Alpha Bank се отказва от сливането с Eurobank EFG

Причина за оттегленято е очакваното негативно въздействие от замяната на гръцки държавен дълг върху двете институции

Втората по големина гръцка банка – Alpha Bank (която присъства в България чрез своя клон), ще предложи оттегляне на плана за сливане с третата финансова институция в страната – EFG Eurobank (собственик на българската Пощенска банка). Причината е очакваното негативно въздействие от замяната на гръцки държавен дълг върху двете банки, обясняват от Alpha, предаде Reuters.

На 15 ноември 2011 г. акционерите на двете финансови институции постигнаха споразумение за сливането им и за създаването на най-голямата банка в Гърция, която да е в състояние да се справи с дълговата криза и породените от нея изтичане на депозити и ръст на проблемните кредити. Постигнатите миналата седмица договорености между Атина и частните й кредитори обаче ще доведат до много по-големи загуби за банките, отколкото се смяташе при планирането на обединението, посочва Reuters.

"Съветът на директорите на Alpha Bank ще свика общо събрание на акционерите, на което ще предложи отменяне на решението за сливането, взето от акционерите на 15 ноември", коментира говорител на финансовата институция. Според друг представител на банката, цитиран от Reuters, срещата на съвета на директорите ще се състои на 27 март.

Експозицията на Alpha Bank към гръцки правителствен дълг е наполовина по-малка от тази на Eurobank, посочва агенцията. След обявяването на новината акциите на Alpha се повишиха с 5.63%, а тези на Eurobank – с 5%. Според анализатори, решението може да отвори възможности за други сливания в гръцкия банков сектор.

Представител на Eurobank коментира пред Reuters, че според институцията сливането би било добро за двете банки. "Вярвахме, че сделката има смисъл и че би довела до значителни синергии, но ако от Alpha не я искат, не може да има брак насила", посочва източникът, пожелал анонимност.