"Стандарт АМ" още събира пари да се издължи на пенсионен фонд "Бъдеще"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Стандарт АМ" още събира пари да се издължи на пенсионен фонд "Бъдеще"

Значително забавяне в поръчките за обратно изкупуване може да е причина да се отнеме лицензът на "Стандарт асет мениджмънт", обясниха юристи

"Стандарт АМ" още събира пари да се издължи на пенсионен фонд "Бъдеще"

Преди дни надзорът задължи управляващото дружество да плати в 4-дневен срок, който не е спазен. Последиците могат да са глоба или отнемане на лиценза му

Весела Николаева
4078 прочитания

Значително забавяне в поръчките за обратно изкупуване може да е причина да се отнеме лицензът на "Стандарт асет мениджмънт", обясниха юристи

© Юлия Лазарова


При затруднено плащане няма схема, която да компенсира инвеститорите

Управляващото дружество "Стандарт асет мениджмънт" все още не е платило всичко дължимо от инвестициите на универсалния пенсионен фонд на "Бъдеще". Това съобщи изпълнителният директор на осигурителната компания Андрей Шотов, а информацията беше потвърдена и от управляващото дружество. Шотов не пожела да коментира каква част от сумата е погасена – до миналата седмица тя беше 790 562 лв. при искани 1 319 243 лв. от три взаимни схеми - "Стандарт инвестмънт консервативен фонд", "Стандарт инвестмънт високодоходен" и "Стандарт инвестмънт балансиран".

Разсрочено забавяне

"Пуснали сме писмо до КФН, не можем да изсипем толкова акции и да разклатим целия пазар", обясни изпълнителният директор на "Стандарт АМ" Стефан Стефанов. По думите му в момента фондовете очакват записване на нови инвеститори - какви са те обаче той не пожела да коментира. Стефанов отново посочи, че имат схема за разсрочване и ще се издължат напълно на "Бъдеще". 

Засега от Комисията за финансов надзор (КФН) не са излезли с официално съобщение каква санкция ще последва, след като миналата седмица задължиха "Стандарт АМ" да плати цялата поръчка за обратно изкупуване на инвестицията. Тя е подадена от "Бъдеще" още в началото на декември, но след като повече от месец е платена само част от сумата, от компанията са се оплакали в надзора. 

В резултат дружеството имаше 4-дневен срок да плати всичко, който изтече в понеделник вечер. Преди това КФН направи проверка в "Стандарт АМ", която установи, че дружеството е купувало за сметка на фондовете си нови акции, макар с парите да е можело да плаща на "Бъдеще". Вчера Стефанов заяви, че не правят никакви нови покупки на акции. 

Наказание с глоби

Според Закона за колективните инвестиционни схеми при неспазване на наложена от надзора мярка се налага глоба от 10 хил. до 100 хил. лв.  Значително забавяне в поръчките за обратно изкупуване може да е причина да се отнеме лицензът на "Стандарт асет мениджмънт", обясниха юристи . От надзора засега не поискаха да коментират дали ще прибягнат до крайната мярка. Представители на бранша обаче смятат, че засега до отнемане на лиценз няма да се стигне освен при нов случай на силно забавено плащане или открити други големи нарушения от страна на "Стандарт АМ". 

Сред последното е и вариантът да се подадат нови големи поръчки за обратно изкупуване, които фондовете не могат да изпълнят. 

По закон поръчка за обратно изкупуване се изпълнява до десет дни от деня на подаването й, но правилата на "Стандарт АМ" предвиждат още по-кратко време – до 4 работни дни. 

Акции на депозит

При отнемане на лиценз на управляващо дружество следва и прекратяването на взаимните му фондове. Досега в България подобен случай не е имало. При него за парите на инвеститорите има няколко варианта – да се избере ново управляващо дружество, на което да бъдат прехвърлени, или взаимните фондове да се влеят в други подобни схеми. Ако не е избран нито един от тези варианти, парите остават под временно управление в банката депозитар, като до пет дни от прекратяването те й се предават. В случая на "Стандарт АМ" депозитар е Уникредит Булбанк. 

Тя от своя страна може да управлява фонда до три месеца след това, но до две седмици от прекратяването му трябва да предложи поне три нови управляващи дружества, на които да предаде парите. Обичайно става въпрос за малко парични средства и много повече активи под формата на акции, облигации и депозити. Справка в активите на фондовете на "Стандарт АМ" показва, че по-голяма част от тях са в български акции – от 79% в портфейла на консервативния, до 99.5% за международния. 

След като КФН получи предложенията за нови управляващи дружества, тя преценява дали отговарят на критериите за финансова стабилност и банката може да избере някое от тях. Освен това то не трябва да е имало и санкции през последните две години. Новото управляващо дружество от своя страна трябва да представи в надзора план, по който ще ръководи поетите средства в следващата една година. 

При всички случаи парите няма да се изгубят – те обаче може да намалеят значително от загуба на доходност. Причината е, че с подаването на нови и нови заявки за обратно изкупуване фондът ще бъде принуден да разпродава активи, и то невинаги на добра цена. От това загубите му ще се увеличават, а парите на инвеститорите ще намаляват. Теоретично е възможно и увеличението им, ако стойността на инвестициите се покачи. За разлика от банките, застрахователите и инвестиционните посредници при взаимните фондове няма гаранционни схеми, които да връщат пари на инвеститори при затруднения на управляващото дружество. 

"В действащата сега европейска директива това не се включва. Но вече трета година има дискусии за промени в нея и едно от предложенията беше именно това - да се добавят колективните инвестиционни схеми, но това е на фаза дискусии", обясни Милети Младенов, председател на Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа. 

Как се прави обратно изкупуване

- Ако искате да изтеглите инвестицията си от взаимен фонд, трябва да подадете поръчка, с която той да изкупи обратно продадените ви дялове.

- Поръчки се подават в офисите на дружеството (могат да бъдат намерени на сайта на всяко едно) лично от инвеститора или от друг, но с пълномощно. 

- До десет дни след заявката трябва да получите парите си в брой на гише или по банкова сметка.

- Доходността може да се сметне от сайта на управляващото дружество или чрез стойността на един дял – емисионната цена, на която са купени спрямо тази за обратно изкупуване в деня на подаването на поръчката. В тези цени са включени всички такси и комисиони, т.е. управляващото дружество не трябва да начислява нищо допълнително над цената за обратно изкупуване. 

Доходност
Схемаот началото на годинатаза последните 12 месеца
"Стандарт Инв. Балансиран"-37,29%-42,39%
"Стандарт Инв. Високодоходен"-38,66%-44,10%
"Стандарт Инв. Международен"-44,74%-43,08%
"Стандарт Инвестмът Консервативен"-47,68%-18,80%
Източник: БАУД


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK