Кредитират малко, печелят много
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кредитират малко, печелят много

Кредитират малко, печелят много

За втори пореден месец финансовият резултат на банковата система се повишава с двуцифрени темпове. В същото време се отпускат все по-малко заеми

Валентина Илиева
8732 прочитания

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


34.7%

е ръстът на печалбата на банковата система в края на февруари на годишна база

27%

е намалението на разходите за обезценки на банките в края на февруари на годишна база

През последните месеци банките отпускат още по-малко кредити, а обемът им дори пада. Това означава, че те реално са спрели основната си дейност. А ако няма дейност, не би трябвало да има и печалба. Картината за февруари обаче е друга - банковите печалби се повишават за втори пореден месец с двуцифрени темпове. Причините са две - разходите за обезценки на лоши заеми стават все по-малко, а лихвените приходи остават стабилни след кредитния бум отпреди кризата.

Невероятно, но факт

До началото на миналата година банките отчитаха двуцифрен спад в печалбите си. След това успяха да го свият до едноцифрен, дори на два пъти през 2011 г. отчетоха и ръст на годишна база (май и септември 2011 г.). Тази година и през януари, и през февруари годишният темп на нарастване на печалбата е двуцифрен. В края на февруари финансовият резултат на системата е 118 млн. лв., като е с 34.7% по-висок в сравнение със същия период на миналата година. През януари годишното увеличение беше с 19.2%.

В същото време кредитирането отбеляза намаление два поредни месеца (на месечна база) във всички сегменти на портфейла - корпоративни заеми, жилищни и за потребление, което се случва за първи път от началото на кризата. Така на практика се получава, че банките увеличават печалбата си в сравнение с година по-рано при свиващо се кредитиране.

Положителната страна на обезценките

Причина за това е намаляването на разходите, които те правят за покриване на загуби от просрочени и необслужани кредити. Именно тези разходи са една от най-големите тежести на банковите печалби в кризата. Преди две години, когато растежът им беше двуцифрен (предвид бързото нарастване на просрочията), те заедно с разходите за високите лихви по депозити, които банките плащаха през 2009 г. и 2010 г., сринаха печалбите и докараха двуцифрени спадове от близо 40% за системата като цяло.

Сега, при успокоения темп на повишение на необслужваните заеми, и разходите за покриване на просрочия са по-малки. От БНБ посочват, че натрупаната обезценка на активите в края на февруари тази година е 156 млн. лв., като месечното й увеличение (с около 58 млн. лв. - бел. ред.) е изцяло покрито от нарастването на нетния лихвен доход. Намалението на обезценките на годишна база е с 27%.

В края на февруари нетният лихвен доход е 441 млн. лв., като спрямо година по-рано леко намалява (476 млн. лв.). Свитото кредитиране, предсрочното погасяване на заеми и все пак продължаващият ръст на просрочията имат основен принос в спада на доходите от лихви. Нетните приходи от такси и комисиони относително запазват обема си в сравнение със същия период на миналата година - сега са 114 млн. лв. (при 115.3 млн. лв.).

Скритите резерви

Миналата година секторът приключи с печалба от 586 млн. лв. През изминалите три банките заделяха печалбите си и така трупаха буфери в капитала срещу непредвидени ситуации в кризата. Към края на 2011 г. в системата има 2.9 млрд. лв. излишък над регулаторно изисквания капитал. Тази политика се следваше от почти всички банки с малки изключения - някои от тях разпределяха дивидент срещу ангажимента след това да увеличат капитала си със същата сума.

На текущата печалба в сектора от БНБ гледат като на допълнителен източник за капитализация на системата. И за финансовия резултат на 2011 г. очакванията са да бъде капитализиран вместо изплащане на дивиденти, като дори някои банки през текущата година са възползват от правото си без провеждане на извънредно общо събрание да включат на полугодие реализирания финансов резултат в капитала. По този начин подобряват капиталовите си позиции.

И други финансови показатели

През февруари балансовият капитал на банковия сектор се е увеличил с 0.3% (36 млн. лв.) по линия на текущия финансов резултат и на повишените преоценени резерви и други подобни разлики, посочват от централната банка. Според БНБ нивото на ликвидната позиция остава добро – коефициентът на ликвидните активи е 25.87%. Общата сума на активите на системата през февруари намалява несъществено (с 0.2%) до 77.245 млрд. лв.

Групата на петте най-големи банки притежава 51.7% от активите на банковата система и относително запазва пазарните си позиции спрямо януари. През изминалия месец намаляват брутните кредити (без тези за кредитни институции) с 0.2% (90 млн. лв.) до 55.7 млн. лв. Продължава свиването при депозитите и краткосрочното финансиране от кредитни институции. В същото депозитите от граждани и домакинства нарастват с 200 млн. лв. (до 32.5 млрд. лв.) за един месец и достигат 49.3% от общата сума на привлечените средства в системата. Ролята на ресурса от вътрешни източници продължава да се засилва, посочват от БНБ.

34.7%

е ръстът на печалбата на банковата система в края на февруари на годишна база

27%

е намалението на разходите за обезценки на банките в края на февруари на годишна база

През последните месеци банките отпускат още по-малко кредити, а обемът им дори пада. Това означава, че те реално са спрели основната си дейност. А ако няма дейност, не би трябвало да има и печалба. Картината за февруари обаче е друга - банковите печалби се повишават за втори пореден месец с двуцифрени темпове. Причините са две - разходите за обезценки на лоши заеми стават все по-малко, а лихвените приходи остават стабилни след кредитния бум отпреди кризата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • vassilun

  "Причините са две - разходите за обезценки на лоши заеми стават все по-малко, а лихвените приходи остават стабилни след кредитния бум отпреди кризата."

  Има и трета причина - таксите и комисионните стигнаха до небесата!

 • 2
  krasi_m23 avatar :-|
  krasi_m23

  Не може да се сравнява ръстът на печалбата на годишна база със спад на кредитите на месечна и на тази база да се прави какъвто и да е извод.

 • 3
  z82 avatar :-|
  z82

  Причината е липса на конкуренция, силно политическо влияние на банките, толериране на незаконно ограбване на клиентите от институциите. Печалбите ще се увеличават - преди дни не излезе ли съобщение, че нямало основание за високите лихви по депозити в лева? Тоест - картелът се е споразумял за колективно понижаване на лихвите.

 • 4
  0888571682 avatar :-|
  0888571682

  Така трябва и да бъде. Банките трябва да продават най-печалившите си продукти: КРЕДИТНИ КАРТИ, ОВЪРДРАФТИ, ТАКСИ ЗА ОБСЛУЖВАНЕ, И ВСЕКИ КРЕДИТ, МАКАР И МАЛЪК ДА Е ПРИДРУЖЕН С ПОНЕ 60 ПРОДАЖБИ (СМС ИНФО, ОНЛАЙН, КОМУНАЛНИ УСЛУГИ...)

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  kr avatar :-|
  stile libero

  Извод: Банките не си понасят негативите заради неразумно отпуснатите кредити, а редовните платци го духат здраво

 • 6
  latinka_ avatar :-?
  latinka_

  Скрито е правителството на парите , то върти света и слугуват хората на глупостта.Парични пипала обгръщат нашата Земя.Властниците тежки търсят все баланса на банкнотите, но объркват бързо нотите и вместо патетични увертюри , сътворяват кървави етюди.Така войните пламват бързо и всеки иска другия да надхитри , за да спечели повече пари.Пак има битка за надмощие.Божественият свят не разрешава, Земята малка да превърнете в клада.Събития такива ще се случат , че подстрекателите земни пръсти ще засмучат от удивление и ще молят за спасение.Промяна в плана, пъкленият ядрен интерес държавите Велики ще докара в стрес.

 • 7
  latinka_ avatar :-?
  latinka_

  Банкери се спотайват, лихвите си вдигат и парички си прибират.До кога с толкоз банки, изкусни са те куртизанки.Доминото тръгва от Европа, на вратата наша ще похлопа.Дянков лева си ще удържи, банките ще хване ги в лъжи.Мъдро ще погледне изпод очилата, ще размаха показалец.Вий не го мислете за неандерталец.

 • 8
  sol_inv avatar :-|
  sol_inv

  До коментар [#1] от "vassilun":

  Оооо таксите и комисионните на банките може да минат и отвъд небесата...

 • 9
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Ха, ама сериозно ли? Имало банки в БГ! Че, откога?
  Ако тази мафия с лъскавите офиси, надлежно подпомагана от ужким надзора и дупетатското закономазане, наричате банки... Те, въобще могат ли да печелят от нещо друго, освен от такси и комисионни?

 • 10
  lordvee avatar :-|
  Др. Портокалов

  има и друго: обезценките и отписаните кредити все още не са пълни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.