"Холдинг Варна" отсрами борсовата търговия
28 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Холдинг Варна" отсрами борсовата търговия

Част от фондовете за имоти също бяха малко по-активни днес, но без "Холдинг Варна" оборотът на регулирания пазар щеше да е само 290 хил. лв.

"Холдинг Варна" отсрами борсовата търговия

Всички основни индекси на фондовия пазар затвориха със спад, изключение беше само секторния BG REIT

Весела Николаева
3194 прочитания

Част от фондовете за имоти също бяха малко по-активни днес, но без "Холдинг Варна" оборотът на регулирания пазар щеше да е само 290 хил. лв.

© Георги Кожухаров


Една сделка с акции на "Холдинг Варна" помогна на регулирания пазар на акции да увеличи оборота си до над 1.5 млн. лв., коригирана стойност. Последното уточнение е важно, защото малко по-рано днес от Българската фондова борса съобщи, че за известно време стойностите за цените на акциите не са били верни по вина на Deutsche Boerse, но всичко е било коригирано.

Дали от това объркване или от нещо друго, но всички основни индекси приключиха със спад – доста слаб обаче. SOFIX изгуби 0.24% до 308.63 пункта, а BG TR30 се раздели с 0.54%, до 254.14 пункта. Единствено секторният индекс BG REIT остана с ръст от 0.48%, до 62.67 пункта.

Както вече споменахме, общият оборот на регулирания пазар на акции беше 1.55 млн. лв., от които 1.26 млн. лв. дойдоха от една сделка с акции на "Холдинг Варна". Книжата паднаха с 8.5% до 5.30 лв. единична цена. С близо 3% ръст обаче завърши следващия по оборот – фондът за подценени имоти "Експат Бета". Акциите на ликвидиращият се "Еларг фонд за земеделска земя" също се покачиха с 2.4%, при 43 хил. лв. оборот.

Малко по-висока като за БФБ активност имаше още при "Адванс Терафонд" (-0.57%), "Софарма" (-1.08%), както и при "Оргахим", чиито акции останаха без промяна, на ниво от 89 лв. Това е с 1 лв. по-малко от цената, която тримата основни акционера на производителя на бои предлагат за една акция на дребните собственици. Те смятат да отпишат дружеството от Българската фондова борса след изтичане на търговото предложение за изкупуване на дела на малките акционери.

На извън регулирания пазар търговията беше по-активна, като там оборотът надмина 2.8 млн. лв. Половината бяха от сделки с "Енемона" - общо три за 1.4 млн. лв. Още 1.3 млн. лв. дойдоха пак от прехвърляне на акции на "Холдинг Варна", при цена 5.28 лв., почти равна на тези на нормалния сегмент.

На извън регулирания обаче книжата на "Енемона" се търгуваха за 2 лв., докато на нормалния цената им е 6.66 лв., след над процент спад за днес.

Компенсаторните инструменти отново показаха раздвижване, като над 170 хил. жилищни записа бяха изтъргувани днес, при 0.16 лв. Номиналът им е 1 лв., а тези инструменти се използват за различни плащания, най-често държавни търгове за земя и приватизация на дребни пакети. В края на март земеделското министерство обяви, че ще пусне на търг за отдаване под аренда 800 хил. земи, но не е ясно дали част от рентите ще може да се плаща с компенсаторки.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK