Нека отписването започне сега
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нека отписването започне сега

Засега няма отлив на капитали от Източна към Западна Европа, казва Томас Миров

Нека отписването започне сега

Изчистването на банковите баланси от необслужвани кредити може да подпомогне икономическото възстановяване

Мария Иванова
5373 прочитания

Засега няма отлив на капитали от Източна към Западна Европа, казва Томас Миров

© Асен Тонев


Времето е най-добрият лечител, гласи популярно клише. Ако става дума за балансите на банките в Централна, Източна и Югоизточна Европа (ЦИЮЕ) обаче, това невинаги е точно така.

Според направено в рамките на т.нар. Виенска инициатива проучване идеята, че "секторът постепенно ще израсте проблема с необслужваните кредити", не е реалистичен подход. Особено с оглед на сгъстяващите се облаци над местните икономики. Изследването анализира ефектите от натрупаните в резултат на кризата необслужвани кредити в банковите баланси.

Според авторите му една от опасностите при проблемните заеми е, че продължителното им присъствие в балансите на финансовите институции може да се превърне в спирачка за икономическия растеж. Причината е, че те натежават върху кредитния ръст. Ето защо ускоряването на процеса по разрешаване на проблема с необслужваните кредити може да окаже съществен ефект за връщането на икономиките към растеж. Според анализаторите за целта са необходими проактивни действия от страна на финансовите институции, регулаторите и местните власти.

Виена 2.0

Подпомагането на икономиките и банковите системи в ЦИЮЕ стои и в основата на стартираната през 2009 г. Виенска инициатива. Нейната цел беше да се помогне на западноевропейските финансови групи да не изтеглят капитали от източноевропейските си поделения в пика на глобалната финансова криза. В началото на 2012 г. беше даден старт и на своеобразното й продължение "Виена 2.0". То дойде в отговор на нарасналия в резултат на дълговата криза в еврозоната регулаторен натиск за заздравяване на капиталовите позиции на западноевропейските банки. По думите на президента на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Томас Миров, поне за момента опасенията от отлив на капитали не са се материализирали.

"Подобен небалансиран процес на "деливъридж" несъмнено е риск, но досега няма особени доказателства, че големите банкови групи предприемат такива мащабни действия. Банките предпочитат да подобряват балансите главно чрез увеличаване на капитала си", коментира той по-рано този месец. Фокусът върху предстоящата рекапитализация в западната част на континента обаче означава, че финансовите институции на изток трябва да се справят сами със собствените си баланси.

Колко е сериозно

Макар и като цяло в ЦИЮЕ необслужваните кредити да достигнаха, поне привидно, пика си през 2011 г., обемът им остава висок, а икономическите перспективи пред целия регион се влошават заради кризата в еврозоната, отбелязват анализаторите. Същевременно, високите равнища на необслужваните заеми са заплаха за финансовата стабилност, тъй като загубите, свързани с провизирането им, подкопават капиталовата база на банките. Положителното в региона е наличието на относително висок обем на вече заделени провизии (покриващи около 2/3 от необслужваните кредити), които заедно с високите равнища на капиталова адекватност (средно 17%) осигуряват съществени буфери пред банковите сектори в отделните държави. Извършеният от работната група анализ показва, че дори и в хипотеза, при която банките отпишат незабавно пълния размер на всички необслужвани кредити в балансите си, капиталовата адекватност на системата в повечето от страните би останала над минималните изискуеми в националните законодателства регулаторни равнища.

На пръв поглед изглежда, че при наличието на воля за бързо справяне с проблема финансовите институции в региона биха могли да го постигнат без съществени сътресения. Ако се гледа банка по банка обаче, не е изключено да се стигне до ситуации, в които отделни институции имат нужда от значителен капитал за покриване на потенциалните загуби. Не бива да се пропуска и вероятността реалният обем на необслужваните кредити да е доста по-висок от официално обявените данни, което да доведе до доста по-значителни загуби при евентуално отписване на вземанията, посочват анализаторите.

Препоръките

Една от отчетените от изследването проблематични зони при наблюдението на сектора всъщност е именно липсата на достатъчно прозрачност. Според авторите на проучването липсват общи стандарти за измерването на обема на необслужваните кредити, а често наличните данни не са надеждни. Ето защо активното ангажиране на регулаторите за събиране и редовно публикуване на адекватна информация е една от препоръките на авторите. Регулаторна намеса е необходима и по линия на осигуряване на адекватна класификация и правила за провизиране, както и на стимули за банките да извършват "реални", а не "козметични" преструктурирания на проблемните задължения.

От своя страна местните власти би следвало да положат усилия за премахване на наличните регулаторни, данъчни и юридически пречки пред банките, които предприемат изчистване на балансите си. Например чрез облекчаване на съдебните процедури по реализиране на обезщетенията или премахване на данъчните спънки при извънсъдебно преструктуриране на задълженията, отбелязват авторите. Сред препоръките им е и координиране на усилията на самите финансови институции включително по линия на съответните местни банкови асоциации. Поставянето на амбициозни цели, обвързани с конкретен срок за разрешаването на проблема, би могло да даде тласък на процеса, посочва изследването.

Времето е най-добрият лечител, гласи популярно клише. Ако става дума за балансите на банките в Централна, Източна и Югоизточна Европа (ЦИЮЕ) обаче, това невинаги е точно така.

Според направено в рамките на т.нар. Виенска инициатива проучване идеята, че "секторът постепенно ще израсте проблема с необслужваните кредити", не е реалистичен подход. Особено с оглед на сгъстяващите се облаци над местните икономики. Изследването анализира ефектите от натрупаните в резултат на кризата необслужвани кредити в банковите баланси.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Проблемът е, че поради наличие на конкретна причина живеем (включително банки) в условия на стопанска криза.

  За успешно спасение от стопанска криза е потребно прекратяване на причината, която я създава.

  По произход сегашната световна стопанска криза е проста, защото се развива само заради една особено важна причина, която може да се прекрати и да се осигури пълноценно развитие на стопански процеси.

  До 24 часа след като съответни държавни власти неутрализират наследено от предходни години непълноценно управленско поведение като усъвършенствуват своето държавно финансово управление и същото стане ГОДНО за стопанство с „Незлатни пари” – настоящата силна опасност от криза в тази страна ще е ликвидирана.

  Пример: Ако Гърция бе подобрила своето държавно финансово управление и същото е ГОДНО за евро – сега тази страна щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и нейни кредитори (в т. ч. банки) няма да понасят болезнени щети за над 100 милиарда евро.

 • Всичко в името на банките,всичко за благото на банките-а раята да блее кротко в обора...В случая коментирам поведението на БГ правителството по отношение топлата му грижа да не би някое лихварско-мародерско дружество да обеднее/затова нямаме нито една фалирала банка досега/,но нямаме и Закон за Фалита на Физическите Лица ...Показателно е и тоталното мълчание на всички медии,партии и общественици по темата.Няма смисъл от повече думи!

 • 3
  s.pavlov avatar :-|
  Tor

  До коментар [#2] от "maina100":

  Абсолютно +


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.