Голямото източване на Общинска банка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Голямото източване на Общинска банка

"За мен сагата с Общинска банка приключи", обяви общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев

Голямото източване на Общинска банка

Свързаните с Христо Ковачки акционери в институцията са извършвали системни нарушения в управлението й, показа одиторската проверка на Ernst&Young

Мария Иванова
18827 прочитания

"За мен сагата с Общинска банка приключи", обяви общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


11.4

млн. лв. е загубата на Общинска банка за 2011 г. Негативният резултат се дължи на начислените в края на годината провизии.
40%

от капиталовата база е делът на кредитите, отпуснати на свързани лица

Раздаване на заеми без анализ на риска, кредитиране на свързани с миноритарния акционер Христо Ковачки лица, прикрито финансиране на партия "Лидер", пряко съучастничество на част от мениджмънта, източване на банката – това са част от злоупотребите, констатирани в предишното управление на Общинска банка. Състоянието на финансовата институция беше проверено от одиторската компания Ernst&Young по поръчка на мажоритарния акционер – Столична община, след като в края на миналата година общината успя да си върне контрола над управлението.

При проверката са анализирани 43% от кредитния портфейл на банката, като е разгледан периодът януари 2010 – октомври 2011 г. "Най-сериозните проблеми на Общинска банка са били свързани с кредитната политика и управлението на кредитния риск и се отнасят до основната дейност на банката", обяви общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, който участва в обявяването на резултатите от проверката пред журналисти в петък като представител на мажоритарния акционер. "Служители на банката системно са надвишавали правомощията си и всички тези нарушения умело са прикривани, за да бъдат лъгани както мажоритарният акционер Столична община, така и надзорът в БНБ", изтъкна той.

Кредити към свързани лица

Така например, част от заемите са били отпускани без да се отчита свързаността между отделни кредитополучатели, което противоречи на разпоредбите на централната банка за кредитиране на свързани лица. Според резултатите от проверката, броят на финансираните от Общинска банка фирми, които са свързани с Христо Ковачки, е над 20. Общият размер на кредитирането, което са получили, е около 26 млн. лв. Това представлява около 40% от капиталовата база, посочва изпълнителният директор на банката Сашо Чакалски. Изискването на БНБ е експозициите към свързани лица да не надвишава 25% от капиталовата база. Към 2007 г. делът е бил още по-висок – около 49%, уточни Алексиев.

"От БНБ са констатирали лошо управление още през 2007 г., когато Общинска банка е поставена под особено наблюдение. Въпреки това през следващите 5 години мениджмънтът системно е нарушавал правилата и умело е прикривал злоупотребите", подчерта общинският съветник.

Проверката е установила и директно източване на банката чрез придобиване на активи при особено високи цени, като "най-фрапантните сделки", по думите на Алексиев, са били с миноритарния акционер. Във връзка с това столичният кмет Йорданка Фандъкова вече е изготвила и подала два сигнала до прокуратурата, уточни Алексиев.

Нереални оценки на обезщетения

Сред констатираните нарушения са още усвояване на големи суми на каса в нарушение на закона, използване на т.нар. "пощенски кутии" – фирми без дейност, които са получавали средства и са ги пренасочвали към свързани с Ковачки лица, предоставяне на заеми без задължителното одобрения на кредитния съвет на банката и отпускане на кредити срещу обезпечения с твърде висока оценка.

"Оценките на обезпеченията са извършвани в периода 2005-2009 г. и са с изтекла валидност. Голям процент от тези оценки са значително надценени", обяви председателят на Надзорния съвет на банката Стефан Ненов. Оказало се е още, че оценките са възлагани предимно на една единствена фирма - "Рацио 90", за която обаче не е открита свързаност с Ковачки. Банката не е създала и одитен комитет, което е нарушение на Закона за независимия финансов одит, посочи Ненов. "Системно е нарушавана Наредба 9 на БНБ за класификация на рисковите експозиции, т.е. имало е твърдения, че обезпеченията са ликвидни без те да са били такива", допълни той.

Капиталови показатели

Така на практика банката е можела да заделя по-ниски провизии по заемите с просрочия. След смяната в управлението, финансовата институция е начислила необходимите провизии, което е и основната причина за отчетената към края на 2011 г. загуба от 11.4 млн. лв., обясни Сашо Чакалски. Той обаче подчерта, че ликвидността на банката остава отлична. Общата капиталова адекватност към края на 2011 г. е 14.5% (при изисквани от БНБ 12%), а делът на кредитите, класифицирани като загуба – т.е. такива с просрочия над 180 дни, е 12.47%. Редовните експозиции (с просрочия до 30 дни) са 72% от портфейла.

За да покрие отрицателния финансов резултат за изминалата година, общината предвижда увеличаване на капитала на банката. Предложението ще бъде внесено за гласуване от Столична община следващата седмица. Предвиденият размер на увеличението е около 11.5 млн. лв., като на този етап в институцията няма да бъдат вкарвани "реални пари". Вместо това се обмисля апортирането на имоти в капитала, включително и такива, в които в момента се помещават клонове на банката, поясни Орлин Алексиев. Според него е малко вероятно миноритарният акционер да вземе участие в увеличението на капитала. Общинският съветник допълни, че понастоящем мажоритарният акционер не обсъжда въпроса за приватизация на институцията.

Съкращаване на разходите

От новото ръководство посочват, че вместо това фокусът ще бъде поставен върху преодоляването на ефектите от негативното наследство. Сред взетите мерки са централизиране на работата, създаване на системи за контрол на риска, поддържане на висока ликвидност и съкращаване на ненужните разходи. По думите на Чакалски, банката е била една от институциите с най-високи оперативни разходи в сектора. Като част от програмата за съкращаването им обаче вече са закрити част от губещите клонове – общо пет до момента. "След като приключим с анализа на дейността на клоновата мрежа, ще вземем решение дали да откриваме нови клонове и колко още да закрием", посочи изпълнителният директор.

Освен това е предприето и свиване на персонала – до момента намаляването е с 10%. Много от персоналните шофьори бяха съкратени, секретарският състав също е редуциран до санитарния минимум, пояснява Чакалски. Предстои още от клоновата мрежа да бъдат прибрани и продадени около 30 автомобила. Въведени са строги лимити и за представителните разходи на управителния и надзорния съвети, допълват от ръководството. По думите на Стефан Ненов възнагражденията на членовете на Надзорния съвет например са били намалени около 2.5 пъти.

Предстои да бъде взето решение и дали част от дейностите, които не са основни за институцията (например безопасността и охраната) да бъдат аутсорснати. Някои от тях досега са били свързани с миноритарния акционер Христо Ковачки, което също е допринасяло за високите разходи, уточняват от новото ръководство на банката.

Поглед напред

По отношение на бъдещата дейност Чакалски коментира, че тя ще бъде насочена в традиционно силните за институцията сфери. "Банката има специфично ноу хау и високи пазарни дялове в общинското кредитиране", напомни мениджърът. Към момента 24% от привлечените депозити и 17% от отпуснатите кредити са на общини, като целта ще е тези позиции да се запазят. Същевременно портфолиото ще бъде разширено продукти, насочени към дейности, които са свързани с усвояването на средствата от европейските фондове. "Ще предлагаме пазарни лихви и ще разчитаме на по-добрата услуга, която смятаме, че можем да дадем", посочи Чакалски. "Оставаме отворени и към всеки един клиент, който има добри, годни за финансиране проекти", допълни той.

Сагата Христо Ковачки

Промяната в управлението на Общинска стана факт благодарение на намесата на БНБ в края на миналата година. Тогава централната банка блокира правото на глас на свързаните с Ковачки фирми ден преди общото събрание на акционерите през ноември. Така Столичната община успя да прокара промени в устава на банката, според които решенията за управлението й се взимат с мнозинство от 2/3, а не от 3/4. Това позволи на общината, която заедно с 18 други общини и няколко общински дружества държи 73.26% от капитала, да преодолее блокиращата квота на миноритарните акционери. Петте свързани с осъдения за укриване на данъци в особено големи размери Христо Ковачки компании на практика контролираха Общинска банка от над пет години.

След като си върна контрола над финансовата институция, общината направи смени в управлението й. Изпълнителен директор стана бившият директор на Българската банка за развитие Сашо Чакалски. В управителния съвет влязоха още Борислав Моянов, бивш изпълнителен директор на Пощенска банка, Иванка Попова, бивш директорът на клон на ОББ. В Надзорния съвет също имаше промени, като за председател беше избран Стефан Ненов, който е бивш служител на PricewaterhouseCoopers. В състава на надзора влезе и Петя Димитрова, която е и изпълнителен директор на Пощенска банка. От заеманите от тях длъжности бяха освободени зетят на Ковачки Никифор Вангелов и Димитър Колев.
11.4

млн. лв. е загубата на Общинска банка за 2011 г. Негативният резултат се дължи на начислените в края на годината провизии.
40%

от капиталовата база е делът на кредитите, отпуснати на свързани лица

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 12
  daks avatar :-|
  ДАКС

  До коментар [#4] от "kardinalat":

  Не си прав! Не законът, а СЪДЪТ съди! Съдът е този който съди според закона. Но съдът е част от държавата. Законът също! Законът се създава от парламента, който е част от държавата, и то много важна, особено когато държавата по Конституция е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА!

 • 13
  basmechobas avatar :-|
  basmechobas

  Бравос за първи път се съобщават конкретни имена а не ке размиват нещата в общото. Само че дали е само Ковачки ???? Цветан Василев си купува вестници и телевизии на кило като и предприятия с Корпоративна банка Цеко Минев чрез Първа инвестиционна тоже владее почти всички зимни курорти и също купува предприятия на кило и още редица знайнии незнайни акчионери и собственици на баМки. Та питам аз къде е разследващата журналистика ?? в баМките се случват сокта смущаващи неща и докато си разпределят икономиката по съмнителен начин всички си стоим

  http://www.bgibp.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=15192:%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-2005-%D0%B3-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%81-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%BD%D0%B1&Itemid=106

 • 14
  a3 avatar :-|
  аз

  До коментар [#13] от "basmechobas":

  напълно сте прав. основният контролен орган в случая е бнб - тя трябва да следи за потенциални рискове в банковата система, а факта че се е оставила да бъде лъгана за публично известна информация - ами очевидно има много голям проблем в желанието на бнб да се спазва закона....

 • 15
  flashkopatrashko avatar :-P
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!

  До коментар [#2] от "sasvirco":

  Е колко да му даде - доживот ли? За него - толкова, ама я ти се пробвай, да видиш как ще го отнесеш....

 • 16
  simeonov_ avatar :-P
  simeonov_

  Много удобно избягвата да коментирате участието на прдседателя на Надзорния съвет на банката по онова време Любомир Павлов и каква беше неговата заслуга за източването на банката,както и колко и какви кредити той лично раздаваше на приближени фирми и колко пари направи от това?

 • 17
  roman_jordanov avatar :-?
  roman_jordanov

  Абе - защо не пишете нищо за Любомир Павлов, сякаш всичко не е ставало с неговия подпис? Знаем много добре какъв пост е заемал тогава!

 • 18
  yori756 avatar :-P
  16bit

  До коментар [#17] от "roman_jordanov":

  Защото той е приближен на тая медия, няма как.

 • 19
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  До коментар [#16] от "simeonov_":
  Напълно подкрепям "simeonov", някак си нищо не се споменава за Любомир Павлов , а практически той създаде тази престъпна практика в Общинска Банка .Ковачки ще гръмне за някакви си 26 милиона , докато Пъпката е откраднал поне 4 -ри пъти повеч

 • 20
  ssh34368102 avatar :-|
  роджър

  [quote#5:"cinik"]Резултатът беше предизвестен. [/quote]

  До коментар [#5] от "cinik":

  Точно така, и затова, къде се скатават тези, които създадоха ОБанка и ОЗК, и после я харизаха, за жълти стотинки, на Ковачки ???!!!
  Къде са Софиянски и Пъпката, те малко ли я източиха ???!!!

 • 21
  varna_40 avatar :-|
  varna_40

  Няма страшно- държавата т.е. ние с данъците ще платим гяволъка.Коя ли банка ще е следващата ? Ето и причината за високите лихви в България и защо липсват пари за здравеопазване , но за закъсали банки се намират. Логично и правилно е да я оставят да си фалира.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.