Капитал 50: Последен рунд
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Капитал 50: Последен рунд

Капитал 50: Последен рунд

Процедурата по приватизацията на "Българска фондова борса" излезе от статус "говерене" и вече има конкретни параметри. Очакванията са до края на годината собствеността да се смени

5859 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


"Инвестиционните посредници сме твърдо "за" приватизацията, и то по метода, който се очертава - купувач да бъде голям борсов оператор стратегически инвестор"

Любомир Бояджиев, председател на управителния съвет на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници
"Капитал 50"

"Капитал" представя шестата годишна класация за най-добрите компании на борсата в България - "Капитал 50". Тя е наследник на "Дневник 100", като е запазена същата структура. Дружествата са разделени според размера на пазарната им капитализация (над 25 млн. за големите и под това число за малките), след което са подредени на база теглови критерии - приходи, ръст на приходите, пазарна капиталзиация, ликвидност и марж на печалбата. Тази с най-малък краен ранг заема първото място.

Сайтът на "Капитал 50"

PDF на списанието с класацията

Има един въпрос, който вече няколко години не спира да се върти сред участниците на българския капиталов пазар. И това не е кога пазарът ще достигне предкризистните си нива. Засега този изглежда по-скоро "отписан" от инвеститорите. Става дума за приватизацията на акционерното дружество "Българска фондова борса", за която от 2007 г. се изговори доста. Отскоро обаче статусът на проекта за приватизация на БФБ вече не е "говорене", а очакванията са до края на годината процесът да приключи със сделка.

Кандидатите

Параметрите по дълго чаканата продажба вече са ясни и според тях държавният дял в БФБ и Централния депозитар (ЦД), който е и контролен, ще може да бъде купен само от големи световни или европейски борсови (виж изисканията в карето). Присъединяването към голям борсов оператор е възприемано от пазара като може би единственото спасение за излизане от катастрофичната липса на ликвидност в момента. Оборотът на борсата вече достигна такива критично ниски обеми, а сделките с ценни книжа се върнаха към онази си екзотичност, каквато бяха в началото на новото хилядолетие. Ниският оборот естествено води до все повече проблеми сред инвестиционни посредници, по-малките от които буквално спират работа. "Инвестиционните посредници сме твърдо "за" приватизацията, и то по метода, който се очертава - така че купувач да бъде голям борсов оператор, стратегически инвестор", коментира председателят на управителния съвет на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници Любомир Бояджиев. По думите на Бояджиев, който е и в борда на БФБ, е наистина много важно борсата да си намери купувач, който "разбира от бизнеса".

Стратегия

Продажбата на БФБ и ЦД е крайният етап от стратегията за развитие на капиталовия пазар в България, който финансовият министър Симеон Дянков обяви като един от приоритетите си още при избора му. Досега тя премина през смяна на ръководството на борсата, увеличение на капитала в "Българска фондова борса" АД, така че държавата да придобие контролен пакет, придобиване на публичен статут от дружеството, вземане на контрол и в акционерната структура на ЦД и обединение на приватизацията на двете дружества в единна процедура.

Придобиването на контролен дял в компании и вкарването на депозитара в пакета всъщност е и основната разлика спрямо идеята за приватизация през 2007 г., която, макар и обявена тогава с половин уста, реално съществуваше като възможност. Вместо продажба тогава борсата се сдоби с обвързващ договор за ползването на платформата на Deutsche Boerse - Xetra. Договорът обаче изтича в края на тази година и потенциалният нов собственик ще има свободата да избира с каква платформа да оперира. Наличието на собствена система обаче ще бъде и едно от изискванията при избора на купувач. Опитът на БФБ с Xetra показа, че вкарването на българските емисии като част от софтуера на голям борсов оператор не е лек за слабата ликвидност.

Депозитар в добавка

Добавката на Централния депозитар в процедурата изглежда логична от гледна точка на продавача - държавата. Според участници на пазара обаче това може да утежни решението за покупка, защото повечето големи борсови оператори, каквито очевидно ще са кандидатите, разполагат вече с компании за сетълмент. При това доста по-добре технологично оборудвани. "Мисля, че продажбата в пакет носи много повече плюсове", твърди обаче Бояджиев. Според него дейността на ЦД свързана с воденето на депозитарни книги ще си продължи дори и купувачът да има в портфейла си развита компания за сетълмент.

В последните месеци ЦД работи по свързване с румънския, което ако се осъществи, може да е един от плюсовете му. "Продължаваме да работим по този въпрос, защото той може да даде много нови възможности", каза изп. директор на ЦД Иван Димов. Подобна връзка би дала опция за двойно листване на компании в България и Румъния, където пазарът е доста по-ликвиден. Регионалното партньорство е един от акцентите в работата и на сегашното ръководство на БФБ. Трансграничното сътрудничество е представяно като форма, която може да доведе до по-голям интерес от страна на купувачите, тъй като и борсите в страни като Сърбия и Македония са държавни.

Изисквания към кандидат-купувачите

За придобиването на мажоритарен дял в БФБ - София, и Централния депозитар ще могат да кандидатстват единствено борси, борсови оператори или холдингови компании, които притежават над 50% от регулирани пазари. Те не може да са държавна собственост, но трябва да разполагат с лиценз за търговска платформа. Те ще трябва да отговарят едновременно на няколко количествени критерия: поне 2 млрд. евро средномесечен общ оборот на пазара на акции и/или средномесечен общ брой деривативни контракти (например върху валута, стоки, цветни метали, индекси, финансови инструменти и др.) от поне 2 млн. броя за последните две години към края на 2011 г.

Още от "Капитал 50"

"Инвестиционните посредници сме твърдо "за" приватизацията, и то по метода, който се очертава - купувач да бъде голям борсов оператор стратегически инвестор"

Любомир Бояджиев, председател на управителния съвет на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring

    И със стратегически инвеститор, и с държавно участие, нищо няма да се промени, докато мажоритарите не зачитат миноритарните акционери. С това ниво на корпоративно управление и пазарна капитализация на дружествата, борсата ще е просто място за разни "игрички".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK