиране на българската борса. Другото дружество, напускащо челната десетка, е "Булгартабак холдинг". Миналата година той попадна там основно поради очакванията около продажбата на държавния дял и съпътстващото го разпределяне на ненужния за оперативната дейност кеш като дивидент. След като бяха раздадени близо 53 млн. лв., натрупани през годините печалби, а непрозрачната приватизация остави компанията в неясни ръце, интересът към акцията закономерно спадна.

Мястото на отпадащите беше заето от ЕЛАРГ, "Фонд за недвижими имоти България" и "М+С х (№10).

Голямата картина

Като цяло тазгодишната класация затвърждава една тенденция към все по-голям фокус на институционалните инвеститори върху мениджмънта на компанията. Това едва ли е , като през последните години имаше немалко случаи на, меко казано, некоректно отношение от почти напълно припокриващите се мениджмънт и мажоритарен акционер. Така например в топ 10 вече устойчиво намират място няколко големи компании, чийто мениджмънт показва желание за повече отвореност и прозрачност - "Каолин", "Софарма", "Монбат"... Същевременно все повече от класацията отпадат компаниите, наследство от масовата приватизация. Сред най-перспективните 10 има само един бивш приватизационен фонд - "Стара планина холд" - за справка през 2006 г. (откогато правим класацията) начело е "Индустриален холдинг България", а в десетката влизат още два бивши фонда. Подобна е и тенденцията при приватизираните в края на 90-те дружества, които малко или повече позагубиха блясъка си за сметка на доброволно излезли на борсата компании.

"Високата несигурност ме кара да се спра на акции с антицикличен бизнес, добър мениджмънт и висока корпоративна култура - характеристики, които за съжаление са изключително рядко срещани вкупом сред емитентите на родната борса", каза Петко Миков, трейдър в Юробанк И Еф Джи България. "Избягването на финансовия сектор също за мен е задължителен елемент при позиционирането за 2012", допълни той.

"Не изключвам рецесионен сценарий в страната ни през следващата година. Това би поставило българските компании в много трудно положение отново и тези от тях със стабилни и предвидими продажби, висока рентабилност и нисък финансов ливъридж ще са големите победители", прогнозира Даниел Дончев, портфолио мениджър в ING ПОД.

Практически всички анкетирани подчертават, че за да има въобще победители и някакво движение на пазара, трябва първо да се стигне до някакво окончателно решение на дълговата криза в Европа. Почти никой обаче не очаква някакво кой знае какво положително развитие през първото полугодие. "При позитивно развитие и решаване на проблема с дълговата криза в Европа, съпроводен с връщане на водещите икономики по пътя на растежа през втората половина на годината, и българският пазар би могъл да разчита на ръст към края на годината. В една такава ситуация е логично освен ликвидните акции , са претърпели най-сериозна обезценка през миналата година, интересът на инвеститорите да бъде насочен и към компаниите с добър фундамент и силни позиции на пазарите, в които оперират", смятат анализаторите на "Карол" Камелия Лазарова и Георги Георгиев.

В очакване на светлата развръзка обаче може да се свърши доста работа по оправяне на инфраструктурата на местния пазар. Широко дискутираните проблеми на пазара като липсата на ликвидност и качествени емитенти са само симптоми. Ако се осигури адекватен надзор и защита на инвеститорите, ликвидността и компаниите сами ще дойдат на борсата. Не на секундата, но постепенно.

По темата работиха и Татяна Пунчева-Василева и Константин Николов

Класацията

В анкетата се включиха 19 участници*. Tе посочиха десет акции и ги класираха според очакванията си доколко ще представляват добра инвестиция през следващата година - колкото повече точки, толкова по-перспективно е дружеството според съответния анализатор. Акцията, класирана на първо място, получава 10 точки, за второ място - 9, и така до 1 за последното десето място. Анализаторите посочиха общо 45 дружества, като обясниха защо са предпочели всяко от тях. В таблицата акциите са класирани по брой точки. За допълнителна обективност е въведен още един критерий - колко от анкетираните са включили съответната компания в класациите си. Така дори и с по-малко точки една компания може да е перспективна, ако е в полезрението на повече пазарни участници. За 10-те водещи акции публикуваме и част от коментарите на анализаторите**.

* В анкетата участваха представители на: "Алфа асет мениджмънт", "Бенчмарк асет мениджмънт", "Бетакорп", ПОК "Доверие", ПОК "ДСК-Родина", "Експат асет мениджмънт", "Елана трейдинг", Инвестбанк, "Капман", "Карол капитал мениджмънт", "ОББ асет мениджмънт", Пощенска банка, Първа финансова брокерска къща, "Селект асет мениджмънт", "Статус капитал", УниКредит Булбанк, "Юг маркет", ING ПОД и един независим анализатор.

**Класацията отразява настроенията и очакванията на анкетираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се сбъднат, и не претендира за точност и изчерпателност. Класацията и материалът към нея имат изцяло аналитичен характер и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Участниците в анкетата може да притежават акции или да управляват портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници дружества. Служители на "Икономедиа", издател на "Капитал", също може да притежават акции в някои от посочените дружества.

Финансовите кризи имат лошия навик да са непредсказуеми. Ако преди година повечето анализатори виждаха светлина в тунела, 2011 г. напълно ги опроверга с разпространяването на дълговата криза в Европа. Така и очакваното възстановяване на капиталовите пазари, в това число и на българския, не се състоя, а основният индекс SOFIX спадна с 11%.

Нещо повече. Ако за мейнстрийм икономистите съвсем доскоро опасността от второ дъно на кризата не беше нещо повече от минимална вероятност в най-песимистичните им сценарии, сега рецесията в почти целия Европейски съюз през 2012 г. изглежда практически неизбежна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  alvanovo avatar :-|
  Веселин Иванов

  Като специалисти се се допитвали до хора, които не могат да изкарат доходност от портфейлите, които управляват, че и във вестника сте ги написали. Защо го правите? Просто да запълвате хартията с нещо написано ли?Фондовете за земя са толкова ниско рентабилни, че повече няма как да го направят. При този пазар на земя и ренти те едвам излизат на печалба с този огромен капитал. Добре, че пазарът ги е преценил на ниска стойност и дивидента излиза поносим като процент.

 • 2
  erebus avatar :-|
  'ΕΡΕΒΟΣ

  Внимавайте хора...играта с акциите не е за всеки !

 • 3
  conas_62 avatar :-?
  Тъмносин вирусоносител


  Към автора:

  Може ли в една отделна статия да опише какво става с акциите на "Отечество 2000 холдинг" и как собствениците могат да си ги потърсят ?

 • 4
  yaneva46 avatar :-|
  Radka Yaneva

  Здравейте,бих искала да помоля за коментар относно акциите; ПАЛИМЕРИ -ДЕВНЯ, Агрополихим ЕАД-Девня,Ривиера ЕАД-Варна,Зл.пясъци-ЕАД-Вара ,Холдинг Варна,Синергол холдинг-както и с остатъчните бонове.Писах на надзорния съвет на агенцията по приватизация преди година ,но нямам отговор.Благодаря .

 • 5
  mofo avatar :-|
  mofo

  то на фондовата борсичка преобладават мафиотски фирмички които гледат как да откраднат парите и прекарат акционерите всячески, некадърно кфн което с безчуастието си в комбинация със законите ни са идеални за тези кражби. примери много - и все ощетени акционери ,но без никакви последствия за собствениците . за какво си давате парите -докато тия идиоти от кфн бездействат и крадливите собственици се чудят как да откраднат?

 • 6
  mapto avatar :-|
  mapto

  Много по-просто е от това: докато няма надеждна правораздавателна система в България, избягвайте да инвестирате на пазар, регулиран от тази държава.

  Ето един не толкова стар пример защо всеки ход на БФБ е рисков:
  "Божков се изсмя на законите и КФН"
  http://www.investor.bg/news/article/106790/363.html

 • 7
  metoditzanov avatar :-|
  Методи Цанов

  Ето една статия, която описва какво се случи на световните финансови пазари през 2011 и какви са очакванията за 2012.
  http://ekipbg.com/2012/01/08/investing-in-2012/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK