Отвъд ръба на закона и морала

Практиката на банките едностранно да увеличават лихвите

"Практиката на българските банки във връзка с определянето на лихвите е и незаконосъобразна по редица причини", адв. Стефан Стефанов
"Практиката на българските банки във връзка с определянето на лихвите е и незаконосъобразна по редица причини", адв. Стефан Стефанов
"Практиката на българските банки във връзка с определянето на лихвите е и незаконосъобразна по редица причини", адв. Стефан Стефанов    ©  Капитал
"Практиката на българските банки във връзка с определянето на лихвите е и незаконосъобразна по редица причини", адв. Стефан Стефанов    ©  Капитал
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Практиката на българските банки да "договарят" с клиентите си лихви по отпусканите кредити, които се определят по непрозрачен и непазарен начин, отдавна е публична тема. Хиляди са и случаите през последните години, при които лихвата в договора за кредит се вдига едностранно от банката съвсем скоро след сключването на заема. В повечето случаи кредитополучателите се сблъскват с подобна изненада многократно и са принудени да заплащат лихви, значително по-високи от първоначално уговорените. Тази практика на банките стана повод за редица публикации в медиите, включително от бившия изпълнителен директор на Централния депозитар и експерт на Световната банка Любомир Христов. Вече са налице и множество съдебни дела срещу банки във връзка с неправомерно увеличени лихви, като съдилищата по правило уважават исковете и принуждават банките да връщат на клиентите си получените суми.

Защо практиката на българските банки е


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

19 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  neznaiko_2011 avatar :-|
  райничка цветкова
  • + 17

  А какво да кажем за фирмите за "бързи кредити".Пълни мошенници на които някой е дал лиценз за кредитна дейност срещу определена сума разбира се.Такива кожодери не се допускат в нито една нормална европейска държава.

  Нередност?
 • 2
  plamen1967 avatar :-|
  plamen1967
  • + 16

  Ето моя случай описан и документиран, как булбанк промени от 28.11.2008 г. в нарушение на закона за кредитните институции чл.58 л. 2 метода ми на изчисление на лихвения процент по моя заем от ЕУРИБОР + Надбавка на ЕУРИБОР + Надбавка + Премия. Това действие е констатирано от КЗП и като нарушение на Европейска директива 93/13/ЕИО. В страницата ми ще намерите официални документи от ЕК, КЗП констатиращи нарушенията а също и секретното решение на булбанк от Окт 2008 г. с които на всичките й кредитополучатели променят метода на изчисление на лихвата (за което същите не си признават). Вземете копието за да го приложите към заведеното Ви дело срещу булбанк http://plamen1967.wordpress.com/myloan/

  Нередност?
 • 3
  woody avatar :-|
  woody
  • + 16

  Много точно описва проблема. Въпроса е къде спи БНБ?

  Нередност?
 • 4
  bg_potrebitel avatar :-|
  bg_potrebitel
  • + 9


  http://www.independent.co.uk/news/business/comment/brian-basham-beware-corporate-psychopaths--they-are-still-occupying-positions-of-power-6282502.html

  Пазете се от корпоративните психопати – те, както и преди, заемат властовите кресла

  Източник
  Brian Basham

  Thursday 29 December 2011


  В продължение на много години сме виждали чудовища, сблъсъка с които като че ли е бил предначертан от съдбата. Но когато регулирането в САЩ и Великобритания беше отслабено, а ограниченията заспали, чудовищата започнаха да проникват на върха.

  Документът, озаглавен "Теория на корпоративните психопати и тяхната роля в световната финансова криза", наскоро публикуван в списанието за бизнес етика, Клайв Бъдди нарича тези хора психопати.

  "Това е един процент хора, които нямат съвест и състрадание", пише той. "Издигнали се по служебната стълба на съвременните финансови корпорации, психопатите оказват влияние на целия морален климат в компаниите като цяло, притежавайки значителна власт, те причиниха банковата криза.

  В своите убеждения, Бъдди не е единствен. В широко известната книга на Джон Ронсън, "Проверка на психопата", професор Робърт Хейр казва на автора, "Психопатите, които са серийни убийци, разрушават семейства. Корпоративните, политическите или религиозни психопати унищожават икономиката. Те разрушават обществото.

  Бахрейн, хубава, топла вечер. С мой приятел, крупен британски инвестиционен банкер и аз обсъждаме най-известните типове банкери и това, което ги движи. Аз твърдях, че според техните характеристики, често попадат в обхвата на понятието социопати. За моя изненада, моя приятел се съгласява с мен.

  След това прави изненадващо признание. "В една голяма инвестиционна банка, където работех, ние използвахме психометрични тестове, за да набираме социопати, защото техния характер е най-подходящ да се назначават по високите позиции във финансовите корпорации.

  Това е една от най-големите инвестиционни банки, която е назначавала на работа психопати.

  Никога не съм се срещал с директора и архитекта на краха на Lehman Brothers, г-н Дик Фулд, но го видях в един клип и се уплаших. Той крещеше на сътрудниците си, че иска да им изтръгне (на конкурентите) сърцата и да ги ръфа, докато те не умрат. Защо някой като Фулд е в състояние да стигне на върха на Lehman? Не е задължително да гледате видеото, за да заключите, че той е странен, че е възможно да се прочетат 2200 доклад от Чикагския адвокат Антон Валукаса, нает от американски съд да разследва колапса на Леман. Валукас открива вътрешнокорпоративни изкривявания, а доклада в който описва грешките на ръководството и разрушителните вътрешни безотговорни рискове е достоен за психопат.

  Защо, тогава, никой не е разкрил и спрял Фулд? Стигнах до извода, че това е добрия стар въпрос за характера и храненето, но в нова интерпретация. Както аз го виждам, непрекъснатия стремеж за растеж, финансовия сектор активно търси такива чудовища като ги подхранва с похвали и бонуси.

  Бъдди предупреждава: "Същите тези корпоративни психопати, които предизвикаха кризата със своята егоистична алчност и скъперничество, сега съветват правителствата как да се измъкнем от тази криза. Освен това, ако теорията на корпоративните психопати е вярна, тогава ние все още сме много далеч от нейния край. Напротив, тя е само в края на началния етап."

  Опитвайки се да разбера превратностите на това, какво се е случвало преди кризата до 2008 г., развих правилото: "В един нерегулиран свят на върха се изкачват най-малко принципните хора." А едва ли могат да се намерят по безпринципни от корпоративните психопати.

  Нередност?
 • 5
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker
  • - 38
  • + 5

  Много хора имат склонност да демонизират банките и да ги обвиняват за собствените си неуспехи (същите хора обичат да се оправдават и с кризата. "кризата това, кризата онова" ... колко удобно, нали?).
  Да, в банките има много примери за лоши практики, дори и за откровени измами, но за това си има компетентни органи, към които всеки може да се обърне.
  Темата за банките е чувствителна по-принцип, но не бива да се оставя неграмотни, хленчещи хора да задават тона на дискусията.
  Не сте ли попадали на хора, които като ви молят за помощ, ви гледат в очите кротко, като немски овчарки, а като дойде момента да изпълнят поет от тях ангажимент сякаш озверяват? ей това са 70% от пропагандиращите

  Нередност?
 • 6
  bg_potrebitel avatar :-|
  bg_potrebitel
  • + 21

  До коментар [#5] от "sfera":

  Очевидно е, че Вашата ценностна система не споделя общоприетите европейски принципи за човешки права и свободи, като свобода на изразяване на мнение, защита на потребителите, човешко достойнство и право на информация.
  В случая не става въпрос за "демонизиране" на банките, а само за примерите на лоши практики на банките в България.
  Много от институциите са неефективни и не са еманципирани. Затова все повече потребители на банкови услуги се обръщат към съда.
  Вашият израз за клиенти на банките "гледат в очите кротко, като немски овчарки, а като дойде момента да изпълнят поет от тях ангажимент сякаш озверяват", е пример за непрофесионалното отношение на банките и липса на култура на публично говорене. Банките разполагат с огромен ресурс от експерти, включително по оценка на риска. В много случаи, те поемат непремерени рискове.
  За да се овладее "гонитбата"на бонуси и безотговорното отпускане на кредити, се прие и Директива, която да регулира променливите възнаграодения /бонуси/ на банкерите. Тя е транспонирана в Наредба №4 на БНБ.

  Нередност?
 • 7
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker
  • - 19
  • + 1

  До коментар [#6] от "bg_potrebitel":

  Съжалявам ако в описаният от мен персонаж сте видели себе си. Малко грубо наистина, моля да ме извините.
  Просто се дразня когато се преиграва с темата.
  Бихте ли споделили какво у банките ви харесва?

  Нередност?
 • 8
  tedif avatar :-P
  tedif
  • + 6

  Само споменаването на името левон хампарцумян би трябвало да обясни мнението ми за *българските* банки.Поровете се в *делата му*,*sfera*,мнооого са любопитни.

  Нередност?
 • 9
  bg_potrebitel avatar :-|
  bg_potrebitel
  • + 15

  До коментар [#7] от "sfera":
  Вие трябва да контролирате агресивния си и неуважителен изказ. В случай, че желаете да бъдете приет/а насериозно. Опитайте се да излезете от модела на поведение на балкански примат.
  Преди дни в тв студио, представител на банковия сектор се опита да даде урок на журналистите какво да отразяват и какво не и ги посъветва да не водят война срещу банките.В същото предаване, той реши да ги впечатли с известна реплика на една от иконите в американската журналистика. Уолтър Кронкайт е известен и с обръщението си към гилдията с думите, че журналистите само трябва да "държат огледалото" за да казват и да показват на публиката какво се случва в обществото.
  През последните дни "независимите и социално отговорни" медии филтрират темата. Тези, които си позволяват публикации, и то интелигентни, заслужават да бъдат поздравени.
  Банките са търговци. Тяхната стока са парите. В последните години те въведоха лоши практики. Липса на административен капацитет в регулаторния орган и "пазаруване" на политици доведоха до загуба на доверието във финансовия сектор.
  Аз уважавам мнението Ви /"Просто се дразня когато се преиграва с темата"/, но не го споделям.
  Вие явно обслужвате интересите само на банкери, които защитават непрозрачното поведение и които не уважават законите.
  Много от потребителите са се предоверили на банките, и са ги "качили" на пиедестал. Оказва се, че банките сами са слезли от пиедестала.
  Вие не виждате проблем и "преиграването" Ви дразни. За разлика от Вас, ЕК изразява тревогата си:
  "Кредитополучателите изпитват все повече затруднения да изплащат заемите си, вследствие на което нараснаха случаите на неизпълнение и съответно реализиране на обезпечението. Ето защо разрешаването на проблема с безотговорното отпускане и вземане на кредити е важен елемент от усилията за финансова реформа.Факт е, че безотговорното поведение на някои участници на пазара е една от главните характеристики на финансовата криза. Затова е ясно, че трябва да се вземат мерки срещу безотговорното отпускане и вземане на кредити, за да се избегне повтарянето на условията, довели до сегашната финансова криза."
  Нередност?
 • 10
  sterlingarcher avatar :-P
  Archer
  • + 9

  Мога да кажа на мен какво не ми харесва в банките. Не ми харесва непрозрачната им политика (нито една банка няма прозрачна политика), не ми харесват лихвените проценти, не ми харесват подмамващите и лъжливи реклами, не ми харесва монопола им, не ми харесва наглият тон на служителите им. Имал съм си вземане-даване с една и съща банка в България и извън нея. Не може даже да се сравняват двете услуги... За мен банките са картел лихвари със силно лоби и едва ли има човек, който да промени това ми мнение.

  Нередност?
Нов коментар