Банковият сектор приключи на печалба и 2011 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банковият сектор приключи на печалба и 2011 г.

Shutterstock

Банковият сектор приключи на печалба и 2011 г.

Забавянето на ръста на просрочията намали и свиването в резултатите на финансовите институции

Валентина Илиева
3850 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


8.4 млрд. лв.

са необслужваните кредити в края на 2011 г.

14.93%

е делът лошите заеми от брутните кредити

Забавяне в нарастването на просрочията и съответно по-малко разходи за обезценка (заемите, които банките считат за несъбираеми). Свиване на лихвения доход, компенсиран от лек ръст при небанковите приходи. Сред сложната плетеница от противоположно влияещи фактори, печалбата на банковия сектор в България се е свила и през 2011 г., но темпът се забавя.

Кредитирането остава слабо, а растежът на депозитите – силен. Това показват годишните отчети на финансовите институции и данните на БНБ за състоянието банковата система за 2011 г. Прогнозите за тази година са оскъдни, а очакванията – в широк диапазон. Всеобщото мнение в сектора е, че годината няма да е лека, но има мнения, че поне ще бъде по-разпознаваема (виж мненията).

Необслужваните кредити и годишното почистване

За първи път от края на 2009 г. през последното тримесечие на 2011 г. годишното увеличение на необслужваните кредити (над 90 дни) е под два милиарда лева (виж графиката). Като цяло наблюдаваното от началото на годината забавяне във влошаването на проблемните заеми продължава.

През 2011 г. годишният прираст на нарастване се сви от трицифрен на двуцифрен, като трябва да се има предвид и натрупването в базата, на която се изчислява процентното увеличение. Еднократен ефект върху данните в последното тримесечие има и "почистването" на годишните отчети, както и по принцип по-голямата активност в икономиката през декември. Това навежда на допускането, че наблюдаваното по-малко увеличение в необслужваните кредити е временно явление. Разкрасяването на отчетите по правило се случва в края на годината в корпоративния сектор.

Прогнозите са, че влошаването на портфейлите ще продължи поне през първите шест месеца на тази година, като сега нови лоши кредити може да дойдат от експортноориентираните компании, тъй като износът е потърпевш от кризата в еврозоната.

В края на ноември обемът на необслужваните над 90 дни кредити е 8.365 млрд. лв., а делът им - 14.93% от брутните кредити (без тези за кредитни институции). При фирмените заеми просрочията са за близо 6.1 млрд. лв. (16.86% от всички), жилищните – 1.3 млрд. лв (13.61%), и потребителските – 972.6 млн. лв. (10.63%).

Печалбата и още нещо

Необслужваните кредити продължават да тежат на доходността на банките. Печалбата на сектора се свива на годишна база с 4.9% и в края на годината е 586 млн. лв. Изгледите и за тази година не са за ръст на финансовия резултат, предвид очакванията за продължаващо влошаване на просрочията.

Девет банки приключват годината на загуба (виж таблицата), като една от тях е нова на пазара (клонът на турската Иш банк), а друга – Ти Би Ай банк, предприе цялостно преструктуриране на дейността си, след като смени собственика си. Движението във финансовия резултат и основните пера към него е различно при различните банки предвид нюансите в пазарното им поведение и стратегиите за развитие.

За някои от кредитните институции изминалата година е доста по-добра в сравнение с 2010 г. и 2009 г. Това бяха годините, в които банките се пренастройваха от период, когато не предлагаха кредити, към период, в който  не се търсеха кредити. Някои от тях преструктурираха освен проблемни кредити и дейността си, оптимизирайки приходи и разходи.

Нелихвените доходи (основно от такси) остават стабилни, като нарастват с близо 3.5% за системата, докато лихвените приходи спадат с 1.65% на годишна база. Свитото кредитиране и продължаващият ръст на лошите заеми имат основен принос в спада на доходите от лихви, като в същото време банките компенсират с нарастване на дела на приходите от такси при формирането на печалбата. Ако през 2010 г. приносът на нетния доход от такси към финансовия резултат е бил 123%, през миналата е 134%.

Кредити и депозити

Кредитирането и през миналата година остава слабо, като общо отпуснатите заеми за фирми и домакинства достигат 54.6 млрд. лв. Годишният ръст само на корпоративните кредити е 6.21%, докато жилищните заеми растат само с 1.07%, а потребителските се свиват – с 1.8%. За сметка на това ръстът на депозитите остава силен.

През последното тримесечие на миналата година спестяванията на домакинствата отбелязват най-големия си тримесечен ръст за 2011 г. - с 1.4 млрд. лв. до 31.9 млрд. лв. От БНБ посочват, че в рамките на годината привлеченият ресурс се увеличава с 2.6 млрд. лв. (4.1%). В края на четвъртото тримесечие местните източници за финансиране на банковите операции осигуряват 80.7% от общата сума на привлечените средства в системата (65.6 млрд. лв.).

Централната банка посочва още, че през последното тримесечие на 2011 г. банковата система успява да съхрани формираните буфери - капиталовият излишък се запазва на 2.9 млрд. лв., а нивото на капитала от първи ред и съотношението за обща капиталова адекватност остават високи – съответно 15.74% и 17.53%.

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк:

Много е трудно да се направи прогноза за 2012 г. В основата на всичко стои неяснотата в Европа – не толкова самата криза, колкото неяснотата как точно ще се разреши проблемът. Освен това на местно ниво стои и проблемът как ще насърчим предприемчивостта и откъде ще дойде оживлението в икономиката. Всичко зависи от това как ще се развият процесите. Има различни сценарии – от умерен растеж, през ситуация, подобна на 2011 г., до влошаване на икономиката. Ако например се реализира идеята за плащане на външния дълг в началото на 2013 г. със средства от вътрешния пазар, това на практика ще означава, че държавата ще се съревновава с бизнеса за ресурс. Що се отнася до забавянето на влошаването на проблемните кредити, е тенденция, която наблюдаваме от няколко месеца, така че не е нищо необичайно.

Петър Славов, главен изпълнителен директор на Прокредит банк:

Не мисля, че 2012 г. ще бъде много по-различна от изминалата година. Няма да е лека в никакъв случай, но ще е по-разпознаваема. Търсенето на кредити ще остане свито, както и активността на бизнеса. Всички в икономиката са притеснени и очакват какво ще се случи с еврозоната и еврото. Влошаването на портфейлите ще продължи и от тази гледна точка едва ли ще има потенциал за ръст на печалбата в сектора. Предизвикателствата пред банките няма да са много по-различни от тези досега, като най-голямото предизвикателство е нагласата, която имаме към всичко, което се случва около нас. Към това се прибавя и ефектът от разнопосочните сигнали у нас в различни моменти.
8.4 млрд. лв.

са необслужваните кредити в края на 2011 г.

14.93%

е делът лошите заеми от брутните кредити

Забавяне в нарастването на просрочията и съответно по-малко разходи за обезценка (заемите, които банките считат за несъбираеми). Свиване на лихвения доход, компенсиран от лек ръст при небанковите приходи. Сред сложната плетеница от противоположно влияещи фактори, печалбата на банковия сектор в България се е свила и през 2011 г., но темпът се забавя.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  georgi2025 avatar :-|
  georgi2025

  В БГ вероятно лошите кредити са на свързани компании, не трябва да се вярва в лош късмет, а в целенасочено ограбване вероятно с подкрепата на Европа?

  As an employee of a Central Bank in Europe, part of European System of Central Banks I was implanted involuntary in my sinuses with something like hearing apparatus (visible on MRI), that transmits on a particular frequency wireless network (TETRA, commersial) and allows mind control. It is connected to the nerves.

  There was an attempt to be bribed and threatened as ECB and the European Commission refuse to reply my complaints. The idea is that western capital should be supported by regulators in banking and telecommunication as well as create a housing, credit and equity bubble with the knowledge and participation of the Central Bankers, which cost the country no less than 20 billions! Many of the Central Bankers studied at Soros CEU, who is thus related with ECB and EC. This is an obvious connection of ECB with particular capitalists so one should know what is the transparency and the accountability of ECB? Many politicians and Government servants in Bulgaria are controlled in a similar manner.
  Involved "people" here: http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.