Борсата падна до най-ниския си оборот от почти девет години насам

Стойността на всички сделки на регулирания пазар беше едва 86 388 лв.

Инвеститорите, които имат пари, не искат да ги влагат в БФБ, защото не знаят дали после ще могат да излязат, коментира брокер
Инвеститорите, които имат пари, не искат да ги влагат в БФБ, защото не знаят дали после ще могат да излязат, коментира брокер    ©  Антон Попов
Инвеститорите, които имат пари, не искат да ги влагат в БФБ, защото не знаят дали после ще могат да излязат, коментира брокер
Инвеститорите, които имат пари, не искат да ги влагат в БФБ, защото не знаят дали после ще могат да излязат, коментира брокер    ©  Антон Попов

Днес оборотът на извънрегулирания пазар на Българската фондова борса беше по-висок от този на регулирания, както често се случва. Познатото обаче приключва дотук – в петък борсата пробва да изкопае ново дъно и днес то може би беше стигнато – стойността на всички сделки на регулирания пазар беше 86 388 лв. и 20 стотинки.

Това е най-ниският оборот на БФБ от юли 2003 г. насам, показват изчисления на capital.bg по данни на оператора. Брокер, който не поиска да бъде цитиран, коментира, че ниският оборот показва "липса на свободни пари на пазара и липса на интерес от страна на тези, които имат пари". Той си обяснява слабия интерес с ликвидността, заради която дори някой инвеститор да има пари, няма да ги вложи на БФБ. Причината е, че вложението му може да се окаже вид дялова инвестиция и той да финансира покупката на участие в компания, което после няма да може да продаде.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  ekaterina_ku avatar :-|
  ekaterina_ku

  нормално е ,кризата си повлиява ,все пак

 • 2
  tigerdragon avatar :-|
  tigerdragon

  До коментар [#1] от "ekaterina_ku":

  Май вече не е криза, а е колабс.

 • 3
  farragutwest avatar :-P
  Farragut West

  Това означава, че борса няма! Сграда може да има, и компютри, но с 80хил. лв. оборот всеки може да манипулира цената на всяка една компания.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Нищо бе, сега като "налеем" Сребърния фонд в БФБ, работите ще се оправят. Холдинг Пътища, Холдинг Железопътна инфраструктура, Ален Мак, Алма Тур, Енергони, Мостстрой....да се чудиш, в кое по-напред да "инвестираш"....Убавец от убавеца по-големи...Направо, Дянков ще си счупи краката...

 • 5
  kyncho avatar :-P
  Kyncho Kynchev

  Ама ще пада и още ми се струва :) :) :)

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  1. 90% от фирмите в БГ имат порочни практики около ръба на закона а и отвъд него. Публичните компании не могат да го правят и стават неконкурентноспособни. В крайна сметка формата "публично" дружество е неприложима, дори в сектори като големи инфраструктурни проекти.
  2. Депозитните лихви са високи и конкурират облигациите и акциите.
  3. В БГ почти (даже никак) не се развива вънчър капитализма, който в крайна сметка захранва борсите с печеливши публични компании.
  4. Голяма част от БГ бизнеса е монополи, държавни лапачи и подобни, останаото се контролра от семейни фирми (виж т.1)
  5. БГ е обективно малка държава с незначителен пазар.
  6. Няма търсене, защото няма пенсионни, застрахователни и подобни фондове, търсещи разумна реазлизация на привлечения ресурс.
  7. Закона и манталитета в БГ правят миноритартния акционер нещо средно между маймуна и египетски роб.
  8. Съмнително е че в БГ въобще има сериозен бизнес и/или почва за такъв.
  9. Не се сещам за бизнес, на който проблема му е в липсата на капитал. Проблем номер едно - липса на кадри, номер две - държавната (подкупна и безумна) регулация, номер три ... няма номер три.
  10. В БГ по начало да си богат е престъпление, затова всеки който премине определена сума се обурудва с няколко офшорки. Демонстрацията на собственост е не само неприемлива, но и опасна ("наглите" като пример, но не само, държвни наглеци също правят политически рекет).
  --- След 10 изброени причини, продължаване на списъка е безсмислено.

 • 7
  oror avatar :-|
  Orchid

  Нашата БФБ беше смешна от самото си начало с компании, купувани с бонови книжки и още някакви бончета, на които не си спомням името. Просто трябваше да се изфукаме пред Европата, че и ние имаме фондова борса.
  А производство че нямаме...много важно.


  До коментар [#6] от "misho73":
  Много ++.
  Само една реплика: Причината за статуквото при №10 е №1. Порочните практики са може би единствения закон, спазван от "бизнеса" у нас....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход