Липсата на прозрачност е един от най-големите проблеми на БФБ (обновена)
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Липсата на прозрачност е един от най-големите проблеми на БФБ (обновена)

Участниците на конференцията се обединиха около идеята, че трябва да има бърза приватизация на държавния дял в БФБ от стратегически инвеститор, който да развива фондовия пазар (на снимката отдясно наляво - Камен Колчев, ("Елана"), Боряна Пенчва, зам.министър на финансите, Даниела Петкова (ПОК "Доверие"), Васил Големански (БФБ), Огнян Донев ("Софарма"), Илиян Скарлатов (KBC Securities), Димана Ранкова (зам.председател на КФН в оставка)

Липсата на прозрачност е един от най-големите проблеми на БФБ (обновена)

Държавата ще търси стратегически партньор за борсата, коментира зам.-финансовият министър Боряна Пенчева

Весела Николаева
5557 прочитания

Участниците на конференцията се обединиха около идеята, че трябва да има бърза приватизация на държавния дял в БФБ от стратегически инвеститор, който да развива фондовия пазар (на снимката отдясно наляво - Камен Колчев, ("Елана"), Боряна Пенчва, зам.министър на финансите, Даниела Петкова (ПОК "Доверие"), Васил Големански (БФБ), Огнян Донев ("Софарма"), Илиян Скарлатов (KBC Securities), Димана Ранкова (зам.председател на КФН в оставка)

© Надежда Чипева


Липсата на прозрачност и недостатъчното разкриване на информация са основните проблеми , които спъват големи инвеститори, включително и чужди, от вложения на БФБ-София. Това коментираха участници в конференцията "Бъдещето на капиталовия пазар", организирана от в. "Капитал". Те се обединиха около идеята за бърза приватизация от инвеститор, който да помогне за развитието на българския пазар.

Усещане за несигурност и риск

Изпълнителният директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова обясни, че инвеститори като пенсионните фондове имат интерес към вложения на БФБ, но един от основните им проблеми е качеството на компаниите там. Според нея изискването на българския оператор за нивото на прозрачност е значително по-ниско от това за компаниите на големите фондови борси. Оттук у инвеститорите се поражда усещане за несигурност и риск, посочи Петкова. Именно поради тази причина големи инвеститори като тях са ограничили участието си на БФБ.

Петкова и изпълнителният директор на "Елана" Камен Колчев посочиха като част от този проблем и липсата на пълна информация за собствеността на публичните компании. Според тях това поражда рискове от конфликт на интереси.

По повод забележките им директорът на БФБ Васил Големански обясни, че на 7 май ръководството на борсата ще има среща с публични компании, за да обсъдят прозрачността и изискванията за разкриване на информация от тяхна страна.

Двойно листване

Илиян Скарлатов посочи, че в момента вариант за българските компании е набиране на капитал и на румънската борса. За листване там мислят няколко български компании, които вече са регистрирани на БФБ. Досега двойно листване са направили общо три български дружества, всичките в Полша – това са "Софарма", "Еврохолд България" и фондът за имоти "Интеркапитал пропърти дивелопмънт", който набра 3.6 млн. лв. от предлагането си на сегмента New Connect за по-малки и наскоро създадени компании.

Листване зад граница обмислят още "Монбат", "Енемона" и "Каолин". Освен във Варшава те обаче обсъждат евентуално излизане във Франкфурт или в Букурещ.

Стратегически партньор на БФБ

Зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева заяви, че държавата ще търси стратегически инвеститор за БФБ и че иска борсата да се интегрира с другите пазари. Тя посочи, че ще продължат да работят за повече държавни дялове, които да се продават през капиталовия пазар.

Изпълнителният директор на "Kей Би Си Секюритис" Илиян Скарлатов коментира, че за да се възстанови българският пазар, трябва да се възстановят инвестициите на дребно, включително и тези във взаимни фондове.

По време на конференцията представителите на капиталовия пазар застанаха около идеята, че трябва да има бърза и "добра" приватизация на държавния дял в БФБ. В момента Министерство на финансите (МФ) държи малко над 50% от капитала на оператора. Камен Колчев подчерта, че в никакъв случай не трябва просто да се търси висока цена, важното е как купувачът ще развива капиталовия пазар. Според Колчев и Илиян Скарлатов евентуална приватизация на държавния дял ще може да помогне за раздвижване на борсата, защото след като стане част от голям оператор, БФБ ще е по-видима за чуждите инвеститори.

Преди няколко месеца МФ подготви критериите за бъдещите купувачи, които са доста високи и на тях отговарят само най-големите оператори по света като Deutsche Boerse, Лондонската борса, обединението NASDAQ - OMX, но не и Варшавската фондова борса. Сред участниците на конференцията натежа мнението, че купувач на БФБ трябва да се търси по-скоро в лицето на Австрийската фондова борса.

Пълната класация "Капитал 50" с най-добрите публични компании в България четете тук.


4 коментара
 • 1
  mak avatar :-|
  mak

  70% от активите на публичните компании са бездушни не произвеждащи нищо. Одитите с години се изготвят от едни и същи одиторски фирми, които отдавна са свързани с тези които обслужват. Проверката на тези отчети от Финансовия надзор са повърхностни и даже умишлено нулеви.Така няма как да бъдат привлечени инвеститори. Акциите се прехвърлят между свързани фирми, само и само да се покаже че има някъкъв пазар. Оборотите които се показват в отчетите, са също обороти минавщи през няколко свързани фирми за една и съща дейност, само и само да се покаже, че те извършват някаква дейност.Това частния инвеститор отдавна го знае, затова и не се пазаруват акциите.Надяваме се и държавните институции да го разберат,защото така се обезсмисля публичноста на компаниите където основната цел е търговията с акции и привличане по този начин на инвестиции. В перйода на икономическия бум, когато имаше доста излъгали се за бърза печалба да копуват акции ,тези пари компаниите не вложиха в развитие и производство, а в придобиване на нови мъртви активи с цел издаване на нови акции.Трябва да се признае- в България няма жива ФБ, а жалко подобие. И това не направихме като хората, но и управляващите се правят че нищо не виждат и нищо не разбират. Може пък наистина толкова да са компетентни.

 • 2
  nikola423 avatar :-|
  nikola423

  Какви са тези маймуни изтипосани там- как може да се допускат винаги най- големите мошеници да застават на чело на такива позиции??? Начело и с Огнян Донев- най- големия паразит в държавата- той ,ако не е наврян някъде просто няа да го бъде- ама нали трябва все да влачи и да смуче гадната пиявица :(

 • 3
  iliope4enia avatar :-|
  iliope4enia

  какво й е най-доброто на Софарма?- най-добрата в дерене на кожи от бедния народ?

 • 4
  iliope4enia avatar :-|
  iliope4enia

  махайте го този Донев и неговата Софарма, не ви ли прави впечатление, че по време на криза печели като луд, и то от болните хора и от източване на Касата и болниците


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK