It's Now or Never*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

It's Now or Never*

It's Now or Never*

Или защо анализаторите съветват България да излезе на външния пазар на дълг веднага

Татяна Пунчева-Василева, Вера Денизова
4867 прочитания

© Shutterstock


Няма по-добро време от сега. Не, не става въпрос за това да бъдещ щастлив, а за това как най-правилно да си отиграеш картите, когато ти трябват пари. И по-точно - кога България да си разкрие ръката на международните дългови пазари.

Страната е притисната във времето, защото след по-малко от година падежира първата голяма държавна емисия еврооблигации за 816 млн. евро. А и тази година бюджетът отново е с планиран дефицит.

И докато преди няколко месеца финансовият министър Симеон Дянков все още се колебаеше дали да потърси част от нужните му общо около 3 млрд. лв. от чуждите пазари, сега този въпрос не стои на дневен ред. Всички международни инвеститори, до които се допита "Капитал", са категорични, че сега е отворен подходящ инвестиционен прозорец, а следващ такъв може и да няма.

Най-красноречив е отговорът на един информиран с пазарa на дълг анализатор, който на въпроса удачно ли е България сега да пласира дълг, лаконично отговори: "Дa, дa, дa."

Защо "да"

Най-краткият отговор на този въпрос е: просто защото сега времето е подходящо.

"В момента пазарите са в много добър инвестиционен прозорец с ниски лихви благодарение и на Европейската централна банка (ЕЦБ), която последните няколко месеца заля финансовите институции с много ликвидност", заяви Мартин Маринов, фонд мениджър в австрийската Raiffeisen Capital Management, отговарящ за инвестиции в облигации. По думите му много страни в региона вече са се възползвали от този прозорец. Такива например са Полша, Чехия, Турция, Румъния, Латвия и Литва. "Очаквам и България скоро да се възползва", допълни Маринов.

Банкер от Лондонското сити, приел да коментира неофициално, заяви, че ако България предложи нова облигационна емисия, тя моментално ще бъде изкупена. Неговото обяснение е, че достъпът до евтино финансиране от ЕЦБ отново е направил инвеститорите невнимателни и правителственият дълг се купува без задълбочен анализ на макропоказателите. Апетит за  нови инвестиции събуждат и хипердоброто представяне на пазара на акции в последните месеци и сделката за дълга на Гърция. Отделно от това Федералният резерв отново потвърди, че няма да качва лихвите до 2014 г. и подобри очакванията си за американската икономика.

Анализаторите обаче предупреждават, че инвеститорската еуфория може да изчезне много бързо. През април в Гърция предстоят парламентарни избори. Не е изключено страната отново да попадне на първите страници на вестниците  - било заради опасенията, че ще бъде избрано ляво националистическо правителство, или пък заради поредното изтрезняване, че макар да получи нов спасителен пакет и част от задълженията й да бяха опростени, дългът, който остава на масата, е далеч от успокоителен. 

"От началото на годината досега всички издадени емисии на международните пазари са презаписани от 4 до 6 пъти, но очаквам добрите новини да продължат най-късно до юни", коментира банкер. 

А колко?

Доскоро финансовият министър твърдеше, че ще разчита основно на вътрешния пазар, за да набере нужните му средства. Преди десетина дни обаче той заяви, че правителството ще заложи на три различни източника за набиране на средства, нужни за погасяване на предстоящите плащания по дълга през 2013 г. - приватизация, вътрешен и външен дълг. А икономистите определиха този вариант като много по-разумен.

"Сега ще са ни нужни 200-300 млн. евро. Но ако се прави външна емисия, тя може да е отворена – да се обяви, че ще е до 600 млн. евро, но да се наберат само половината сега, а останалата част да бъде преотворена за следващото голямо плащане по дълга през 2015 г.", поясни преди десетина дни в интервю за "Капитал" Дянков.

Според повечето анализатори обаче няма смисъл да се предлага емисия под 500 млн. евро. Тя се приема от международните инвеститори като бенчмаркова и съответно достатъчно голяма, за да има ликвидност. Те посочват, че ако България излезе с по-малка сума, на пазарите няма да има интерес, а ако има такъв, то той ще е на по-висока цена. Причината е, че купувачите ще искат държавата да даде премия заради ниската ликвидност на толкова малка емисия.

Има и други мнения.

"Дори да не пласира бенчмаркова емисия от поне 500 млн. евро, а да предложи нещо в рамките на 200-300 млн. евро, пак ще има интерес към българските книжа от по-фокусираните инвеститори, които нямат ограничение в това отношение", коментира Маринов. "Инвеститорите, които се целят в бенчмарковите емисии като нас, трябва да имат много силен аргумент, за да си купят от книжата с по-малък номинал. Ние имаме такъв аргумент, тъй като все пак държавата е сред стабилните в региона по отношение на нисък публичен дълг и консервативна фискална политика", посочи още той.

Банкер от лондонското сити е на същото мнение - в момента може да се пласира както емисия за 1 милиард евро, така и само за 300 милиона.

"Фактът, че страната овладя бюджетният дефицит и премина последните години без сътресения във финансовата система се оценява високо и ще позволи на правителството да пласира облигации с доходност под 5% за 5- и 7-годишните емисии и около 6%  за 10-годишните", добавя той.

Така неусетно

Стигнахме до цената

Освен наличието на ресурс на пазарите в момента, спадът в доходността на германските бундове също работи в полза на българското правителство. Причината е, че цената на българските книжа зависи от нивата на CDS (т.нар. застраховки срещу фалит на България) и доходността по германския дълг.

"След позатихването на гръцката драма, нашите CDS паднаха, като доближат 200 базисни пункта, трябва да се излезе на пазарите", твърди анализатор.

В момента CDS на България са по-високи спрямо година по-рано, но по-ниските нива, на които се финансира Германия, позволяват да се пласира петгодишен български дълг за под 5% и дори под 4.5%, смятат някои анализатори.

Все пак банкери предупреждават, че при увеличаване на размера на емисията ще расте и доходността й за петгодишна емисия, от 750 млн. евро например тя трудно ще слезе под 5%. Разликата с нивата, при които държавата се финансира на вътрешния пазар (4.2% за петгодишна емисия) не са драстични. По думите им "вътрешният пазар е малко изкуствен, тъй като понякога пенсионните фондове и някои банки са настоятелно подканвани да купуват ДЦК".

Цената се влияе и от срочността на емисията. За облигации с матуритет между 7 и 10 години например, очакванията на инвеститорите отиват към 5 и 6% доходност.

Вътрешните рискове

Няма по-добро време от сега. Не, не става въпрос за това да бъдещ щастлив, а за това как най-правилно да си отиграеш картите, когато ти трябват пари. И по-точно - кога България да си разкрие ръката на международните дългови пазари.

Страната е притисната във времето, защото след по-малко от година падежира първата голяма държавна емисия еврооблигации за 816 млн. евро. А и тази година бюджетът отново е с планиран дефицит.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo

  Не е ли малко тъпо в един и същ брой да използвате еднакви заглавия? Или едното като е на английски, може да не се досетим?

 • 2
  veny_g avatar :-|
  Вени Г.

  Според мен след като употребявата термина "бенчмарк" е хубаво да обясните какво значи.

  Benchmark Bond
  A bond that provides a standard against which the performance of other bonds can be measured. Government bonds are almost always used as benchmark bonds. Also referred to as "benchmark issue" or "bellwether issue".

  Bellwether Issue
  A bond with a coupon that is close to market rates. Interest rates on bonds vary from time to time according to a number of factors, but are usually locked at issue. A bellwether issue is one with an interest rate very near to the prevailing rates, regardless of when it was issued. Bellwether issues are also called benchmark issues and perhaps, most commonly, current coupons bonds.

 • 3
  georgi2014 avatar :-|
  georgi2014

  при корумпирана централна банка и правителство, смисъла да се задлъжнява допълнително не е голям
  http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/

 • 4
  k_ avatar :-|
  k_

  При наличие на 40млрд вътрешне спестявания на средно 3%, Дянков ако даде на външни лешояди 5, а не даде възможност на хората да си купят от емисията директно, е за обесване.

 • 5
  nemak avatar :-|
  nemak

  ООО, истината е проста, по този начин, Б-я ще бъде разпродадена по-бързо, както вече става с Гърция. Еврото ще се срине и доларът отново ще бъде доминиращ в света - както винаги е било от два века насам. Този път темата на модераторите е добра, но неправилно насочена с/у нац. интереси на страната.

 • 6
  tatkoruso avatar :-|
  tatkoruso

  Тази статия и "колегите' по горе коментират как България от необявена "все още" колония да стане явна колония и последва Гърция в смъртта. "Но млъкни сърце", хората на средна възраст и студентите т. е. тези които ще живеят тук не ги интересува, та мен ли на 65г.

 • 7
  dggm avatar :-|
  dggm

  За разлика от предходно коментиращите, аз останах потресен от друго: държавата плаща повече за ресурса от един водопроводчик в Айова, който е решил си купи нов пикап.

  Потресен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK