Освен че намаляват, кредитите и поскъпват

Лихвите по всички видове заеми и в левове, и в евро са се увеличили през януари

   ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
9.53%

е лихвата по фирмени кредити в левове

9.77%

е лихвата по фирмени кредити в евро

8.18%

е лихвата по жилищни кредити в евро и в левове

Кредитите и за бизнеса, и за домакинствата са поскъпнали през януари, показват данните на БНБ. Лихвите по всички видове кредити и в левове, и евро са се увеличили на месечна база (спрямо предходния месец). И на годишна база (спрямо януари 2011 г.) фирмените кредити вече са с по-високи лихви, след като почти цяла година имаше месечни колебания. Така януари е втори пореден месец, в които лихвите отчитат повишение. Това важи и за кредитите за домакинства – потребителски и жилищни.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nns avatar :-P
  nns
  • - 1
  • + 6

  Малоумните банкови началници продължават да бият умрялото куче , вече 4 години ще станат , още по -високи трябва да станат лихвите и да продължават да се чудят що спират да плащат хората и що не им искат нови кредити - то бива бива ама чак толко прости с тея скъпи дипломи - напразно са изхарчили парите майките и татковците си.

  Нередност?
 • greco_jlt
  • + 9

  Проблемът се корени в безотговорността на банковия регулатор – БНБ и в това, че у нас няма ефективна защита на потребителя на банкови услуги. Например, БНБ, на която законодателят е възложил да следи за спазването на Закона за кредитните институции, открито отказва да го прави по отношение на чл. 58 от Закона, с който се определя, че банката трябва да изброи ясно и изчерпателно в договора за кредит кога и по какви причини може да се променя лихвата. Разчита се на безпомощността и некомпетентността на Комисията за защита на потребителите в сферата на финансовите услуги – некомпетентност, документирана още през 2009 г. в доклад на Световната банка за България. Неотдавна Управителят на БНБ заяви в пряк текст и по най-арогантния начин, че “нито БНБ, нито КЗП” ще защитават клиентите на банки. Клиентите да си четяли дребния шрифт в договорите.

  Нередност?
 • greco_jlt
  • + 1

  В сряда ЕЦБ обяви, че 800 банки са взели € 529.5 млрд. от евтините пари, като общият размер на т.нар. LTRO - Long Term Refinancing Operation (Дългосрочна операция за рефинансиране) достигна 1 трлн. евро. Лихвата по тези тригодишни заеми е 1%, като всичко това беше направено в опит да се облекчи натискът върху финансовите институции, които са основни кредитори на държавите от еврозоната.
  А колко са лихвите в България?

  Нередност?
Нов коментар