Външният дълг ще се плаща с вътрешен ресурс
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Външният дълг ще се плаща с вътрешен ресурс

"В момента вътрешният пазар е свръхликвиден. Затова вероятно ще наберем от него допълнително около 1.8 млрд. лв.", съобщи министърът на финансите Симеон Дянков

Външният дълг ще се плаща с вътрешен ресурс

Симеон Дянков разчита на част от Сребърния фонд и на приходи от приватизацията

Стефан Антонов, Вера Денизова
10728 прочитания

"В момента вътрешният пазар е свръхликвиден. Затова вероятно ще наберем от него допълнително около 1.8 млрд. лв.", съобщи министърът на финансите Симеон Дянков

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Вътрешният пазар става все по-вероятен източник за пари, с които да се платят глобалните облигации с падеж през 2013, чиято стойност е малко над 800 млн. евро. В Министерството на финансите се обмислят няколко варианта, като все повече натежава мнението, че трябва да се използват парите от приватизация, емисии ДЦК и дори част от средствата на Сребърния фонд. Едва ако се наложи, ще се прибягва към нова емисия външен дълг.

"В момента вътрешният пазар е свръхликвиден. Затова вероятно ще наберем от него допълнително около 1.8 млрд. лв. Така на вътрешния пазар през тази година може да пласираме общо около 3 млрд. лв. дълг", обясни финансовият министър Симеон Дянков в интервю за "Капитал". Това според него може да стане с няколко извънредни емисии 7-годишни левови ДЦК. Парите от тях ще бъдат използвани само за погасяване на дълга през 2013 г.

Ако държавата не успее да набере нужните й средства изцяло от вътрешния пазар, ще включи и част от ресурса на Сребърния фонд. По думите на финансовия министър в момента се подготвят законови промени, които да позволят средствата в него да се управляват по-активно. Обмисля се около 60% от тях да могат да се инвестират в български държавни облигации. В момента фондът разполага с 1.8 млрд. лв., които по идея трябва да подпомогнат пенсионната система.

По информация на вестника във ведомството не е отхвърлена окончателно и една алтернативна идея - да се изтеглят поне 1 млрд. евро от международните пазари, с които да се укрепи размерът на фискалния резерв, без да се теглят значителни суми от вътрешния пазар и да се прави приватизация "на пожар".

Смесена стратегия

Явно екипът на Дянков опипва почвата какъв подход би се приел най-добре от обществото и пазарите. В интервю за Reuters финансовият министър също намекна, че ще заложи основно на вътрешния пазар като източник на средства, но не изключи и варианта за емисия еврооблигации. Той заявява пред агенцията, че целта на правителството е да продаде от 10 до 25% дял от Българския енергиен холдинг (БЕХ) на чужда фондова борса до края на годината, което би могло да донесе "няколкостотин милиона евро".

Източници от финансовото министерство коментираха, че очакват тази сделка да влее в бюджета близо 1 милиард лева, като те да отидат за покриване на бюджетния дефицит. За тази година се очаква той да е 1.1 млрд. лв. По последни данни от 31 декември 2011 г. размерът на фискалния резерв е 4.9 млрд. лв. и това е само с 400 млн. лв. над минимално допустимия от закона размер на резерва. Затова правителството се нуждае от голяма приватизационна сделка, а не само от продажба на вече планираните активи (миноритарните дялове в енергоразпределителните дружества, недовършеният строеж на ИПК "Родина" и други), които ще осигурят около 400 млн. лв. Както операциите по външния дълг, така и приватизационните сделки не дават отражение върху бюджета, защото са операции под черта, но затова пък влияят пряко на фискалния резерв.

Ако постъпленията от продажбата на БЕХ се използват за покриване на дефицита, падежиращите в началото на 2012 г. евроооблигации ще се платят основно с емисии ДЦК. Според емисионната политика за тази година нетното финансиране е 580 млн. лв. В момента на пазара има търсене на ДЦК, което се доказва и от аукционите. Дилъри обаче смятат, че трудно биха се пласирали още около 1 млрд. лв., а пазарът можел да поеме около 500 млн. лв. Затова финансовото министерство обмисля законови промени, които да му позволят да изкупи част от държавните облигации и през Сребърния фонд.

Източници от правителството коментираха, че се мисли как точно средствата да се използват така, че да не се нарушава и структурата на фискалния резерв, където е той. Фондът обаче е част и от валутните резерви на страната. Ако част от средствата му се инвестират в нови ДЦК, те ще трябва да бъдат извадени от резервите на БНБ, тъй като последните не могат да се инвестират в местни облигации. Когато понижението на резервите е рязко, това според икономисти крие определен репутационен риск за България.

Подобен подход има и още един недостатък – Министерството на финансите ще е едновременно първичен продавач и купувач на дълг, а това може да породи спекулации, че държавата оказва натиск върху пазара. Има и друг проблем - инвестирайки ги в български облигации, държавата ще заключи парите на фонда в страната, което пък ги прави незащитени от евентуални вътрешни шокове.

"Сега 100% парите са незащитени от външни или вътрешни шокове и стоят в БНБ. Сега също няма никаква диверсификация", твърди Дянков. Според него в момента парите на фонда "не носят допълнителен приход, защото са с отрицателна реална доходност. Лихвите по депозитите са ниски и инфлацията изяжда част от средствата всяка година."

Външният пазар не е достатъчно приятелски

От правителството избягват тегленето на заем от международните пазари заради високата лихва, която ще трябва да се предложи на инвеститорите. Освен това ще има и допълнителни разходи. По различни оценки на анализатори за емисия от 1 милиард евро 5-годишни книжа България ще трябва да предложи доходност (комбинация от лихва и отбив от номинала на облигациите) от 6%.

Дилъри коментираха за "Капитал Daily", че има и един фактор, който поставя под въпрос успеха на емисията. През тази година само водещите икономики в ЕС - Германия, Франция, Великобритания и Италия, трябва да погасят облигации за около 1 трлн. евро. Парите за тях ще трябва да се намерят също от пазарите. В условия на такова сериозно предлагане български книжа биха били по-малко забележими и атрактивни, освен ако не се предложи по-висок купон. Това обаче би оскъпило финансирането. Според Дянков, ако се стигне до емисия само от еврооблигации, те могат да бъдат с матуритет 7 години и на стойност между 500 млн. и 1 млрд. евро.

По-изгодният вътрешен пазар

На вътрешния пазар може да се постигнат по-изгодни условия за правителството и доказателство за това е последната емисия 7-годишни еврови държавни ценни книжа, които кабинетът пласира в понеделник. Общият обем на книжата, които инвеститорите купиха, беше 63 млн. лв. при доходност 3.9%. Тази емисия обаче е в пъти по-малка от евентуалния размер на рефинансиращата операция, а с размера на емисиите расте и доходността, която инвеститорите търсят. Външните пазари пък традиционно търсят по-висока доходност от местните инвеститори и за това, откакто ГЕРБ е на власт, в условията на бюджетен дефицит фискалният резерв се запълва с емисии именно за български инвеститори.

В този случай обаче държавата получава ресурс от банките и пенсионните фондове, който иначе може да стигне до частния сектор и да се използва за разрастване на икономическата активност.

Справка в отчетите за държавния дълг показва, че към ноември миналата година размерът му е 6.07 млрд. евро, или 15.7% от брутния вътрешен продукт. Към юни 2009 г., когато на власт дойде правителството на ГЕРБ, дългът беше 5.04 млрд. евро, или 14.9% от БВП.

Оптимизъм за икономиката

Симеон Дянков прави и нова оптимистична прогноза за развитието на българската икономика. Пред новинарската агенция той изтъква, че очаква икономически растеж между 2.5 и 3%. Растежът, заложен в бюджетната прогноза, е 2.8%, но през есента на миналата година заради сътресенията в еврозоната Дянков заяви, че не се изключва и свиване на растежа до 1%. Последните данни за външната търговия и потреблението обаче го правили оптимист за икономическото развитие. Подобряването на икономиката, както и допълнителни реформи можело да свият и бюджетния дефицит под планирания му размер 1.1 млрд. лв., или 1.35% от БВП.

Парите на Сребърния фонд

Министерството на финансите обмисля промени в Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд), които ще позволят парите в него да се инвестират и в страната. "В последния вариант на проектопромените се дава възможност до 60% от средствата в него да се инвестират в български или чужди ДЦК, до 20% от парите да се влагат на депозит в частни банки, до 20% - в чужди ценни книжа, и до 10% - в акции на публични дружества, които се търгуват на фондовата борса", заявява Дянков пред "Капитал". Инвестициите на борсата ще се правят от портфолио мениджъри. Министерството на финансите ще се занимава единствено ако има инвестиции в ДЦК и депозити в наши банки. Според сега действащия закон парите на фонда не могат да се инвестират в български ценни книжа, както и да бъдат държани на депозит в частни банки. Очаква се проектът да бъде обсъден от управителния съвет на фонда в петък.

Вътрешният пазар става все по-вероятен източник за пари, с които да се платят глобалните облигации с падеж през 2013, чиято стойност е малко над 800 млн. евро. В Министерството на финансите се обмислят няколко варианта, като все повече натежава мнението, че трябва да се използват парите от приватизация, емисии ДЦК и дори част от средствата на Сребърния фонд. Едва ако се наложи, ще се прибягва към нова емисия външен дълг.

"В момента вътрешният пазар е свръхликвиден. Затова вероятно ще наберем от него допълнително около 1.8 млрд. лв. Така на вътрешния пазар през тази година може да пласираме общо около 3 млрд. лв. дълг", обясни финансовият министър Симеон Дянков в интервю за "Капитал". Това според него може да стане с няколко извънредни емисии 7-годишни левови ДЦК. Парите от тях ще бъдат използвани само за погасяване на дълга през 2013 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

42 коментара
 • 1
  epoc avatar :-|
  epoc

  Е, започна се. Мрете от глад пенсионери, особено ако сте си плащали всички вноски! След герб и потоп!

  Межди другото има и още един мотив за реализаьията на книжата вутрв, ане навън - очаквам правителството да има проблем спогасяването им и докато българските инвеститори можеш я да ги заплашиш, я да ги изнудиш (данъчни, ГДБОП и др) с чуждестранните няма да е толкова лесно...

 • 2
  xmm avatar :-|
  xmm

  .....Явно екипът на Дянков опипва почвата какъв подход би се приел най-добре от обществото и пазарите.....
  ------------------
  Въпреки АСТА:),изказвам мнението си - НЕ!
  Не е правилен начина на мислене на СД.Не може да се опоскат всички вътрешни ресурси.
  А и това - "В момента вътрешният пазар е свръхликвиден"......???

 • 3
  venzie avatar :-|
  venzie

  Мдаа, това със сребърния фонд е по Американски модел: финансиране на дълга и ниски капитал гейнс такси за олигархията със пенсионните вноски на средната класа. Следваща стъпка: рев че няма пари за пенсии и че средната класа ще трябва да си саможерта старините за общото добро. Защото което е добро за олигарсите е добро за всички, тоест ниските такси ще си останат такива защото олигархията създавала работни места... в Китай. Това е механизма за преразпределие на богатсвото в САЩ, от средната класа направо в офшорните сметки на олигархията. И сега Дянков ударно ще въвежда същата схема в БГ. Защото е общоизвестен факт че пенсиите са прекалено високи а пък плоските такси са извора на благоденствието в БГ. Не е оригинална Дянкова идея тази схема но трябва да му се даде кредит за ревностно придържане към неолибералната религия. Да вие е честит.

 • 4
  bigman avatar :-|
  BGman1

  До коментар [#3] от "venzie":

  А ти какво предлагаш да вземем нов заем с по големи лихви за да платим стария...умник...или викаш нали няма ти да го плащаш а внуците ти...

 • 5
  venzie avatar :-|
  venzie

  До коментар [#4] от "BGman1":

  Аз ви казвам как точно обраха пенсиите на бъдещите пенсионери в САЩ, и че именно същата схема предлага Дянков. Ниски данъци за олигархията и мизерно настояще и старини за всички други. Ако не можете да разберете как се опитва да ви прекара сами ще сте си виновни. Факта е че тези "стимулиращи" плоски данъци не водят до инвестиции, но за сметка на това водят до банкрут. Или ограбването на мизерните пенсии. Изберете си отровата, Дянков ще ви продате и от двата вида ако трябва.

  Още повече ме изумява че никой не е забелязъл или отказва да коментира противоречивите изказвания на Дянков относно оценката на външния пазар за фискалната политика на БГ. Нали строгата фискална дисциплина била добре оценена от външния пазар и рейтинг агенции? Това по-принцип трябва да доведе до по-ниски лихви на облигациите. Но според Дянков сега се оказва че щяло да бъде по-скъпо. Защо нямат външните инвеститори доверие на БГ? Защото всичко което прави Дянков са счетоводни маневри които целят да закърпят положението а ла Енрон и да убедят матряла че няма други начин. Външните инвеститори не са толкова глупави и знаят че това е къща от карти която може всеки момент да се събори. Та това е положението, парите за пенсии ще бъдат похарчени да финансират безумието на Дянков.

 • 6
  zlatina3 avatar :-|
  HAGBARD

  Сега всички се мотивираха да плащат осигуровки. При това точно върху реалните си заплати.

 • 7
  bigman avatar :-P
  BGman1

  До коментар [#5] от "venzie":

  Пак празни приказки... дето си ги назубкал в колежа...да критикува всеки може...това така, това онака...а кажи как трябва да е...
  Ти на Дянков не можеш и праха му да бършеш...

 • 8
  aron25 avatar :-P
  aron25

  [quote#5:"venzie"]да финансират безумието на Дянков.[/quote]
  Добре казано:))))))

 • 9
  venzie avatar :-|
  venzie

  До коментар [#7] от "BGman1":

  Какво точно им е празното? Посочете и ги опровергайте вместо да коментирате върху какво съм или не съм бил "назубрил" в колежа. Колкото какво трябвало да се направи мисля че се подразбира от коментара, но в случай че е прекалено subtle ще го кажа изрично: смяна на плоския данък с прогресивен, като последния включва необлагаем под в зависимост от размера на семейството. И пълна забрана да се ползва сребърния фонд за закупуване на държавни облигации.

 • 10
  forumer avatar :-|
  forumer

  Шефът каза: Хайде де, пари нема действайте


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK