Проблемните кредити се свиват за първи път от началото на кризата
20 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Проблемните кредити се свиват за първи път от началото на кризата

Проблемните кредити се свиват за първи път от началото на кризата

Обемът на лошите и преструктурираните заеми в банковата система намалява със 17.4 млн. лв. през декември 2011 г.

Мария Иванова
5202 прочитания

© Юлия Лазарова


Към края на 2011 г. проблемни са:

23.28% от корпоративните

19.82% от потребителските

19.46% от жилищните

25.97% от заемите в категория "други кредити за домакинствата"

Обемът на лошите и преструктурирани кредити е намалял със 17.4 млн. лв. през последния месец на 2011 г., показват данните от паричната статистика на БНБ. Това е първото свиване в общия обем на проблемните заеми от началото на кризата (с изключение на март 2009 г., когато данните бяха изкривени заради регулаторна промяна в методологията за класифицирането на нередовните експозиции в банковите портфейли).

Тъй като БНБ още не е публикувала индивидуалните баланси на банките, засега е рано да се каже на какво се дължи подобрението в кредитните им портфейли. Възможно е да не става дума за трайна тенденция, а за временно явление под влияние на еднократни фактори.

"Вероятни хипотези са три. Оптимистичната е, че действително има подобрение в качеството на портфейлите, което може да е сезонно - в края на годината хората получават бонуси и 13-и заплати, които използват за погасяване на дългове. Другите два варианта са банките да са изписали провизирани преди това лоши кредити или да са продали част от портфейлите си на други институции", коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк.

Подобрението идва от потребителските заеми

Подобряването се дължи главно на потребителските заеми. За последния месец обемът на проблемните потребителски кредити е намалял с 39.45 млн. лв. или 2.59% спрямо ноември. Минимално понижение е отчетено и при категорията "други кредити за домакинствата", в която се включват например заеми за физически лица за обучение, финансов лизинг, селскостопански кредити и т.н. - техният обем е с 2.22 млн. лв. (0.89%) по-малко спрямо ноември.

При ипотечните кредити и финансирането за бизнеса обаче се запазва тенденцията на влошаване на портфейлите. За последния месец проблемните заеми в корпоративния сектор нарастват с 19.71 млн. лв. (0.35%), а жилищните – с 4.53 млн. лв. (0.27%). Във всички сегменти на годишна база е отчетен ръст на проблемните експозиции – с между 17.8% и 29.4%.

Така, според публикуваните от БНБ данни, към края на 2011 г. общият обем на лошите и преструктурирани кредити е 9.09 млрд. лв. Делът им спрямо общата сума на предоставените от банките заеми на бизнеса и домакинствата също се свива до 17.35% или 21.90%, ако не се отчита финансирането, отпуснато под формата на овърдрафт. Към края на 2011 г. проблемни са 23.28% от корпоративните, 19.82% от потребителските, 19.46% от жилищните и 25.97% от заемите в категория "други кредити за домакинствата".

В категорията "лоши и преструктурирани" за целите на паричната статистика се включват кредитите, които са класифицирани като необслужвани (с просрочия в погасяването над 90 дни) и като загуба (с просрочия над 180 дни), както и тези, които са били предоговорени между банките и техните клиенти. От БНБ напомнят, че тези данни не показват конкретния размер на просрочените и необслужваните (със забавяне в изплащането над 90 дни) кредити. Тази информация се публикува на тримесечна база в надзорните данни на централната банка, които ще бъдат оповестени в края на месеца. Според последно публикуваната информация, към края на третото тримесечие на 2011 г. делът на необслужваните кредити (с просрочие над 90 дни) в портфейлите на банките е 14.45%, посочват от БНБ.

Прогнозата е за нарастване на необслужваните заеми

Прогнозата на анализаторите от "Уникредит Булбанк", представена преди седмица, е, че необслужваните кредити (с просрочие над 90 дни) ще продължат да се увеличават и през 2012 г., като пикът им ще бъде достигнат към края на тази или началото на следващата година. Във върховата си точка делът им ще е между 17.5% и 19% от общия обем на банковите заеми, прогнозират от банката.

От финансовата институция посочват, че капацитетът на банките в страната за абсорбиране на загуби остава висок, като към края на 2011 г. системата разполага със свръхрезерви в размер на над 4 млрд. лв. Става дума за резервите над онези, които са необходими, за да се гарантира 100% покритие на паричната маса с чуждестранна валута и които БНБ може да използва в случай че се наложи да действа като кредитор или източник на ликвидност от последна инстанция.

Данните от паричната статистика показват още, че към края на декември 2011 г. общият обем на предоставените от банките кредити за бизнеса и домакинствата достига 52.37 млрд. лв., като се повишава с 0.89% на месечна и 3.37% на годишна база. Повишението се дължи на корпоративния сегмент, където за последния месец е отчетено нарастване на портфейлите с 543.9 млн. лв. В сегмента на дребно общият обем на кредитите се е свил със 79.6 млн. лв. спрямо ноември.  


4 коментара
 • 1
  peshokev avatar :-|
  peshokev

  Добра новина, заради лоши показатели...пак лошо

 • 2
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Още миналия месец четохме че се забавя влошаването, т.е. има нещо като светлина в тунела. Ако се подобрява плащането по потребителски кредити може да означава, че джобовете на хората влизат някакви излишни пари, което също е добре.
  Относно просрочените фирмени кредити те най-вероятно трябва да се преглътнат защото в голяма степен са били отпуснати нецелесъобразно, а фирмите вече са източени и най-много да са останали някакви нищонеструващи активи послужили някога за ипотека срещу фалшиви оценки и други подобни игри. Виждал съм няколко такива и знам, че пари от там няма как да се извадят.

 • 3
  interesen1 avatar :-|
  interesen1

  СТИВ ХАНКЕ - познат ви е. вал. борд у бг
  ГРЦИА ще фалира!!! каза го - официално при това!
  мислете му!! бг е след това. ето пробват с драконовски мерки да пълнят биуджета... ама нема'а помогне!
  Станишка, Станишка - кой докара след тебе??!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK