Новият брой:
Служебната президентска република

БСК призова за по-голяма защита на банковите клиенти

Браншовата организация представи мерки за подобряване на платежната инфраструктура и намаляване на сивата икономика

Божидар Данев    ©  Юлия Лазарова

Прилагане на ясни правила при формирането на лихвените проценти по банкови продукти, публично достъпен регистър на банковите тарифи, както и строга регламентация по отношение на едностранните изменения в договорите за банкови услуги при гарантиране на по-висока защита на правата на потребителите. Това са част от представените днес от Българската стопанска камара (БСК) предложения за повишаване на ефективността на банковата система, разширяване на националната платежна инфраструктура и намаляване дела на сивата икономика.

Сред идеите са още нормативно ограничаване на възможността за обявяване на фалит със задна дата, както и разширяване на възможностите на бизнеса и домакинствата да извършват разплащания, включително плащания към бюджета чрез таксови марки. Според камарата е необходимо да се постави и акцент върху ускореното въвеждане на възможностите за онлайн, мобилни и безконтактни разплащания. Пакетът предложения е изготвен в сътрудничество с платежния оператор "Банксервиз" и Националната агенция за приходите (НАП) и е изпратен до министъра на финансите Симеон Дянков. 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chievo avatar :-|
  Chievo
  • - 1
  • + 6

  Капитал, време е да извадите темата за банките от Табу списъка.

  Масовият банков произвол в страната ще потопи много хора, ако не бъде спрян, или поне ограничен. За щастие, все повече хора се усещат, и накрая вълната от съдебни искове ще помете банките.
  _________

  Аналогично, при кредитополучателите в случай на промяна на договорените условия, от БСК предлагат клиентът да може да прекрати ползвания кредит, включително чрез рефинансиране от друга банка, без да дължи допълнителни наказателни такси за това.
  __________

  Само на мен ли ми звучи абсурдно това? Как банка ще промени договорените условия? За какво се подписва договор тогава?

  Нередност?
 • 2
  alex052 avatar :-|
  alex052
  • + 4

  До коментар [#1] от "Chievo":
  абсолютно съгласен.Темата за банковия произвол трябва да се развие.Не трябва да забравяме и ,че за да платим каквото и да е задължение към държавата ни чарджат с такси който понякога понеже сумите са малки са окло 30-40%/имало минимална такса/ това си е чисто безобразие.Може би сме единственната държава в която още няма закон за фалит на частни лица.Не знам друга правова държава където да може едностранно да се променя договор.Постоянно нарастват или се променят банковите такси а банките считат че е достатъчно,че са сложили някъде по офисите си лепнати новите тарифи или са обявени на сайта им.Господа банкери има и интернет банкиране/и без това банковите клонове повече праличат на квартална бакалия заредена с банани през комунизма/ а служителите стават все по некомпетентни и по некомпетентни и на мен не ми е детска мечта преди да си свърша работа да изчета сайта ви.

  ,,,,,,,,,клиентът да може да прекрати ползвания кредит, включително чрез рефинансиране от друга банка, без да дължи допълнителни наказателни такси за това.
  На всички е ясно че това няма как да се получи на практика в 90% от случайте нали?

  Нередност?
 • 3
  miho55 avatar :-P
  miho45
  • + 2

  Скоро гледах и слушах г-н Хампарцумян по една ТВ.Той също мечтае за тези неща......

  Нередност?
 • 4
  hukuu avatar :-|
  hukuu
  • + 4

  Мисля, че малко негативните реакции срещу бнаките са колкото обосновани, толкова и пресилени. Все пак одобрявам регламентирането на възмжността за прекратяване на договора при едностранно изменение на условията както при депозити, така и при кредити.

  Относно кредититие едва ли предсрочното погасяване чрез рефинансиране на кредита при прекратяване на договора е много в полза на потребителите, но тук вероятно ползите за тях ще дойдат от конкуренцията между банките. Все пак рефинансиращата банка би имала интерес да привлече като кредитополучател лице, което до този момент е било изряден платеци може би би му дала по-ниски лихви.

  Това са стъпки, които по-скоро са в плюс за конкуренцията между банките. При добро стечение на обстоятелствата, обаче, това ще рефлектира благорпиятно и върху кредитополучателите, били те търговци или потребители.

  Нередност?
Нов коментар