Мисия: добър кредит

Докато лошите заеми изяждат печалбите им, банките са принудени да водят битка за всеки качествен клиент

Докато в Западна Европа за банкерите най-голямата ценност са капиталът и ликвидността, за българските им колеги тези проблеми са далечни. Поне на хартия (при всичките резерви доколко отчетите отразяват действителността) по всички показатели те се къпят и в капитал, и ликвидност. За сметка на това в местните финансови ширини има друга скъпоценна и рядка стока - клиентите без просрочия. На фона на 16.21% официално обявени от БНБ през седмицата лоши кредити банките логично водят битка за привличането и задържането на всеки добър клиент. Или както разказа банкер: "Истината е, че буквално се прескачаме. Надпреварата е много интензивна и по нищо не отстъпва на ситуацията преди кризата. Търсенето обаче е в пъти по-ниско оттогава", допълва той.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Сега е момента, клиентите да искат от банките, "Такса разглеждане на документи"...

 • 2
  antonalex avatar :-|
  OMUNVINGE

  13% ГПР не мерси трябваше да ви е заглавието

 • Хляб и сол ще ям,но повече роб на банка не ставам...

 • 4
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  От близо година е истинско удоволствие да работиш с БГ банка. Понеделникът ми започва с разговори с директорите 'корпоративно кредитиране' на 2-те ми обслужващи банки. Следобядът чувам шефовете на клоновете,където са сметките на групата и дъщерните дружества.

  Забравих да си купувам билети за концерти и спортни събития. Банките ги купуват. А на всички колеги от мениджментът на групата им връчиха по кредитни карти с приличен лимит.

  В петъкът деня ми е същият,но в обратен ред. Сутринта - шефовете на клоновете, следобяд - директорите 'Корпоративно кредитиране'.

  А в останалите дни имам по 2-3 покани от други банки за срещи и презентации на техни продукти :-)

 • 5
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Заради непригодно за „Незлатни пари” държавно финансово управление, независимо какви (държавни или частни) са банките, същите са жертви на държавна грешка.

  Докато е наличен сегашния държавен финансов недъг, колкото повече банките подпомагат стопанския живот и се създава по-голяма добавена стойност – толкова по-голяма стопанска криза ще се развие.

  За спасение на банките и другите участници в стопански живот е потребно подобрение на съответно финансово управление, което да е годно за стопанство с „Незлатни пари”.

 • 6
  edge404 avatar :-|
  Edge404

  Икономедия, що не направите един потребителски филтър, съдържащ Иван Митев, непригодно, евро и др. в комбинации, та тези дето не искаме да му четем глупостите да го пропускаме?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  vassilun avatar :-P
  vassilun

  [quote#6:"Edge404"]Икономедия, що не направите един потребителски филтър, съдържащ Иван Митев[/quote]

  Не така грубо! Той е "икономист". Вече не се подписва като такъв, което е напредък! А спря и да споменава Джон Лоу!

 • 8
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip

  Скъпо съфинансиране господа банкери не е това което вие получавате .
  Бизнесът в България е свиннал на нереални възвращаемости
  70 ,80 200 %.
  Вие г-да банкери получавате без пари финансиране за икономика в криза коярто на всеки 3 минути е пред фалит и девалвация на лева макар и в фиксиран валутен курс .Причини много .външни вътрешни
  Системата на кредитното посредничество обаче трябва да се движи от реалната обстановка и среда .
  Когато тя е рискова както е сега трябва да се имплементират мерки и решения насочени към снижаването на риска при плавно запазване на печалбата.
  Неплатежоспособните и тези непогасяващи заемите си бъдат третирани като такива при невъзможност да плащат и разсрочат дългове
  Има ясно зададени гаранции в всеки договор Активирайте ги и удовлетворете събиранията си господа банкери какво чакате да станат 100 % неизрядните ли ?
  Лихвата в България по депозити икредити трябва да е такава каквато е в Чехия ,Сърбия ,Словения,Ръмъния дори и по висока защото отразява реално рискът в икономиката .
  Икономиката ни е зле
  Законът за конфискация е един лош сигнал за инвеститорите и банките че ще губят още повече и от клиенти и от корупция .
  Лош сигнал за инвеститорите е че чиновници ще вършат произвол с тяхната собственност това не е хипотетична обосновка това е реалният свят .
  Бюджета на България с идващи милиарди по външен дълг ,поръчки за Белене неудовлетворени и популистки увеличенив в МРЗ и бъдещо предизборно очаквано мин.10 % на Бюджетни заплати в Държавата на целият административен апарат е изцяло отново лош сигнал за стабилността на валутният борд .
  Като добавим в това че държавата реално вместо даправи реформи напротив създава нови и щатни служби и министерски агенции
  Вместо да облекчава тя усложнява и корумпира още повече средата
  цяло чудо е че някоя от банкитевсе още излиза на печалба .
  Популизмът е залял напълно това правителство от самото му избиране няма една качественна реформа .
  Популизъм е да противопоставяш лошите банки срешу работещите като изместваш изцяло проблема от плоскостта му и го правиш черно бял .
  Проблемът не е бедни срещу богати защото Богатите винаги са създавали работни места и продукт и индиректно и директно бедните лежат отгоре им .
  Проблемът е че се зъздава непредсказуемост в икономическата среда която води до страх у хората и бизнеса да инвестира и тази непредсказуемост не се премахва с съзаването на още по голяма несигурност
  Всеки знае че щом са банкитефалират по главните улици хората няма как да са добре защото ще загубят и апартаментите си и колите си и спестяванията си ако нямат такива и работата си .
  6, % било скъп кредитен ресурс за българите мми спестете си за да ви е без пари бе другари .
  А банките е добре да започват числено откъм офиси и пространства и персонал да реформират и да се осведомят че има държави в които кредитния ресурс е на двуцифрени нива не задължително евтин.
  Да плуваш в евтин кредитен ресурс и да виеш че имаш икономика от балони и цени движени ежедневно е ненормално

 • 9
  gost22 avatar :-P
  gost22

  [quote#8:"Seola"]Има ясно зададени гаранции в всеки договор Активирайте ги и удовлетворете събиранията си господа банкери какво чакате да станат 100 % неизрядните ли ? [/quote]

  Не смеят. Защо да клатят лодката, дето ги спасява? Я си представи, че започнат масово да си искат неустойките по просрочени ипотеки? Те сега трудно намират кой да купува от съдия-изпълнителите (дори една банка предлагаше ипотека, точно за такава сделка), а ти искаш да си умножават в пъти проблемите. От друга страна, клиентите на банките са и избиратели, и веднага ще се намери политик, който да осребри недоволството (и страховете) им със закон за фалит на физическите лица — тогава и изрядните платци ще забравят да плащат.

 • 10
  ristohristov avatar :-|
  Ристьо

  До коментар [#8] от "Seola":

  ----------------
  винаги има два вида приказвач/разбирачи:

  безопасни - тези , които са като "грамофонни плочи" по всички теми с еднакъв успех - в т.ч и под тази публикация

  опасни - тези-които не харесват безопасните , в същото врече ползват рационални аргументи за ирационални процеси..........просто казано , те са готови да банкират през нета без антивирус и фаеруол - само защото така са им казали че трябва
  --------------
  ако всичко това което коментирате е толкова просто и обяснимо - нямаше да се случи !
  разгледайте от друг ракурс рекламата на Булбанк:

  "животът е върхове и спадове - "Ние" сме с вас и при Двете"

  а Ние "т.е. Те" сме инвестирали 19.6 млрд Евро в имоти , не защото не знаем какво може да стане според вас а защото знаем какви сте!
  ---------
  Банковата логика е базирана на поговорката:

  Само мъдреците и глупаците не се променят - защото са константни числа : едните работят за константен брой Банки , другите работят каквото трябва и са 95 - 96 % (и това число е константно)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход