С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 2 мар 2012, 15:07, 15981 прочитания

Атанас Бостанджиев: Партньори сме с Корпоративна банка

Главният изпълнителен директор за Великобритания и на международен отдел на VTB Capital пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Професионално България няма какво да ми предложи на този етап. Казвам го със съжаление, защото наистина бих се радвал с това, което съм следвал в САЩ, и това, което съм научил от професионална гледна точка, да допринеса много за развитието на българския капиталов пазар. Но засега гледам на България с професионален безинтерес."
Визитка

Атанас Бостанджиев е главен изпълнителен директор в лондонския офис на VTB Capital. Той се присъединява към компанията през май 2011 г. и отговаря за разработването и изпълнението на стратегията на компанията за Европа (без Русия и ОНД), Азия, Средния Изток, Северна Африка, Южна и Северна Америка. Професионалната кариера на Бостанджиев започва в офиса на Merrill Lynch във Франкфурт през 1996 г. След това се мести в офиса на банката в Лондон. Между 2008 и май 2011 г. работи за Goldman Sachs. Бостанджиев притежава бакалавърска степен по политика, банково дело и финанси от колежа "Джордж Вашингтон".

Така настоящият изпълнителен директор на VTB Capital за Великобритания и региона Атанас Бостанджиев определя възможностите за реализация в България преди 12 години. Думите му са част от интервю за "Капитал" в началото на 2000 г., когато вестникът прави поредица разговори с българи, учили в чужбина и потърсили професионалната си реализация там. По това време Бостанджиев работи за Merill Lynch, като в даден момент са били колеги с Милен Велчев, който година по-късно става финансов министър на България и оттогава има значителен отпечатък в икономиката, а после и в консултантския бизнес.

Съдба или случайност, но 12 години по-късно Бостанджиев отново е в България и отново работи с Милен Велчев. Този път обаче сред звуци на Болшой театър и Хилда Казасян двамата празнуват откриването на офиса на руската инвестиционна банка VTB Capital в София, заобиколени от настоящи министри, банкери и представители на бизнеса. Явно 12 години по-късно България вече изглежда доста по-интересна за тандема.


Първа среща

Срещата с Бостанджиев в столичния хотел "Шератон" идва след седеммесечни неуспешни опити да стигна до разговор с него. Сега интервюто е на живо, тъй като VTB Capital реши официално да представи стъпването си в България. Странно късно, при положение че преди пет месеца е станала собственик на "Булгартабак холдинг", а от почти година би трябвало да е готвила сделката.

Гледката на братята Милен и Георги Велчеви заедно с парньора им Красимир Катев от "Делта кепитал инвестмънтс" на фона на новите мегаинвеститори в България, ми изглежда като дежа вю. Преди да започне да говори на пресконференцията, Бостанджиев им смигва, след което, леко притеснен, започва да отговаря на доста посъбралите се въпроси към руската банка.След публичните изявления разполагам само с няколко минути да разговарям на четири очи с него. Отварям диалога с реплика от старото му интервю. Явно има ефект, защото, когато сяда да си поговорим, вече привидно уморен от кръстосаните разпити на другите журналисти, очите му грейват при спомена за казаното.

Бързо обаче влизаме обратно в бизнес атмосферата. Срещата ни е

Едва 16 минути

но в същото време достатъчна, за да успеем да обхванем немалка част от потенциалните проекти, по които VTB може да работи в България.

"Както знаете има трансфер на икономическо влияние от Запад на Изток в момента. Ние като руска банка естествено сме в епицентъра на тези промени. Сега искаме да се опитаме да ги използваме в наша полза и да завземем локален market share (пазарен дял - бел.ред.)", обяснява Бостанджиев интереса на VTB към страната. И продължава: "Естествено беше за банката да започне операции на Балканите." А връзките на екипа в България и общото минало и икономически връзки са част от причините банката да предпочете България.

Трансферът на влияние може да има своята тежест в решението на VTB да открие двадесетият си официален офис в чужбина именно в София, но по-нататъшният ни разговор показва, че връзката със страната май е доста по-различна.

Замахът, с който банката стъпва на българския пазар впечатлява и местните връзки се оказват по-същественият фактор VTB да дойде в България. По думите на Бостанджиев всичко е въпрос на професионален и приятелски контакт. "Делта кепитъл" са мой професионален контакт. Аз съм работил с Милен в Merril Lynch няколко години... Поддържали сме приятелски отношения доста време... Инициативата (за офис в България - бел.ред.) дойде от разговорите ни и от стратегията на банката да се разраства в региона", разказва Бостанджиев. И докато си говорим кой подбира мандатите на VTB и какви са им плановете опираме до

Ключовите сделки

които групата вече проучва.

Една от тях е БТК. "В момента точно разглеждаме сделката от чисто финансов аспект, но там има доста голяма конкуренция и интереси", посочва Бостанджиев,  след което, случайно или не, вметва съществената подробност, че по тази сделка си партнират с Корпоративна търговска банка (КТБ). Факт, който отдавна всъщност е съобщен от "Капитал", но никой публично не го е потвърждавал.

"Ние сме проявили интерес заедно с Корпоративна банка като партньори, но ще видим. Доста е сложен процесът. Има много неизвестни по сделката", казва Бостанджиев съвсем спокойно.

Малко учудено ме поглежда, когато следва въпросът дали се познава с мажоритарния собственик на КТБ - Цветан Василев. "Познавам го, да", казва спокойно той и определя Василев като професионалист, след като е "успял да направи една добра финансова институция от нулата". Самата банка пък характеризира като като успешна, "с добро управление и ефикасна работа, концентрирана в определени отрасли, където развиват ноу-хау, който след това може да левъриджват".

Разрастващото се влияние на КТБ и собственикът й във всякакви отрасли в икономиката, а и политическия и медийния комфорт, определено може да се определи като актив, който рано или късно може да донесе ползи. Ако правят сделки заедно, това ще помогне на VTB да постигне целите, които си поставя, а именно да е сред най-значимите банки в България през следващите няколко години.

Засега обаче по думите на Бостанджиев БТК е първата "кооперация" на VTB с Корпоративна банка и по принцип VTB поддържа добри отношения с всички банки. Нищо чудно скоро да си партнират и по приватизацията на "БДЖ - товарни превози", където вече се говори, че най-вероятен победител ще е Василев.

На въпроса има ли интерес към тази сделка Бостанджиев, първо заяви "не е политика на банката да коментира бъдещи сделки и проекти", а след това допълни: "Там ще бъде голямо напреварване... В момента се подготвя целият приватизационен въпрос. Ако компанията и информацията за нея изглеждат предизвикателни, тогава ще погледнем. Все пак това е бизнесът ни и вече сме на пазара."

Ако към общите интереси с банкера Василев прибавим и пристанищната дейност, към която той също по неофициална информация проявява интерес, предвид и скорошната концесия на пристанище Варна, то "кооперацията" с КТБ, изглежда,  ще е доста сериозна.  "Корабоплаването и пристанищата също са ни интересни транспортни отрасли, които можем да погледнем. Но нямаме конкретни ангажименти или мандати", каза Бостанджиев.

От БТК и БДЖ минаваме към

Следващата гореща тема - "Булгартабак"

която е и повод да търся контакт с Бостанджиев още от пролетта на 2011 г.  През есента на миналата година VTB Capital придоби около 80% от холдинга срещу 100.1 млн. евро. Дирекната компания купувач е регистрираното малко преди сделката специално за инвестицията дружество BT invest, чийто собственик Бостанджиев и тази седмица каза, че е VTB Capital. Според неофициална информация обаче в сделката участват както банкерът Василев, така и основателите на "Винпром Пещера" и контролиращи бившата цигарена фабрика на "Булгартабак" в Пловдив - "Кингс табако", Антон Щерев и Атанас Петров. Последният влезе сремглаво в публичното пространство с потенциалните дарения от негова страна към зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов, арестуван през 2008 г. Петров се предполага, че е дарявал Иванов с пушки, лаптоп и пари в брой срещу неясни услуги.

Въпреки това Бостанджиев поясни, че VTB е собственик на "Булгартабак" и в момента тече процес на преструктурирането му за последваща препродажба. Оставането в новия мениджмът на стари за холдинга лица обаче само подкрепи тезата, че VTB може да държи собствеността за свой клиент. Новите стари познайници в компанията са Иван Биларев и Ангел Димитров, а от няколко месеца за маркетинга на "Булгартабак" отговаря Светослав Илиев, който години наред налагаше брандовете на "Винпром Пещера".

Затова и естествено последва въпросът може ли VTB да е подставено лице на реалните купувачи:

Как ще коментирате критиките, че в сделката с "Булгартабак", а и не само, VTB Capital е по-скоро подставено лице или играе ролята на т.нар. средство за осъщестяването й?
- Ние не можем да бъдем само средство за сделката, защото все пак сме банкова институция, която има своите процеси и управленчески органи, така че не можем да направим нещо само заради, как да кажа, "комисионата".

Защо не, ако някой клиент си плати за това?
- Все пак носим оперативни и репутационни рискове.
Потенциалните спекулации за обвързване на КТБ с "Булгартабак" е фактът, че де факто ние сме парньори в тази компания, тъй като, както знаете, Корпоративна банка притежава 5 или 6% от публичните акции на холдинга. Така че според мен тези тълкувания идват от този аспект, защото ние де факто сме съакционери и това е публична информация.

А познавате ли Антон Щерев и Атанас Петров, които създадоха алкохолната компания "Винпром Пещера" и цигарената фабрика "Кингс табако" на мястото на бившата фабрика на "Булгартабак" в Пловдив?
- Да, познавам ги, но имаме чисто социални отношения.

Защото се говори, че те също ползват услугите на VTB?
- Не мога да коментирам, но се познавам социално с тях.

А имате ли бизнес заедно?
- Не, нямаме.


Коментираме и на кого VTB би продал "Булгартабак", след като го преструктурира. Потенциални инвеститори са всички производители на цигари. Колкото до "Кингс табако", според Бостанджиев те "са още малки", но все пак "потенциални стратегически инвеститори могат да бъдат всички тези, които проявиха интерес около приватизацията". "Кингс табако" също проявиха интерес към привратизацията на "Булгартабак" в ранния и етап, след което започнаха да отричат наличието на такъв и да афишират изграждането на нова цигарена фабрика в Пловдив.

Който и да се появи за "Булгартабак", отсега личи, че VTB ще декларират

Амбициозен размах

и ще имат още много поводи да разкажат за стратегията си за България.

Ако след 5 години трябва да кажем VTB Capital в София какво е направила, как си го представяте - като активи под управление и/или инвестирани средства?
- Мисля, че имаме много реална възможност да станем поне първа, втора или трета финансова институция в страната.


Ако всички планирани телеком и транспортни сделки се случат, няма да е странно и да се случи. Било то и благодарение на местни партньорства.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Развитието на финтех сектора вече принуждава банките да променят модела си на работа Развитието на финтех сектора вече принуждава банките да променят модела си на работа

Партньорството между отделните играчи в екосистемата ще е от ключово значение за развитието й

27 фев 2020, 381 прочитания

Финансовото министерство ще създаде платформа за диалог с финтех сектора 2 Финансовото министерство ще създаде платформа за диалог с финтех сектора

Sofia RegTech Sandbox ще позволи на глобални компании да тестват своите иновативни продукти и услуги в сигурна регулаторна среда

27 фев 2020, 1505 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Money for Nothing*

Европейската централна банка гарантира на банките, че ще оцелеят през следващите две години

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10