ОИСР призова за по-леки бюджетни правила в ЕС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ОИСР призова за по-леки бюджетни правила в ЕС

Reuters

ОИСР призова за по-леки бюджетни правила в ЕС

Според високопоставен служител на организацията съюзът трябва да изключи държавните инвестиции при изчисляването на бюджетните дефицити и да емитира общи облигации от еврозоната

2909 прочитания

Reuters

© Alex Domanski


Европейският съюз трябва да изключи държавните инвестиции при изчисляването на бюджетните дефицити и да емитира общи облигации от еврозоната, за да подпомогне растежа. Това коментира главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Пиер Карло Падоан в интервю за италианския ежедневник La Stampa, цитиран от информационната агенция Reuters.

Според него наскоро договореният фискален пакт на ЕС за по-стриктен контрол върху публичните финанси не трябва да бъде повторно предоговарян, а допълнен с някои нови правила за това как да бъдат изчислявани бюджетните дефицити и задлъжнялостта.

"Инвестиционните разходи трябва да бъдат изключени от сметките при изчисляването на дефицитите и дълга", коментира Падоан, който е и заместник-генерален секретар на ОИСР. "Освен това трябва да се въведат и еврооблигации", добавя той.

Италианското правителство на Марио Монти е едно от тези, които лобират за изключване на публичните инвестиции от изчисленията на дефицита и за издаването на общи облигации от всичките 17 държави, влизащи в еврозоната.

И двете предложения обаче продължават да срещат яростна съпротива от страна на Германия, която твърди, че общи облигации въобще не трябва да бъдат обмисляни преди да бъде наложена строга фискалната дисциплина и да бъдат установени ясни правила в целия валутен блок. Reuters припомня, че германският канцлер Ангела Меркел се намира под силното влияние на германските политици - както от нейната коалиция, така и от опозицията, които не искат Германия да отстъпва по въпроса. Според тях не може Германия винаги да плаща сметката, а другите страни да не правят нищо, за да подобрят своята конкурентоспособност.

Падоан също така предупреди, че рискът пред еврозоната сериозно нараства и Гърция ще трябва да напусне пакта. "Рискът е съществен и значително по-голям отколкото преди шест месеца", смята той и добавя, че последиците от гръцки фалит биха били "катастрофа преди всичко на социално ниво". Според Падоан тези, които недооценяват обстановката и се опитват да печелят дивиденти, са "безотговорни".

Европейският съюз трябва да изключи държавните инвестиции при изчисляването на бюджетните дефицити и да емитира общи облигации от еврозоната, за да подпомогне растежа. Това коментира главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Пиер Карло Падоан в интервю за италианския ежедневник La Stampa, цитиран от информационната агенция Reuters.

Според него наскоро договореният фискален пакт на ЕС за по-стриктен контрол върху публичните финанси не трябва да бъде повторно предоговарян, а допълнен с някои нови правила за това как да бъдат изчислявани бюджетните дефицити и задлъжнялостта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Разбира се, че южняците ще искат да впишат всяка стотинка от раздутите си държавни разходи като "инвестиции". А призивът за общи облигации е още един опит да се метнат на гърба на немския впрегатен кон.

 • 2
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  А немците - те няма да си ги впишат до половината от цента, дали?
  Те са чистички и под ноктите им няма черничко...
  Аман от роботи..

 • 3
  zogorsone avatar :-|
  zogorsone

  Инвестиции ... нали и банките правеха инвестиции, пък то какво излезе накрая...

 • 4
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Важното е да се разбере причината за съвременна стопанска криза – ползване на НЕПРИГОДНО за „Незлатни пари” финансово управление.

  Всеки който осъзнава тази причина знае, че основен стимулатор за развитие на криза е количество инвестиционна дейност.

  Зависимостта е:

  При наличие на сегашния държавен финансов недъг:

  1. В съответно стопанство се развиват диспропорции.

  2. Колкото повече хората се трудят и създават по-голяма добавена стойност – толкова повече се разрастват тези диспропорции.

  3. Уголемените диспропорции създават трудности и (след достатъчно време) криза.

  4. Колкото по-големи са диспропорциите – толкова по-силна е кризата.

  5. При инвестиции се реализира добавена стойност, която завишава диспропорции.

  6. Продължението е логично, колкото диспропорциите са по-големи - толкова кризата е по-силна.

 • 5
  dadam avatar :-|
  dadam

  До коментар [#1] от "КЛЮЧАРЪ":

  Раздутите разходи на южняците отиват за да плащат вноса от Германия, Франция и Холандия. Ако си спомняш, Гърция продължаваше да купува военно оборудване за милиони от Франция и Германия въпреки строгите съкращения във всички останали части на бюджета.

  Утре излизат предварителните данни за БВП в Германия. Ще бъде интересно да видим как се отразява политиката на Меркел на самите германци. Нека да припомня, че данните за 4Q бяха негативни и рискът за рецесия в Германия е доста голям.

  Позицията на Меркел за съкращения на всяка цена е вредна за всички в Европа. Това се осъзнава дори и от германците, които масово гласуваха против CDU в наскорошните местни избори в два от регионите.

 • 6
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#5] от "dadam":

  1. Дори и себе си няма как да убедиш, че всичко отива за внос, а не за раздути заплати, помощи и пенсии;
  2. Сам знаеш, че данъчните приходи на споменатите южняци са далеч по-ниски от нужното за покриване на дефицитите им;
  3. Първите три основни търговски партньори на германците са САЩ, Китай и Великобритания. Не казвам, че останалите не са важни, но отражението им не е ключово за немската икономика;
  4. Сам споменаваш за регионални избори в провинции, управлявани от местни правителства, а не от федералното, бъркаш мащаба. Протестният вот срещу Меркел не би бил заради икономиите, а заради раздаването на заеми на същите средиземноморски селски тарикати.

  Със здраве!

 • 7
  dadam avatar :-|
  dadam

  До коментар [#6] от "КЛЮЧАРЪ":

  1. Естествено, че няма как всичко да отива за внос, но за какво мислиш се харчат раздутите заплати - голяма часто отива за сравнително по-евтината немска, китайска и т.н. продукция. Въпросът е, че местното търсене се задоволява от чуждо предлагане, а оттам и безработицата продължава да расте.

  2. Всяка държава с дефицит прибира по-малко данъци от колкото харчи като разходи. Това е определението на понятието. Германия също не прибира достатъчно данъци "за да си покрие дефицита", който подържа от 2002г. насам. За сравнение дефицитът на Испания е едва от 2009г. насам.

  3. Така е. Отражението за Германия не е толкова важно колкото за страните в Южна Европа, които подържат хронични дефицити в търговския баланс със севера. Това се дължи на ниска конкурентноспособност, която в Исландия излекуваха за няколко месеца след като си обезцениха кроната с 50%, но в Европа всички са вързани с еврото.

  4. Прав си че няма как да изтъкна една единствена причина за слабия резултат на Меркел в местните избори, но ако избирателите бяха недоволни заради заемите към "селските тарикати", защо тогава гласуваха за социал-демократите, които са против радикалното рязане на бюджети? Резултатите са показателни за това, което ни очаква догодина на федерално ниво.

 • 8
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Май френд, ако с това искаш да кажеш, че някой друг е виновен на мързеливците за собствените им проблеми, звучиш несериозно. Като са толкова умни и способни (все пак Испания е с дефицит от 2009), да са разработили високотехнологични производства, трудов пазар с развити опции за стаж и да са спечелили пазари по цял свят, а не да висят по кафенетата и да имат 25% безработица.

  Никой не е насилвал никого да влиза в европейския валутен съюз. Южняците искаха еврофондове, субсидии и достъп до евтини заеми. Какво са свършили досега е видно - всичко е изядено и изпито, сиеста, сиртаки и чупене на чинии.

  Не съм сигурен дали швабите няма да съжаляват ако сменят леля Меркел с по-лява леля. Ще поживеем, ще видим. Между другото, наясно съм, че в последните години те са доста облагодетелствани от единна Европа, защото това им даде леснодостъпни пазари и евтина валута за достъп в Азия и Америка. Но именно затова всеки народ си избира правителство, то е длъжно да се грижи за него, а не за останалите.

 • 9
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#2] от "heyho":

  Приятелю, първо прочети статията, пък тогава пиши, че ставаш смешен.

  "И двете предложения обаче продължават да срещат яростна съпротива от страна на Германия, която твърди, че общи облигации въобще не трябва да бъдат обмисляни преди да бъде наложена строга фискалната дисциплина и да бъдат установени ясни правила в целия валутен блок"

 • 10
  dadam avatar :-|
  dadam

  До коментар [#8] от "КЛЮЧАРЪ":

  Съгласен съм и не твъря, че Испанци и Италианци не заслужават съдбата си, но просто агресивното рязане на бюджети в сегашната обстановка не помага на никого. Германия обаче успокои всички днес след като предварителните данни сочат към 0.5% (QoQ) ръст на БВП.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.