Освен че намаляват, кредитите и поскъпват
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Освен че намаляват, кредитите и поскъпват

Освен че намаляват, кредитите и поскъпват

Лихвите по всички видове заеми и в левове, и в евро са се увеличили през януари

Валентина Илиева
6438 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА


9.53%

е лихвата по фирмени кредити в левове

9.77%

е лихвата по фирмени кредити в евро

8.18%

е лихвата по жилищни кредити в евро и в левове

Кредитите и за бизнеса, и за домакинствата са поскъпнали през януари, показват данните на БНБ. Лихвите по всички видове кредити и в левове, и евро са се увеличили на месечна база (спрямо предходния месец). И на годишна база (спрямо януари 2011 г.) фирмените кредити вече са с по-високи лихви, след като почти цяла година имаше месечни колебания. Така януари е втори пореден месец, в които лихвите отчитат повишение. Това важи и за кредитите за домакинства – потребителски и жилищни.

Така, освен че финансирането е в застой и проблемните и преструктурирани заеми се увеличават, както показаха данните миналата седмица, и лихвите са по-високи. За да се говори за тенденция, все пак са необходими едно-две тримесечия.

По света и у нас

След като заемите във всички сегменти - за предприятия, жилищни и за потребление, отчетоха спад през миналия месец, а банкери обявиха този януари за най-слаб от години, лихвите показаха покачване. Фундаментални фактори, които да обясняват такова движение, може да се търсят във външната среда и отражението й на пазара у нас.

Въпреки че Европейската централна банка излива паричен ресурс към кредитните институции в еврозоната в операциите си по рефинансиране на пазара (на 29 февруари е вторият транш от тригодишни кредити, първия беше през декември 2011 г.) на ниска цена, банките там складират този ресурс обратно в ЕЦБ. Пазарите са блокирани заради неизвестността и недоверието.

Така пари до реалната икономика не стигат, както и до дъщерните поделения на банките от еврозоната. Те са принудени да разчитат на местен ресурс, чиято цена не може да се сравнява с тази на кредитите от ЕЦБ. У нас това са само депозитите на фирми и домакинства, тъй като БНБ няма право да участва на паричния пазар заради валутния борд.

В очакване на преодоляване на депресивната нагласа сред фирмите и потребителите банките следват политиката на централите си, като продължават да ограничават кредитирането. Това е и един от начините за ограничаване изтичането на ликвидност.

Кредити за бизнеса

Има и субективни фактори, които са оказали влияние върху движението на лихвите по фирмените заеми в някои категории (според размер и валута). При някои от тях има скок с между три и пет процентни пункта през януари. Наблюдава се при кредитите в евро – ефективният годишен лихвен процент средно за пазара при заемите със срок над една до пет години се увеличава с 5.58 процентни пункта до 17.23%, а при тези със срок над пет години - с 3.43 пр.п. до 12.54%. Средната пазарнa лихва за кредити в евро за януари е 9.77%.

Такива големи скокове в нивата по някои категории заеми в корпоративния сектор са се наблюдавали и в други месеци. Обяснението е еднократен ефект от единична сделка в сектора или няколко големи еднократни заема. Друга причина за подобни колебания в лихвите може да е предоговаряне на кредити в сектора, което е съпроводено с по-високи лихви. От БНБ по принцип не коментират данните на статистиката и какво стои зад тях.

Фирмените заеми в левове също поскъпват, но с по-малко, до 9.53%. На годишна база при тях увеличението е с близо два процентни пункта.

Кредити за домакинствата

При кредитите за домакинствата през изминалата година беше по-явна тенденцията на плавно поевтиняване, също съпроводено с корекции нагоре или надолу в различни месеци, но през декември и януари лихвите са покачват.

Така на практика и на годишна база в момента лихвите по жилищните заеми в евро и по потребителските в левове са по-високи от нивата им през януари 2011 г. По принцип домакинствата теглят заеми за потребление в левове, а ипотеки – в евро, въпреки че лихвите по жилищните заеми в левове и евро вече са еднакви – 8.18%. Ипотеките в евро през януари са по-скъпи спрямо декември, но все още са под нивото им за миналата година по-това време.

Това важи и за лихвите по кредитите за потребление в евро, като средната за пазара за януари тази година е 9.82%. В левове тя е 12.32%. От есента на миналата година банките не предприемат подобрения в ценовите параметри на промоционалните си оферти, а само удължават т.нар. промоции при съществуващите условия. Така реално се наблюдава застой в започналото от края на 2010 г. плавно намаление на лихвените нива.

Годишният процент на разходите (ГПР, освен лихвите включва и всички други разходи по кредита без застраховките) на годишна база е по- висок при кредите за потребление в левове (13.74% за януари тази година) и за жилищните в евро (8.89%). ГПР за ипотеките в левове през последите два месеца поскъпва и достига 8.71%, за потребителските в евро е 11.26%.

Ефективен годишен лихвен процент
Ефективен годишен лихвен процент
9.53%

е лихвата по фирмени кредити в левове

9.77%

е лихвата по фирмени кредити в евро

8.18%

е лихвата по жилищни кредити в евро и в левове

Кредитите и за бизнеса, и за домакинствата са поскъпнали през януари, показват данните на БНБ. Лихвите по всички видове кредити и в левове, и евро са се увеличили на месечна база (спрямо предходния месец). И на годишна база (спрямо януари 2011 г.) фирмените кредити вече са с по-високи лихви, след като почти цяла година имаше месечни колебания. Така януари е втори пореден месец, в които лихвите отчитат повишение. Това важи и за кредитите за домакинства – потребителски и жилищни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  nns avatar :-P
  nns

  Малоумните банкови началници продължават да бият умрялото куче , вече 4 години ще станат , още по -високи трябва да станат лихвите и да продължават да се чудят що спират да плащат хората и що не им искат нови кредити - то бива бива ама чак толко прости с тея скъпи дипломи - напразно са изхарчили парите майките и татковците си.

 • greco_jlt

  Проблемът се корени в безотговорността на банковия регулатор – БНБ и в това, че у нас няма ефективна защита на потребителя на банкови услуги. Например, БНБ, на която законодателят е възложил да следи за спазването на Закона за кредитните институции, открито отказва да го прави по отношение на чл. 58 от Закона, с който се определя, че банката трябва да изброи ясно и изчерпателно в договора за кредит кога и по какви причини може да се променя лихвата. Разчита се на безпомощността и некомпетентността на Комисията за защита на потребителите в сферата на финансовите услуги – некомпетентност, документирана още през 2009 г. в доклад на Световната банка за България. Неотдавна Управителят на БНБ заяви в пряк текст и по най-арогантния начин, че “нито БНБ, нито КЗП” ще защитават клиентите на банки. Клиентите да си четяли дребния шрифт в договорите.

 • greco_jlt

  В сряда ЕЦБ обяви, че 800 банки са взели € 529.5 млрд. от евтините пари, като общият размер на т.нар. LTRO - Long Term Refinancing Operation (Дългосрочна операция за рефинансиране) достигна 1 трлн. евро. Лихвата по тези тригодишни заеми е 1%, като всичко това беше направено в опит да се облекчи натискът върху финансовите институции, които са основни кредитори на държавите от еврозоната.
  А колко са лихвите в България?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK