Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Надзорът е предписал значително увеличение на капитала на една банка

Кредитната институция не е изпълнила и разпореждания на регулатора още от 2010 г.

Здрави баланси и добре управлявани рискове пожела на банкерите преди месец (по повод 20-ата годишнина на асоциацията на банките в България) управителят на БНБ Иван Искров
Здрави баланси и добре управлявани рискове пожела на банкерите преди месец (по повод 20-ата годишнина на асоциацията на банките в България) управителят на БНБ Иван Искров
Здрави баланси и добре управлявани рискове пожела на банкерите преди месец (по повод 20-ата годишнина на асоциацията на банките в България) управителят на БНБ Иван Искров    ©  Анелия Николова
Здрави баланси и добре управлявани рискове пожела на банкерите преди месец (по повод 20-ата годишнина на асоциацията на банките в България) управителят на БНБ Иван Искров    ©  Анелия Николова
70

хил. лв. общо е размерът на наложените от БНБ имуществени санкции на банките през миналата година

БНБ е разпоредила "значително увеличение на капитала" на една банка през миналата година. Тази кредитна институция е била глобена от регулатора, защото не е изпълнила разпореждания, наложени й още от 2010 г. Освен това банката е била задължена да приложи неизпълнените разпореждания. Тя е била заставена и да представи в БНБ план за преструктуриране на кредитния си портфейл. Освен това централната банка й е отправила препоръки за подобряване на корпоративното управление. Това става ясно от годишния отчет на БНБ за 2011 г. Освен тази кредитна институция през изминалата година други девет банки и един клон на чуждестранна банка са били "обект на по-леко надзорно въздействие", пише още в отчета. За сравнение, през 2010 г. БНБ беше накарала три банки да увеличават капитала си. През 2009 г. също е имало определени банки, които са увеличавали капитал, за да съответства на поетия от тях риск, ставаше ясно от тогавашния отчет на БНБ. В изминалите близо три години и половина на икономическа и финансова криза препоръките за набиране на допълнителен капитал на централни банки в Европа и САЩ към подопечните им кредитни институции е нещо обичайно.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 10
  • + 1

  "Заради кризата в Гърция БНБ е препоръчала на банките, които са част от гръцки банкови групи, да се въздържат от инвестиции в гръцки държавен дълг. Дъщерни поделения на такива банки в България са ОББ (National Bank of Greece), Пощенска банка (EFG Eurobank), Банка Пиреос (Piraeus Bank), както и клонът на Alpha Bank."

  Защо БНБ не посочва и причината за тези указания?

  Гърция е в стопанска криза, заради непригодно за евро държавно финансово управление.

  До 24 часа след преустановяване на непригодно държавно поведение и ползване на ГОДНО за евро гръцко финансово управление - кризата в Гърция ще е прекратена.

  Пример: Ако Гърция бе подобрила своето финансово управление и същото е годно за евро – тази страна щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и притежатели на гръцки държавен дълг няма да понасят щети за над 100 милиарда евро.


  Нередност?
 • 3
  mi4o avatar :-|
  mi4o
  • - 1
  • + 6

  До коментар [#2] от "Иван Митев":

  Господин Митев, стига с тези 24 часови прекратявания на кризите.
  Разбрахме ви вече идеята. Няма никакъв магически начин за такова крупно реорганизиране. Всички мерки които ВЕДНАГА и генерално решават, който и да е глобален проблем са утопии.

  Нередност?
 • 4
  velislav_vu avatar :-|
  velislav
  • - 2
  • + 1

  Кризата в Гърция оказва голямо влияние на банките , нормално беше да се с;учи това .

  Нередност?
 • 5
  aristomen_ivanov avatar :-|
  aristomen_ivanov
  • - 1

  Естествено, че кризата ще окаже влияние на банковия сектор, а и това "предписание" е меко казано смешно- ясно е, че банките няма да допуснат такава грешка

  Нередност?
 • 6
  nikola423 avatar :-|
  nikola423
  • - 1
  • + 2

  Само глупости- то всичко пак е направено с цел и кризата е изкуствена...как така изведнъж всичките затънаха.....хайде хайде.....ама покрай тези глупости ще пострадат доста ...

  Нередност?
 • 7
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 6

  До коментар [#3] от "mi4o":

  Здравейте mi4o,

  Представяните от мен нови за света знания не са утопия.

  През първите две десетилетия на XXI-и век, стопанската криза в съответна страна е „Първична”, защото се развива поради въздействие на само една особено важна причина.

  При премахване на тази причина, кризата ще бъде прекратена до най-много 24 часа време.

  Утопия е очакване, че е възможно пълноценно обществено управление при сегашен непригоден за „Незлатни пари” начин на държавно финансово управление.

  При условия на сегашно вредно за полезно развитие на човешка цивилизация държавно финансово управление (ДФУ), участниците в стопански живот, колкото повече работят – толкова по-голямаа криза ще се развие.

  Навярно Ви интересува причината?

  Потребен е отговор на въпрос:

  Наследеното от време със „Златни пари” ДФУ е

  „годно” или „непригодно”

  за качества на „Незлатни пари”?

  Вариантът за верен отговор е „годно” или „непригодно”.

  При изследване се установява - прилаганото по време със „Златни пари” ДФУ е непригодно за стопанство с „Незлатни пари”.

  Държавното поведение, при "Незлатни пари" ползване на стар, от време със "Златни пари" начин на финансово управлението се допуска за първи път в света през 1716 година.
  Същото е означено с името на неговия инициатор като „Грешка на Джон Лоу”*.

  Полезен е верен отговор на въпрос: „Кой елемент на старо, от време със „Златни пари” ДФУ е НЕПРИГОДЕН при нови стопански условия с „Незлатни пари”?

  „Златните пари” имат естествено и независещо от друг качество „Вродена икономическа стойност”.

  Поради това обстоятелство, при „Златни пари”, съответните държавни власти прилагат закрила на потребителни качества на пари, която е съобразена с наличие на тяхна „Вродена икономическа стойност”.

  „Незлатните пари” нямат „Вродена икономическа стойност”.

  296 години, при стопанство с „Незлатни пари” се запазва наследена държавна финансова практика, която е ползвана при пари с „Вродена икономическа стойност”.

  Прилаганото старо, по време със „Златни пари” ДФУ е непригодно за ползване при стопанство с „Незлатни пари”, защото наследеното финансово управление няма възможности полезно и устойчиво да неутрализира липсваща „Вродена икономическа стойност” при „Незлатни пари”.

  Животът доказа - без ползване на подобрено ДФУ, което успешно и трайно да компенсира липса на „Вродена икономическа стойност” при „Незлатни пари” се развиват диспропорции и (след достатъчно време) стопанска криза.

  Разрастването на тези диспропорции е неограничено във времето и хората колкото повече се трудят – толкова по-голяма криза се развива.

  Държавната институция, която е с компетентност да осъществи закрила на потребителни качества на „Незлатни пари” е Министерство на финансите.
  Това е основание за констатация - сега е налично НЕПРИГОДНО за „Незлатни пари” ДФУ.

  Днес има хора с мнение, че няма значение дали парите са „Златни” или „Незлатни”.

  Вярно е, за някой участник в стопанския живот разликите между „Златни” и „Незлатни пари” нямат пряко влияние.

  При пренебрегване отсъствие на „Вродена икономическа стойност” при „Незлатни пари” се допуска кардинална държавна финансова грешка, защото с това отношение при стопанство с тези пари не е възможно полезно ДФУ.

  Последици от досегашно пренебрежение към липса на „Вродена икономическа стойност” при „Незлатни пари” са утопично финансово поведение и съвременна световна стопанска криза.

  Не е възможно пълноценно обществено развитие при запазен досегашен стар, от време със „Златни пари” начин на ДФУ и ползване на „Незлатни пари”.
  Причината е влияние на стар, от време със „Златни пари” начин на ДФУ, който е непригоден за по-новите „Незлатни пари”.

  С поздрави,
  Иван Митев

  Нередност?
Нов коментар