"Стандарт инвестмънт": Лицензът ни бе отнет за нарушение, което не сме извършили
23 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Стандарт инвестмънт": Лицензът ни бе отнет за нарушение, което не сме извършили

"Стандарт инвестмънт": Лицензът ни бе отнет за нарушение, което не сме извършили

В действията на финансовия надзор дружеството вижда масирана кампания и цел, различна от законоустановената

3709 прочитания

© Shutterstock


След като във вторник Комисията за финансов надзор (КФН) реши да отнеме лиценза на инвестиционния посредник "Стандарт инвестмънт", от компанията публично се усъмниха в законоустановената цел на действията на комисията.

В официалното становище "Стандарт инвестмънт" пояснява, че лицензът е отнет за нарушение на изисквания, на които компанията всъщност отговаря и съответно отнемането на лиценза по-скоро е неправомерно. Посредникът аргументира тази "незаконоустановена цел" с две пояснения - едното, свързано със "смущаващо искане", което е отказал да удовлетвори, а второто с потенциална "предубеденост" от страна на "директор на КФН, наторен с надзорните функции". По тези две основни причини групата на "Стандарт" смята, че срещу нея е започната масирана кампания за дискредитацията й.

В официалното си съобщение за отнемането на лиценза КФН аргументира действията си с неспазването на изискванията за капиталова адекватност и ликвидност на посредниците. Решението е били подписано от зам.-председателя на КФН Борислав Богоев от името на председателя на комисията Стоян Мавродиев.

"Стандарт инвестмънт" обаче заявяват в становището си, че "винаги е спазвал изискванията за капиталова адекватност и ликвидност, така, както са разписани в нормативите актове и разяснени в указания и практики на КФН". В случая става въпрос за тълкуване на наредба, но която е придадено действие от седем години назад във времето.

Едно смущаващо искане "Нещо повече - за последните три месеца "Стандарт инвестмънт" отговаря на дискусионното капиталово изискване, така както го тълкува понастоящем КФН. Ние не виждаме нормално обяснение защо при такива обстоятелства надзорният орган прилага най-тежката административна принуда, след като дори и да бъде допуснато, че сме били в нарушение, въпросното нарушение е трайно преустановено и не съществува непосредствена и несъмнена опасност от негов рецидив! Затова за нас отнемането на лиценза на "Стандарт Инвестмънт" е ярка проява за незачитане от КФН на правото и подсказва, че с този акт се преследва цел, различна от законоустановената", посочват от посредника.

Съответно "Стандарт" поясняват тази цел с отказа им да удовлетворят определено искане и с потенциална пристрастност на екипа на регулатора. Те не конкретизират за какво и чие искане става въпрос, нито назовават кой "директор", отговарящ за надзорната дейност, има вероятност да е пристрастен в действията си спрямо компанията.

Ето и поясненията на "Стандарт": "През месец септември 2011 г., след като отказахме да удовлетворим едно смущаващо искане, срещу групата "Стандарт инвестмънт" бе подета масирана кампания, през която последователно и в рамките на половин година бе отказано разрешение на наш договорен фонд, беше отнет лиценз на новопридобито управляващо дружество, бяха съставени над 30 акта за установяване на административни нарушения и приложени принудителни мерки и в крайна сметка бе отнет лицензът и на "Стандарт инвестмънт", посочват от посредника и продължават: "Кампанията за дискредитиране и унищожаване на групата "Стандарт инвестмънт" беше непосредствено изпълнена от директор в КФН, натоварен с надзорни функции. Този чиновник преди няколко години беше отстранен от ръководството на известно пенсионноосигурително дружество поради намеса на екип на групата "Стандарт инвестмънт", разкрил извършени от него нередности. В своите възражения пред КФН в административното производство по отнемане на лиценза на "Стандарт инвестмънт" ние изложихме информация за предубедеността на този висш чиновник и поискахме неговото отвеждане от всички надзорни действия спрямо нас и преразглеждане на вече извършените с негово участие, за да може КФН да взима справедливи и непредубедени решения в производствата срещу нас. Отделно ние подадохме оплакване в този смисъл и до г-жа Антония Гинева, отговаряща за жалбите в надзорния орган, но не сме получили отговор досега. С това бездействие по подадените от нас жалби ние считаме, че бяха нарушени грубо принципите за безпристрастен и обективен административен процес и ние ще търсим защита на нашите права в съда."

Отделно от посредника посочват, че за съответното "смущаващо искане" и "действията на посочения директор" са уведомили още през октомври 2011 г. "компетентната правозащитна институция", а след това и ресорния вицепремиер, който в случая е финансовият министър Симеон Дянков. Отделно от компанията посочват, че техни "чуждестранни клиенти са подали писма до посолствата на САЩ и Русия, за да търсят защита на техните интереси".

Другите сигнали Преди публичното оспорване на решението на КФН в надзор проверка се опита да започне Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която е под шапката на Министерството на финансите. На 20 март обаче инспекторите на агенцията не бяха допуснати до помещенията на КФН с аргумент от страна на комисията, че агенция под контрола на изпълнителната власт няма права по закон да проверява независим държавен орган от ранга на комисията. Според комисията тя се отчита само пред Народното събрание и Сметната палата, макар че е институция, която е на бюджетна издръжка. Всички бюджетни организации подлежат на проверка от АДФИ.

Според източници на "Капитал Daily" проверката на инспекцията към финансовото министерство е продиктувана от сигналите срещу дейността на КФН. Те включват жалби от инвеститори и участници на пазара, чиято дейност е била под една или друга форма възпрепятствана от комисията, данни за конфликт на интереси на служители и сигнали за съмнителни назначения и неоправдани разходи за външни услуги и бонуси.

От информацията, с която "Капитал Daily" разполага, става ясно, че жалбоподателите са притеснени от действията на надзорния екип на комисията и конкретно от директора му Валентин Гарвански.  В жалбите им е записано, че "дейността и практиките на КФН... са на ръба на закона" и подкопават свободното предоставяне на финансови услуги. Не е изключено "Стандарт" да визират също Гарвански, който допреди няколко години бе член на съвета на директорите на ПОД "Бъдеще".

До редакционното приключване на броя от КФН не коментираха становището на поднадзорното лице по повод отнетия лиценз.

"Нашият горчив опит от последната половин година е и покана до народните представители да се запитат дали с избора на настоящия състав на КФН те взеха правилното решение", обобщават от своя страна от посредника в официалното си становище.


4 коментара
 • 1
  dow_jones avatar :-|
  dow_jones

  Крайно време е да лъснат нередностите и грубите конфликти на интереси в КФН!

 • 2
  aktiven avatar :-|
  aktiven

  Най-лошото е,че има сигнали, а реакция няма......интересноооо и от КФН не пускат проверка при тях. Тази работата толкова намирисва... Но най-лошото е, че кучетата си лаят, а керванът си върви. Алооооо Бойко, къде си сега? Или тук няма да имаш широката подкрепа на народа, защото простия народ не знае какво е КФН, БФБ или що е то финанси? Съоветно нямаш интерес, защото няма да имаш широка медийна изява. Ами тези от ДАНС къде са??????? Нали уж затова вземат заплати? Или и те са поредните, които се правят, че работят. Вземат заплати и нямат становище.... Умряла държава!

 • 3
  ok avatar :-|
  ok

  това пише за Стандарт във форума на Инвестор.бг:

  Стандарт инвестмънт са свързани с мафиотите братя Маргини
  Ръководството на Стандарт инвестмънт са свързани с мафиотите братя Маргини. Те са същите хора, които начело със скандалният ректор на Свищовската академия Величко Адамов перат парите от наркотици на братя Маргини чрез офшорни фирми. Те дълго време източваха парите от пенсиите чрез пенсионен фонд Бъдеще, където акционери бяха Величко Адамов и др. преподаватели от Свищов. По тази схема бяха откраднати десетки милиони от парите за пенсии всяка година. Не случайно регистрираха рекордни загуби всяка година. Сега пенсионият фонд Бъдеще е с нов собственик, които не иска повече да губи пари, чрез Стандарт асет мениджмънт. Досега Величко Адамов и престъпната му банда имаха покровителство от страна на ГЕРБ и нещата се потулваха. Дали това е единичен пробив и нещата пак ще бъдат потулени ще покаже бъдещето.

 • 4
  dow_jones avatar :-|
  dow_jones

  До коментар [#3] от "ok":

  Ако поддържаш това мнение, то явно си доста голям дилетант и профан в инвестиционната област. Именно новите Евро собственици на Бъдеще източиха пенсионния фонд веднага след придобиването му чрез купуването на сума акции на свързани с тях компании.
  Пък ти чети форумите и си бъди леминг, защото един милион леминги не могат да грешат. ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK