Борсите са болни от шизофрения

Българската икономика е загубила конкурентоспособноста си, смята финансовият анализатор Красимир Атанасов

Красимир Атанасов, сертифициран финансов аналитик (CFA), бивш брокер, анализатор и портфолио мениджър. В момента е независим инвеститор.
Красимир Атанасов, сертифициран финансов аналитик (CFA), бивш брокер, анализатор и портфолио мениджър. В момента е независим инвеститор.    ©  Красимир Юскеселиев
Красимир Атанасов, сертифициран финансов аналитик (CFA), бивш брокер, анализатор и портфолио мениджър. В момента е независим инвеститор.
Красимир Атанасов, сертифициран финансов аналитик (CFA), бивш брокер, анализатор и портфолио мениджър. В момента е независим инвеститор.    ©  Красимир Юскеселиев

Красимир Атанасов е сертифициран финансов аналитик (CFA). Бил e брокер, анализатор и портфолио мениджър в "Първа финансово-брокерска къща", ОББ и "Елана". В момента е независим инвеститор. През есента на 2007 г. той предупреди, че на българската борса се е оформил балон, който ще се спука. Няколко месеца след това сривът започна, а за няколко години от нея бяха изтрити 80%. С него разговаряме за случващото се на международните пазари, в какво е най-добре да се инвестира в момента и доколко успешно България се справя с предизвикателствата на кризата.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  bigman avatar :-?
  BGman1

  Българската икономика е загубила конкурентоспособноста си
  =============
  Как можеш да изгубиш нещо което не си имал?...

 • 2
  niki.maxi avatar :-?
  nicoleta

  До коментар [#1] от "BGman1":

  Разбира се от 20 години никой не произвежда само внос и внос,или търговия на дребно.

 • 3
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  И според мен в БГ земеделието е най-подценено.
  Имаме много добри условия за производство на високо качествени храни с голяма добавена стойност.

  Индустриалния сектор също е много привлекателен. Особено ако се отдели малко повече внимание на техническите университети качеството на работната ръка може да се подобри значително и то в рамките на 4-5г.
  И допълнително ИТ сектора и сега се развива много силно. Дори може би следващия балон пак може да е там след 5-6г.

 • 4
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  Иначе за конкурентоспособността на БГ икономиката - основната спирачка е енергийната неефективност и енергийния внос. Ако не беше тази огромна зависимост(нарочно поддържана от политиците ни вкл. и Костов) от Русия щяхме да сме доста добре.

 • 5
  mak avatar :-|
  mak

  Борсите имат движение, защото тези инвеститори които изгубиха от големия срив, сега се опитват да продадат акции от които са загубили инвестирайки в преминалите срива с по малко загуби акционерни дружества. Тоест, това не е плод на разтяща икономика, а на прегрупиране портфейлите на инвеститорите.

 • 6
  kossev avatar :-|
  kossev

  Хубаво интервю! Освежаващо е да чуеш мнението на човек, който може да мисли критично.

 • 7
  peshokev avatar :-|
  peshokev

  Ице ЕВАЛА, много добро интервю. Г-н Атанасов, право куме в очи! Поздравления, рядко се появява някой който си позволява да бъде откровен на тези теми! Не че политическите олигарси ще се стреснат де :)

 • 8
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Напротив. Фискалния резерв обра много негативи от кризата. Стоежа на магистрали запази много работни места за строители и техните знания. Все пак обаче строителния сектор обра големите негативи. В него имаше голям балон. Чужденци изсипваха маса пари за имоти тук и вдигнаха цените до фантастични стойности. Нормално е този сектор и всички свързани с него сектори да пострадат.

  За да тръгнем напред трябва да преборим големия проблем, а той е корупция и много трудно ще се реши. Много десетилетия е наслояван и има силни групировки във връзки със съдебната система.

  Колкото до шизофренията - цялата ни парична система е една шизофрения. Тя е като кола с газ, но без спирачка. Докато вървиш нагоре може да регулираш изкачването с газта (основната лихва). Но тръгнеш ли надолу нямаш педал за спирачка. Единственото спасение е да продължиш да вървиш нагоре като надуваш балона още повече и повече.

  Сетихте ли се вече кой е новия балон ?
  Акциите на фондовата борса

 • 9
  drake avatar :-|
  drake

  "Волатилността при тях е ГЕНЕТИЧНО понятие". Сигурно се има предвид "генерично" понятие, но това да е проблема. Авторът казва доста верни неща. Или по-скоро е цветно петно на фона на постоянно бълващите коментари по медиите възпитаници на ВИФ и Школата в Симеоново, които в момента здраво са хванали държавното кормило.

 • 10
  131313 avatar :-?
  appen 13

  Най-после наистина един безпощадно точен и откровен анализ от мислещ със собствената си глава умен и прозорлив финансист.
  10+ за смелостта и обществената отговорност на г-н Атанасов, който се отказал от повтарянето на безсмислените медийни мантри и високопарните псевдо-теоретични финансови абракадабри и честно е посочил истинските проблеми и вероятните пътища за решението им....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход