Делът на ХЕС и "Елхим Искра" в Интернешънъл асет банк падна до 13%
17 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Делът на ХЕС и "Елхим Искра" в Интернешънъл асет банк падна до 13%

Васил Велев контролира бившия приватизационен фонд "Стара планина холд", който е собственик на ХЕС и "Елхим-Искра"

Делът на ХЕС и "Елхим Искра" в Интернешънъл асет банк падна до 13%

Контролираните от Васил Велев компании не са участвали в последното увеличение на капитала на банката

Валентина Илиева
6874 прочитания

Васил Велев контролира бившия приватизационен фонд "Стара планина холд", който е собственик на ХЕС и "Елхим-Искра"

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Делът на компаниите, контролирани от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев в Интернешънъл асет банк падна от 20% на близо 13 на сто. Това е станало след увеличението на капитала на банката, в което дъщерните на бившия приватизационен фонд "Стара планина холд" дружества "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС, машиностроителна компания) и "Елхим-Искра" (производител на акумулатори) не са участвали. Двете компании са свързани, а Васил Василев контролира бившия приватизационен фонд.

"Взето е решение да не се купуват акции от новата емисия, като е преценено, че и този дял от капитала на банката осигурява достатъчно влияние на акционерите", посочи пред "Капитал Daily" Николай Митанкин, директор за връзки с инвеститорите в "Стара планина холд". По думите му намерението на двете дружества за дългосрочно присъствие в банката остава непроменено. Според разрешението на БНБ за участие в банката дружествата имат право на дял между 10 и 20% от капитала й.

И след увеличението на капитала на Интернешънъл асет банк най-големият акционер остава "Динатрейд интернешънъл ООД", като делът на компанията нараства от около 25 на сто на 33%, според данните в Търговския регистър.

Оставаме, оставаме

Двете компании - ХЕС и "Елхим-Искра", придобиха дялове от съответно 9.87% и 9.74% през миналата година, като платиха общо 3.9 млн. лв. ХЕС изкупи акциите на "Куриса Анщалт", а "Елхим-Искра" на "Костер Фаундейшън", става ясно от годишния отчет на банката за 2011 г. Там пише още, че акции на банката притежават 662 лица, от които 55 юридически и еднолични търговски и 607 физически лица.

При покупката на дяловете, която стана последователно за двете дружества през есента на миналата година, от "Стара планина холд" коментираха, че предприятията са дългогодишни клиенти на банката и инвестицията е напълно обоснована, като се имат предвид перспективите и стабилността на българските банки.

Бившият приватизационен фонд "Стара планина холд" държи 51.4% от "Елхим" и 64.5% от капитала на ХЕС. Към края на миналата година активите на банката са за 716.7 млн. лв., увеличавайки се с 15%, а кредитният й портфейл е в размер на 492.7 млн. лв. Печалбата й е в размер на 1.9 млн. лв.

Записани са половината нови акции

Решението за увеличение на капитала е взето на проведеното годишно общо събрание на акционерите на банката на 24 февруари 2012 г. Планирано е повишение от 20.05 млн. лв. на 40.1 млн. лв. чрез издаване на нова емисия от 20 500 000 броя акции с номинална и емисионна стойност 1 лев всяка.

Записани и платени са 10 256 444 броя акции, което е половината от предложената емисия нови книжа. Така капиталът на банката е увеличен до 30 306 44 лв. Нови акции са закупили 28 от акционерите на банката, а набраният капитал е внесен, показва справка в Търговския регистър.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK