Таксите на пенсионните фондове ще бъдат намалени
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Таксите на пенсионните фондове ще бъдат намалени

Осигурените вече няма да плащат таксата от 20 лв. при смяна на пенсионната си компания, ако предложенията на надзора бъдат приети

Таксите на пенсионните фондове ще бъдат намалени

Разрешение за участие в първични публични предлагания също е част от предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване

Весела Николаева, Биляна Вачева
7350 прочитания

Осигурените вече няма да плащат таксата от 20 лв. при смяна на пенсионната си компания, ако предложенията на надзора бъдат приети

© Цветелина Ангелова


20.5% ще намалее сумата за пенсия за 40 години, ако сегашните такси се запазят

Таксите за управление на парите за втора пенсия да намалеят, а тази за смяна на пенсионен фонд изобщо да отпадне, предвиждат предложения на Комисията за финансов надзор. Промените, вече приети от надзора, засягат и разрешенията за инвестиции на фондовете – те вече ще могат да участват в първични публични предлагания (IPO), засега само на българския пазар. Преди да влязат в сила, предложенията ще бъдат обсъдени от Министерството на финансите, след което ще се внесат в правителството и оттам в парламента. 

Отстъпка на 40% вместо 50% 

Плановете са таксите да бъдат намалени с общо 40% в за няколко години. Това е отстъпка от първоначалните намерения на надзора, които предвиждаха намаление от 50%. Според предложението инвестиционната такса от 1% трябва да падне на 0.9% от управляваните пари още от тази година, а до 2016 г. да намалява постепенно, докато стигне 0.6 на сто.

Намалението на удръжката от всяка осигурителната вноска се планира да започне от 2017 г. - от 5% тя трябва да падне на 3% през 2020 г. Спадът й е планиран чак след пет години, защото тогава вноската за универсалните пенсионни фондове трябва да се увеличи от 5% на 7% от осигурителния доход. "Секторът на пенсионните фондове е солиден и според нас той може да понесе едно намаление на таксите", коментира ръководителят на осигурителния надзор Ангел Джалъзов.

От надзора представиха изчисления, според които, ако сегашното положение се запази, за 40 години период на осигуряване и средна доходност от 6%, човек би изгубил над 20% от парите за пенсия само от такси. Очаквано представители на пенсионните компании не са съгласни с всички предложения на надзора, особено в частта с намалението на таксите. 

"Има няколко неща, които трябва да се гледат – не само печалбата на пенсионните компании. Показателно е, че нито една досега не е платила дивидент на акционерите си. При нас поне всеки лев от печалбата е в резервите ни", коментира Николай Марев, главен изпълнителен директор на "ДСК-Родина". Според него не е добре да се иска намаление на таксите, без да се уреди как ще се изплащат пенсиите.

Първите пенсии от задължителните универсални и професионални схеми трябва да започнат да се изплащат от 2019 г. и засега не е ясно дали ще става с резерви на пенсионните компании или по някакъв друг начин. По думите на Ангел Джалъзов това предстои да бъде обсъдено през тази година. Публикуваните вчера данни на КФН показаха, че към края на миналата година общо секторът на частното осигуряване излиза на печалба от 22.3 млн. лв., с 13% ръст спрямо 2010 г. Приблизително толкова е увеличението и на приходите им. 

Смяна без пари

Друга важна промяна засяга и по-лесните прехвърляния между отделните дружества - в проекта е заложено пълното отпадане на таксата от 20 лв., която сега се плаща за смяна на фонд. Промяната ще засегне и задължителните универсални и професионални схеми, и доброволните. Освен това вече ще се изисква осигуреният да е направил една година във фонда, преди да може да се премести. В момента за осигурените в задължителни схеми той трябва да има първоначално натрупани 2 години, преди да може да смени компанията си.

Николай Марев приветства тези промени и каза, че е нормално да няма такса за смяна, защото е безсмислено хората да бъдат ощетявани финансово заради избора си. Още при обявяването на идеята за отпадане на таксата против бяха от най-голямата пенсионна компания "Доверие" с мотива, че така ще се увеличат злоупотребите и принудителните прехвърляния. 

Инвестиционни размествания

Другите важни предложения за промени засягат инвестициите на пенсионните фондове. Предвижда се те да могат да участват в първични публични предлагания, но засега само на Българската фондова борса. Ограничението е до 3% парите на фонда да са инвестирани в IPO. За доброволните фондове ограничението обаче ще е до 10% от активите. Засега не се предвижда дружествата да могат да инвестират в първични предлагания на европейски борси. От надзора обясниха, че това може да се случи след време, когато се види ефектът от разрешението за българския пазар. На практика е малко вероятно фондовете да се възползват в скоро време от това заради пълно затишие на компании, които искат да излязат на БФБ.

"При сегашната ситуация не знам колко IPO ще има, но е хубаво да има и такава възможност", коментира Николай Марев. Той изрази разочарование, че надзорът не се е съгласил да им разреши инвестиране в стоки, но изрази надежда, че "в по-други обстоятелства и КФН ще узрее да го разреши". 

Проектът за промени предвижда да се разреши на пенсионните фондове да инвестират в облигации, гарантирани от международни финансови институции, в дялове на алтернативни инвестиционни фондове и в опции, търгувани на извънрегулирани пазари. Става въпрос за инвестиционни фондове от типа на тези за дялово инвестиране, които влагат средства за развитието на различни компании срещу дял в тях. 

В същото време обаче предлага да се забрани на пенсионните дружества да правят репо сделки, когато те са продавачи на финансови инструменти. Надзорът предлага инвестициите, които пенсионен фонд има в книжа на дружества от една група, да е с лимит до 10% от активите му. Целта на това предложение е да се намали концентрацията на риска.

20.5% ще намалее сумата за пенсия за 40 години, ако сегашните такси се запазят

Таксите за управление на парите за втора пенсия да намалеят, а тази за смяна на пенсионен фонд изобщо да отпадне, предвиждат предложения на Комисията за финансов надзор. Промените, вече приети от надзора, засягат и разрешенията за инвестиции на фондовете – те вече ще могат да участват в първични публични предлагания (IPO), засега само на българския пазар. Преди да влязат в сила, предложенията ще бъдат обсъдени от Министерството на финансите, след което ще се внесат в правителството и оттам в парламента. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  pa_pa avatar :-|
  pa_pa

  След като щеше да държи парите в брой?!?!, сега Марев твърди, че нито една пенсионна компания не е платила дивидент?!?!?! Напротив, печалбите на пенсионните компании са абнормални на фона на това, че сме длъжни да участваме в тези схеми. ТРябва да се обърне специално внимание на факта, че 3% такса вход и 0.6% е много високо ниво на такси за рисковия профил на тези фондове. Трябва да се обърне внимание и, че това високо ниво ще бъде достигнато едвам през 2020 г. Данните към 31.12.2011 г. показват, че пенсионните компани за 10 години са събрали над 380 милиона лева от ДЗПО. Трябва да се отчете, че заплаите в този бранш за най-високи в България и са на ниво неприемливо за оператори на публични средства събрани чрез данък (като здравна каса и т.н.)

 • 2
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Тия пенсионни фондове само си живеят на наш груб. Служителите им карат луксозни служебни автомобили и взимат големи заплати от нашите пари. Това са Понци схеми. Ще има за първите, но не и за последните. Като почнат да изплащат пенсии ще фалират и ще се наложи да бъдат национализирани (както стана с "професионалните фондове") за сметка на данъците на български народ.
  Задължителното пенсионно осигуряване трябва да се премахне !!!
  Да остане само доброволно. Който иска да се набутва - да се набутва.
  Тези фондове само осигуряват лапачка за определени лица в държавата. Няма да ни осигурят пенсии.

 • 3
  funcy74 avatar :-|
  МилевГео

  Да направят поименни пенсионни фондове, да ги застраховат и те да са наследими иначе няма да им внасяме пенсионно. Защото при този стрес умираме на 60 и никога не доживяваме бленуваната мега пенсия от 120лв.!

 • 4
  greco_jlt avatar :-?
  greco_jlt

  Към края на декември броят на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове – универсални, професионални, доброволни и доброволни по професионални схеми – достига 3 992 506 лица.
  Управление "Осигурителен надзор" на Комисията за финансов надзор обяви предварителните резултати от дейността по допълнително пенсионно осигуряване за 2011 г. Информацията е получена на база на предварителните финансови отчети и справки, представени от пенсионноосигурителните дружества в Комисията за финансов надзор.
  Публикувани са и данни за разпределението на осигурените лица в пенсионните фондове по пол и възраст към 31.12.2011 г.
  Към 31.12.2011 г. броят на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове – универсални, професионални, доброволни и доброволни по професионални схеми – достига 3 992 506 лица, което представлява нарастване със 109 623 лица или с 2.82 на сто спрямо осигурените към края на 2010 г. Относителният дял на мъжете от осигуряващите се лица в универсалните пенсионни фондове е 51.35 на сто, в професионалните - 85.67 на сто, в доброволните - 57.94 на сто, а в доброволните по професионални схеми – 32.81 на сто. Средната възраст на осигурените в универсалните фондове е 36.1 г., в професионалните – 42.3 г., в доброволните – 47.6 г. и в доброволните по професионални схеми – 41.5 г.
  Акумулираните нетни активи в системата на допълнителното пенсионно осигуряване към 31.12.2011 г. се равняват на 4 572 743 хил. лв. и регистрират ръст от 585 324 хил.лв. или 14.68 на сто в сравнение с нетните активи към 31.12.2010 г.
  Пенсионноосигурителните дружества приключват отчетната 2011 г. с общи приходи в размер на 98 301 хил. лв., което представлява увеличение с 13.42 на сто в сравнение с отчетените приходи през 2010 г. Дружествата реализират положителен общ нетен финансов резултат за 2011 г. в размер на 22 322 хил.лв., което представлява увеличение на този показател с 13.20 на сто в сравнение с 2010 г.

 • 5
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Този бизнес е черешката на тортата:
  1.законен
  2.задължителен
  3.гарантиран от държавата (от децата на тези, дето са внасяли и чакат да теглят)
  4. 1/3 -та от клиентите умират преди да теглят
  5. на всичкото отгоре вземаш и заплата (такса) за цялата гяволия

 • 6
  chad avatar :-P
  Chad

  [quote#1:"pa_pa"]печалбите на пенсионните компании са абнормални на фона на това, че сме длъжни да участваме в тези схеми. [/quote]
  Е тук е заровено кучето!
  Откъде накъде ING, OTP и компания ще формират печалба, която не е наша!
  Как може тези да печелят!
  Скандал!

 • 7
  chad avatar :-?
  Chad

  До коментар [#4] от "greco_jlt":

  Благодаря за данните, но в сайта на КФН ги има далеч по-подробно. Защо просто не постнете линка?

 • 8
  chad avatar :-|
  Chad

  До коментар [#3] от "Симеон Гаврилов":

  Господин Гаврилов, наследими са.
  По закон.
  Но не еднакво.
  ДЗПО е изцяло и напълно наследимо, а наследствените права в ДОО са под много условия и без особена връзка с приноса на наследодателя.
  А внасянето на вноски не е въпрос на личен избор, а на законово задължение.
  Безотносително дали съм съгласен с това задължение или не, то си съществува.
  Справка - депутатът, за който последно гласувахте. Стига са се крили зад който им падне!

  Поздрави!

 • 9
  chad avatar :-|
  Chad

  До коментар [#2] от "Симо":

  Прав сте! Защото с последните изменения на закона, който определя какво и на кого ще се дава като пенсия, се определи, че вие от 25-тата до 65-тата си годишнина не тряблва да пропускате нито един месец без внесена пенсионна осигуровка, ако искате да се пенсионирате на 65 години!
  Относно Понци-схемите - не съм запознат.
  За останалото, в частност за задължителната според вас национализация, прочетете решението на Конституционния съд на Република България, гражданин на която, предполагам, сте.
  http://www.constcourt.bg/Pages/Document/WithoutFrame.aspx?ID=1538

 • 10
  chad avatar :-?
  Chad

  [quote#1:"pa_pa"]Данните към 31.12.2011 г. показват, че пенсионните компани за 10 години са събрали над 380 милиона лева от ДЗПО.[/quote]
  Да не сте сбъркали нещо? КФН казва друго...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.