Просрочията скачат при свито кредитиране
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Просрочията скачат при свито кредитиране

За първи път през март кредитирането показа ръст тази година

Просрочията скачат при свито кредитиране

За месец лошите и преструктурирани заеми са се увеличили с почти 400 млн. лв.

Валентина Илиева
4858 прочитания

За първи път през март кредитирането показа ръст тази година

© Мария Съботинова


23.4%

е делът на лошите и преструктурирани заеми

в края на март

Март донесе ръст на кредитите. Той обаче е по-голям при тези с просрочия и не толкова голям в новоотпуснатите заеми. Това показват данните на БНБ към края на март 2012 г. След двумесечения спад през януари и февруари банкери заложиха на раздвижване на кредитирането през март-април, очаквайки да се проявят резултатите от маркетинговите кампании на банките от края на февруари - началото на март с по-добри данни. Освен това се посочваше и че първите два месеца на годината по принцип са по-слаб период.

Данните за март наистина в известна степен оправдават очакванията за раздвижване на кредитирането, но в по-голяма степен ги надминават - в ръста на т.нар. лоши и преструктурирани заеми. През миналия месец те отчитат скок с 394 млн. лв. Нарастване в такива обеми не е имало от средата на миналата години (юни и юли с по около 340 млн. лв. месечно). В същото време увеличението на кредитния портфейл е с 305.7 млн. лв.

Фирмените просрочия правят ръста

Обемът на лошите и преструктурирани заеми в края на март е 9.7 млрд. лв., а делът им от общия кредитен портфейл – 23.35%. Годишният им темп на нарастване показва леко ускорение, след като в последно време се беше успокоил – през март е 27.2 на сто (22.7% през февруари). Лошите и преструктурирани заеми включват просрочия над 90 дни и редовни заеми, които са предоговорени заради проблеми в обслужването им, според методологията на БНБ.

Няма данни за това каква част от този обем са само преструктурираните кредити. От централната банка публикуват единствено данните, като не коментират какво стои зад статистиката като обяснение на движенията. БНБ обаче посочва, че данните за преструктурираните и с просрочие в обслужването кредити не показват общо класифицираните рискови експозиции, нито конкретно дела на необслужваните заеми (тези с просрочия над 90 дни). Източник на такава информация са тримесечните надзорни данни на БНБ. Към края на миналата година делът само на необслужваните кредити (с просрочия над 90 дни) е 14.93%. Данните за първото тримесечие на тази година ще бъдат публикувани на 2 май.

Нарастването на просрочията и предоговорените заеми през миналия месец идва основно от фирмените кредити, при които тази категория се е увеличила за месец с 379 млн. лв. до 6.182 млрд. лв. При жилищните кредити се увеличават с 26.5 млн. лв. до 1.8 млрд. лв. Потребителски лоши и преструктурирани намаляват с 8.9 млн. лв. до 1.5 млрд. лв. Това може да е резултат на отписване на заеми от портфейла, на продажба на фирми за събиране на вземания или евентуално подобрение в обслужването.

Кредитирането се отлага... отново

За разлика от просрочията при кредитирането увеличението не е никак впечатляващо. Все пак през март има ръст на фона на първите два месеца от годината, когато се наблюдаваше свиване на месечна база във всички сегменти на портфейла – корпоративни, жилищни и потребителски заеми. През миналия месец фирмените кредити нарастват с 297.4 млн. лв. до 33.5 млрд. лв., жилищните със 7.4 млн. лв. до 8.8 млрд. лв. и потребителските с 920 хил. лв. до 7.4 млрд. лв. На годишна база данните показват, че кредитите за предприятия се повишават с 5.7% на годишна база, жилищните са нагоре с 0.6%, а потребителските се свиват с 1.3%.

Предвид неблагоприятните прогнози за икономиката в Европа и в България (очаква се данните за първото тримесечие на годината за България да са отрицателни, в края на миналата година ЕС влезе в рецесия) и очакванията за кредитирането не са много оптимистични. Апетит за инвестиции на практика липсва, тъй като на този етап и бизнесът, и домакинствата не се сигурни в средата, коментират банкери.

Неувереността в нагласите на хората е силна и пряк израз на това е предплащането на кредити (предсрочното им погасяване - бел. ред.), което същевременно не може да бъде компенсирано с новоотпускани заеми заради ниското търсене и увеличението на спестяванията (през март годишният ръст на фирмените депозити е 9.9 на сто, а на домакинствата продължава да е двуцифрен - 13.3%).

Към тези фактори може да се добавят и други причини като тази, че заради несигурността в еврозоната, породена от дълговата криза, българските банки следват политиката на собствениците си да отпускат малко или почти никакви заеми.

Изненади няма

Дали нарастването на кредитирането поне за фирмите, което се отчита през март, ще се оформи като тенденция, ще се види през следващите месеци. Няма да е изненада ако се повтори ситуацията от миналата година - няколко по-големи сделки в корпоративното кредитиране да създадат впечатление за цялостно нарастване на портфейла.

За разлика от тях и през миналата година, и сега малките и средните предприятия на практика не увеличават експозициите си към банките въпреки немалкото целеви кредитни линии за този сегмент. Още в края на 2010 г. банкерите прогнозираха, че възстановяването на дребния и средния бизнес ще бъде най-трудно. Това се отнася и за кредитирането им.

И при кредитирането за домакинства картината не е много по-ведра. Допреди няколко месеца жилищните заеми показваха стабилен тренд през кризата, като растяха средно с около 2-2.5% годишно. Сега обаче този ръст е близо до нула. И това се случва при наличието на атрактивни оферти от банките за ипотечни кредити, които от края на февруари - началото на март активизираха предлагането им, като някои излязоха с нови, а други продължиха съществуващи промоции. Сега условията по този тип кредити вече не са по-различни от тези през 2007-2008 г., като за заеми в евро има и по-добри оферти оттогава. Нивата на лихвите за нови кредити сега са около 6-7%.

23.4%

е делът на лошите и преструктурирани заеми

в края на март

Март донесе ръст на кредитите. Той обаче е по-голям при тези с просрочия и не толкова голям в новоотпуснатите заеми. Това показват данните на БНБ към края на март 2012 г. След двумесечения спад през януари и февруари банкери заложиха на раздвижване на кредитирането през март-април, очаквайки да се проявят резултатите от маркетинговите кампании на банките от края на февруари - началото на март с по-добри данни. Освен това се посочваше и че първите два месеца на годината по принцип са по-слаб период.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  ace avatar :-|
  ace

  Нека малко да забравим за кредити. Имам предвид за няколко години. Кредитът е нужен, когато пазара се разраства бързо и не можеш да му насмогнеш. В момента няма такава ситуация и не се очертава. Сега по- трудно се изкарват пари и по не знаеш дали ще се справиш.

  Нека и малко по-добре се балансират взаимоотношенията. От гледна точка на фирмите ресурсът е скъп, да не говорим, че рискът е доста добре прехвърлен върху клиентите, с любезното съдействие на законодателя.

  Друг проблем огромното количество лъжи, които банките продължават да артикулират. Практически всяка реклама е лъжа. Самата дума "лихва" е лъжа. Лихва е това, което се нарича ГПР. Забравете думата "лихва", тя няма никакъв смисъл. После, вижте колко е това ГПР, прочетете произволен банков договор и ще разберете защо не е време за кредити.

 • 2
  diana_stamatova avatar :-|
  diana_stamatova

  Без кредити няма икономика,философията на кредитиране у нас е сбъркана априори.Банката одира "клиента",не го вижда като партньор,а като жертва.И при първия труден момент духва в неизвестна посока.

 • 3
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  До коментар [#2] от "diana_stamatova":

  Не е само у нас, а в цял свят. По "западен" модел.

 • 4
  nedyalkodonev avatar :-|
  nedyalkodonev

  Частичен банков резерв - неморална парична система.

  Пълен банков резер. Златно обезпечение на парите - истинска банкова система, коята е партньор на предприемача.

  Повечето банки в България, под една или друга форма са собственост на Ротшилд.

  Сегашната системата е обирджийска, и съществува от 300 години.

  Наистина е изумителна, ширещата се финансова посредственост, която индоктриниращото образование и масмедии са успели да наложат в съзнанието на огромен процент от човеците по земята.

 • 5
  aircraft_carrier avatar :-|
  aircraft_carrier

  Няма угодия и това е.Когато дават кредити що дават когато не дават що не дават.Не мога да разбера какво искате?Някой да ви даде пари колкото ви трябват а да ги върнете когато решите?Пийте си хаповете редовно и престанете с това мрънкане че все нещо ви пречи.Отиваш в банката чуваш условията и като не ти харесват си излизаш.Няма да има нова кола или жилище и толкоз.Ама искате да имате и ако може безплатно.Е няма да стане продължавайте да си мрънкате никой не се впечатлява.Ако искате си направете съюз на лузърите и неудачниците или на прецаканите.

 • 6
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip

  До коментар [#4] от "nedyalkodonev":
  Златното обезпечение изцяло игнорира социална държава .
  At the end of the day you should really make you mind what is going to be :
  Welfare state
  or Golden standart
  They can not coexist both in ecoonometrics.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.