VTB Capital открива офис в България и става спонсор на "Левски"

На този етап банката не планира набиране на депозити чрез софийския си офис

Руският президент Дмитрий Медведев (вдясно) разглежда панорамата от новата сграда на VTB bank в Москва. Държавният глава посети контролираната от Кремъл банка през октомври 2011 г.
Руският президент Дмитрий Медведев (вдясно) разглежда панорамата от новата сграда на VTB bank в Москва. Държавният глава посети контролираната от Кремъл банка през октомври 2011 г.    ©  AP
Руският президент Дмитрий Медведев (вдясно) разглежда панорамата от новата сграда на VTB bank в Москва. Държавният глава посети контролираната от Кремъл банка през октомври 2011 г.
Руският президент Дмитрий Медведев (вдясно) разглежда панорамата от новата сграда на VTB bank в Москва. Държавният глава посети контролираната от Кремъл банка през октомври 2011 г.    ©  AP

Втората по големина руска банка VTB Bank ще открие официално свой офис в България. За това съобщиха преди ден руски медии, които обясниха, че стъпването на банката в София е част от планираното от групата разширяване на присъствието й зад граница.

Проверка на "Капитал" показа, че руската банка е подала уведомление до БНБ за извършване на дейност в България чрез дъщерната си инвестиционна компания, регистрирана във Великобритания – VTB Capital (предишно име VTB Bank Europe). По този начин руската банка се възползва от т. нар. Право на единния европейски паспорт. Според него банка с регистрация в страна от ЕС има право да открие свое поделение в друга държава от евросъюза без да е необходимо да се издава разрешение или лиценз от централната банка на съответната държава, като само подава уведомление.

Днес до медиите бе изпратена покана за пресконференция, свикана за 1 март, на тема "VTB Capital започва бизнес на Балканите". Участници в нея ще са Юри Соловьов, първи заместник-президент и председател на Управителния съвет на VTB Bank, който е и председател на Борда на директорите на холдингови дружества VTB Capital, Алексей Яковицки, глобален ръководител на VTB Capital, и Атанас Бостанджиев, главен изпълнителен директор на VTB Capital plc.

Офисът в София няма да набира депозити

Източник, запознат с плановете на руската банка, обясни, че на този етап офисът в София няма да се занимава с набиране на депозити. Офисът по-скоро ще работи по стратегически сделки в региона на Балканите. Той потвърди пред "Капитал" още една циркулираща информация от последните месеци - че VTB Bank ще бъде спонсор на футболния клуб "Левски". Според източника, който пожела да не бъде цитиран, договорът е подписан, но още не е ясно дали руската банка ще сложи директно логото си върху фланелките на най-популярния български отбор или ще използва някое от дъщерните си дружества. Повече подробности по това също ще бъдат съобщени на пресконференцията, свикана за 1 март.

През август миналата година руската банка чрез свое дружество придоби мажоритарния пакет от 79.83% от акциите на "Булгартабак". Пряко купувач на цигарения холдинг е дружеството BT Invest, като според руските медии VTB е само временен собственик на BT Invest. Пак според тях българското дружество ще бъде продадено. Тогава Максим Каролев, директор на специализираната информационна агенция "Русский табак", коментира пред бизнес ежедневника "РБК Дейли", че банката ще продаде активите на стратегически инвеститори, но на части.

Името на банката се завъртя и в слуховете около предстоящата продажба на БТК. Смята се, че VTB Capital участва в наддаването в партньорство със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

VTB е банката с най-голямо задгранично присъствие

Загадъчният спонсор на "Левски"

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че е намерил голям спонсор на "Левски", като по-късно уточни, че става дума за голяма външна банка. Собственикът на клуба Тодор Батков обяви след това, че сините ще получават по 3 млн. лева на сезон. Миналата неделя той каза, че спонсорът няма да е VTB. Според "Тема спорт" като рекламодател на "Левски" ще бъде обявен "Булгартабак холдинг". Производителят на цигари беше купен от дъщерното дружество на VTB - BT Invest.

VTB е втора по големина след Sberbank в Русия, като държавата притежава 75.5% от капитала й. Групата извършва дейност чрез банката майка VTB Bank и две дъщени банки – VTB 24 и TransCreditBank. Извън Русия групата има 12 дъщерни поделения – в Армения, Украйна, Беларус, Казахстан, Азербайджан, Австрия, Кипър, Германия, Франция, Великобритания, Гърция и Ангола. Банката има представителни офиси в Италия и Китай, както и в Индия. VTB Capital има свои клонове в Сингапур и Дубай.

В края на януари тази година Юри Соловьов, първи заместник-президент и председател на Управителния съвет на VTB Bank, е заявил в интервю за "Russia Today", че "тази година банката ще започне дейност в някои Европейски страни като България". Соловьов посочва още, че стратегията на банката е да разширят присъствието си в други страни. Чистата печалба на VTB за 2011 г. е била 21.061 млрд. рубли, което е с 55.8% по-малко от предходната година. През януари тази година банката е увеличила печалбата си с 60% според руските счетоводни стандарти до 9.6 млрд. рубли в сравнение с 6.08 млрд. рубли година по-рано.

На този етап няма друга руска банка, която да има толкова широко международно присъствие, посочват руските медии. И ако в момента активите на задграничните поделения представляват 10% от групата, то към 2013 г. се очаква те да достигнат 15-16%, е коментирала Олга Дергунова, член на борда на VTB.

Общо на територията на Европа руската банка има над 35 хиляди клиенти. В дъщерните банки на VTB зад граница работят 9 000 души, като за последната година броят им се е увеличил с 18%.

Много руски компании имат интереси едновременно в различни страни по света и за обслужването на своите интереси те се нуждаят от банки, присъстващи в различни точки. "Например ние обслужваме голяма промишлена корпорация, чиято централа е в Казакстан, и която има активни бизнес отношения с Китай, като изнася своя продукция през Беларус", посочва за пример Олга Дергунова.

ВТБ Капитал АД - София

От януари тази година VTB Capital има регистрирано свое дъщерно дружество в България - "ВТБ Капитал". В ръководството му влизат бившият финансов министър Милен Велчев, неговият брат Георги Велчев и бившият заместник-министър Красимир Катев.

Българското поделение е учредено на 25 януари, като основни акционери са друго дъщерно дружество на VTB - Yisu Ventures Ltd., регистрирано в Кипър, с 99.9% от общия капитал на българската компания и 100% от гласовете в общото събрание, и "Делта кепитъл инвестмънтс" ООД с 0.1% от капитала под формата на привилегировани акции без право на глас.

Председател на съвета на директорите на "ВТБ Капитал" в България е Стивън Райс, а зам. председател Георги Велчев. Изпълнителни директори, които ще представляват дружеството, са Атанас Бостанджиев от Лондонския клон на VTB Capital и "Делта кепитъл инвестмънтс" ООД, представлявано от Милен Велчев и Красимир Катев.