Проблемите в еврозоната ускориха спестяванията в България

Три банки са формирали почти половината от увеличението на депозитите в края на 2011 г.

1.4

млрд. лв. е нарастването на потребителските депозитите за последното тримесечие на 2011 г.

Несигурността от дълговата криза в еврозоната и прогнозите за нова рецесия са накарали домакинствата в България да спестяват още повече за сметка на потреблението. Това е довело до най-високия тримесечен растеж за миналата година на привлечените средства от населението – с 4.5%, или 1.4 млрд. лв., показват данните на БНБ.

Тенденцията съвпада и със статистиката за продажбите на дребно, които през есенните месеци започнаха да се понижават паралелно с набиращите скорост проблеми в Европа.

Данните на БНБ обаче показват, че от банките се възползват по различен начин от желанието на домакинствата да спестяват. За последното тримесечие три банки са направили почти половината от това увеличение - ПИБ, КТБ и Банка ДСК. В същото време шест отчитат намаление на депозитите – Банка Пиреос, Алфа банк, Токуда банк, Търговска банка Д, Те Дже Зираат банк и Сити банк, клон София.

Сериозният ръст на депозитите се наблюдава, въпреки че банките не са особено активни с промоционални оферти в този сегмент в последната година. През първите две тримесечия на миналата година се събираха по около 600 млн. лв., като през третото бяха 1.23 млрд. лв.

Бели пари за черни дни

По принцип спестяванията растат по време на криза. В България това се наблюдава вече три години, като очакванията са, че ще продължи и през първите няколко месеца на тази година. Случващото се в еврозоната от лятото на миналата година има отражение и на местния пазар – ограничава се потреблението, увеличават се спестяванията, кредитирането се свива.

Т.нар. предпазни спестявания се увеличават при нарастване на риска от загуба на работа и доходи. Домакинствата отлагат потреблението и покупки на дълготрайни стоки (мебели, битова техника, потребителска електроника) заради икономическата несигурност. Отлагат се и покупките на жилище въпреки спада на цените и съчетанието им с по-ниски лихви за новоотпускани жилищни кредити.

В същото време и лихвените нива по депозитите остават сравнително привлекателни въпреки спада им в сравнение с времето на депозитната война. Банките продължават да поддържат лихвите по депозитите относително високи заради ограничаването на достъпа им до външен ресурс, което увеличава ролята на вътрешните депозити и превръщането им в основен източник на финансиране.

В края на четвъртото тримесечие местните източници за финансиране на банковите операции осигуряват 80.7% от общата сума на привлечените средства в системата, посочва централната банка.

Колкото повече, толкова повече

Близо половината от нарастването на депозитите през последното тримесечие на 2011 г. (1.4 млрд. лв.) е формирано от три банки - 621 млн. лв. Добре е да се има предвид, че това увеличение включва и начислени лихви (които не са били изтеглени от банките) по съществуващи депозити.

Сред по-големите и активни кредитни институции на пазара в челната тройка по ръст са ПИБ, Банка ДСК и Корпоративна търговска банка, а тези с отлив на депозити са Банка Пиреос и Алфа банк. Първите две традиционно са активни в банкирането на дребно, те са и първи по обем на привлечени средства от населението. ПИБ и Корпоративна банка имат привлекателни оферти по депозити, както и други банки на пазара, които участваха активно в сезона на промоциите. Например в първата има оферта за тримесечен депозит с 5% годишна лихва за левове и 4.75% в евро, а във втората – за левов безсрочен депозит лихвата е между 5.5% и 8.25% в зависимост от размера.

Като цяло на пазара лихвените нива по депозити се стабилизираха още преди година и показват бавен и постепенен спад. Въпреки това очакванията са и тази година ръстът на депозитите да бъде около 10-11%. През изминалите три години средният годишен темп на увеличение на влоговете е с 12%.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


49 коментара
 • 1
  coldplay avatar :-|
  coldplay

  Копроративна банка предлага едни от най-добрите условия и е много активна на пазара,а вие се чудехте защо си депозират държавните фирми парите в нея,е сега разбрахте ли защо! Хората са професионалисти и си вършат отлично работата,дано имаме повече такива банки.

 • 2
  svetlaq avatar :-P
  svetlaq

  И кои са най-добрите банки сега и кои печелят доверието на хората? Щом банката на Цветан Василев е едно от банките с най-голям ръст на депозитите,значи хората и имат доверие,а и занчи че Корпоративна банка предлага достатъчно атрактивни условия.Хубаво е български банки да побеждават,западните си конкуренти.

 • 3
  moloko_ avatar :-?
  moloko_

  Браво на КТБ,много се радвам за тях,защото работя от доста време с тях и съм много доволна от обслужването и услугите които предлагат.За хора като мен,не е учудвацо,че завзимат все по-голям пазарен дял и че се разрастват,защото когато работиш упорито и качествено,рано или късно хората го забелязват и започваш да береш плодовете от своята работа.Много успехи и занапред им пожелавам.

 • 4
  silviia_ avatar :-|
  silviia_

  "Сред по-големите и активни кредитни институции на пазара в челната тройка по ръст са ПИБ, Банка ДСК и Корпоративна търговска банка, а тези с отлив на депозити са Банка Пиреос и Алфа банк. Първите две традиционно са активни в банкирането на дребно, те са и първи по обем на привлечени средства от населението." Аз имам спестявания в едната банка и наистина най-добрите условия след мащабно мое лично проучване бяха там. Така, че не ме учудва, че точно те са първенци

 • 5
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Я стига с тия реклами за банките на мафията. Нима не се сещате, че именно парите на бюджета ги правят "велики". Работил съм с ОББ, с ПИБ, с ДСК, с Юнионбанк. Единствената сериозна банка, с която и сега оперирам си е Уникредит Булбанк. Другото си е пълнеж. Явно тази информация си е поръчкова.

 • 6
  lily_dobromirova avatar :-|
  lily_dobromirova

  Много интересно...къде са сега всички дето плюеха по двете БАНКИ КТБ И ПИБ, че били не знам си какви и не знам си какви, в крайна сметка повечето от тях спестяват именно там....Българина обича да си пести ама и да си плюе по всичко що е добра банка. Иначе къта, като мишка...

 • 7
  hoho98 avatar :-P
  hoho98

  До коментар [#5] от "proizvoditel":

  Хаха, чакай чакай...Коя банка казваш, че си бил много доволен? Уникредит Булбанк дето извозиха един човек с лихвата по кредита и той после ги осъди ли?? :) Защото за такива случки не съм чувала в ПИБ и КТБ - те определено държат на клиентите си, а и клиентите им държат на тях, както се вижда от статията:)

 • 8
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Бих ви обърнал обаче внимание на начина на плащане на осигуровките, който е откровенно бъркане в джобовете на фирмите и за да могат банките да си живуркат без да се налага да се стараят. При плащане на осигуровки всеки месец всяка фирма се задължава да прави 15 -20 превода в съответни сметки на държавата, като за всяко платежно нареждане са събира и съответната банкова такса. Защо превода да не е в една държавна сметка, а от там самата държава да си ги разпределя прозентно по съответните сметки? Същият проблем, но с много по-солени банкови такси се появява и във всички държавни учреждения - МВР, КАТ, Съдилища и т.н. Въобще мафията е задушила цялата държана машина. И още - защо все още ни карат да декларираме и се подписваме под лъжи, че сумите не са за аванс или заплати? Защо системата ни прави всички престъпници?

 • 9
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  До коментар [#7] от "hoho98":

  Дали ще смее някой да ги съди - как си мислиш. Нали знаеш, и, защото те първо бият, след това гърмят колата, а накрая ти вземат и душата. Изобщо не му ги хвали тия мафиоти. И на тази свиня ще и види Коледата.

 • 10
  divane_to avatar :-|
  divane_to

  И все пак накрая пак си пролича кои са най-стабилните финансови институции - КТБ и ПИБ :) Мисля, че повече няма какво да кажем


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход